«بافت تاریخی شهر جده» در حال آمادهسازی برای بازیابی نشاط و پویایی اولیه خود از طریق یک پروژه عمرانی است که هدف اش توسعه آن به منظور حفظ عمق تاریخی باستانی منطقه قدیمی و تبدیل آن به یک مرکز جذاب برای پروژههای فرهنگی و تجاری و بهبود فضای زندگی در آن است.
«جده تاریخی» یکی از مهمترین محوطههای باستانشناسی در سعودی است و یکی از مکانهایی است که در فهرست یونسکو ثبت شدهاست.
تأسیس آن به دوران قبل از اسلام برمی گردد، جایی که ماهیگیران پس از سفر خود در آنجا اتراق میکردند، تا این که خلیفه عثمان بن عفان در سال ۶۴۷ بعد از میلاد، بندری به مقصد مکه مکرمه را در آن ایجاد کرد و نقطه عطف بزرگی در آن شکل گرفت.
شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد سعودی روز دوشنبه (۱۵ شهریور ۱۴۰۰)، از آغاز پروژه احیای بافت تاریخی جده خبر داد که هدف آن بازسازی و توسعه زیرساختهای این منطقه، آمادهسازی بهتر آن برای پذیرایی از گردشگران و احیای محلات قدیمی آن که زمانی شاهد یک حرکت فرهنگی و اقتصادی بود و شهری را شکل داد که اکنون در جهان شناخته شدهاست.
جده قدیم با دیواری بزرگ با هدف حفاظت از شهر احاطه شده بود. جده قدیم دارای قلعهها و برجهای دفاعی بود. همچنین شامل ۴ محله بود: المظلوم، الیمن، الشام و البحر، علاوه بر آنها محله دیگری به نام الکرنتینه بود که ورودی حجاجی بود که از طریق دریا وارد میشدند.
شهر جده به لطف تأسیس بندر، که منبع اقتصادی مهمی برای ساکنان منطقه بود و به دلیل اینکه نزدیکترین شهر به مکه مکرمه است، بهطور قابل توجهی گسترش یافت، به طوری که حجاجی که با کشتی میرسیدند قبل از رفتن به مکه مکرمه در آنجا اتراق میکردند و این امر باعث ایجاد محیطی مناسب برای تجارت و ایجاد بازارهای متعدد در قلب شهر شد.
گسترش شهر با گذشت سالها افزایش یافت و دیوار آن شاهد دوره ای تاریخی بود که نشان دهنده میراث کهن جده است، تا اینکه آن محلههای کوچک داخل دیوار به «جده تاریخی» یا «البلد» معروف شد.
این منطقه اکنون به مقصد و زیارتگاهی برای ساکنان شهر جده و گردشگرانی است که به آنجا میآیند تا با چشم خود گزیدههایی از آغاز آن شهر را مشاهده کنند؛ شهری که اکنون یکی از مهمترین شهرهای سعودی است.
این منطقه شامل بیش از ۶۰۰ بنای میراثی، ۳۶ مسجد تاریخی، ۵ بازار بزرگ تاریخی، راهروها و میدانهای باستانی و مکانهایی با اهمیت تاریخی، مانند آبنمای باستانی که مسیر اصلی برای حجاج بود و این پروژه قصد دارد آن را بازسازی کند تا به بازدیدکنندگان از جده تاریخی داستان بزرگ حج از آغاز اسلام را بازگو کند.
این پروژه تنها طرح احیا و توسعه جده قدیم در دوران حکومت سعودی نبود. بر اساس گزارش منتشر شده از سوی شهرداری جده، دربارهٔ پروژههایی که در منطقه تاریخی ایجاد شدهاند، حاکی است، اولین پروژه تأسیس شهرداری جده قدیم در سال ۱۹۷۷ با هدف سازماندهی آن، تهیه طرح تفصیلی برای آن و طبقهبندی بناهای میراثی و بافت تاریخی شهری بود.
ساختمانهای آن نیز مرمت، خیابانهای آن آسفالت و دروازه دیوارهای آن در سال ۱۹۸۳ بازسازی شد. علاوه بر آن اداره حفاظت تاریخی جده، مربوط به حفاظت از بناهای میراثی و جلوگیری از تجاوز به آنها ایجاد شد.
پروژه پادشاه عبدالعزیز برای صیانت و محافظت از جده تاریخی در سال ۲۰۰۵ شامل تصویب سیاستهایی برای تعامل با بناهای میراثی و ایجاد بخش توسعه شهری، هسته اصلی توسعه آن را تشکیل داد.
«جده قدیم».. قلب تپنده «عروس دریای سرخ» و مقصد باستانی

«جده قدیم».. قلب تپنده «عروس دریای سرخ» و مقصد باستانی

لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة