شورای امنیت حملات حوثی‌ها به سعودی را محکوم کرد؛ هشدار از تهدید علیه دریانوردی

تأکید بر اجرای کامل قطعنامه ۲۲۱۶ و تجدید حمایت از دولت یمن

شورای امنیت حملات حوثی‌ها به سعودی را محکوم کرد؛ هشدار از تهدید علیه دریانوردی
TT

شورای امنیت حملات حوثی‌ها به سعودی را محکوم کرد؛ هشدار از تهدید علیه دریانوردی

شورای امنیت حملات حوثی‌ها به سعودی را محکوم کرد؛ هشدار از تهدید علیه دریانوردی

شورای امنیت سازمان ملل از پیامدهای حملات حوثی‌ها به پادشاهی عربی سعودی و تهدیدهایی که دریانوردی بین‌المللی در دریای سرخ و آبراه باب‌المندب را تحت تأثیر قرار می‌دهد، هشدار داد. این شورا اعلام کرد که حرکت‌های نظامی این گروه در داخل یمن، در کنار هدف‌گیری خاک پادشاهی سعودی و کشتی‌های تجاری، خطر گسترش دامنه درگیری و تضعیف امنیت دریایی و تجارت بین‌المللی را در پی دارد.

اعضای شورا در بیانیه‌ای که شب جمعه صادر شد، بر ضرورت اجرای کامل قطعنامه ۲۲۱۶ و قطعنامه‌های بعدی مربوط به یمن تأکید کردند. آن‌ها همچنین بار دیگر حمایت خود از دولت یمن و تعهد قوی‌شان به وحدت، حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی این کشور را تکرار کردند.

اعضای شورا حملات پیوستهٔ حوثی‌ها به پادشاهی عربی سعودی، از جمله حملاتی که به غیرنظامیان و زیرساخت‌های انرژی آسیب رسانده و باعث آسیب‌دیدن غیرنظامیان از جمله زنان و کودکان شده است، را به شدیدترین لحن محکوم کردند.

شورا بار دیگر حملات موشکی حوثی‌ها به پادشاهی عربی سعودی، و همچنین حملات و تهدیدهایی که کشتی‌های تجاری در دریای سرخ و آبراه باب‌المندب را هدف قرار می‌دهند، محکوم کرد و بر اهمیت حفظ امنیت کشتی‌های تجاری و خدمه آن‌ها تأکید کرد.

اعضای شورا بر ضرورت پایبندی به قوانین بین‌المللی، به‌ویژه کنوانسیون سازمان ملل درباره حقوق دریاها، و احترام به حقوق و آزادی‌های دریانوردی تأکید کردند؛ در شرایطی که تحولات نظامی در یمن نگرانی‌هایی درباره امنیت آبراه‌های دریایی و جریان تجارت بین‌المللی برانگیخته است.

اعضای شورا گفتند حرکت‌های نظامی حوثی‌ها در داخل یمن، ادامهٔ حملات به پادشاهی عربی سعودی، حملات و تهدیدهایی که کشتی‌رانی بین‌المللی در دریای سرخ را هدف قرار می‌دهد، و پیشروی حوثی‌ها در منطقه باب‌المندب، همگی عواملی هستند که خطر گسترش دامنه درگیری و تضعیف امنیت دریایی و تجارت بین‌المللی را در پی دارند و تلاش‌های منطقه‌ای و بین‌المللی برای برقراری صلح در یمن را با مانع مواجه می‌کنند.

شورا ابراز همبستگی خود را با پادشاهی عربی سعودی در مواجهه با حملاتی که غیرنظامیان و اهداف غیرنظامی در خاک این کشور را تحت تأثیر قرار می‌دهند، اعلام کرد و بر حق ذاتی این کشور برای دفاع از خود مطابق با قوانین بین‌المللی تأکید کرد.

اعضای شورا از حوثی‌ها خواستند فوراً به حملاتی که غیرنظامیان و اهداف غیرنظامی را تحت تأثیر قرار می‌دهند پایان دهند و نگرانی شدید خود را درباره گزارش‌های مربوط به کشته و زخمی‌شدن غیرنظامیان و تخریب اهداف غیرنظامی و زیرساخت‌ها در نتیجهٔ این حملات ابراز کردند.

۱۲۵ هزار آواره

اعضای شورا نگرانی خود را از پیامدهای انسانی عملیات نظامی ابراز کردند و به آواره‌شدن حداقل ۱۲۵ هزار نفر در سراسر یمن از ابتدای سپتامبر (شهریور) تاکنون اشاره کردند.

