«زبان خشن عراق» با ایران را چگونه بفهمیم؟

سفیر بغداد «تا اطلاع ثانوی» به تهران باز نمی‌گردد

«زبان خشن عراق» با ایران را چگونه بفهمیم؟
TT

«زبان خشن عراق» با ایران را چگونه بفهمیم؟

«زبان خشن عراق» با ایران را چگونه بفهمیم؟

این اولین بار از سال 2003 است که عراق موضعی تند در این سطح علیه ایران به کار می گیرد و از این کشور به شورای امنیت سازمان ملل شکایت و حمله تهران به اربیل را «تجاوز آشکار» توصیف می کند. ما از همه این تحولات چه پیش بینی ای می کنیم؟
لحن فواد حسین، وزیر امور خارجه عراق، زمانی که از ایران، بزرگترین متحد دولت های بغداد پس از سقوط رژیم صدام حسین، نام می برد، در سیاست عراق غیرعادی به نظر می رسد.
رئیس دستگاه دیپلماسی عراق در داووس اظهارات بی سابقه ای درباره «ناتوانی ایران در مقابله با اسرائیل» مطرح کرد.
وی در مصاحبه ای اختصاصی با روزنامه «الشرق الاوسط» توضیح داد که تهران با اسرائیلی ها «قواعد درگیری توافق شده» داشته و چون نمی تواند به آنها حمله کند، «هدف نظامی ضعیف» را انتخاب کرده است.
برخی از مقامات دولتی که این روزها محمد شیاع السودانی، نخست وزیر را همراهی می کنند، در مجمع داووس می گویند که فؤاد حسین «نظر شخصی خود را بیان نمی کند»، زیرا بغداد «به این نتیجه رسیده که باید بدون ابهام پاسخ دهد».
پیش از آن، و به گفته یک مشاور امنیتی در دولت عراق، کسانی که نگران توافقنامه امنیتی امضا شده با ایران در سال گذشته بودند، همیشه از تهران می‌پرسیدند: «اطلاعات خود را در مورد جاسوسی برای اسرائیل در اختیار ما قرار دهید تا ما بتوانیم آن را بررسی کنیم».
بر اساس اطلاعات موجود، این قرارداد که در مارس 2023 امضا و در سپتامبر همان سال اجرایی شد، «جلوگیری از نفوذ شبه‌نظامیان، استرداد افراد تحت تعقیب، خلع سلاح و حذف اردوگاه‌های متعلق به گروه‌های مخالف ایرانی در داخل خاک عراق را تضمین می‌کند».
مشخص نیست که در توافق بین دو کشور بندهایی «مخفی» در رابطه با جاسوسی برای اسرائیل وجود دارد یا خیر، اما مقامات عراقی تأکید کردند که «این توافق بین دو کشوری نوشته شده است که استقلال و حق حاکمیت کامل دارند» و اینکه «به ایران اجازه حمله موشکی به عراق را نمی دهد».
چه اتفاقی افتاد که عراق زبان خشن و سختی برای خطاب به ایران انتخاب کرده است؟ یکی از این مقامات می گوید: «بغداد پس از غافلگیری ایران با حمله به اربیل در شوک شدیدی قرار گرفته است» و می افزاید: «حتی نخست وزیر هم نمی دانست و احساس می کند که ایران از ملاحظات کشوری مانند عراق فراتر رفته است و هنوز همه چیز را در مقیاس ایرانی می سنجد».
سیاستمداران بر این باورند که تهران برای مهار یک بحران داخلی به حمله ای به این بزرگی و به این شکل نیاز دارد و در نتیجه بغداد را درگیر یک «سوایی بزرگ» کرده است.
«چگونه به این سؤال پاسخ دهیم که چرا ایران اربیل را با موشک‌های بالستیک بمباران کرد؟» این سخنان در ساعات گذشته از زبان سیاستمداران و دیپلمات‌های بلندپایه بغداد شنیده شد و به یک جو سیاسی تبدیل شد که اکنون بر مواضع دولتی چیره شده است. به نظر می‌رسد السودانی‌ اکنون از تمام «وسایل دیپلماتیک موجود» برای پر کردن خلأ ناشی از حمله سپاه پاسداران به شهر اربیل استفاده می‌کند و از این تشدید برای ارسال پیام به آمریکایی‌ها استفاده می‌کنند.
همذات پنداری با ایرانی‌ها در توجیه حمله به معنای «رسوایی بزرگ‌تر» در زمانی مبهم با آمریکایی‌ها بود.
پس از حمله به مقر جنبش «النجباء» در اوایل ماه جاری که منجر به کشته شدن یکی از رهبران این جنبش در حملات به پایگاه‌های نظامی در عراق و سوریه شد، دولت و جناح‌های وفادار به تهران از آمریکایی ها خواستند کشور را ترک کنند.
اطلاعات دریافتی از بغداد حاکی از آن است که بغداد که سفیر خود در تهران، نصیر عبدالمحسن را فراخوانده است، بر اساس توصیه‌های «مستشارانی که نگران حذف اثرات سیاسی حمله اخیر ایران هستند»، السودانی او را تا اطلاع ثانوی در عراق نگه خواهد داشت.
منابع آگاه می گویند: سفیر حتی الامکان در بغداد خواهد ماند و به این زودی باز نخواهد گشت.
اما بعد از آن، حتی پس از طرح شکایت رسمی علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل چه اتفاقی می افتد؟ بسیاری گمانه زنی می کنند که دولت از این تشدید به دستاوردهای سیاسی دست خواهد یافت، اما به دلیل برخورد شدید ایران با نظام سیاسی کشور، راه چندانی نخواهد داشت و بمباران اربیل توازن قوا را در آنجا بر هم نخواهد زد.



