بازنشستگان در یمن؛ گرفتاری ادامه دار بر اثر عدم پرداخت حقوق

۱۴۰ هزار نفر از بازنشستگان حقوق نگرفته اند

هزاران نفر از مردم یمن در تنگنای معیشتی گرفتارند و دنبال کار می گردند (الشرق الاوسط
هزاران نفر از مردم یمن در تنگنای معیشتی گرفتارند و دنبال کار می گردند (الشرق الاوسط
TT

بازنشستگان در یمن؛ گرفتاری ادامه دار بر اثر عدم پرداخت حقوق

هزاران نفر از مردم یمن در تنگنای معیشتی گرفتارند و دنبال کار می گردند (الشرق الاوسط
هزاران نفر از مردم یمن در تنگنای معیشتی گرفتارند و دنبال کار می گردند (الشرق الاوسط

طبق گزارش های بین المللی گرسنگی ۸۰ درصد ساکنان یمن را تهدید می کند و در این میان ده ها هزار نفر از بازنشستگان یمن که جزو گروه های آسیب پذیر جامعه هستند بیش از ۷ سال است که حقوق بازنشستگی دریافت نکرده اند و گرفتار و محروم هستند.
دولت یا موسسات بین المللی به بازنشستگان یمن کمک هزینه نمی دهند تا لااقل بتوانند نیازمندی های حداقلی معیشت را تامین کنند. تعداد بازنشستگانی که اسم آنها در اسناد سازمان تامین اجتماعی و بازنشستگان صنعا ثبت شده بیش از ۱۴۰ هزار نفر است.
برخی از بازنشستگان در صنعا در گفتگو با «الشرق الاوسط» گفتند اواخر ماه ژوئیه ۲۰۲۰ آخرین باری بود که حقوقشان نصف پرداخت شد که این مبلغ ناچیز حتی نیازمندی های ضروری را تامین نمی کند.
بازنشستگان یمن گله مندند که غم و غصه و مشکلاتشان روز به روز بیشتر می شود چون پرداخت حقوقشان متوقف شده و هر فرد بازنشسته عیال وار است و باید خرج یک خانواده که عمدتا از کودکان و زنان تشکیل شده را بدهد. حقوق برای بازنشستگان یمن یک شاهرگ اصلی است که برخی از نیازمندی هایشان را تامین می کند.
بازنشستگان می گویند که گروه کودتاچی حوثی از اوایل سال ۲۰۱۷ تا حالا حقوق آنها را بالا می کشند و سپرده هایشان به ارزش حدود دو تریلیون ریال یمنی در حساب بانکی سازمان تامین اجتماعی و بازنشستگی در بانک مرکزی یمن در صنعا نگهداری می شد. (هر دلار در بخش های تحت کنترل کودتاچیان ۵۳۰ ریال یمنی است).
آنها افزودند پول هایی که به عنوان حقوق بازنشستگان بخش های نظامی و غیر نظامی و امنیتی در بانک مرکزی و صندوق های بازنشستگی صنعا بوده غارت شدند و حالا گرفتاری و غصه بازنشستگانی که تمام عمر خود در نهادهای دولتی خدمت کردند افزایش پیدا کرده است.

سگ دو زدن برای یک لقمه نان

امین احمد بازنشسته ساکن صنعا می گوید که به خاطر شرایط فلاکت بار و نداری و عدم پرداخت حقوق بازنشستگی اش مجبور شده دستفروشی کند و جلوی یکی از مدارس صنعا بساط ساندویچی دارد. او افزود که کارمند بازنشسته وزارت صنایع و تجارت در صنعا بوده است.
امین، ۶۵ ساله می گوید «پس از اینکه حقوقم قطع شد مشکلات و دغدغه های معیشتی زیادی دارم. آن زمان می خواستیم که ما بازنشسته ها تجمعات اعتراضی برگزار کنیم و یکصدا خواستار افزایش حقوقمان شویم اما جنگ شروع شد و جنگ سالاران سهم ما را بالا کشیدند و چیزی برایمان نگذاشتند».
امین یکی از چند صد هزار نفر از جمعیت بازنشسته یمن است که حقوقشان پرداخت نشده و در تنگنا هستند. شرایط اقتصادی یمن هر روز بدتر و بحرانی تر می شود و بسیاری از خانواده ها دیگر منبع درآمد ندارند چون حقوق کارمندان بخش دولتی قطع و بسیاری از نهادهای دولتی و خصوصی تعطیل شدند.

