ترور «ام فهد» اینفلوئنسر در عراق؛ پای «باند باج گیری» گیر است؟

مرگ سزای عبور از خط قرمز؛ اتهام بده بستانی بین سلبریتی ها و برخی چهره های سیاسی و امنیتی


«ام فهد» اینفلوئنسر مشهور عراق (فرانس پرس) 
«ام فهد» اینفلوئنسر مشهور عراق (فرانس پرس) 
TT

ترور «ام فهد» اینفلوئنسر در عراق؛ پای «باند باج گیری» گیر است؟


«ام فهد» اینفلوئنسر مشهور عراق (فرانس پرس) 
«ام فهد» اینفلوئنسر مشهور عراق (فرانس پرس) 

پدیده اینفلوئنسرهای شبکه های اجتماعی در عراق به خصوص «بلاگرهای زن» صرفا درباره دخترها و زنانی که دنبال آخرین مد و خودنمایی و درآمد زایی از سوشیال مدیا مارکتینگ هستند نیست و ماجرا اساسا چیز دیگری است.
حادثه ترور ام فهد «بلاگر» معروف عراقی روز جمعه (۲۶ آوریل) سوال ها و تردیدهای زیادی در عراق درباره این مساله مطرح می کند که اینفلوئنسرهای زن شبکه های اجتماعی عراق تا چه اندازه روی فضای سیاسی و امنیتی کشور تاثیر دارند. توجه کاربران و مردم این روزها دوباره به بحث «ترور فیزیکی» این چهره ها پس از «پایان ماموریت» یا «خطر کشف اطلاعات محرمانه» معطوف شده است.

چند مامور پلیس عراق کنار خودروی ام فهد پس از ترورش در مرکز بغداد جمع شدند (اکس)

«دنیای تاریک»

به نظر بخش وسیعی از مردم عراق برخی چهره های پرنفوذ در ارکان حاکمیت سیاسی و امنیتی به دلیل «روابط بده بستانی» با اینفلوئنسرهای زن در این پدیده نقش دارند و در مقابل این سلبریتی های سوشیال مدیا تاثیر فوق العاده ای بر برخی از چهره های پرنفوذ دارند.
البته این روابط «بده بستانی» همواره در یک خط ثابت و بدون فراز و نشیب و دست اندازهای تند و مرگبار نبوده. دست اندازهایی که در صورت بی توجهی و نادیده گرفتن یکی از طرفین به شروط «بده بستانی» و عبور از حد تعیین شده گریبان این رابطه را می گیرند و بدتر از همه اگر یکی از «بلاگرهای» زن در این رابطه به نفع رقبای احتمالی چهره سیاسی یا امنیتی طرف دیگر نقش ایفا کند.
عده بسیاری در عراق با ریشخند گرفتن و انتقاد این نوع روابط بین «بلاگرهای زن» و چهره های پرنفوذ از آن به عنوان «دنیای تاریک» یاد می کنند. صالح الحمدانی بلاگر و مجری شبکه حکومتی «العراقیه» در شبکه «اکس» نوشت «ما به یادداشت تفاهمی برای گسست رابطه بین نظامیان و «فشنیستاها» نیاز داریم». مقصود او اینفلوئنسرهای زن شبکه های اجتماعی است.

چطور ترور شد؟

«ام فهد» در خارج از خانه اش در محله کلاس بالای زیونه در شرق بغداد کشته شد. یک «ویدیو» دست به دست شده که نشان می دهد «ام فهد» در حال سوار شدن خودرویش است که یک موتور سوار به سمت او می رود. این ویدیو همچنین نشان می دهد که این موتور سوار در حال جمع کردن «پوکه های خالی» کلت صدا خفه کن از صحنه جرم است. عده ای زیادی می گویند این نشان می دهد که قاتل «یک آدمکش حرفه ای» است.
در بین مردم شایع شده که قاتل موبایل «ام فهد» را با خود برده است چرا که موبایلش حاوی فیلم و عکس های بسیاری از چهره های سیاسی و امنیتی پرنفوذ بوده اما تایید این گفته ها دشوار است و مقامات می گویند که تحقیق در مورد این حادثه جاری است.

