اصرار معترضان در سویدا بر خشونت پرهیزی

همدردی آمریکا مهم نیست  

معترضان در شهر سویدا ۲۸ فوریه ۲۰۲۴ (فرانس پرس)
معترضان در شهر سویدا ۲۸ فوریه ۲۰۲۴ (فرانس پرس)
TT

اصرار معترضان در سویدا بر خشونت پرهیزی

معترضان در شهر سویدا ۲۸ فوریه ۲۰۲۴ (فرانس پرس)
معترضان در شهر سویدا ۲۸ فوریه ۲۰۲۴ (فرانس پرس)

فضای تنش در چند روز گذشته در سویدا واقع در جنوب سوریه حاکم بود و احتمال وقوع درگیری های مسلح قویا مطرح شد اما معترضان سویدا بار دیگر با راهپیمایی بر اعتراضات خشونت پرهیز تا رسیدن به خواسته های مد نظر یعنی اجرای قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت تاکید کردند. برای معترضان سویدا مهم نبود که «واشنگتن» از خشونت بی حد و جان باختن یکی از معترضان به ضرب گلوله ماموران «عمیقا ابراز نگرانی کرده است».
برخی منابع محلی اپوزیسیون در سویدا به «الشرق الاوسط» گفتند «هیچ کدام از معترضان دلشان را به واکنش آمریکا خوش نکرده اند چرا که آمریکا و کشورهای موثر و سازمان ملل از همان آغاز تظاهرات در سوریه و تا ویرانی کشور و وقوع ده ها مورد قتل عام از شمال تا جنوب و از غرب تا شرق به ابراز نگرانی و تحریم بسنده کردند. آنها می گویند تحریم علیه رژیم است اما در حقیقت این تحریم ها کمر مردم سوریه را خم کرده و دارد آنها را به کشتن می دهد».
منابع افزودند «واشنگتن و جامعه جهانی سوریه را به امان خدا رها کردند و دست ایران و روسیه دادند و کارشان صرفا ابراز نگرانی شده است».

عده ای از معترضان سوری یک معترض مصدوم در راهپیمایی ۲۸ فوریه ۲۰۲۴ در سویدا را برای درمان می برند (رویترز)

این منابع در سویدا تاکید کردند «تظاهرات ۷ ماه پیش به طور مسالمت آمیز آغاز شد و در این اعتراضات نه افراد مسلح بودند و نه تیراندازی و یا حادثه مشکوک ابلاغ شد». معترضان در این منطقه «برای رسیدن به حقوق مشروع خود که در قانون اساسی آمده به خیابان ریختند. آنها پس از ۱۳ سال جنگ و ویرانی و کشتار و پروژه های پاره پاره کردن کشور و غارت ثروت های سوریه بهایی به اظهارات بین المللی و همدلی و همدردی جامعه جهانی با معترضان نمی دهند».
منابع خاطر نشان کردند «فضای نارضایتی عمومی در سویدا از موضع واشنگتن در غزه و نسبت به کشتار مردم فلسطین وجود دارد. اسرائیل در حال تجاوزگری و قتل عام فلسطینیان جلوی چشم دنیا است و واشنگتن حتی یکبار اقدامات اسرائیل محکوم نکرد... مگر می شود باور کرد که آمریکا کشتن یک شهروند در سویدا را محکوم می کند»؟
سفارت آمریکا در سوریه در حساب اکس نوشت «ما از به کارگیری خشونت بیش از حد علیه معترضان خشونت پرهیز در سویدا به شدت نگران هستیم». این واکنش واشنگتن درباره کشته شدن یکی از معترضان در راهپیمایی چهارشنبه بود. آمریکا همچنین از کشته شدن غیر نظامیان ابراز تاسف کرده و به بازماندگانشان تسلیت گفت. سفارت آمریکا افزود «مردم سوریه در سویدا و همه جا مستحق صلح و کرامت و امنیت و عدالت هستند».
گر پدرسون فرستاده ویژه سازمان ملل به سوریه گفت «پیشرفت به سمت راهکار در سوریه حاصل نشده است». پدرسون جمعه (اول مارس) در یک نشست با عنوان «به سمت ثبات در سوریه» در حاشیه «نشست دیپلماسی آنتالیا» در جنوب ترکیه گفت «وضع امنیتی در سوریه با توجه به جنگ ادامه دار در نوار غزه بدتر شده است. مساله سوریه راهکار نظامی ندارد و همه طرف ها دیگر می دانند که هیچ کدام از آنها در جنگ پیروز نمی شود».

معترضان در شهر سویدا ۲۸ فوریه ۲۰۲۴ (فرانس پرس)

