اختصاصی «الشرق الاوسط»؛ پیام مهم واشنگتن به بغداد

حملات بازدارنده علیه گروه های مسلح «متوقف نخواهد شد» و خروج از عراق «پیامد و مسئولیت» دارد

کاروان خودروهای نظامی آمریکا نزدیک مرز بین سوریه و عراق. اکتبر ۲۰۱۹ (رویترز)
کاروان خودروهای نظامی آمریکا نزدیک مرز بین سوریه و عراق. اکتبر ۲۰۱۹ (رویترز)
TT

اختصاصی «الشرق الاوسط»؛ پیام مهم واشنگتن به بغداد

کاروان خودروهای نظامی آمریکا نزدیک مرز بین سوریه و عراق. اکتبر ۲۰۱۹ (رویترز)
کاروان خودروهای نظامی آمریکا نزدیک مرز بین سوریه و عراق. اکتبر ۲۰۱۹ (رویترز)

منابع معتبر از بخش هایی از نامه ای که واشنگتن به دولت عراق درباره «مقدمات و اقدامات خروج نیروهای ائتلاف بین المللی» داده پرده برداشتند.این نامه شامل «چگونگی و زمان بندی خروج نظامیان» و «مسئولیت و تعهدات دولت عراق در این باره» می شود و تاکید کرده «حملات بازدارنده علیه گروه های مسلح وابسته به ایران حتی در صورت خروج نظامیان ائتلاف بین المللی از عراق متوقف نخواهد شد». وزارت خارجه عراق شامگاه چهارشنبه گفت که «نامه مهمی» از واشنگتن دریافت شده و توسط محمد شیاع السودانی نخست وزیر به دقت بررسی خواهد شد. وزارت خارجه عراق به جزئیات بیشتر اشاره نکرد.

«رویترز» پیشتر از قول چهار منبع گزارش داده بود که آمریکا و عراق در نظر دارند گفتگوها در خصوص پایان حضور نیروهای ائتلاف را که به دلیل جنگ در نوار غزه ناقص ماند از سر بگیرند.

این منابع به «الشرق الاوسط» گفتند در این نامه گفته شده که «از نظر آمریکا گشودن فصل نوینی از روابط دو جانبه ایرادی ندارد اما خروج نظامیان (به هر نحوی که باشد) حملات بازدارنده علیه گروه های مسلح وابسته به رژیم ایران را متوقف نخواهد کرد؛ مادامی که حملات این گروه ها باعث ایجاد ناامنی و بی ثباتی در منطقه می شود».

به گفته این منابع محمد شیاع السودانی نخست وزیر عراق «بخش های مهم» نامه آمریکا را با رهبران ائتلاف «چارچوب هماهنگی» درمیان گذاشت. «تاکید آمریکا درباره ادامه حملات آمریکا علیه گروه های مسلح» یکی از «بخش های مهم» مورد گفتگو بود.

در این نامه تلویحا به این نکته اشاره شده که «گفتگوهای فنی آتی درباره چگونگی خروج نظامیان راحت و سریع نخواهد بود بلکه وقت می برد تا اطمینان حاصل گردد همه مسائل مرتبط با حضور نظامیان حل و فصل شده است».

این منابع خاطر نشان کردند «واشنگتن در این نامه به بغداد ابلاغ کرده تا به پیامدهای خروج نظامیان از جمله تعهدات مالی و اقتصادی بین دو کشور فکر کند و این مسائل را درک کند».

درآمدهای نفتی عراق طبق قطعنامه ۱۴۸۳ شورای امنیت از سال ۲۰۰۳ به این سو در یک حساب بانکی تحت نظر وزارت خزانه داری آمریکا نگهداری می شوند. این قطعنامه در راستای «کمک به عراق در مدیریت شفاف منابع مالی» صادر شده است.

دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین آمریکا ژانویه ۲۰۲۰ تلویحا گفت که «اگر دولت عراق (آن زمان) به اقدامات برای بیرون راندن نیروهای نظامی خارجی از خاک این کشور ادامه دهد در اینصورت ممکن است درباره استفاده از درآمدهای نگهداری شده در حساب منابع مالی عراق بازنگری کند تا با این پول ها هزینه تاسیساتی که آمریکا در عراق ایجاد کرد پرداخت شود».

از زمانی که این پیام کتبی آمریکا به دست نهادهای دولتی بغداد رسیده نیروهای سیاسی در حال رایزنی فشرده درباره آن هستند تا ببینند چطور باید با این «گام ناگهانی» آمریکا درست برخورد کنند.