تهدید حوثی ها به تشدید تنش؛ آیا سناریوی غزه در یمن تکرار می شود؟

 آتش سوزی مهیب پس از حمله اسرائیل به مخازن سوخت حدیده (فرانس پرس)
آتش سوزی مهیب پس از حمله اسرائیل به مخازن سوخت حدیده (فرانس پرس)
TT

تهدید حوثی ها به تشدید تنش؛ آیا سناریوی غزه در یمن تکرار می شود؟

 آتش سوزی مهیب پس از حمله اسرائیل به مخازن سوخت حدیده (فرانس پرس)
آتش سوزی مهیب پس از حمله اسرائیل به مخازن سوخت حدیده (فرانس پرس)

مقامات اسرائیل حوثی ها را مرتب تهدید می کنند و حوثی ها می گویند به حملات خود ادامه می دهند. در این میان مردم می ترسند که مبادا آنچه در نوار غزه بر سر آنها در یمن بیاید و سناریوی ویرانگری غزه بار دیگر در یمن تکرار شود.
محمد عبد الله کارمند دولت و ساکن شهر حدیده با ابراز حس نگرانی و ترس به «الشرق الاوسط» گفت «اسرائیل قوی و تحت حمایت غرب است و نشانه های حیات در نوار غزه را نابود کرد و احتمال دارد چنین چیزی در یمن تکرار شود». او افزود «امیدوارم که کار به جاهای باریک نکشد».

ستون دود غلیظ پس از حمله اسرائیل به بندر حدیده یمن که تحت کنترل حوثی هاست (رویترز)

