آیا عبور ایران از خط قرمز ترامپ در عراق آغازگر دور جدید تنش خواهد بود؟

آیا عبور ایران از خط قرمز ترامپ در عراق آغازگر دور جدید تنش خواهد بود؟
TT

آیا عبور ایران از خط قرمز ترامپ در عراق آغازگر دور جدید تنش خواهد بود؟

آیا عبور ایران از خط قرمز ترامپ در عراق آغازگر دور جدید تنش خواهد بود؟

دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا خط قرمز برای ایران در عراق گذاشته بود؛ و ایران نباید از آن عبور می‌کرد. خط قرمز آمریکا به دنبال موافقت ترامپ با حمله هوایی به نیروهای وابسته به ایران در عراق نمود پیدا کرد.
دولت آمریکا ایران را عامل حملاتی دانست که منجر به کشته شدن یک شهروند آمریکایی شدند.
کارشناسان می‌گویند که حملات هوایی آمریکا ممکن است آغازگر دور جدید تنش در منطقه باشد.
دو روز پس از کشته شدن یک شهروند آمریکایی در حملات موشکی به پایگاه نظامیان آمریکایی در کرکوک (شمال عراق) ارتش آمریکا یکشنبه (۲۹ دسامبر) چندین حمله هوایی در منطقه مرزی بین عراق و سوریه انجام داد.
تأسیسات گردان‌های حزب‌الله عراق مورد هدف حملات آمریکایی قرار گرفتند.
حزب‌الله عراق یک گروه مسلح هوادار ایران است. آمریکا گفت حمله موشکی به پایگاه آمریکایی کار این گروه بوده‌است. ۲۵ نفر از اعضای حزب‌الله عراق در حمله آمریکا کشته شدند.
مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا روز دوشنبه (۳۰ دسامبر) در گفتگو با شبکه آمریکایی فاکس نیوز گفت «این اقدام دفاعی بود و برای محافظت از شهروندان و نیروهای آمریکایی در عراق و همچنین برای بازدارندگی در برابر ایران انجام شد».
دیوید شینکر معاون وزیر امور خارجه آمریکا در خاورمیانه نیز به خبرنگاران گفت «ما بر این باوریم که باید به یک هدف اصلی حمله می‌کردیم تا پیام روشنی دربارهٔ اهمیت سلامت شهروندان آمریکایی برسانیم».
او افزود «واکنش آمریکا قاطعانه اما مناسب بود».
به گفته برایان هوک نماینده ویژه آمریکا در امور ایران حمله به مواضع گروه حزب‌الله عراق به دستور رئیس‌جمهور آمریکا انجام شد. دونالد ترامپ تا حالا در برابر اقدامات تحریک آمیز حکومت ایران «تا اندازه زیادی خویشتنداری» به خرج داده‌است.
برخی مشاوران ترامپ خواستار حمله به ایران پس از سرنگونی پهپاد آمریکایی در تنگه هرمز توسط حکومت ایران شدند. اما ترامپ به توصیه مشاورانش توجهی نکرد.
او پس از حمله به تأسیسات نفتی در سعودی که گفته شد کار ایران بوده از واکنش متقابل خودداری کرد. اما با این حال کشته شدن یک پیمانکار آمریکایی در روز جمعه (۲۷ دسامبر) کار را یکسره کرد.
این شهروند آمریکایی در حملات موشکی به یک پایگاه نظامی در کرکوک کشته شد.
مارتین ایندیک عضو شورای روابط خارجی (پژوهشکده) گفت حمله آمریکا به پایگاه‌های حزب‌الله عراق از دیدگاه رئیس‌جمهور آمریکا پرده برداشت. دولت ترامپ برای ایران و هوادارانش خط قرمز در عراق و سوریه ترسیم کرده بود: کشتن آمریکایی‌ها ممنوع است.