قاتل «ام فهد» با کلت صدا خفه کن به سمت ام فهد که در خودرویش نشسته بود شلیک می کند (یک صحنه از دوربین مداربسته)

«ام فهد» چندین سالی است که همواره در شبکه های اجتماعی با جواهرات یا سوار خودروهای لوکس پست و استوری منتشر می کرد و برخی اوقات نیز فیلم های کوتاهی از رستوران های لوکس و مراسم آنچنانی می گذاشت.

برخی از بلاگرها عکس فردی را منتشر کردند که گفته می شود عامل ترور بوده اما وزارت کشور بیانیه ای در تایید این مطلب منتشر نکرده است. وزارت کشور از تشکیل کارگروه متخصص برای «شناسایی جزئیات قتل یک زن معروف در شبکه های اجتماعی توسط عناصر ناشناس در محله زیونه در بغداد» خبر داد.

یکی از منابعی که در جریان تحقیق درباره کشته شدن تاره فارس «مدل» معروف عراقی در سپتامبر ۲۰۱۸ بود گفت «تحقیق در مورد این نوع جنایت ها همیشه در جای خاصی به بن بست می خورد و از بالا دستور می رسد که پرونده بسته شود و پرونده برای همیشه مختومه اعلام می شود».

بررسی صحنه جرم جلوی خانه «ام فهد» در مرکز بغداد (اکس)

این منبع در گفتگو با «الشرق الاوسط» ادامه داد «در اکثر حوادث قتل زنانی که با افسران بلند پایه و چهره های پرنفوذ رابطه دارند خطوط قرمز برای تحقیق گذاشته می شود و عبور از این خطوط قرمز مجاز نیست».

فلاح المشعل تحلیلگر و خبرنگار در شبکه «اکس» نوشت «حذف فیزیکی بلاگرهای زن آغاز شد آنهم پس از آغاز افشای رسوایی ها و افشاگری و اعلام هویت چهره های بسیاری از جمله برخی از دانه درشت ها که در دام این بلاگرهای زن افتادند».

تاثیر بر تصمیم گیران

در بین مردم از چندین سال گذشته شایع شده که این «بلاگرهای زن» قدرت زیادی برای تاثیر گذاری در «مراکز تصمیم ساز» دارند یا به عبارت دیگر «این زنان» با توجه به تاثیر فوق العاده بر روی تصمیم گیرندگان قادر به لغو یا تعلیق تصمیماتشان هستند.

چند روز پیش از ترور «ام فهد» بود که شبکه های اجتماعی صحنه دعوا و اختلاف بین باسم دالیا نعیم مدل و اینفلوئنسر معروف عراقی و «ام فهد» شدند. «ام فهد» در یک «ویدیوی» منتشر شده دالیا نعیم را تهدید کرد که آبرویش را می برد و عکس های دالیا با سرلشکر سعد معن مسئول اطلاع رسانی و روابط و کمپین مقابله با «محتوای زننده و مستهجن» در وزارت کشور را منتشر کرد. پس از انتشار ویدیوی «ام فهد» وزارت کشور تحقیق در این باره را آغاز کرد که نتیجه اش برکناری سرلشکر معن و چند افسر ارشد دیگر به خاطر ارتباط با باندهای «باج گیری» شد و گروهی از «بلاگرها و فشنیستاهای زن» نیز با این باندها همکاری می کردند.

سرلشکر یحیی رسول سخنگوی فرمانده کل نیروهای مسلح ۲۰ مارس گفت «افرادی از یک باند را شناسایی کردیم که در دستگاه امنیتی کار می کنند اما با اسم مستعار و اکانت های فیک از دستگاه امنیتی باج گیری و چهره های شاخص امنیتی را بدنام می کردند».

«ام فهد» به اتهام انتشار محتوای زننده و مستهجن در ژانویه ۲۰۱۳ بازداشت شد اما چند هفته بعد آزاد شد و طبق روال معمول به کار خود ادامه داد.

«ام فهد» اینفلوئنسر معروف شبکه های اجتماعی (اینستاگرام)

بحران «ام اللول»

چند روز قبل از کشته شدن «ام فهد» بحران یک هنرمند رقص نمایشی به نام «ام اللول» به اوج خود رسید. عده بسیاری گفتند که «ام اللول» پاسپورت دیپلماتیک گرفته است. وزارت کشور این خبر را تکذیب کرد. مقداد میری سخنگوی وزارت کشور و هسته اطلاع رسانی امنیتی در بیانیه ای گفت «سازمان ثبت احوال و گذرنامه به خانم «ام اللول» پاسپورت دیپلماتیک یا سرویس دیگری ارایه نداده است».