سه منبع آگاه به «الشرق الاوسط» گفتند «یکی از احزاب شیعی پرنفوذ در (چارچوب هماهنگی) اینک می خواهد گروه های مسلحی که به آمریکایی ها حمله می کنند را متقاعد کند فتیله را اندکی پایین بکشند».

این حزب شیعی پیشنهاد کرده که حملات گروه های مسلح از خاک عراق متوقف شود. افزایش تنش در چارچوب حمایت از غزه باید ادامه پیدا کند اما حملات از عراق انجام نشوند و اسرائیل را مورد هدف قرار دهند.

منابع گفتند که «گروه های مسلح تا الان این پیشنهاد را قبول نکرده اند».

در این راستا، ابتکار عمل قدیمی آغاز گفتگو بین دولت عراق و گروه های مسلح زیر نظر ائتلاف «چارچوب هماهنگی» باز مطرح شده است.

دست اندرکاران این ابتکار عمل می گویند که اول باید با گروه های مسلح به توافق برسند و بعد با آمریکایی ها مذاکره می کنند.

این منابع خاطر نشان کردند «رهبران «چارچوب هماهنگی» به این ابتکار عمل اهمیت نمی دهند چون فکر می کنند که این طرح برای محمد شیاع السودانی دستاوردهای سیاسی ایجاد می کند».

رئيس الوزراء العراقي محمد شياع السوداني (رويترز)

به گزارش رویترز مقامات عراق و آمریکا امیدوارند که آغاز گفتگوهای رسمی باعث کاهش فشارهای سیاسی روی دولت السودانی و چه بسا «کاهش حملات علیه نیروهای آمریکایی» شود.

آمریکا در عراق ۲ هزار و ۵۰۰ نفر نیروی نظامی دارد که خدمت مستشاری به نیروهای نظامی عراق می دهند و به ارتش عراق کمک می کنند تا نگذارد گروه «داعش» باز برگردد. «داعش» در سال ۲۰۱۴ بخش های وسیعی از عراق و سوریه را تصرف کرد اما بعد شکست خورد.

صدها نفر از نظامیان کشورهای عمدتا اروپایی در چارچوب ائتلاف به رهبری آمریکا که برای مبارزه با گروه دولت اسلامی تشکیل شد در عراق مستقر هستند.

گروه های مسلح هم پیمان ایران ۱۵۰ بار به نیروهای آمریکایی در سوریه و عراق حمله کرده اند. آمریکا در واکنش به حملات این گروه ها موجی از حملات موشکی را انجام داد که آخرین حمله روز سه شنبه بود.

محمد شیاع السودانی نخست وزیر به دلیل خشونت فزاینده خواستار افزایش سرعت در روند خروج نیروهای ائتلاف به رهبری واشنگتن و گفتگو در این باره شد.

مذاکرات و گام های عملی در زمینه خروج نظامیان ائتلاف از عراق بنا بود پارسال آغاز شود اما به دلیل جنگ در غزه وقفه افتاد.واشنگتن نمی خواست درباره خروج احتمالی از عراق گفتگو کند چون حملات به نیروهای آمریکایی کماکان ادامه دارد.

واشنگتن از این مساله واهمه دارد که وقوع هر گونه تغییر در وضعیت نیروهای آمریکایی و ائتلاف می تواند به عنوان فشار به آمریکا تعبیر شود و همین می تواند رقبای منطقه ای آمریکا همچون ایران را جسورتر کند.



تهدید حوثی ها به تشدید تنش؛ آیا سناریوی غزه در یمن تکرار می شود؟

 آتش سوزی مهیب پس از حمله اسرائیل به مخازن سوخت حدیده (فرانس پرس)
آتش سوزی مهیب پس از حمله اسرائیل به مخازن سوخت حدیده (فرانس پرس)
TT

تهدید حوثی ها به تشدید تنش؛ آیا سناریوی غزه در یمن تکرار می شود؟

 آتش سوزی مهیب پس از حمله اسرائیل به مخازن سوخت حدیده (فرانس پرس)
آتش سوزی مهیب پس از حمله اسرائیل به مخازن سوخت حدیده (فرانس پرس)

مقامات اسرائیل حوثی ها را مرتب تهدید می کنند و حوثی ها می گویند به حملات خود ادامه می دهند. در این میان مردم می ترسند که مبادا آنچه در نوار غزه بر سر آنها در یمن بیاید و سناریوی ویرانگری غزه بار دیگر در یمن تکرار شود.
محمد عبد الله کارمند دولت و ساکن شهر حدیده با ابراز حس نگرانی و ترس به «الشرق الاوسط» گفت «اسرائیل قوی و تحت حمایت غرب است و نشانه های حیات در نوار غزه را نابود کرد و احتمال دارد چنین چیزی در یمن تکرار شود». او افزود «امیدوارم که کار به جاهای باریک نکشد».

