ارتش اسرائیل سعی می کند جنگ صرفا در محدوده غزه بماند و دامنه آن به جاهای دیگر نرسد و پای لبنان و سوریه به جنگ کشیده نشود اما رفتار فعالان راست افراطی در شهرک های یهودی نشین ممکن است به آغاز جنگ در کرانه باختری بینجامد. ارتش اسرائیل می گوید که رفتار شهرک نشینان ربطی به موسسه ارتش ندارد اما در عین حال همین ارتش فشار سنگین بر فلسطینیان اعمال می کند و به مداراگرایی با شهرک نشینان افراطی ادامه می دهد.
۵۶ نفر از فلسطینیان در کرانه باختری و قدس تا حالا در این درگیری ها به دست ارتش و شهرک نشینان کشته شده اند که در میان قربانیان ۱۷ کودک به چشم می خورد و از آغاز عملیات «طوفان الاقصی» ۵۰۰ شهروند فلسطینی در مناطق یاد شده بازداشت شدند. تخریب املاک و محصولات کشاورزی فلسطینیان در سطح گسترده اعمال می شود و بسیاری از فلسطینیان از خانه و زمین هایشان طرد شده اند.
بازداشت های گسترده
باشگاه اسیر فلسطینی که مقر آن در رام الله است گفت «نیروهای اشغالگر شامگاه شنبه و بامداد یکشنبه (۱۵ اکتبر) دست به بازداشت های گسترده زدند که دستکم ۶۵ فلسطینی در اکثر استان های کرانه باختری از جمله قدس بازداشت شدند».
این نهاد فلسطینی افزود «۶ هزار نفر از آغاز سال جاری بازداشت شدند اما بازداشت ها از آغاز جنگ کنونی با وحشی گری بیشتری نسبت به گذشته انجام می شود».
روزنامه «هاآرتص» در گزارشی گفت «دیگر چاره ای به جز این نیست که بگوییم بخش قابل توجهی از شهرک نشینان می خواهند پای اسرائیل را به جنگی دیگر در کرانه باختری باز کنند». موارد حمله و ضرب و شتم فلسطینیان از سوی شهرک نشینان افراطی در کرانه باختری از زمان آغاز جنگ در غزه افزایش پیدا کرده است. ۶ شهروند فلسطینی در دو حادثه جداگانه هفته پیش در روستای قصره کشته شدند. اهالی روستا می گویند که پنج نفر از این جوانان فلسطینی به دست شهرک نشینان افراطی به قتل رسیدند. ارتش اسرائیل در تحقیق خود در این باره گفت که یک گروه از ارتش صدای تیراندازی شنیدند و خود را به محل وقوع حادثه رساندند. ماموران در یکی از شهرک نشینان در حال آماده باش بودند. بنا به روایت این سربازان آنها به سمت اهالی روستا تیراندازی نکردند و در فضای باز شلیک کردند.
یک منبع در دستگاه امنیت اسرائیل گفت این گروه از ارتش متوجه شدند که چندین نفر با نقاب سوار بر یک تراکتور کوچک از روستا خارج شدند. عکس های هوایی نیز نشان می دهد که چطور این عناصر نقاب پوش در روستا تیراندازی می کنند.
چند روز قبل از وقوع این حادثه بود که گروهی از شهرک نشینان در واتس آپ پیامی خطاب به اهالی روستای قصره دادند و گفتند «ما خط قرمز نداریم. بلایی سرتان می آوریم که مردم ببینند و وحشت کنند».
مستند سازی «بتسلیم»
هاآرتص در ادامه گفت «یک ویدیو مستند شده که نشان می دهد یکی از شهرک نشینان از فاصله نزدیک به سمت یک جوان فلسطینی در روستای التوانی تیراندازی می کند».
سازمان حقوق بشری اسرائیلی «بتسلیم» که این حادثه را مستند کرده گفت «این شهرک نشین به جوان فلسطینی نزدیک می شود و او را هل می دهد و به سمتش شلیک می کند. یکی از سربازان ارتش اسرائیل کنار این شهرک نشین ایستاده بود. ارتش اسلحه این شهرک نشین را پس از تیراندازی مصادره کرد و از او بازجویی می کند اما ارتش هفته پیش اعلام کرد که هزار قبضه اسلحه به شهرک نشینان برای دفاع از مناطقشان می دهد».
«بتسلیم» خاطر نشان کرد «سخنگوی ارتش اسرائیل در پی حمله شهرک نشینان به فلسطینیان گفت که شهرک نشینان نباید مانع مبارزه ارتش با عملیات تروریستی شوند و حفظ امنیت فقط مسئولیت ارتش اسرائیل است اما این حرف ها اصلا گوش شنوا ندارد به خصوص اینکه در خود دولت اسرائیل عده ای از وزیران از پروژه شهرک نشینی حمایت می کنند».
هاآرتص در ادامه خاطر نشان کرد «شهرک نشینان و یارانشان در کابینه حمله و آزار و اذیت و تصاحب املاک و دارایی فلسطینیان را گسترش می دهند و حامی خشونت شهرک نشینان هستند. دولت به ریاست بنیامین نتانیاهو شهرک های جنوب اسرائیل را به حال خود و بی دفاع گذاشته اند اما در مقابل ارتش اسرائیل هر چه از دستش ساخته بود برای پر و بال دادن به شهرک نشینان و شهرک سازان انجام داد و از آنها برای نیایش در قبر یوسف یا کوه عیبال حمایت کرد».
سوء استفاده از جنگ برای کوچ
گزارش دیگری توسط جریان های صلح طلب اسرائیلی درباره سوءاستفاده شهرک نشینان از جنگ کنونی برای پیشبرد سریع طرح جا به جایی اجباری فلسطینیان ساکن مناطق دور افتاده منتشر شده است. این گزارش گفت «از آغاز جنگ موج فرار فلسطینیان از یکی از مناطق کرانه باختری شروع شد که دلیل آن خشونت شهرک نشینان است. برخی مناطق خالی از سکنه شده اند و در تعدادی دیگر چندین خانواده یا زنان و کودکان مجبور به ترک خانه هایشان شده اند. اهالی تهدید شهرک نشینان مسلح را ابلاغ می کنند. به عنوان مثال یکی از ساکنان فلسطینی تماس تلفنی تهدید آمیز از سوی فردی که خود را یکی از مقامات موساد جا زده بود دریافت کرد و با فحش و بد و بیراه از او خواسته بود که ظرف دو روز خانه اش را تخلیه کند».
این گزارش اضافه کرد «اکثر اهالی روستای عین شبلی در غور اردن در چند روز گذشته خانه هایشان را ترک کرد. جمعیت این روستا چندین ده نفر است. عایشه اشتیه، ۷۰ ساله ساکن این روستا می گوید که پسرش یک گفتگوی تلفنی با فردی ضبط کرده که خود را یکی از افراد شاباک معرفی می کند. فردی به عبری در تماس تلفنی دیگری می گوید که اسمش ساعر و مامور پلیس است. ساعر به پسر عایشه می گوید «یک چیز به تو می گویم... همه جا بوی جنگ و خون است.. خون ها به جوش آمده است... یک نصیحت مجانی از من بشنو..دو روز وقت داری که جایی که هستی را ترک کنی.. وگرنه وای به روزگارت»!