استقبال و خوش‌بینی فلسطینی‌ها پس از سفر ترامپ به سعودی

فلسطینی‌ها بر نقش سعودی در پایان جنگ و آغاز روند سیاسی حساب باز کرده‌اند

 شاهزاده محمد بن سلمان و رئیس‌جمهور دونالد ترامپ در نشست سران شورای همکاری خلیج  – آمریکا در ریاض در روز چهارشنبه (واس)
شاهزاده محمد بن سلمان و رئیس‌جمهور دونالد ترامپ در نشست سران شورای همکاری خلیج – آمریکا در ریاض در روز چهارشنبه (واس)
TT

استقبال و خوش‌بینی فلسطینی‌ها پس از سفر ترامپ به سعودی

 شاهزاده محمد بن سلمان و رئیس‌جمهور دونالد ترامپ در نشست سران شورای همکاری خلیج  – آمریکا در ریاض در روز چهارشنبه (واس)
شاهزاده محمد بن سلمان و رئیس‌جمهور دونالد ترامپ در نشست سران شورای همکاری خلیج – آمریکا در ریاض در روز چهارشنبه (واس)

محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، روز چهارشنبه از اظهارات ولی‌عهد سعودی و رئیس شورای وزیران، شاهزاده محمد بن سلمان، درباره ضرورت یافتن راه‌حلی برای مسئله فلسطین بر اساس ابتکار صلح عربی و قطعنامه‌های بین‌المللی، که در مراسم افتتاحیه نشست خلیج - آمریکا در پایتخت سعودی، ریاض بیان شد، استقبال کرد.
عباس در بیانیه‌ای از «مواضع تاریخی سعودی در حمایت از ملت فلسطین و آرمان عادلانه‌اش در تمامی زمینه‌ها» تقدیر کرد و گفت که در رأس این حمایت‌ها، پشتیبانی مستمر سعودی از حق ملت فلسطین در تعیین سرنوشت و تأسیس کشور مستقل خود با پایتختی قدس شرقی قرار دارد؛ امری که بر پایه قطعنامه‌های مشروع بین‌المللی و ابتکار صلح عربی بنا شده است. وی این گام‌ها را اساسی برای تحقق صلح عادلانه و پایدار در منطقه دانست.
عباس همچنین از مواضع رهبران کشورهای خلیج و اظهارات آنان در حمایت از حق ملت فلسطین برای تأسیس کشور مستقل خود با پایتختی قدس شرقی تقدیر کرد و تأکید نمود که این مواضع همگی پشتیبانی از دیدگاه فلسطینی و بین‌المللی برای تحقق صلح بر اساس قطعنامه‌های بین‌المللی و ابتکار صلح عربی به‌شمار می‌رود.
بیانیه عباس پس از آن منتشر شد که ولی‌عهد سعودی، شاهزاده محمد بن سلمان، اعلام کرد که باید راه‌حلی جامع برای مسئله فلسطین بر اساس ابتکار صلح عربی و قطعنامه‌های بین‌المللی یافت شود. او افزود: «ما در همکاری با آمریکا تلاش می‌کنیم تا تنش‌ها در نوار غزه متوقف شود.»
یک مقام فلسطینی به روزنامه «الشرق الأوسط» گفت که رهبری فلسطین «به‌شکل اساسی و گسترده بر موضع و نقش سعودی تکیه کرده است، چرا که سخنان صریحی از سوی رهبری سعودی درباره طرحی برای پایان دادن به جنگ و سپس آغاز روند سیاسی برای تأسیس کشور فلسطین شنیده‌ایم.»
او توضیح داد که مقامات سعودی پیش از ورود رئیس‌جمهوری آمریکا، دونالد ترامپ، به مقامات فلسطینی اطلاع داده‌اند که سعودی برای پایان دادن به جنگ فشار می‌آورد و سپس خواهان آغاز روند سیاسی است و این مسئله را به همه موضوعات دیگر مربوط به اسرائیل مرتبط می‌داند. این مسئله نیز بخشی از گفت‌وگوهای آتی با رئیس‌جمهور آمریکا خواهد بود.
این مقام افزود: «اینجا خوش‌بینی فراوانی وجود دارد و حساب زیادی بر این سفر و نتایج آن باز شده است. ما انتظار گشایش‌هایی در آینده نزدیک داریم.»
اظهارات بعدی شاهزاده فیصل بن فرحان، وزیر خارجه سعودی، نیز به این خوش‌بینی عموم فلسطینی‌ها افزود؛ او گفت که واشنگتن و ریاض بر سر پایان جنگ در غزه و آزادی همه گروگان‌ها به توافق رسیده‌اند و افزود: «باید در سریع‌ترین زمان ممکن به آتش‌بس در غزه دست یافت.»
بن فرحان تأکید کرد: «موضع پادشاهی این است که باید به آتش‌بس رسید و این خواسته‌ای اساسی و فوری است، به‌علاوه ضرورت کاهش رنج‌های ملت فلسطین.»
آنچه خوش‌بینی فلسطینی‌ها را بیش از پیش تقویت کرد، موفقیت شاهزاده محمد بن سلمان در جمع کردن رئیس‌جمهوری آمریکا، دونالد ترامپ، و رئیس‌جمهوری سوریه، احمد الشرع، بود و همچنین اعلام ترامپ از ریاض مبنی بر رفع تحریم‌ها از سوریه.
ریاست تشکیلات فلسطینی در بیانیه‌ای از اعلام رفع تحریم‌ها از سوریه استقبال کرد و ابراز امیدواری نمود که این تصمیم «گامی دیگر در مسیر بازیابی سلامت و ثبات سوریه و بازگشت آن به نقش پیشروی خود در منطقه» باشد.
در این بیانیه از تلاش‌های پادشاهی سعودی، به نمایندگی از سوی ولی‌عهد و رئیس شورای وزیران، شاهزاده محمد بن سلمان، که در رفع تحریم‌ها از سوریه نقش مهمی ایفا کرده، تقدیر شد.