ایندیک که دیپلمات سابق نیز هست با انتشار توییتی افزود «این اقدام آمریکا بدین معناست که اقدامات دیگری مثل حمله به تأسیسات نفتی سعودی لزوماً واکنش نظامی آمریکا را به دنبال نخواهد داشت».
او اضافه کرد «این نحوه واکنش دولت آمریکا در واقع رژیم ایران را تشویق می‌کند تا عملیات دیگری برای تضعیف موقعیت آمریکا در منطقه انجام دهد».
سایت سی ان ان یادداشتی از پیتر برگن از بنیاد «نو آمریکا» منتشر کرده‌است. نویسنده در این مقاله می‌گوید «حملات روز یکشنبه بیانگر واکنش نظامی مناسب و منطقی از سوی رهبری است که با وجود اظهار نظرهای عمدتاً شتابزده اش تا الان گویا دربارهٔ آغاز جنگ علنی و تمام عیار با ایران دچار تردید است».
واقعیت این است که آمریکا می‌خواهد جلوی ایران را بگیرد و به دنبال افزایش تنش نیست.
شینکر افزود «ما به دنبال افزایش تنش نیستیم بلکه خواهان کاهش آن هستیم».
حمله آمریکا به پایگاه‌های گروه حزب‌الله عراق نارضایتی و خشم گروهی را به دنبال داشت.
دولت عراق گفت که به ناگزیر باید در روابط خود با آمریکا بازنگری کند. ده‌ها نماینده مجلس عراق خواستار بازنگری در توافقنامه امنیتی آمریکا و عراق شدند. سازوکار حضور ۵۲۰۰ نیروی آمریکایی در عراق در این توافقنامه قید شده‌است.
شماری از معترضان در عراق سه شنبه (۳۱ دسامبر) به در ورودی اصلی سفارت آمریکا در بغداد حمله کردند. معترضان حمله‌های آمریکا به تأسیسات گروه حزب‌الله عراق را محکوم کردند.
معترضان پرچم آمریکا را آتش زدند و دوربین‌های مدار بسته در اطراف سفارت را شکستند و شعار «مرگ بر آمریکا» سر دادند.
معترضان یونیفرم نیروهای الحشد الشعبی به تن داشتند. الحشد الشعبی از گروه‌های هوادار ایران از جمله گردان‌های حزب‌الله تشکیل شده‌است. روی یکی از پلاکاردها نوشته شده بود «خطاب به پارلمان: نیروهای آمریکایی باید بیرون بروند وگرنه خود ما اخراجشان می‌کنیم».
ریچارد هاس دیپلمات سابق گفت «دولت عراق به دلیل اظهارات چند باره ترامپ دربارهٔ جنگ‌های نامحدود و نیز تنش بین آمریکا و ایران (دو متحد عراق) در این کشور پس از سرنگونی صدام حسین در ۲۰۰۳ ممکن است از نظامیان آمریکایی بخواهد خاک عراق را ترک کنند».
او با انتشار توییتی افزود «این پایان غم‌انگیز» جنگ در عراق خواهد بود.
برخی کارشناسان مثل مارتین ایندیک از این مسئله بیم دارند که حکومت ایران چندین حمله ویرانگر در آینده انجام دهد تا بدین وسیله دونالد ترامپ را وادار به اجرای وعده‌های انتخاباتی خود دربارهٔ بازگشت نظامیان مستقر در خاورمیانه به آمریکا کند.
ایندیک در پایان افزود «اگر نظامیان آمریکایی در عراق مورد حمله قرار بگیرند ترامپ به ناگزیر یا باید جنگ تازه ای در خاورمیانه آغاز کند یا تسلیم شود».