آن‌ها هشدار دادند که ادامهٔ درگیری‌ها وضعیت انسانی رو به وخامت این کشور را بیشتر تشدید خواهد کرد و ممکن است به آواره‌شدن بیشتر غیرنظامیان بینجامد. آن‌ها بار دیگر بر تعهدات طرف‌های درگیری برای تسهیل دسترسی کامل، فوری و بدون مانع کمک‌های بشردوستانه به نیازمندان تأکید کردند.

آن‌ها همچنین بر ضرورت تقویت ایمنی و امنیت کارکنان امداد و کارمندان سازمان ملل و همکاران‌شان تأکید کردند و بار دیگر خواستار آزادی امن، فوری و بدون قید و شرط همهٔ بازداشت‌شدگان از سوی حوثی‌ها؛ از جمله ۷۳ نفر از کارکنان سازمان ملل، در کنار کارمندان سازمان‌های غیردولتی ملی و بین‌المللی، سازمان‌های جامعه مدنی و هیأت‌های دیپلماتیک شدند.

شورای امنیت تأکید کرد که صلح پایدار در یمن از طریق زور یا اجبار قابل دستیابی نیست و بار دیگر حمایت خود از هانس گروندبرگ، فرستادهٔ ویژهٔ سازمان ملل به یمن، و تلاش‌های او برای دستیابی به راه‌حلی سیاسی، مذاکره‌شده و فراگیر، با رهبری و مالکیت یمنی و بر اساس مرجعیت‌های توافق‌شده و قطعنامه‌های شورای امنیت، را تکرار کرد.

اعضای شورا از طرف‌های درگیری خواستند به‌صورت سازنده با تلاش‌های سازمان ملل همکاری کنند؛ در شرایطی که نگرانی‌های بین‌المللی درباره بازتاب درگیری‌های داخل یمن بر امنیت منطقه‌ای، آبراه‌های حیاتی دریایی و تجارت بین‌المللی رو به افزایش است.



فشار نظامی بر حوثی‌ها در غرب تعز و شرق باب‌المندب

سرباز یمنی داخل یک خودروی نظامی در غرب تعز، جایی که درگیری‌ها با حوثی‌ها جریان دارد (خبرگزاری فرانسه)
سرباز یمنی داخل یک خودروی نظامی در غرب تعز، جایی که درگیری‌ها با حوثی‌ها جریان دارد (خبرگزاری فرانسه)
TT

فشار نظامی بر حوثی‌ها در غرب تعز و شرق باب‌المندب

سرباز یمنی داخل یک خودروی نظامی در غرب تعز، جایی که درگیری‌ها با حوثی‌ها جریان دارد (خبرگزاری فرانسه)
سرباز یمنی داخل یک خودروی نظامی در غرب تعز، جایی که درگیری‌ها با حوثی‌ها جریان دارد (خبرگزاری فرانسه)

گروه حوثی طی ۲۴ ساعت گذشته در جریان درگیری‌هایی که همچنان در امتداد جبهه‌های غربی استان تعز و مناطق مشرف به تنگه باب‌المندب ادامه دارد، متحمل تلفات انسانی و خسارت‌های مادی شده است. این در حالی است که گروه حوثی تلاش می‌کند مواضع جدید خود را تثبیت و خطوط پشتیبانی خود را در رشته‌کوه‌های مشرف به ساحل غربی و مسیر کشتیرانی بین‌المللی تأمین کند.

بر اساس اعلام منابع محلی و نظامی، شدیدترین درگیری‌ها در جبهه‌های کوه‌های کَهْبوب، المضاربه و الوازعیه متمرکز است. نیروهای دولتی همراه با نیروهای قبایل منطقه تلاش می‌کنند ارتفاعات راهبردی را تأمین کنند. همزمان، گروه حوثی نیروهای کمکی اعزام کرده و می‌کوشد به مواضع مرتفعی پیشروی کند که امکان حفاظت از مناطقی را که اخیراً به کنترل خود درآورده، برایش فراهم می‌کند.

منابع نظامی گفتند نیروهای دولتی با پشتیبانی نیروهای محلی، تلاش حوثی‌ها برای نفوذ در بخش الأغبره در شهرستان المضاربه در استان لحج را ناکام گذاشتند و به مهاجمان تلفات انسانی وارد کردند.

