ملاحظه جنبلاط و جعجع دربارهٔ بازگشت حریری به قدرت

ملاحظه جنبلاط و جعجع دربارهٔ بازگشت حریری به قدرت
TT

ملاحظه جنبلاط و جعجع دربارهٔ بازگشت حریری به قدرت

ملاحظه جنبلاط و جعجع دربارهٔ بازگشت حریری به قدرت

رایزنی‌ها برای تشکیل دولت لبنان کماکان جریان دارد و این نشان می‌دهد که علی‌رغم برخی خوش‌بینی‌ها، امکان توافق وجود ندارد، منابع آگاه اما می‌گویند این تحول باید قبل از سفر رئیس‌جمهور فرانسه به بیروت در ابتدای ماه آینده ثبت شود.
در زمینه دیدارهای مختلف سیاسی، دیروز جلسه ای بین نبیه بری رئیس پارلمان و وائل ابو فاعور نماینده ولید جنبلاط رئیس حزب سوسیالیست ترقی‌خواه برگزار شد.
اگرچه ابو فاعور پس از پایان جلسه گفتگویی با رسانه‌ها نکرد، اما منابع آگاه گفتند که «حزب سوسیالیست ترقی خواه» به پیشنهاد بری در مورد بازگشت سعد حریری به ریاست شورای وزیران تمایل و رغبتی نشان نداد، در حالی که تلویزیون المیادین پس از این دیدار به نقل از ابو فاعور آورده‌است «موضع ما قطعی است و ما حریری را مجدداً به عنوان رئیس دولت فرا نخواهیم خواند».
قبل از این جلسه ولید جنبلاط در توییتر خود در موضع قابل توجهی نوشته بود: «چرا به جای اینکه زمزمه‌هایی در پشت صحنه انجام شود، رایزنی‌های مجلس طبق قوانین انجام نمی‌شود و جناح‌های مجلس هر کس را که می‌خواهند انتخاب کنند و به نتایج رای‌گیری احترام گذاشته شود؟»
وی افزود: «در مورد موضع حزب (سوسیالیست)، این مسئله هیچ ارتباطی به هیچ جریان سیاسی دیگری ندارد و ما به کسی مدیون نیستیم. نتایج انتخابات قبلی ثابت کرده که هیچ‌کس به ما رای نداده‌است».
منابع آگاه معتقدند که رویکرد دوگانه شیعی (امل – حزب‌الله) به‌طور کلی هنوز روی تصدی مجدد ریاست شورای وزیران توسط حریری است. این منابع نرمش در موضع جنبلاط را نیز دور از ذهن نمی‌دانند، کسی که همیشه با بری هماهنگی دارد.
به گفته این منابع، مبهم‌ترین موضع‌گیری در این چارچوب از آن رئیس‌جمهور میشال عون و رئیس جریان میهنی آزاد جبران باسیل است که در پاسخ به پیشنهاد بری مبنی بر بازگشت حریری روی خوش نشان نداد، این در حالی است که پس از آن دیدار منابع نزدیک به باسیل گفتند که دربارهٔ این اسامی و گزینه‌ها بحث نشده‌است.
با وجود همه اینها، این منابع از انعطاف‌پذیری احتمالی در مواضع سیاسی در روزهای آینده و امکان فراخوان مجدد برای مشاوره‌های پارلمانی قبل از بازگشت رئیس‌جمهور فرانسه علیرغم مانوردادن روی تشکیل و تکلیف دولت و امتناع رئیس‌جمهور از ارائه فراخوان برای مشاوره‌های پارلمانی پیش از توافق در مورد شکل دولت و برنامه آن خبر دادند.
از سوی دیگر، در ادامه پایبندی حزب «نیروهای لبنانی» به رهبری سمیر جعجع به موضع خود برای رد دولت وحدت ملی، بیار ابو عاصی نماینده این حزب موضع پیشرفته ای را در قبال رئیس‌جمهور صادر کرد و وی را به استعفا فراخواند. وی همچنین معتقد است که «سعد حریری دیگر منجی نیست و موضوع به طرح و ترکیب رسیده‌است».
وی در یک مصاحبه تلویزیونی گفت: «آنچه در بندر بیروت اتفاق افتاد، حاصل سهل انگاری بود و اولین مقام رئیس‌جمهور بود که اطلاع داشت و هیچ اقدامی نکرد».
او عون را «غول مرگ» توصیف کرد و گفت از زمان ورود وی به ریاست جمهوری، «ما چیزی جز مرگ و ویرانی ندیده‌ایم و گزینه (میشل عون یا هرج و مرج) برای ما آسان نبود».
 وی افزود: «رئیس جمهور در سطح این مسئولیت نیست، و ما در یک مرحله بسیار خطرناک در تاریخ لبنان و کشور قرار داریم».
وی تأکید کرد که «انتخابات زودهنگام پارلمانی در نظر (نیروهای لبنانی) راه حل است و اصلاحات با تراضی طرف‌ها دیگر جواب نمی‌دهد، همان‌طور که در مورد برق، گذرگاه‌های قانونی و برنامه‌های دولت (که نیاز به وزیر ندارند بلکه مدیران کل می‌خواهند) اتفاق افتاد، و دولت‌های وحدت ملی (نه قوی، نه توانمند و نه مؤثر هستند)».
بو عاصی در ادامه خواستار آن شد که «حزب الله» سلیم عیاش محکوم شده در ارتباط با ترور رفیق حریری را تحویل دهد.