خروج نیروهای باقی‌مانده اماراتی از یمن

خروج نیروهای باقی‌مانده اماراتی از یمن
TT

خروج نیروهای باقی‌مانده اماراتی از یمن

خروج نیروهای باقی‌مانده اماراتی از یمن

وزارت دفاع امارات متحده عربی اعلام کرد که باقی‌مانده نیروهای تخصصی خود در حوزه مبارزه با تروریسم را از یمن خارج کرده است؛ اقدامی که با هماهنگی شرکای ذی‌ربط و در پی «تحولات اخیر» و پیامدهای احتمالی آن بر ایمنی و اثربخشی مأموریت‌های مبارزه با تروریسم انجام شده است.

این وزارتخانه در بیانیه‌ای اعلام کرد مشارکت امارات در ائتلاف عربی حمایت از مشروعیت از سال ۲۰۱۵ «در حمایت از مشروعیت در یمن» و در پشتیبانی از تلاش‌های بین‌المللی برای مقابله با گروه‌های تروریستی آغاز شد؛ با هدف تحقق امنیت و ثبات یمن. در این بیانیه همچنین آمده است که فرزندان امارات در این مسیر «فداکاری‌های بزرگی» انجام داده‌اند.

وزارت دفاع امارات توضیح داد که نیروهای مسلح این کشور پس از تکمیل مأموریت‌های تعیین‌شده در چارچوب‌های رسمی مورد توافق، در سال ۲۰۱۹ «به حضور نظامی خود» در یمن پایان دادند و آنچه پس از آن باقی ماند، صرفاً به تیم‌های تخصصی در چارچوب تلاش‌های مبارزه با تروریسم و با هماهنگی شرکای بین‌المللی محدود بود.

این وزارتخانه تأکید کرد تصمیم به پایان دادن به مأموریت تیم‌های باقی‌مانده، در چارچوب «ارزیابی جامع الزامات مرحله کنونی» اتخاذ شده و با تعهدات امارات متحده عربی و نقش آن در حمایت از امنیت و ثبات منطقه همخوانی دارد؛ اشاره‌ای به بیانیه‌ای که وزارت امور خارجه امارات در همان روز درباره تحولات جاری یمن و توضیح ماهیت حضور این کشور در آنجا صادر کرده بود.


امارات بر اهمیت امنیت و ثبات سعودی تأکید کرد

پرچم امارات (وام)
پرچم امارات (وام)
TT

امارات بر اهمیت امنیت و ثبات سعودی تأکید کرد

پرچم امارات (وام)
پرچم امارات (وام)

امارات متحده عربی در بیانیه‌ای، بر اهتمام خود به امنیت و ثبات پادشاهی عربی سعودی و احترام کامل به حاکمیت و امنیت ملی این کشور تأکید کرد و هرگونه اقدامی را که منجر به تهدید امنیت پادشاهی یا امنیت منطقه شود، به‌طور قاطع مردود دانست.

این کشور هم‌زمان «ابراز تأسف شدید» خود را نسبت به مطالب مطرح‌شده درباره نقش امارات در رویدادهای جاری در جمهوری یمن اعلام کرد.

امارات تأکید کرد که هیچ‌گونه ارتباطی با اعمال فشار یا هدایت هیچ طرف یمنی برای انجام عملیات نظامی که امنیت پادشاهی عربی سعودی را خدشه‌دار کند یا مرزهای آن را هدف قرار دهد، ندارد.

امارات همچنین اعلام کرد که روابط برادرانه و تاریخی میان دو کشور، ستون اساسی ثبات منطقه به شمار می‌رود و ابوظبی همواره بر هماهنگی کامل با ریاض تأکید دارد.

در ارتباط با تحولات استان‌های حضرموت و المهره، وزارت خارجه امارات توضیح داد که موضع این کشور از همان ابتدا آن هم در هماهنگی با برادران در پادشاهی عربی سعودی بر مهار اوضاع، حمایت از مسیرهای کاهش تنش و حرکت به‌سوی تفاهماتی متمرکز بوده است که «به حفظ امنیت و ثبات و حفاظت از غیرنظامیان کمک می‌کند».

پیش‌تر بیانیه‌ای از سوی پادشاهی عربی سعودی صادر شده بود که در آن از امارات خواسته شده بود حمایت مالی و نظامی از هر گروه یمنی را متوقف کند و پادشاهی ضمن ابراز تأسف از اقدام ابوظبی در فشار بر نیروهای شورای انتقالی جنوب برای اجرای عملیات نظامی که مرزهای پادشاهی عربی سعودی را در استان‌های مرزی المهره و حضرموت تحت تأثیر قرار می‌دهد، این اقدامات را محکوم کرده بود.

ریاض همچنین از ابوظبی خواست به درخواست جمهوری یمن مبنی بر خروج نیروهایش از خارج از اراضی یمن ظرف مدت بیست‌وچهار ساعت پاسخ دهد.

در ادامه و با بازگشت به بیانیه امارات، و در خصوص عملیات نظامی انجام‌شده در بندر مکلا و مطالب مطرح‌شده درباره آن در بیانیه سخنگوی نظامی نیروهای ائتلاف، امارات بار دیگر تأکید کرد که هیچ ارتباطی با «شعله‌ور ساختن درگیری در یمن» ندارد و مدعی شد بیانیه یادشده بدون مشورت با کشورهای عضو ائتلاف صادر شده است.