میری افزود «هیچ نامه ای از وزارت خارجه عراق در این مورد ابلاغ نشده است».

دستگاه قضایی عراق هفته گذشته حکم ۴ ماه زندان برای «ام اللول» پس از بحث «گذرنامه دیپلماتیک» صادر کرد و گفت «این حکم به اتهام انتشار محتوای زننده و عکس ها و فیلم های منافی عفت عمومی با سخنان زشت» صادر شده است.

دفاع به جای بازخواست
همزمان با ترور «ام فهد» و بحران «ام اللول» بحران دیگری به وقوع پیوست. سر و کله یکی از «مدل های» عراقی در یکی از باندهای فرودگاهی در مراسم نود و سومین سالگرد تاسیس نیروی هوایی پیدا شد. وزارت دفاع به جای اینکه بگوید اشتباه کرده و افرادی که کوتاهی کردند را بازخواست کند «راهبرد دفاع» را در پیش گرفت.

اداره اطلاع رسانی و ارشاد وزارت دفاع جمعه (۲۶ آوریل) در واکنش به انتقادهای گسترده به این نهاد در بیانیه ای گفت «این سازمان از همه رسانه های داخلی اعم از شبکه های تلویزیونی و خبرگزاری های داخلی و خارجی و شبکه های اجتماعی و تولید کنندگان محتوای موفق برای پوشش رسانه ای این رویداد دعوت کرد».
این بیانیه افزود «همه ما از نقش کلیدی اینفلوئنسرهای زن و مرد عراقی برای حمایت از قهرمانان ارتش و بقیه دستگاه های امنیتی کشور در راستای مقابله با تروریسم آگاهیم. این دختر جوان که یک ویدیوی خصوصی از او دست به دست شده از جمله حاضرین در این مراسم برای حمایت از نیروهای قهرمان ما بود».

بیانیه وزارت دفاع خاطر نشان کرد «ما در دوران رسانه دیجیتال و سوشیال مدیا هستیم که خیلی زود منتشر می شود. وزارت دفاع در همه کشورها امروز در کنار رسانه های متعارف از رسانه دیجیتال و اینفلوئنسرها برای انتقال پیام خود به مردم کمک می گیرند».

اما «توجیه» اداره اطلاع رسانی و ارشاد جلوی موج فزاینده انتقادها و درخواست از نخست وزیر و فرمانده نیروهای مسلح برای بازخواست افرادی که کوتاهی کردند را نگرفت.



«ناامیدی» در اسرائیل و کمپین علیه بایدن

استقرار تانک‌ها و خودروهای نظامی اسرائیل در نزدیکی مرز با نوار غزه روز پنجشنبه (AFP)
استقرار تانک‌ها و خودروهای نظامی اسرائیل در نزدیکی مرز با نوار غزه روز پنجشنبه (AFP)
TT

«ناامیدی» در اسرائیل و کمپین علیه بایدن

استقرار تانک‌ها و خودروهای نظامی اسرائیل در نزدیکی مرز با نوار غزه روز پنجشنبه (AFP)
استقرار تانک‌ها و خودروهای نظامی اسرائیل در نزدیکی مرز با نوار غزه روز پنجشنبه (AFP)