در جبهه کَهْبوب در نزدیکی باب‌المندب، نیروهای العمالقه جنوبی تجمعات و خودروهای حوثی‌ها را با حملات هوایی، پهپادی، توپخانه‌ای و موشکی هدف قرار دادند. همزمان منابع میدانی از کشته شدن یک فرمانده ارشد حوثی با درجه سرلشکر، به همراه ۶ نفر از همراهانش، خبر دادند.

این منابع گفتند این فرمانده «فراق محسن العصار»، معروف به «ابوصقر القفر» و اهل شهرستان القفر در استان إب بوده است. به گفته آنها، او چندین سمت نظامی را بر عهده داشته که از جمله آنها فرماندهی «لشکر اول تکاوران» بوده است.

نبرد بر سر ارتفاعات

درگیری میان نیروهای دولتی یمن و حوثی‌ها در شهرستان الوازعیه در غرب تعز، بر سر سلسله ارتفاعاتی جریان دارد که از کوه‌های کَهْبوب تا منطقه جرداد در شرق امتداد یافته است. هدف نیروهای دولتی، تأمین مواضعی است که بر مناطق ساحل غربی و باب‌المندب اشراف دارند و بیرون راندن نیروهای این گروه از این ارتفاعات است.

سربازی از نیروهای مسلح یمن در جبهه الکدحه در غرب تعز (خبرگزاری فرانسه)

این کوه‌ها به دلیل اشراف بر مناطق نزدیک به تنگه و دشت امتداد یافته به سمت رأس‌العاره، از اهمیت میدانی برخوردارند.

منابع می‌گویند حوثی‌ها تلاش می‌کنند به این مواضع دسترسی پیدا کنند تا مناطق تحت کنترل خود را تأمین کرده و از ارتفاعات به‌عنوان نقطه آغاز هرگونه تحرک جدید به سمت جنوب استفاده کنند.

در جبهه الکدحه در غرب تعز، نیروهای دولتی حمله حوثی‌ها را دفع کردند و مهاجمان را پس از وارد شدن تلفات جانی و زخمی به عقب‌نشینی واداشتند. ارتش همچنین پس از بیرون راندن حوثی‌ها از مواضعشان در کوه الشهداء، مواضعی را در این کوه مشرف به وادی الغیل در الوازعیه بازپس گرفت. نیروهای هوایی نیز مواضع حوثی‌ها در اطراف میدان القصر در شرق شهر تعز را بمباران کردند.

تحولات میدانی نشان می‌دهد که نبردها در غرب تعز تنها بر سر خطوط تماس کنونی نیست، بلکه بر سر کنترل ارتفاعاتی نیز جریان دارد که می‌تواند به طرف مسلط بر آنها امکان بیشتری برای حفاظت از مواضع خود و جابه‌جایی میان ساحل و مناطق داخلی بدهد.

حملات مستمر در مأرب

در استان مأرب، نیروهای دولتی عملیات زمینی و هوایی خود علیه حوثی‌ها را ادامه دادند. جنگنده‌ها تجمعات و خودروهای این گروه را در اردوگاه ام‌ریش و گردنه ملعاء در جنوب استان هدف قرار دادند.

نیروهای دولتی اعلام کردند سه تلاش حوثی‌ها برای نفوذ در جبهه‌های مأرب را ناکام گذاشته‌اند. این عملیات همزمان با تبادل آتش توپخانه‌ای میان دو طرف انجام شد.

نیروهای دولتی روز جمعه اعلام کرده بودند که ۹ خودروی نظامی حوثی‌ها را در جبهه‌های غربی مأرب منهدم کرده و سرنشینان آنها را کشته‌اند. همزمان پهپادهای وابسته به منطقه نظامی هفتم، تجمعات حوثی‌ها را در جبهه‌های شمالی هدف قرار دادند و حملات دیگری نیز خودروهای این گروه را در محدوده منطقه نظامی سوم هدف گرفت.

این عملیات در حالی انجام می‌شود که دیگر جبهه‌ها در مقایسه با درگیری‌های جاری در غرب تعز و مأرب، شاهد آرامش نسبی هستند و وضعیت آماده‌باش نظامی در خطوط تماس همچنان ادامه دارد.

تحولات ساعات اخیر نشان می‌دهد عملیات نیروهای دولتی بر جلوگیری از تثبیت کنترل حوثی‌ها بر ارتفاعات مشرف به باب‌المندب و ساحل غربی متمرکز شده است. این عملیات همزمان با هدف قرار دادن نیروهای کمکی و خودروهایی انجام می‌شود که این گروه به این جبهه‌ها اعزام می‌کند، با هدف جلوگیری از تثبیت مواضع جدید حوثی‌ها و مهار تحرکات آنها به سمت مناطق کوهستانی مشرف به تنگه.