تعداد زیادی از ساکنان صنعا که بیکارند در پیاده روها می خوابند (الشرق الاوسط)

بازنشستگان عمدتا جزو گروه های آسیب پذیر هستند و وضعشان به دلیل عدم پرداخت حقوق بازنشستگی بدتر شده چون اکثر آنها به دلیل سن بالا دیگر نمی توانند کار سنگین انجام دهند یا اصولا در مشاغل دیگر خدمت کنند. از این رو بخشی از بازنشستگان یمن در خانه می مانند و دچار بیماری های روحی و روانی هستند و بخش دیگری برای تامین زندگی روزمره شان چشم به انتظار کمک دیگرانند.
در قانون یمن آمده که فرد بازنشسته در پایان خدمات خود حقوق بازنشستگی دریافت می کند و بیمه دارد. کارشناسان حقوقی می گویند هیچ گروه یا سازمانی حق دخل و تصرف در حقوق بازنشستگی ندارد.
یک بازنشسته ساکن صنعا که با اسم مستعار حمید عامر با «الشرق الاوسط» گفتگو کرده می گوید که او با ۳۰ سال سابقه خدمت هر چند ماه یکبار حقوق بازنشستگی می گیرد که نصف آن معادل ۶۲ دلار است و این حقوق نیازمندی های حداقلی خانواده اش را تامین نمی کند.
عامر تا حالا نتوانسته کار پیدا کند و از این رو سرگرم نوه هایش شده است. او در گفتگو با «الشرق الاوسط» افزود «جنگ یمن تبعات ویرانگری برای همه گروه های جامعه به خصوص زنان و کودکان و سالمندان داشته است».

حقوق بازنشستگی ماستمالی شد

ابتسام محمد، ساکن صنعا می گوید که چند ماهی است که حقوق بازنشستگی اش نصف شده. او افزود حوثی ها پس از درگذشت مادرش به دلیل غیر موجه حقوق بازنشستگی اش را نصف کردند. ابتسام خواستار پرداخت همه حقوق بازنشستگی اش است.
ابتسام که با دو کودکش اجاره نشین ساکن صنعا است می گوید که سازمان زکات حوثی ها باید بخشی از اموال هنگفتی که خرج می کند را به بازنشستگان اختصاص دهد چون بازنشستگان به شدت نیازمندند.

فرد بی خانمان در صنعا که در خیابانی در پایتخت غذا می خورد (الشرق الاوسط)

مقامات سازمان ملی بازنشستگان یمن که مقر آن در صنعاست می گویند عدم پرداخت حقوق بازنشستگی فجایع فراوانی به بار آورده است. عده ای از بازنشستگان از دنیا رفتند و خانواده هایشان بدون حقوق و در شرایط فلاکت باری هستند. عده دیگری از آنها دچار بیماری های روحی و مزمن هستند و برخی حتی آواره و بی خانمان شده اند و در خیابان ها و معابر گدایی می کنند. برخی از بازنشستگان هم بدبخت و بیچاره شدند و به دلیل اینکه حقوق بازنشستگی ندارند از سوی خویشان و بستگانشان طرد شدند یا مورد بدرفتاری قرار می گیرند. عده ای از بازنشستگان نیز به دلیل شرایط دشوار مجبور شدند کار کنند.
انتقادها به حوثی ها درباره غارت حقوق بازنشستگان ادامه دارد و سازمان بازنشستگان یمن پیشتر در بیانیه ای گفت «بیمه بازنشستگان در ۳۵ سال گذشته همواره از بانک مرکزی تامین می شده و حقوق بازنشستگان از صندوق های بازنشستگی برداشته و به بانک مرکزی واریز می شد. طبق قانون شماره ۱۴ مصوب سال ۲۰۰۰ بانک مرکزی این بانک باید چک هایی که از حساب های بانکی صندوق های بازنشستگی برداشت می شود را به بازنشستگان پرداخت کند.