اسرائیل «ناامیدی» خود را از تهدید جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا مبنی بر توقف عرضه برخی تسلیحات آمریکایی به آن، در صورت حمله به شهر پرجمعیت رفح، ابراز کرد.
در اولین واکنش، گیلاد اردان، سفیر اسرائیل در سازمان ملل به رادیو «ماکان» اسرائیل گفت: «اظهارات (بایدن) بسیار ناامیدکننده است، زیرا از زبان رئیس‌جمهوری است که ما از ابتدای جنگ از او تشکر کرده‌ایم».
بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل نیز اظهارات بایدن را رد کرد و گفت که کشورش آماده است در صورت لزوم به تنهایی بایستد.
وی افزود: «همان‌طور که قبلاً گفتم اگر مجبور باشیم با ناخن‌های خود می‌جنگیم ... اما ما خیلی بیشتر از ناخن خود داریم پس با این قدرت معنوی و به یاری خدا با هم پیروز خواهیم شد».
یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل نیز پیامی به «دشمنان و دوستان» ارسال کرد و در آن گفت که اسرائیل برای دستیابی به اهداف نظامی خود در نوار غزه آنچه لازم باشد انجام خواهد داد.
بایدن برای اولین بار اعلام کرده بود که سلاح‌هایی که اسرائیل از کشورش به دست آورده بود برای کشتن غیرنظامیان در نوار غزه استفاده شده است.
وی اشاره کرد که دولت وی تصمیم گرفت تحویل انواع خاصی از بمب‌ها به اسرائیل را که آسیب جدی به غیرنظامیان وارد می‌کند، متوقف کند.
اظهارات بایدن که سخت‌ترین اظهارات وی بوده است، فشار بر اسرائیل را برای خودداری از حمله گسترده به رفح افزایش می‌دهد.
با این حال، این اظهارات خود بایدن را نیز در معرض فشارهای داخلی به ویژه در حزب جمهوری‌خواه قرار داد که برخی از آنها خواستار برکناری وی شدند.
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا، بایدن را به «جانبداری از تروریست‌ها» متهم کرد و گفت: «کاری که او در قبال اسرائیل انجام می‌دهد شرم‌آور است. اگر هر یهودی به جو بایدن رای دهد، باید از خودش خجالت بکشد».
به نوبه خود، مایک جانسون، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، تعلیق ارسال تسلیحات به اسرائیل را سیاستی «فاجعه‌بار» و «مخرب» دانست و آن را «مستقیماً مغایر با خواست کنگره» دانست.
دیروز واشینگتن بار دیگر با حمله به رفح مخالفت کرد. متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: واشینگتن معتقد است که هرگونه عملیات نظامی بزرگ در رفح، موقعیت اسرائیل را در مذاکرات گروگان‌گیری با حماس تضعیف می‌کند.


تنش‌زایی حزب‌الله برای بعد از جنگ غزه

السيارة التي استهدفت بغارة إسرائيلية في بلدة بافليه الجنوبية وأدت إلى مقتل 4 عناصر من «حزب الله» (متداولة على وسائل التواصل الاجتماعي)
السيارة التي استهدفت بغارة إسرائيلية في بلدة بافليه الجنوبية وأدت إلى مقتل 4 عناصر من «حزب الله» (متداولة على وسائل التواصل الاجتماعي)
TT

تنش‌زایی حزب‌الله برای بعد از جنگ غزه

السيارة التي استهدفت بغارة إسرائيلية في بلدة بافليه الجنوبية وأدت إلى مقتل 4 عناصر من «حزب الله» (متداولة على وسائل التواصل الاجتماعي)
السيارة التي استهدفت بغارة إسرائيلية في بلدة بافليه الجنوبية وأدت إلى مقتل 4 عناصر من «حزب الله» (متداولة على وسائل التواصل الاجتماعي)

حزب‌الله به سمت استراتژی «فشار حداکثری» بر اسرائیل حرکت کرد و عملیات نظامی خود علیه اسرائیل را در آماده‌سازی برای مرحله بعد از جنگ غزه تشدید کرد.
از زمانی که تل آویو کنترل گذرگاه رفح را اعلام کرد و همزمان با مذاکرات آتش‌بس متزلزل و آغاز عملیات اسرائیل در شرق این شهر، حزب‌الله به صورت بی‌سابقه ای عملیات خود را به سمت شمال اسرائیل تشدید کرده است که هدف آن تلفات در سربازان اسرائیلی است.
یک منبع آگاه می‌گوید: «حزب‌الله با هدف تثبیت معادلات بازدارندگی در آخرین مرحله از جنگ غزه، عملاً از سیاست (خویشتن داری) به استراتژی (فشار حداکثری) رفته است».
وی در مصاحبه با «الشرق الاوسط» اظهار کرد: «عملکرد نظامی کنونی بسیار عمدی است تا منجر به جنگی گسترده نشود که اسرائیل همیشه خواستار آن بوده است».
سرتیپ بازنشسته بسام یاسین نیز به نوبه خود می‌گوید که موضع حزب‌الله، ایران و متحدان آنها «از ابتدا واضح بود که گفته بودند که در قبال نبرد رفح ساکت نخواهند بود؛ بنابراین، بدون دخالت مستقیم ایران، از همه جبهه‌ها به‌ویژه جبهه جنوب لبنان فشار وارد می‌شود، زیرا این به معنای جنگ بین دو کشور است».
وی در گفت و گو با «الشرق الاوسط» توضیح داد: «هرچه فشار بر رفح بیشتر شود، فشارهای بیشتری از سوی جبهه‌های به اصطلاح پشتیبانی وارد می‌شود. اگرچه این از منظر نظامی بر رفح تأثیر نمی‌گذارد، اما هر منطقه دارای واحدهای رزمی خاص خود است. اتکا بر این است که کشته شدن و مجروح شدن اسرائیلی‌ها افکار عمومی اسرائیل را به فشار بر دولت اسرائیل برای آرام کردن و از سرگیری آتش‌بس سوق می‌دهد».