ده ها نفر از معترضان در شهر سویدا روز شنبه (۲ مارس) با راهپیمایی بر اعتراضات خشونت پرهیز تاکید کردند. ساختمان های دولتی و حزب «بعث» چهارشنبه مورد حمله قرار گرفتند و نگهبانان این ساختمان ها برای متفرق کردن معترضان تیراندازی غیر هدفمند کردند. ویدیوهای منتشر شده از سوی برخی از فعالان و رسانه های محلی اپوزیسیون نشان می دهد که جواد الباروکی بر اثر همین تیراندازی ها از ناحیه سینه زخمی و کشته شد.
صدای چند انفجار و حمله خمپاره ای که مشخص نیست از کجا شلیک شدند در دو روز گذشته در سویدا شنیده شد و گفته شد که چندین مرکز امنیتی و دفاتر احزاب مورد هدف قرار گرفتند و نگرانی درباره اینکه وضع در سویدا به نقطه انفجار برسد و به درگیری مسلحانه کشیده شود افزایش یافت اما با این حال معترضان روزهای جمعه و شنبه (اول و دوم مارس) دست به راهپیمایی گسترده زدند و بر تظاهرات و کنش خشونت پرهیز تاکید کردند.
سازمان دیده بان حقوق بشر سوریه گزارش داد ده ها تن از ساکنان سویدا در میدان «الکرامه» در مرکز شهر تجمع و بر ادامه کنش خشونت پرهیز ضد حکومت تاکید کردند و «خواستار آزادی و سرنگونی رژیم و اجرای قطعنامه ۲۲۵۴ و آزادی زندانیان شدند».
معترضان پلاکاردهایی با نوشته «تظاهرات خشونت پرهیز تا سرنگونی نظام» و «خشونت پرهیزی ما راه رهایی ماست» و «خط مشی نظام خونین است و خط مشی ما خشونت پرهیزی است» در دست داشتند.
یک پایگاه امنیتی در مرکز شهر سویدا که مورد حمله قرار گرفته بود پس از چندین ماه تعطیلی آغاز به کار کرد. حکومت این پایگاه را به منظور کمک برای کاهش و سرکوب اعتراضات در سویدا دوباره راه انداخت اما معترضان بر لزوم رسیدن به خواسته هایشان پافشاری می کنند.



گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
TT

گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)

در حالی که وضعیت جنگی در نوار غزه همچنان ادامه دارد، ارتش اسرائیل روز یکشنبه دستور به بزرگ‌ترین عملیات تخلیه طی ماه‌های اخیر داد. این تخلیه مناطق وسیعی از شهر غزه و شمال آن، به‌ویژه محله‌های الزيتون، الصبرة، التفاح و الدرج را در بر می‌گیرد. ارتش از ساکنان خواسته فوراً به منطقه المواصی در جنوب منتقل شوند.

این دستور با استفاده از شبکه‌های اجتماعی و پخش اعلامیه از طریق پهپادها اعلام شد و شامل گسترش تخلیه مناطق پیشین مانند جبالیا البلد، الزرقاء و أبو إسكندر نیز می‌شود. منابع محلی گفته‌اند بسیاری از مردم نمی‌دانند کجا باید بروند، زیرا مناطق غربی غزه نیز از آوارگان پر شده است.

فلسطینی مجروح در حمله هوایی، در بیمارستان ناصر در خان‌یونس واقع در جنوب غزه، با پیکر برادرش که در همان حمله کشته شد، وداع می‌کند (رویترز)

ارتش اسرائیل اعلام کرده قصد دارد وارد عمق شهر غزه و حتی غرب آن شود. اگرچه منطقه المواصی به‌عنوان منطقه انسانی اعلام شده، اما در آنجا هم ارتش اسرائیل حاضر است و گه‌گاه تیراندازی یا بمباران‌هایی صورت می‌گیرد.

احتمال توافق جزئی

با وجود ادامه خشونت‌ها، تلاش‌ها برای آتش‌بس ادامه دارد. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در پیامی خواستار تلاش برای دستیابی به توافق آتش‌بس شد. منابع فلسطینی به «الشرق الأوسط» گفته‌اند که احتمال رسیدن به توافقی جزئی در چارچوب طرح پیشنهادی فرستاده آمریکایی، استیو ویتکوف، وجود دارد.

فلسطینی‌ای در کنار پیکر کودکان کشته‌شده در حمله هوایی اسرائیل به خانه‌ای در شهر غزه پیش از مراسم تشییع در روز یکشنبه (رویترز)

این منابع افزودند مقاومت فلسطینی خواستار ضمانت اجرای کامل دوره ۶۰ روزه آتش‌بس بدون نقض آن توسط اسرائیل، و توزیع آزادسازی گروگان‌ها طی روزهای آتش‌بس هستند. همچنین تأکید شده که پروتکل‌های انسانی توافق پیشین در ژانویه ۲۰۲۵ باید رعایت شود؛ موضوعی که اسرائیل در آن زمان به‌طور کامل پایبند نبود.

بن‌بست در مذاکرات و لجبازی اسرائیل

منابع نزدیک به حماس می‌گویند: «رسیدن به توافق ممکن است اگر اسرائیل به خواسته‌های منطقی پاسخ مثبت دهد». به گفته آن‌ها، حماس پیشنهادات متعددی داده، اما هر بار بنیامین نتانیاهو آن را رد کرده و مسیر مذاکرات را مختل کرده است.

منابع تأکید کردند که «حماس» مایل به دستیابی به توافق برای توقف کشتار و محاصره در غزه است، اما نمی‌پذیرد تحت عنوان توافقی «تسلیم‌شده» عمل کند. آن‌ها همچنین از دولت ترامپ خواستند فشار بیشتری بر اسرائیل وارد کند.

پیش‌بینی شده که در صورت پیشرفت گفت‌وگوها، طی روزهای آینده دور جدیدی از مذاکرات در دوحه یا قاهره با حضور هیأت‌های حماس، اسرائیل، میانجی‌ها و نماینده آمریکا برگزار شود.

ترور ابوعمر السوری

در تحولی مرتبط، ارتش اسرائیل جمعه‌شب موفق به ترور «حکم العیسی» معروف به «أبو عمر السوری»، یکی از فرماندهان ارشد «کتائب القسام» شد. وی از نزدیکان محمد الضیف، فرمانده شهید القسام، بود. اسرائیل همچنین چندین فرمانده دیگر از حماس، جهاد اسلامی و گروه‌های مقاومت دیگر را هدف قرار داده است.

با کاهش درگیری مستقیم بین ایران و اسرائیل، تمرکز ارتش اسرائیل بار دیگر بر نوار غزه افزایش یافته و حملات زمینی، هوایی و عملیات‌های هدفمند شدت گرفته‌اند.