عبد الله افزود «صدای انفجارهای ناشی از حمله اسرائیل مهیب بود و شباهتی به حملات هوایی آمریکا که معمولا صدای آن را ساکنان برخی محلات می شنوند نداشت».
یحیی کارمند یک شرکت تجاری که نخواست نام خانوادگی اش منتشر شود با عبد الله هم نظر است و هر دو دغدغه مشترک دارند. یحیی گفت زندگی و بازار رفته رفته دارد به روال عادی باز می گشت چرا که دولت یمن و حوثی ها آتش بس بودند اما تنش نظامی با اسرائیل هولناک است. اسرائیل یک رژیم ستمگر و بی رحم است و کاری به کار غیر نظامیان ندارد و اصلا فرقی بین نظامیان و غیر نظامیان قائل نمی شود. حمله به مخازن سوخت گواه همین کلام است. هیچ طرفی در تمام سال های جنگ مخازن سوخت را مورد هدف قرار نداد.
حوثی ها آمار قربانیان این حمله اسرائیل را اعلام نکردند. ایمن جرمش یکی از مقامات محلی حدیده گفت که همکار او به نام مهندس احمد موسی یکی از قربانیان حمله اخیر اسرائیل است. نبیل ناشر و احمد عبد الباری یوسف و صلاح الصراری و ابو بکر الفقیه و ادریس الوصابی از دیگر جان باختگان این حمله اسرائیل به حدیده هستند.
مقامات دولت یمن می گویند ۹۰ نفر تا حالا در حملات هوایی اخیر اسرائیل زخمی شده اند و مخازن گازوئیل و بنزین و مازوت صد در صد تخریب شدند. ساکنان حدیده می گویند برق بخش های گسترده ای از این شهر قطع شده است.

پروپاگاندای خارجی

سرهنگ وضاح الدبیش سخنگوی نیروهای نظامی دولت یمن در ساحل غربی در گفتگو با «الشرق الاوسط» گفت «کمر یمن زیر بار فقر و بحران های متعدد خم شده و حوثی ها یمن را به کانون درگیری تبدیل کردند تا برنامه ها و پروپاگاندای خارجی را اجرا کنند اما باید توجه داشت که آنها (حوثی ها) در عمل توان بازدارندگی واقعی ندارند».
الدبیش افزود این گروه سرسپرده ایران عامل تخریب تاسیسات بندر حدیده هستند. او ابراز نگرانی کرد که مبادا حوثی ها اسرائیل را به سمت افزایش حملات هوایی و تخریب تاسیسات و زیرساختارها در سطح گسترده هل بدهند تا در ازای آن ادعاهای قهرمانی و دلاوری خود را به رخ بکشند».
الدبیش اضافه کرد «مردم یمن بازنده واقعی در این بازی هستند و حوثی ها تا زمانی که یمن را به غزه دیگری تبدیل نکنند آرام نخواهند گرفت».

ستون دود و شعله های آتش پس حمله هوایی اسرائیل و آتش سوزی گسترده در مخازن سوخت حدیده (فرانس پرس)

در این راستا، «جنبش التهامی» از جمله نیروهای سیاسی در یمن در بیانیه ای حملات هوایی اسرائیل به بندر و تاسیسات و مخازن نفت و ایستگاه برق حدیده را محکوم کرد.
این بیانیه افزود «این حمله و بمباران که باعث جان باختن مردم بیگناه و تخریب گسترده شد فاجعه و آتشی است که دودش به چشم ساکنان تهامه و دیگر مناطق می روند که با کمبود سوخت و قطعی برق و خروج بیمارستان ها و مراکز خدماتی از خدمت و پیامدهای انسانی دیگر روبرو خواهند شد».
«جنبش التهامی» در این بیانیه اسرائیل و حوثی ها را مقصر این تجاوز و جان باختن تعدادی از شهروندان و نابودی تاسیسات یمن خواند و گفت «حوثی ها با رفتارشان و سستی و سهل انگاری جامعه بین الملل در قبال حوثی ها و بی توجهی به اجرای توافق استکهلم این بلا را سر یمن آوردند. حوثی ها باعث و بانی حال و روز فاجعه بار و تراژدیک کنونی یمن هستند».
این بیانیه خاطر نشان کرد «بهره برداری حوثی ها تحت عنوان یاری فلسطین فضاحت بار است و ادعاهایشان دروغ است. پرگویی حوثی ها ربطی به فلسطین و مشکلات مردم غزه ندارد».