در خصوص محموله‌ای که هدف حمله ائتلاف قرار گرفت، ابوظبی ادعا کرد که این محموله شامل هیچ‌گونه سلاحی نبوده و خودروهایی که تخلیه شده‌اند، برای هیچ طرف یمنی در نظر گرفته نشده بودند، بلکه برای استفاده نیروهای اماراتیِ فعال در یمن بوده‌اند. امارات همچنین به وجود هماهنگی «در سطح بالا» با پادشاهی عربی سعودی اشاره کرد و گفت توافق شده بود که این خودروها از بندر خارج نشوند، پیش از آنکه اعلام کند از هدف قرار گرفتن آن‌ها در بندر مکلا غافلگیر شده است.

وزارت خارجه امارات بار دیگر تأکید کرد که حضور این کشور در یمن بنا به دعوت دولت قانونی و در چارچوب ائتلاف حمایت از مشروعیت به رهبری پادشاهی عربی سعودی با پایبندی به احترام به حاکمیت یمن صورت گرفته و هدف آن حمایت از بازگرداندن مشروعیت و مبارزه با تروریسم بوده است. این وزارتخانه همچنین با یادآوری فداکاری‌های امارات، بر حمایت این کشور از مردم یمن در مراحل مختلف تأکید کرد.

در مقابل، دولت یمن، امارات را به حمایت از شورای انتقالی متهم می‌کند؛ شورایی که در آغاز ماه جاری دست به تمرد زده و نیروهای خود را به استان‌های حضرموت و المهره منتقل کرده است؛ اقدامی که باعث تشدید تنش در این استان‌ها که پیش‌تر از آرامش و ثبات برخوردار بودند، شد. این وضعیت پادشاهی عربی سعودی را وادار کرد هیأتی را به محل اعزام کند و رهبری تلاش‌های میانجی‌گرانه برای کاهش تنش را بر عهده بگیرد، اما رهبران شورای انتقالی بر تشدید تنش و عدم خروج نیروهای خود پافشاری کردند؛ موضوعی که در نهایت شورای دفاع ملی یمن را به درخواست مداخله از ائتلاف سوق داد. ائتلاف نیز اعلام کرد به این درخواست پاسخ داده و حمله نظامی محدود در بندر مکلا بامداد سه‌شنبه، نخستین اقدام در چارچوب این پاسخ بوده است.


سعودی: اقدامات امارات در یمن بسیار خطرناک است... امنیت پادشاهی خط قرمز است

تصاویر نشان‌دهنده خودروهای نظامی سوخته در پی حمله هوایی ائتلاف حمایت از مشروعیت در یمن علیه کمک نظامی خارجی در بندر مکلا بامداد امروز است (خبرگزاری فرانسه)
تصاویر نشان‌دهنده خودروهای نظامی سوخته در پی حمله هوایی ائتلاف حمایت از مشروعیت در یمن علیه کمک نظامی خارجی در بندر مکلا بامداد امروز است (خبرگزاری فرانسه)
TT

سعودی: اقدامات امارات در یمن بسیار خطرناک است... امنیت پادشاهی خط قرمز است

تصاویر نشان‌دهنده خودروهای نظامی سوخته در پی حمله هوایی ائتلاف حمایت از مشروعیت در یمن علیه کمک نظامی خارجی در بندر مکلا بامداد امروز است (خبرگزاری فرانسه)
تصاویر نشان‌دهنده خودروهای نظامی سوخته در پی حمله هوایی ائتلاف حمایت از مشروعیت در یمن علیه کمک نظامی خارجی در بندر مکلا بامداد امروز است (خبرگزاری فرانسه)

پادشاهی عربی سعودی روز سه‌شنبه از اقدام امارات متحده عربی در فشار بر نیروهای «شورای انتقالی جنوب» برای انجام عملیات نظامی در مرزهای جنوبی پادشاهی در استان‌های حضرموت و المهره ابراز تأسف کرد؛ اقدامی که تهدیدی برای امنیت ملی پادشاهی و همچنین امنیت و ثبات جمهوری یمن و منطقه محسوب می‌شود.

وزارت خارجه پادشاهی عربی سعودی اعلام کرد: «گام‌هایی که کشور برادر امارات متحده عربی برداشته، بسیار خطرناک است و با اصولی که ائتلاف حمایت از مشروعیت در یمن بر پایه آن شکل گرفته، سازگار نیست و به تلاش‌های این ائتلاف برای تحقق امنیت و ثبات یمن کمکی نمی‌کند.»