آتش‌بس غزه؛ رایزنی بدون نتیجه

فلسطينيون يتفقدون موقع غارة إسرائيلية على منزل في رفح جنوب قطاع غزة الأحد (رويترز)
فلسطينيون يتفقدون موقع غارة إسرائيلية على منزل في رفح جنوب قطاع غزة الأحد (رويترز)
TT

آتش‌بس غزه؛ رایزنی بدون نتیجه

فلسطينيون يتفقدون موقع غارة إسرائيلية على منزل في رفح جنوب قطاع غزة الأحد (رويترز)
فلسطينيون يتفقدون موقع غارة إسرائيلية على منزل في رفح جنوب قطاع غزة الأحد (رويترز)

علیرغم «خوش‌بینی» که در چند روز گذشته در مورد نهایی شدن قریب‌الوقوع آتش‌بس میان اسرائیل و جنبش حماس در غزه حاکمفرما بود، اظهارات دو طرف، تا عصر دیروز، سرنوشت رایزنی‌های متزلزل را بر روی سنگ بند «پایان جنگ» که حماس به آن چسبیده و تل آویو آن را رد می‌کند، حل نکرد.
در حالی که اعلام شده بود که هیئت حماس عصر دیروز پس از ارائه پاسخ خود به مفاد پیشنهاد مصر برای آتش‌بس، قاهره را ترک خواهد کرد، اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس، تأکید کرد که «این جنبش همچنان مشتاق دستیابی به یک توافق جامع و منسجم برای پایان دادن به جنگ و تضمین خروج اسرائیل از غزه است».
اما از سوی دیگر، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل دیروز گفت که اسرائیل «نمی‌تواند» شرط حماس برای پایان دادن به جنگ را بپذیرد تا با پیشنهاد آتش‌بس موافقت کند.
او معتقد بود که «تسلیم شدن» به خواسته‌های حماس «شکست وحشتناکی» برای اسرائیل خواهد بود.
واشینگتن و تل‌آویو در روزهای اخیر حماس را مسئول تأخیر در توافق دانستند، در حالی که هنیه دیروز گفت: «نتانیاهو می‌خواهد برای ادامه تجاوز و گسترش درگیری توجیه‌های دائمی ابداع کند».
قاهره میزبان دور جدیدی از مذاکرات، هیئتی از جنبش حماس و نمایندگان کشورهای میانجی مصر، قطر و ایالات متحده بود، در حالی که اسرائیل هیأتی اعزام نکرد.
در سطح میدانی، گردان‌های القسام (شاخه نظامی حماس) نیروهای اسرائیلی مستقر در پایگاه نظامی کرم ابو سالم در شرق شهر رفح را با شلیک موشک غافلگیر و حدود ۱۰ اسرائیلی را مجروح کردند.
یک منبع امنیتی مصری گفت: طرف اسرائیلی به مقامات مصری از بستن گذرگاه کرم ابو سالم و توقف ورود کامیون‌های کمک رسانی به نوار غزه از این گذرگاه به مدت نامحدود اطلاع داده است.
در اسرائیل، در محافل دولتی بین تیمی که شامل وزرای «اردوگاه ملی» به رهبری بنی گانتز و طرفی که شامل یک سوم اعضای دولت (۱۳ وزیر) است و یک گروه دیگر اختلاف افتاد.
گروه نخست جلسه هفتگی را تحریم کرد و دیگری جلسه را ترک کرد و به تظاهرات علیه دولت پیوست و از آن خواست تا توافق با حماس را رد کند، جنگ را ادامه دهد و به رفح حمله کند، اما گروه سوم در جلسه شرکت کرد، اما او درگیر تصمیم بسته شدن دفاتر شبکه الجزیره قطر بود که «به اتفاق آرا» اتخاذ شد و مقامات شروع به اجرای آن کردند.