سرباز یمنی داخل یک خودروی نظامی در غرب تعز، جایی که درگیری‌ها با حوثی‌ها جریان دارد (خبرگزاری فرانسه)


گفت‌وگوی سیسی و رئیس سیا درباره تحولات منطقه

 عبد الفتاح السیسی رئیس جمهور مصر (د پ آ)
 عبد الفتاح السیسی رئیس جمهور مصر (د پ آ)
TT

گفت‌وگوی سیسی و رئیس سیا درباره تحولات منطقه

 عبد الفتاح السیسی رئیس جمهور مصر (د پ آ)
 عبد الفتاح السیسی رئیس جمهور مصر (د پ آ)

عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهوری مصر، امروز (یکشنبه) جان رتکلیف، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا)، را با حضور حسن رشاد، رئیس سازمان اطلاعات عمومی مصر، به حضور پذیرفت تا درباره راه‌های تقویت روابط راهبردی میان قاهره و واشنگتن و تحولات شماری از مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی گفت‌وگو کنند.

سفیر محمد الشناوی، سخنگوی رسمی ریاست‌جمهوری مصر، در بیانیه‌ای که در صفحه رسمی خود در «فیسبوک» منتشر کرد، گفت که این دیدار به بررسی تحولات خاورمیانه اختصاص داشت. سیسی در این دیدار بر حمایت مصر از تلاش‌ها برای دستیابی به توافقی جامع که به بحران ایران پایان دهد، تأکید کرد و گفت این امر می‌تواند به بازگرداندن امنیت و ثبات به منطقه و تضمین آزادی کشتیرانی بین‌المللی کمک کند.

رئیس‌جمهوری مصر بار دیگر بر موضع ثابت کشورش در حمایت از امنیت و حاکمیت کشورهای عربی و مخالفت با هرگونه حمله به آنها تأکید کرد و بر اهمیت حل‌وفصل بحران‌های منطقه‌ای از مسیرهای سیاسی و دیپلماتیک و رسیدگی جامع به ریشه‌های آنها تأکید داشت؛ به‌گونه‌ای که نهادهای ملی کشورها حفظ و تمامیت ارضی و یکپارچگی سرزمینی آنها صیانت شود.

دو طرف همچنین درباره تحولات مسئله فلسطین گفت‌وگو کردند. السیسی بر اهمیت اجرای کامل مرحله دوم طرح دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، برای تثبیت آتش‌بس در نوار غزه تأکید کرد و گفت حفاظت از غیرنظامیان، تضمین ورود کمک‌های بشردوستانه به نوار غزه و فراهم کردن شرایط برای ازسرگیری روند سیاسی، تا دستیابی به یک راه‌حل جامع بر اساس قطعنامه‌های مشروعیت بین‌المللی و اصل راه‌حل دوکشوری ضروری است.

به گفته سخنگوی ریاست‌جمهوری مصر، رتکلیف از نقش مصر در دستیابی به توافق آتش‌بس در غزه و تلاش‌های قاهره برای حمایت از روند صلح و ثبات در منطقه تقدیر کرد.

در این دیدار همچنین بحران سودان مورد بررسی قرار گرفت. سیسی بار دیگر بر موضع مصر در حمایت از وحدت و ثبات سودان، حفظ نهادهای ملی، حاکمیت و تمامیت ارضی این کشور تأکید کرد و از تلاش‌ها برای توقف جنگ، کاهش رنج‌های انسانی و پیشبرد روند حل‌وفصل سیاسی حمایت کرد.

دو طرف همچنین تحولات منطقه شاخ آفریقا را بررسی کردند. السیسی بر حمایت مصر از امنیت و ثبات سومالی و مخالفت با هرگونه تعرض به حاکمیت، وحدت و تمامیت ارضی این کشور تأکید کرد.

سخنگوی رسمی ریاست‌جمهوری مصر همچنین اعلام کرد که این مذاکرات همکاری‌های امنیتی و اطلاعاتی میان دو کشور، مبارزه با تروریسم، جرایم سازمان‌یافته و جرایم فرامرزی، همچنین امنیت کشتیرانی بین‌المللی و تبادل دیدگاه‌ها و اطلاعات درباره تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی تأثیرگذار بر امنیت و ثبات منطقه را نیز دربر گرفت.