در بیانیه وزارت خارجه آمده است: «در ادامه بیانیه صادره در تاریخ ۵ / ۷ / ۱۴۴۷ هـ (۲۵ / ۱۲ / ۲۰۲۵ م) درباره تلاش‌های صادقانه پادشاهی در همکاری با امارات برای پایان دادن و رسیدگی به اقدامات تنش‌زا که شورای انتقالی جنوب در حضرموت و المهره انجام داده است، و با اشاره به بیانیه شورای رهبری ریاست جمهوری یمن و بیانیه فرماندهی ائتلاف عربی در خصوص حرکت کشتی‌های حامل سلاح و خودروهای سنگین از بندر فجیره به بندر مکلا بدون دریافت مجوز رسمی از فرماندهی نیروهای مشترک ائتلاف... پادشاهی در این چارچوب تأکید می‌کند که هرگونه تعرض یا تهدید علیه امنیت ملی آن خط قرمز است و پادشاهی در برابر آن در اتخاذ تمامی اقدامات لازم برای مقابله و خنثی‌سازی تردید نخواهد کرد. همچنین پادشاهی بر پایبندی خود به امنیت، ثبات و حاکمیت یمن و حمایت کامل از رئیس شورای رهبری ریاست جمهوری و دولت او تأکید می‌کند. پادشاهی بار دیگر تأکید دارد که مسئله جنوب، مسئله‌ای عادلانه با ابعاد تاریخی و اجتماعی است و تنها راه حل آن گفت‌وگو بر سر میز مذاکره در چارچوب راه‌حل سیاسی جامع یمن است؛ راه‌حلی که همه جریان‌های یمنی از جمله شورای انتقالی جنوب در آن مشارکت خواهند داشت.»

پادشاهی عربی سعودی همچنین بر ضرورت پاسخ امارات به درخواست جمهوری یمن مبنی بر خروج نیروهای نظامی‌اش از یمن ظرف ۲۴ ساعت و توقف هرگونه حمایت نظامی یا مالی از هر طرف در داخل یمن تأکید کرد. پادشاهی ابراز امیدواری نمود که در این زمینه عقلانیت، اصول برادری، حسن همجواری و روابط نزدیک میان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج و منافع یمن برادر حاکم شود و امارات گام‌های مورد انتظار را برای حفظ روابط دوجانبه میان دو کشور بردارد؛ روابطی که پادشاهی بر تقویت آن و همکاری مشترک برای افزایش رفاه، شکوفایی و ثبات منطقه تأکید دارد.

حمله محدود ائتلاف به بندر مکلا

فرماندهی نیروهای مشترک ائتلاف حمایت از مشروعیت در یمن صبح امروز اعلام کرد که یک حمله هوایی «محدود» علیه کمک نظامی خارجی در بندر مکلا انجام داده است.

سخنگوی رسمی نیروهای ائتلاف، سرتیپ ترکی المالکی، گفت: «در روزهای شنبه و یکشنبه گذشته، ورود دو کشتی از بندر فجیره به بندر مکلا بدون دریافت مجوز رسمی از فرماندهی نیروهای مشترک ائتلاف رصد شد. خدمه این دو کشتی سیستم‌های ردیابی را از کار انداختند و مقدار زیادی سلاح و خودروهای جنگی را برای حمایت از نیروهای شورای انتقالی جنوب در استان‌های شرقی یمن (حضرموت و المهره) تخلیه کردند؛ اقدامی که نقض آشکار تلاش‌ها برای برقراری آرامش و دستیابی به راه‌حل مسالمت‌آمیز و همچنین نقض قطعنامه شماره ۲۲۱۶ شورای امنیت سازمان ملل متحد است.»

وی افزود: «بر اساس درخواست رئیس شورای رهبری ریاست جمهوری یمن از نیروهای ائتلاف برای اتخاذ تمامی تدابیر نظامی لازم جهت حفاظت از غیرنظامیان در حضرموت و المهره، و با توجه به خطر و تشدید تنش ناشی از این سلاح‌ها که امنیت و ثبات را تهدید می‌کند، نیروهای هوایی ائتلاف صبح امروز عملیات نظامی محدودی را اجرا کردند که طی آن سلاح‌ها و خودروهای جنگی تخلیه‌شده از دو کشتی در بندر مکلا هدف قرار گرفت. این عملیات پس از مستندسازی کامل و مطابق با قوانین و عرف‌های بین‌المللی بشردوستانه انجام شد تا از بروز خسارات جانبی جلوگیری شود.»