رهبران سودان: سخنان ولیعهد سعودی «انگیزه‌ای تازه» برای احیای «منبر جده»

ولیعهد پادشاهی عربی سعودی، شاهزاده محمد بن سلمان در نشست خلیج-آمریکا در ریاض، چهارشنبه (واس)
ولیعهد پادشاهی عربی سعودی، شاهزاده محمد بن سلمان در نشست خلیج-آمریکا در ریاض، چهارشنبه (واس)
TT

رهبران سودان: سخنان ولیعهد سعودی «انگیزه‌ای تازه» برای احیای «منبر جده»

ولیعهد پادشاهی عربی سعودی، شاهزاده محمد بن سلمان در نشست خلیج-آمریکا در ریاض، چهارشنبه (واس)
ولیعهد پادشاهی عربی سعودی، شاهزاده محمد بن سلمان در نشست خلیج-آمریکا در ریاض، چهارشنبه (واس)

بسیاری از رهبران سیاسی سودان از اعلامیه ولیعهد پادشاهی عربی سعودی، شاهزاده محمد بن سلمان، در نشست خلیج-آمریکا در ریاض (چهارشنبه) استقبال کردند. او در این نشست تأکید کرد که پادشاهی عربی سعودی تلاش‌های خود را برای پایان دادن به بحران سودان از طریق «منبر جده» که تحت حمایت مشترک پادشاهی عربی سعودی و آمریکاست، ادامه خواهد داد تا به آتش‌بس کامل در سودان برسد. این رهبران این اقدام را نیروی محرک جدیدی برای پایان دادن به درگیری‌های طولانی در سودان دانستند.

در ماه مه سال گذشته، تنها چند هفته پس از آغاز جنگ، شهر جده با ابتکار مشترک پادشاهی عربی سعودی و آمریکا میزبان مذاکراتی بین ارتش سودان و «نیروهای پشتیبانی سریع» بود که به امضای توافقی معروف به «اعلامیه انسانی جده» انجامید. این توافق بر حفاظت از غیرنظامیان، تأسیسات خصوصی و عمومی و خودداری از استفاده نظامی از آنها تأکید داشت.

یاسر سعید عرمان، رهبر جنبش مردمی آزادیبخش سودان (جریان انقلابی)، گفت: صحبت‌های ولیعهد پادشاهی عربی سعودی درباره احیای منبر جده «در زمان حساسی و در بالاترین سطح ارتباطات بین پادشاهی عربی سعودی و ایالات متحده آمریکا در نشست ریاض مطرح شد. این موضوع به پرونده جنگ سودان در آینده نزدیک شتاب قابل توجهی می‌بخشد.»