Read also


مقالات مرتبط

تهدید حوثی ها به تشدید تنش؛ آیا سناریوی غزه در یمن تکرار می شود؟

جهان عرب ستون دود غلیظ پس از حمله اسرائیل به بندر حدیده یمن که تحت کنترل حوثی هاست (رویترز)

تهدید حوثی ها به تشدید تنش؛ آیا سناریوی غزه در یمن تکرار می شود؟

مقامات اسرائیل حوثی ها را مرتب تهدید می کنند و حوثی ها می گویند به حملات خود ادامه می دهند. در این میان مردم می ترسند که مبادا آنچه در نوار غزه بر سر آنها در یمن بیاید و سناریوی ویرانگری غزه بار دیگر در یمن تکرار شود.

محمد ناصر (تعز)
جهان عرب  شعله های آتش در حدیده پس از حملات هوایی اسرائیل (فرانس پرس)

هشدار به اسرائیل و ایران: یمن را به میدان جنگ های بی حاصلتان تبدیل نکنید

یک منبع مسئول در دولت یمن با حمله اسرائیل به بندر حدیده را به شدت محکوم و از این اقدام به عنوان نقض حاکمیت ملی یمن و قوانین بین المللی یاد کرد.

«الشرق الأوسط» (عدن)
جهان عرب آرامش در صنعا به رغم بیم و نگرانی اهالی پس از حملات هوایی آمریکا و بریتانیا (فرانس پرس

نگرانی اهالی صنعا از فرصت سوزی در مسیر صلح

واکنش اهالی صنعا، پایتخت ربوده شده یمن به حملات هوایی اخیر آمریکا و بریتانیا به مواضع گروه حوثی تفاوت چندانی با قبلا ندارد.

وضاح الجليل (عدن)

حملات هوایی واشنگتن حوثی‌ها را به اختفا و جابجایی مجبور کرد

زبانه‌ آتش و دود از یک سایت در صنعا پس از حمله هوایی آمریکا بالا می‌رود (AFP)
زبانه‌ آتش و دود از یک سایت در صنعا پس از حمله هوایی آمریکا بالا می‌رود (AFP)
TT

حملات هوایی واشنگتن حوثی‌ها را به اختفا و جابجایی مجبور کرد

زبانه‌ آتش و دود از یک سایت در صنعا پس از حمله هوایی آمریکا بالا می‌رود (AFP)
زبانه‌ آتش و دود از یک سایت در صنعا پس از حمله هوایی آمریکا بالا می‌رود (AFP)

برای دومین هفته متوالی، جنگنده‌های آمریکایی به حملات هوایی خود بر مواضع حوثی ها در یمن ادامه داده‌اند و به‌طور متمرکز استان صعده، پایگاه اصلی این گروه، را هدف قرار داده‌اند. در همین حال، گزارش‌هایی از جابجایی مجدد فرماندهان حوثی و انتقال تجهیزات نظامی به مواضع مستحکم‌تر منتشر شده است.

بر اساس منابع آگاه یمنی که به «الشرق الاوسط» گفت‌وگو کرده‌اند، واشنگتن حملات خود را بر مناطقی متمرکز کرده که گمان می‌رود عبدالمالک الحوثی، رهبر این گروه، در آنجا پنهان شده است. این حملات همچنین انبارهای سلاح و مراکز فرماندهی و کنترل را هدف گرفته‌اند.

این منابع تأیید کردند که حوثی‌ها از ماه‌ها پیش حجم عظیمی از سلاح‌ها و کارگاه‌های تولید نظامی را از صنعا و عمران به مناطق صعب‌العبور صعده منتقل کرده‌اند تا از خطر بمباران در امان بمانند.

بر اساس اطلاعات، فرماندهان ارشد این گروه شامل کارشناسان ایرانی و اعضای «حزب‌الله» لبنان، صنعا و سایر شهرها را ترک کرده و به پایگاه‌های حوثی‌ها در صعده رفته‌اند؛ جایی که توپوگرافی کوهستانی پناهگاه امن‌تری برای آنها فراهم می‌کند.