۴ غیرنظامی کشته شدند، جبهه جنوب لبنان دوباره شعله‌ور شد

رجلان على متن دراجة نارية يشاهدان مبان متضررة بفعل غارة إسرائيلية في قرية ميس الجبل الحدودية بجنوب لبنان أمس (أ.ف.ب)
رجلان على متن دراجة نارية يشاهدان مبان متضررة بفعل غارة إسرائيلية في قرية ميس الجبل الحدودية بجنوب لبنان أمس (أ.ف.ب)
TT

۴ غیرنظامی کشته شدند، جبهه جنوب لبنان دوباره شعله‌ور شد

رجلان على متن دراجة نارية يشاهدان مبان متضررة بفعل غارة إسرائيلية في قرية ميس الجبل الحدودية بجنوب لبنان أمس (أ.ف.ب)
رجلان على متن دراجة نارية يشاهدان مبان متضررة بفعل غارة إسرائيلية في قرية ميس الجبل الحدودية بجنوب لبنان أمس (أ.ف.ب)

پس از کشته شدن ۴ غیرنظامی لبنانی در حمله اسرائیل به شهر مرزی میس الجبل، جبهه جنوب لبنان بین حزب‌الله و اسرائیل روز گذشته (یکشنبه) فعال شد.
این در حالی است که لبنان امروز (دوشنبه) پاسخ خود را به طرح فرانسه با هدف آرام کردن جبهه ارائه می‌دهد.
این اولین تشدید تنش در نوع خود در دو هفته گذشته است، زیرا این جبهه شاهد تبادل محدود بمباران بود، در حالی که نه حزب‌الله و نه ارتش اسرائیل هیچ کشته‌ای را اعلام نکردند.
بنا به گزارش خبرگزاری ملی رسمی، آتش این جبهه در پی حمله اسرائیل به شهر میس الجبل در جنوب لبنان تشدید شد که منجر به کشته شدن «۴ نفر از اعضای یک خانواده» شد.
این خبرگزاری توضیح داد که کشته شدگان فادی محمد خضر حنیکه، همسرش مایا علی عمار و پسرانشان محمد (۲۱ ساله) و احمد (۱۲ ساله) هستند.
حزب‌الله اعلام کرد که «در پاسخ به جنایت هولناک دشمن اسرائیلی» در شهر میس الجبل، نیروهای مقاومت شمال اسرائیل را «با ده‌ها موشک کاتیوشا و فلق» بمباران کردند.
در همین حال، مذاکرات بین فرانسه و نبیه بری، رئیس پارلمان برای آرام کردن اوضاع در جنوب، با تحویل روز دوشنبه یادداشت‌های وی به سفارت فرانسه در بیروت وارد مرحله جدیدی می‌شود.
این یادداشت‌ها توسط «دوگانه شیعه» (جنبش امل و حزب‌الله) با هماهنگی نجیب میقاتی، نخست‌وزیر موقت تهیه شده و در پاسخ به طرح فرانسه است.