ستون دود غلیظ پس از حمله اسرائیل به بندر حدیده یمن که تحت کنترل حوثی هاست (رویترز)

عبد الله افزود «صدای انفجارهای ناشی از حمله اسرائیل مهیب بود و شباهتی به حملات هوایی آمریکا که معمولا صدای آن را ساکنان برخی محلات می شنوند نداشت».
یحیی کارمند یک شرکت تجاری که نخواست نام خانوادگی اش منتشر شود با عبد الله هم نظر است و هر دو دغدغه مشترک دارند. یحیی گفت زندگی و بازار رفته رفته دارد به روال عادی باز می گشت چرا که دولت یمن و حوثی ها آتش بس بودند اما تنش نظامی با اسرائیل هولناک است. اسرائیل یک رژیم ستمگر و بی رحم است و کاری به کار غیر نظامیان ندارد و اصلا فرقی بین نظامیان و غیر نظامیان قائل نمی شود. حمله به مخازن سوخت گواه همین کلام است. هیچ طرفی در تمام سال های جنگ مخازن سوخت را مورد هدف قرار نداد.
حوثی ها آمار قربانیان این حمله اسرائیل را اعلام نکردند. ایمن جرمش یکی از مقامات محلی حدیده گفت که همکار او به نام مهندس احمد موسی یکی از قربانیان حمله اخیر اسرائیل است. نبیل ناشر و احمد عبد الباری یوسف و صلاح الصراری و ابو بکر الفقیه و ادریس الوصابی از دیگر جان باختگان این حمله اسرائیل به حدیده هستند.
مقامات دولت یمن می گویند ۹۰ نفر تا حالا در حملات هوایی اخیر اسرائیل زخمی شده اند و مخازن گازوئیل و بنزین و مازوت صد در صد تخریب شدند. ساکنان حدیده می گویند برق بخش های گسترده ای از این شهر قطع شده است.

پروپاگاندای خارجی

سرهنگ وضاح الدبیش سخنگوی نیروهای نظامی دولت یمن در ساحل غربی در گفتگو با «الشرق الاوسط» گفت «کمر یمن زیر بار فقر و بحران های متعدد خم شده و حوثی ها یمن را به کانون درگیری تبدیل کردند تا برنامه ها و پروپاگاندای خارجی را اجرا کنند اما باید توجه داشت که آنها (حوثی ها) در عمل توان بازدارندگی واقعی ندارند».
الدبیش افزود این گروه سرسپرده ایران عامل تخریب تاسیسات بندر حدیده هستند. او ابراز نگرانی کرد که مبادا حوثی ها اسرائیل را به سمت افزایش حملات هوایی و تخریب تاسیسات و زیرساختارها در سطح گسترده هل بدهند تا در ازای آن ادعاهای قهرمانی و دلاوری خود را به رخ بکشند».
الدبیش اضافه کرد «مردم یمن بازنده واقعی در این بازی هستند و حوثی ها تا زمانی که یمن را به غزه دیگری تبدیل نکنند آرام نخواهند گرفت».

ستون دود و شعله های آتش پس حمله هوایی اسرائیل و آتش سوزی گسترده در مخازن سوخت حدیده (فرانس پرس)

در این راستا، «جنبش التهامی» از جمله نیروهای سیاسی در یمن در بیانیه ای حملات هوایی اسرائیل به بندر و تاسیسات و مخازن نفت و ایستگاه برق حدیده را محکوم کرد.
این بیانیه افزود «این حمله و بمباران که باعث جان باختن مردم بیگناه و تخریب گسترده شد فاجعه و آتشی است که دودش به چشم ساکنان تهامه و دیگر مناطق می روند که با کمبود سوخت و قطعی برق و خروج بیمارستان ها و مراکز خدماتی از خدمت و پیامدهای انسانی دیگر روبرو خواهند شد».
«جنبش التهامی» در این بیانیه اسرائیل و حوثی ها را مقصر این تجاوز و جان باختن تعدادی از شهروندان و نابودی تاسیسات یمن خواند و گفت «حوثی ها با رفتارشان و سستی و سهل انگاری جامعه بین الملل در قبال حوثی ها و بی توجهی به اجرای توافق استکهلم این بلا را سر یمن آوردند. حوثی ها باعث و بانی حال و روز فاجعه بار و تراژدیک کنونی یمن هستند».
این بیانیه خاطر نشان کرد «بهره برداری حوثی ها تحت عنوان یاری فلسطین فضاحت بار است و ادعاهایشان دروغ است. پرگویی حوثی ها ربطی به فلسطین و مشکلات مردم غزه ندارد».