هواداران حوثی با حمل ماکت موشک و سردادن شعار در تظاهرات شرکت می‌کنند (AP)

منابع تأکید می‌کنند که حوثی‌ها شبکه‌ای وسیع از تونل‌ها و پناهگاه‌ها را در دل کوه‌ها حفر کرده‌اند که به عنوان مراکز فرماندهی، انبار سلاح و پناهگاه‌های مقاوم در برابر حملات هوایی استفاده می‌شود.

همچنین منابع آگاه در صنعا فاش کردند که برخی فرماندهان ارشد حوثی از جمله مهدی المشاط، رئیس به اصطلاح «شورای سیاسی عالی»، از زمان آغاز حملات ناپدید شده‌اند. این منابع از جابجایی سایر فرماندهانی خبر دادند که خانواده‌های خود را به صعده منتقل کرده‌اند تا از تشدید احتمالی درگیری‌ها در امان بمانند.

بر اساس این گزارش‌ها، حوثی‌ها اقدامات امنیتی بی‌سابقه‌ای اعمال کرده‌اند. فرماندهان و ناظران این گروه، به‌ویژه آنهایی که از صعده آمده‌اند، از حضور علنی و حرکت‌های عمومی خود کاسته‌اند، از شرکت در جلسات رسمی خودداری می‌کنند و برخی حتی خانه‌های خود را ترک کرده و به آپارتمان‌های مخفی یا مناطق دورافتاده نقل مکان کرده‌اند.

با تداوم حملات آمریکایی و گسترش دامنه آنها، ناظران نظامی پیش‌بینی می‌کنند حوثی‌ها به استراتژی‌های جایگزین مانند استفاده از تونل‌های زیرزمینی برای پرتاب موشک‌ها و پهپادها یا استقرار مجدد سامانه‌های تهاجمی در مناطق مستحکم‌تر روی خواهند آورد.

سؤالات زیادی درباره توانایی این گروه در مقاومت در برابر حملات شدید و تأثیر این عملیات بر برنامه‌های آنها برای هدف قراردادن کشتیرانی بین‌المللی و ادامه تشدید نظامی در منطقه بی‌پاسخ مانده است.

آوارگی از صعده

در هفته گذشته، جنگنده‌های آمریکایی ده‌ها حمله را علیه انبارهای سلاح، تونل‌های مستحکم و مواضع نظامی در مناطق الصفراء، ساقین، کتاف، سحار، مجز و خود شهر صعده انجام دادند. این حملات بخشی از کمپین ترامپ برای تضعیف توانایی حوثی‌ها در اجرای حملات دریایی و تهدید کشتیرانی بین‌المللی است.

حملات شدید باعث آوارگی گسترده ساکنان شهر صعده و مناطق اطراف آن شده است. منابع محلی گزارش دادند صدها خانواده در روزهای اخیر خانه‌های خود را ترک کرده و به استان‌های حجه، عمران و الجوف فرار کرده‌اند.

آثار بمباران آمریکایی مواضع حوثی‌ها در صعده، پایگاه اصلی این گروه (رویترز)

این منابع به «الشرق الاوسط» توضیح دادند که بسیاری از خانواده‌ها به دلیل ترس از حملات مجبور به فرار شدند اما فرصت نکردند اثاثیه خود را همراه ببرند. برخی خانواده‌ها نیز به دلیل شرایط اقتصادی نامناسب، در مناطق خود گرفتار شده و قادر به ترک نیستند.

حوثی‌ها اوایل سال جاری مرکز پرتاب موشک‌ها و پهپادها را از عمران و سایر مناطق به غارها و مواضع مخفی در صعده منتقل کردند. این عملیات تحت نظارت متخصصان «سپاه مهندسی و تعمیرات نظامی» انجام شد تا بقایای زرادخانه آنها پس از حملات غربی حفظ شود.

منابع در آن زمان تأیید کردند که انتقال با وسایل نقلیه غیرنظامی استتارشده و به‌صورت مرحله‌ای انجام شد تا از شناسایی توسط هواپیماهای آمریکایی جلوگیری شود.