هشدار سازمان‌های بین‌المللی دربارهٔ «قتل‌عام» در رفح

هشدار سازمان‌های بین‌المللی دربارهٔ «قتل‌عام» در رفح
TT

هشدار سازمان‌های بین‌المللی دربارهٔ «قتل‌عام» در رفح

هشدار سازمان‌های بین‌المللی دربارهٔ «قتل‌عام» در رفح

سخنگوی دفتر امور بشردوستانه سازمان ملل روز گذشته اعلام کرد که هرگونه تهاجم اسرائیل به شهر رفح در جنوب غزه جان صدها هزار نفر از ساکنان این منطقه را در معرض خطر عظیمی قرار می‌دهد.
ینس لرکه در یک کنفرانس مطبوعاتی در ژنو افزود که ورود ارتش اسرائیل به این شهر «می‌تواند به قتل‌عام غیرنظامیان و ضربه بزرگی به عملیات امداد بشردوستانه در کل منطقه منجر شود، زیرا عمدتاً از طریق رفح مدیریت می‌شود».
ریک پپرکورن از سازمان بهداشت جهانی در همان کنفرانس توضیح داد، در صورت تهاجم زمینی اسرائیل به شهر رفح، یک طرح اضطراری از جمله بیمارستان صحرایی جدید تهیه شده است، «اگرچه این برای جلوگیری از تعداد زیادی از مرگ و میرها کافی نخواهد بود».
در همین حال، سه منبع امنیتی مصری در فرودگاه بین‌المللی قاهره فاش کردند که ویلیام برنز، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) برای شرکت در جلسات مربوط به درگیری‌ها در نوار غزه وارد قاهره شده است.
به گزارش رویترز، مصر، قطر و ایالات متحده تلاش می‌کنند تا میان اسرائیل و حماس برای دستیابی به توافق آتش‌بس میانجیگری کنند.
وال استریت ژورنال دیروز به نقل از مقامات مصری نوشت که اسرائیل قبل از شروع حمله به رفح، به حماس یک هفته فرصت داد تا پیشنهاد آتش‌بس را بپذیرد.
در این میان، حماس تأیید کرد که هیئتی از آن امروز شنبه وارد قاهره خواهد شد.

ویرانی در رفح در پی حملات دیروز اسرائیل (رویترز)


خشم عمومی پس از بازداشت شاعری که حسرت دوران قذافی را خورد

نصیب السکوی شاعر عامه پسند حین خواندن یکی از سروده هایش (اکانت یکی از نزدیکان او)
نصیب السکوی شاعر عامه پسند حین خواندن یکی از سروده هایش (اکانت یکی از نزدیکان او)
TT

خشم عمومی پس از بازداشت شاعری که حسرت دوران قذافی را خورد

نصیب السکوی شاعر عامه پسند حین خواندن یکی از سروده هایش (اکانت یکی از نزدیکان او)
نصیب السکوی شاعر عامه پسند حین خواندن یکی از سروده هایش (اکانت یکی از نزدیکان او)

خشم و نارضایتی در لیبی به دلیل بازداشت نصیب السکوری شاعر عامه پسند بالا گرفت. او بامداد چهارشنبه (اول مه) توسط دستگاه امنیتی داخلی در شهر بنغازی در شرق کشور بازداشت شد و هیچ خبری از او نیست.

برخی نزدیکان السکوری می گویند که او به دلیل سرودن شعری درباره لیبی و حسرت دوران معمر قذافی رهبر سابق لیبی بازداشت شد.

ناصر الهواری حقوقدان لیبیایی پیشتر خبر بازداشت السکوری در خانه اش را داد و گفت او بامداد چهارشنبه توسط دستگاه امنیت داخلی دستگیر شد. از آن پس کاربران شبکه های اجتماعی چند ویدیو از السکوری را در حال شعر خوانی منتشر کردند که در آن حسرت دوران القذافی را می خورد و حال و گذشته کشور را با هم مقایسه می کند. عده ای از کاربران گفتند که او به دلیل این سروده بازداشت شد.

جهاد بو عیده شاعر لیبی خواهان آزادی السکوری شد. عده ای در لیبی می گویند که السکوری از حامیان «نبرد کرامت» بین ارتش ملی و گروه های تروریستی بود و چندین سروده در این باره دارد.

از سوی دیگر موسسه ملی حقوق بشر لیبی گفت السکوری توسط دستگاه امنیت داخلی در بنغازی بازداشت شد. دستگاه امنیت داخلی وابسته به دولت لیبی است که توسط پارلمان تشکیل شد. این نهاد افزود «السکوری به دلیل سرودن شعر «رفتی و میهن و القذافی رفتند» بازداشت شد و او به مکان نامعلومی منتقل شده و هیچ خبری از او نیست».

موسسه ملی حقوق بشر لیبی خواستار «آزادی فوری و بی قید و شرط» السکوری شد و افزود مقامات امنیتی در شهر بنغازی و در راس آنها سرلشکر اسامه الدرسی رئیس دستگاه امنیت داخلی بنغازی مسئولیت این بازداشت را به عهده دارند.

این نهاد حقوق بشری لیبی بار دیگر بر لزوم «احترام آزادی بیان و عقیده و تجمعات مسالمت آمیز و قانون محوری و پایبندی به قوانین و کنوانسیون های بین المللی حقوق بشری و شهروندی و سیاسی» تاکید کرد.

از سوی دیگر فراخوان برای آزادی شیخ الزین العربی الدردیر از اعضای کمیته موسسان نگارش قانون اساسی افزایش یافته است. او توسط دستگاه امنیت داخلی در جنوب لیبی بازداشت شد.