عرمان در گفتگو با «الشرق الاوسط» افزود: سودان «به‌طور فوری نیازمند آتش‌بس انسانی است» و اشاره کرد که تلاش‌های پیشین در منبر جده و هماهنگی بین شرکای منطقه‌ای، بین‌المللی و کشورهای همسایه باید نیروی محرک جدیدی ایجاد کنند.

رهبر جریان انقلابی گفت: «امیدواریم سفر مهم رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، به ریاض و ارتباطات بین طرف‌های مختلف در خلیج و کشورهای همسایه، نیروی محرک تازه‌ای باشد که به آتش‌بس انسانی بینجامد. این آتش‌بس فرصتی برای سودانی‌ها فراهم می‌کند تا از سلطه گروه‌های مسلح بر سرنوشت مردم سودان جلوگیری شود و راه برای رسیدن به حکومت مدنی دموکراتیک و صلح پایدار هموار گردد.»

عرمان همچنین ابراز خوشبینی کرد که کشورهای همسایه و جامعه بین‌المللی در دستیابی به صلحی در سودان مشارکت کنند که «مسیر امنیت و آرامش در منطقه را تقویت می‌کند».

المحبوب عبدالسلام، هماهنگ‌کننده سیاسی جنبش «همبستگی برای دموکراسی و عدالت اجتماعی»، گفت: «تنها نویدی که امید را در دل سودانی‌ها زنده کرد، بخشی از سخنان ولیعهد پادشاهی عربی سعودی درباره منبر جده بود. این منبر حتی پس از دو سال جنگ، همچنان به‌عنوان سند معتبری برای آغاز مذاکرات جدید تحت همان حمایت مشترک پادشاهی عربی سعودی و آمریکا باقی مانده است؛ حمایتی که اثربخشی آن در حل پیچیده‌ترین بحران‌های جهانی ثابت شده است.»

المحبوب در گفتگو با «الشرق الاوسط» اشاره کرد که نبود کارکرد سیاسی دولت سودان «صحنه را پیچیده کرده است» و افزود: پرداختن به جنگ سودان در سخنرانی طولانی رئیس‌جمهور آمریکا در نشست ریاض، که درباره جنگ‌های غزه، لبنان، یمن، اوکراین و حتی کشمیر صحبت کرد، این پرسش را برای سودانی‌ها ایجاد کرده که چرا سازمان ملل جنگ سودان را بزرگ‌ترین فاجعه انسانی جهان توصیف می‌کند.

وی افزود: هرچند «منبرهای مختلفی از اتحادیه آفریقا تا ایکاد، سازمان ملل و اتحادیه عرب وجود دارند، اما این دیدگاه سودانی است که باید این تلاش‌ها را رهبری کند. در صورت نبود این رهبری، این تلاش‌ها همچون امروز به سرگردانی می‌انجامد.»

مبارک الفاضل المهدی، رهبر حزب امت (اصلاح و تجدید)، استراتژی پادشاهی عربی سعودی نسبت به سودان را که بر پایه ثبات آن و حفظ نهادهای ملی‌اش استوار است، ستود و از تلاش‌های بی‌وقفه این کشور برای تقویت صلح و توقف جنگ قدردانی کرد.

المهدی در بیانیه‌ای اعلام کرد: «منبر جده» توانمندترین و اثرگذارترین ابتکار برای توقف جنگ است، زیرا به مسائل اساسی مرتبط با غیرنظامیان می‌پردازد و جدیت لازم در برخورد با جنگ سودان را دارد. این منبر پس از سه دور مذاکره به توافق رسید، اما اجرا نشد، زیرا طرفین درگیری به تعهدات خود در جده پایبند نماندند. سپس در اکتبر ۲۰۲۳ مذاکرات مجدداً از سر گرفته شد، اما این دور نیز با اصرار طرفین درگیری بر مواضع خود و عقب‌نشینی از توافق‌های «اعلامیه جده» مواجه شد. این امر پادشاهی عربی سعودی و آمریکا را مجبور کرد مذاکرات را معلق کنند.