فرستاده ترامپ: واشنگتن هیچ توافقی را به اوکراین «تحمیل» نخواهد کرد

مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵
مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵
TT

فرستاده ترامپ: واشنگتن هیچ توافقی را به اوکراین «تحمیل» نخواهد کرد

مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵
مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵

 

کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا در امور اوکراین، روز دوشنبه تأکید کرد که واشنگتن از کی‌یف نخواهد خواست هیچ توافقی را که رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، برای پایان دادن به جنگ با روسیه مذاکره می‌کند، بپذیرد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، کیلگ قرار است روز چهارشنبه وارد اوکراین شود و در جریان یک سفر سه‌روزه با ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، دیدار کند.

سفر به کی‌یف، همزمان با مذاکرات آمریکا و روسیه در ریاض

این سفر در حالی انجام می‌شود که یک روز پیش از آن، روز سه‌شنبه، مذاکراتی میان مقامات ارشد آمریکایی و مذاکره‌کنندگان روس در عربستان سعودی برگزار خواهد شد. این مذاکرات اولین دور از گفت‌وگوهای مستقیم دو طرف از زمانی است که ترامپ، در اقدامی غیرمنتظره، موافقت خود را با آغاز تلاش‌ها برای صلح با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، اعلام کرد.

کیلگ در این باره گفت که مقامات آمریکایی در حال انجام تلاش‌های هم‌زمانی برای نزدیک کردن مسکو و کی‌یف به میز مذاکره هستند، در حالی که او شخصاً مسئول تعامل با اوکراین است.

تصمیم نهایی با زلنسکی است

فرستاده ترامپ تأکید کرد که در نهایت، این زلنسکی است که باید تصمیم بگیرد آیا اوکراین هرگونه توافقی را که رئیس‌جمهور آمریکا در آن میانجی‌گری کند، خواهد پذیرفت یا نه.

او پس از دیدار با متحدان آمریکا در مقر ناتو در بروکسل، به خبرنگاران گفت: «تصمیم با اوکراینی‌هاست. این یک تصمیم اوکراینی خواهد بود.»

وی همچنین خاطرنشان کرد: «زلنسکی رئیس‌جمهور منتخب یک کشور مستقل است. این تصمیم‌ها باید توسط او گرفته شود و هیچ‌کس نمی‌تواند آن را به یک رئیس‌جمهور منتخب یک کشور مستقل تحمیل کند.»

کیلگ همچنین اظهار داشت که وظیفه او تسهیل دستیابی به توافقی است که تضمین‌های امنیتی محکمی برای حفظ استقلال اوکراین فراهم کند.

نگرانی اروپا از حاشیه‌نشینی در مذاکرات

رهبران اروپایی روز دوشنبه در پاریس گرد هم آمدند تا یک استراتژی مشترک تدوین کنند، زیرا نگران هستند که در این مذاکرات نادیده گرفته شوند.

کیلگ پیش‌تر گفته بود که اروپایی‌ها مستقیماً در مذاکرات حضور نخواهند داشت، اما می‌توانند در این روند مشارکت داشته باشند. او در این خصوص تصریح کرد: «فکر نمی‌کنم منطقی یا عملی باشد که همه طرف‌ها پشت یک میز مذاکره بنشینند.»

تمام گزینه‌ها روی میز است

در همین حال، پیت هیگسیت، وزیر دفاع آمریکا، مطالبات اوکراین برای بازپس‌گیری تمامی اراضی خود و پیوستن به ناتو را غیرواقع‌بینانه توصیف کرد. اما کیلگ تأکید کرد که در مذاکرات «همه گزینه‌ها مطرح خواهد شد».

او همچنین احتمال داد که مذاکرات واشنگتن و مسکو به موضوعات گسترده‌تری درباره امنیت اروپا و جهان نیز بپردازد.

وی افزود: «فکر می‌کنم آنچه در این مذاکرات مطرح خواهد شد، هنوز مشخص نیست. اما اگر بحث به مسائل جهانی کشیده شود، تعجب نخواهم کرد.»

او همچنین به احتمال تلاش‌هایی برای قطع روابط روسیه با ایران، کره شمالی و چین اشاره کرد.

جنگ فرسایشی؛ هیچ طرفی پیروز مطلق نیست

کیلگ بر این باور است که پس از سه سال جنگ، هم روسیه و هم اوکراین آماده پایان دادن به درگیری هستند، زیرا هیچ‌کدام قادر به دستیابی به یک پیروزی قاطع در میدان نبوده‌اند.

او گفت: «در حال حاضر می‌توان احساس کرد که هر دو طرف خواهان پایان دادن به این وضعیت هستند.»

و ادامه داد: «وقتی خوب فکر کنید، این جنگ به هیچ وجه قابل ادامه دادن نیست.»