سازمان ملل و شورای همکاری خلیج حملات حوثی‌ها به سعودی را محکوم کردند

سازمان ملل و شورای همکاری خلیج حملات حوثی‌ها به سعودی را محکوم کردند
TT

سازمان ملل و شورای همکاری خلیج حملات حوثی‌ها به سعودی را محکوم کردند

سازمان ملل و شورای همکاری خلیج حملات حوثی‌ها به سعودی را محکوم کردند

نیویورک: «الشرق الأوسط»

سازمان ملل متحد و شورای همکاری خلیج، روز شنبه، حملات تروریستی میلیشیای حوثی بر پادشاهی عربی سعودی و هدف‌گیری اماکن غیرنظامی از سوی این میلیشیا، و همچنین تأثیر خطرناک آن بر امنیت و ثبات منطقه را محکوم کردند.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در دیداری با جاسم البدیوی، دبیرکل شورای همکاری خلیج، دیدگاه‌های خود را درباره آخرین تحولات منطقه‌ای با او مبادله کرد. این دیدار روز شنبه در حاشیه نشست‌های هفتاد و یکمین دوره مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک برگزار شد.

دو طرف تعدادی از پرونده‌های منطقه‌ای و تلاش‌های صورت‌گرفته در این زمینه را بررسی کردند. دبیرکل سازمان ملل متحد از پیشرفت، توسعه و شکوفایی‌ای که کشورهای خلیج به آن دست یافته‌اند، و نیز از تلاش‌های منطقه‌ای و بین‌المللی آن‌ها برای تقویت امنیت و ثبات، قدردانی کرد.

گوترش و البدیوی همچنین موضوعات مورد توجه مشترک، روابط همکاری میان شورای همکاری خلیج و سازمان ملل متحد، و راه‌های تقویت و تحکیم این روابط در راستای منافع مشترک را بررسی کردند.

پیش از این، شورای امنیت سازمان ملل نسبت به پیامدهای حملات حوثی‌ها بر پادشاهی عربی سعودی و تهدیدهایی که کشتیرانی بین‌المللی در دریای سرخ و باب‌المندب را تحت تأثیر قرار می‌دهد، هشدار داده بود. این شورا اعلام کرده بود که حرکات نظامی این گروه در داخل یمن و هدف‌گیری خاک سعودی و کشتی‌های تجاری، خطر گسترش دامنه درگیری و تضعیف امنیت دریایی و تجارت بین‌المللی را در پی دارد و تلاش‌های منطقه‌ای و بین‌المللی برای رسیدن به صلح در یمن را با مانع مواجه می‌کند.

اعضای شورای امنیت، در بیانیه‌ای که شب جمعه صادر شد، حملات پیوسته حوثی‌ها بر پادشاهی عربی سعودی را با شدیدترین عبارات محکوم کردند؛ از جمله حملاتی که به شهروندان غیرنظامی و زیرساخت‌های انرژی آسیب رسانده و باعث جراحت غیرنظامیان، از جمله زنان و کودکان، شده است.

شورای امنیت بر اهمیت حفظ امنیت کشتی‌های تجاری و خدمه آن‌ها، و ضرورت پایبندی به قوانین بین‌المللی، به‌ویژه کنوانسیون سازمان ملل متحد درباره حقوق دریاها، و احترام به حقوق و آزادی‌های کشتیرانی تأکید کرد؛ آن هم در شرایطی که تحولات نظامی در یمن نگرانی‌هایی درباره امنیت گذرگاه‌های دریایی و جریان تجارت بین‌المللی برانگیخته است.

شورای امنیت همبستگی خود را با پادشاهی عربی سعودی در رویارویی با حملاتی که شهروندان غیرنظامی و اماکن غیرنظامی در خاک این کشور را هدف قرار می‌دهد، ابراز کرد و بر حق ذاتی این کشور برای دفاع از خود، مطابق با قوانین بین‌المللی، تأکید نمود.

اعضای شورای امنیت از حوثی‌ها خواستند فوراً به حملاتی که شهروندان غیرنظامی و اماکن غیرنظامی را هدف قرار می‌دهد پایان دهند، و نسبت به گزارش‌های مربوط به کشته و زخمی‌شدن غیرنظامیان و ویرانی اماکن غیرنظامی و زیرساخت‌ها در نتیجه این حملات، نگرانی شدید خود را ابراز کردند.