سازمان «قربانیان حقوق بشر» گفت الدردیر در خانه پدرش در منطقه الابیض در جنوب سبها بازداشت شد. این نهاد افزود «تا به کی دستگاه امنیت داخلی به سیاست سرکوب و خاموش کردن صدای معترضان ادامه خواهد داد»؟! «تجمع ملی روحانیون و ریش سفیدان لیبی» نیز بازداشت الدردیر را محکوم کرد.

این دومین باری است که ظرف هفت روز الدردیر بازداشت شده. او به بنغازی در شرق لیبی منتقل شد.

خانواده الدردیر اواخر هفته گذشته اعلام کرد که او توسط گروهی ناشناس ربوده شد. الدردیر اندکی بعد آزاد شد و خانواده اش آن زمان گفتند که دستگاه امنیت داخلی مسئول حفاظت از امنیت و جان الدردیر است.


آغاز رزمایش اسرائیل برای عملیات در لبنان

آغاز رزمایش اسرائیل برای عملیات در لبنان
TT

آغاز رزمایش اسرائیل برای عملیات در لبنان

آغاز رزمایش اسرائیل برای عملیات در لبنان

ارتش اسرائیل شبیه‌سازی عملیات تهاجمی در جبهه شمالی را انجام و همزمان به بمباران متناوب جنوب لبنان ادامه داد.
آویخای آدرعی، سخنگوی عربی ارتش اسرائیل در حساب کاربری خود در سکوی X، از آغاز رزمایش تهاجمی خبر داد و گفت: «در هفته گذشته یک رزمایش غافلگیرکننده انجام شد که طی آن سناریوهای مختلف شامل استقرار سریع توپ‌ها برای اهداف تهاجمی تمرین شد. این کار با هدف شبیه‌سازی جنگ در سناریوهای مختلف جنگی در مرزهای لبنان در مقابل حزب‌الله انجام می‌شود».
این رزمایش به موازات تداوم درگیری‌های اسرائیل و حزب‌الله صورت گرفت.
ارتش اسرائیل دیروز (جمعه) اعلام کرد که سامانه پدافند هوایی این رژیم پهپادی را که «از لبنان به شمال اسرائیل نفوذ کرده بود» رهگیری کرد.
ارتش افزود که بر اثر اصابت ترکش‌های حاصل از عملیات رهگیری پهپاد خسارات جزئی در روستای جولس در شمال اسرائیل رخ داده است.


السودانی از احزاب عراقی خواست «به دولت احترام بگذارند»

حضور محمد شیاع السودانی نخست وزیر عراق در مراسم «عصائب» در بغداد (X)
حضور محمد شیاع السودانی نخست وزیر عراق در مراسم «عصائب» در بغداد (X)
TT

السودانی از احزاب عراقی خواست «به دولت احترام بگذارند»

حضور محمد شیاع السودانی نخست وزیر عراق در مراسم «عصائب» در بغداد (X)
حضور محمد شیاع السودانی نخست وزیر عراق در مراسم «عصائب» در بغداد (X)

محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق، از شرکای سیاسی در این کشور خواست «تا دولت را ارتقا دهند و عراق را به مرحله جدیدی برسانند».
اظهارات السودانی دیروز (جمعه) در جریان شرکت در مراسمی که جنبش عصائب اهل الحق به رهبری قیس خزعلی در بیست و یکمین سالگرد تأسیس آن برگزار کرد، بیان شد.
السودانی گفت: «دولت با حمایت گسترده پارلمانی و اراده مردمی به سمت دستیابی به توسعه پایدار حرکت می‌کند».
نخست‌وزیر عراق با تأکید بر بیان این که «وظیفه اجرای قانون و ایجاد عدالت، برابری و ثبات نهادی بر عهده همه است»، تأکید کرد: «هیچ جایگزینی برای حمایت از دولت، حفاظت از قانون اساسی و اجرای قانون وجود ندارد».
الخزعلی به نوبه خود از نیروهای سیاسی خواست تا نیروهای آمریکایی و ترکیه ای را از کشور خارج کنند و از نیروهای سنی خواست در مورد انتخاب نامزد توافقی برای ریاست پارلمان تصمیم‌گیری کنند.


حوثی‌ها تهدید کردند: «جنگ کشتی‌ها» را به دریای مدیترانه منتقل می‌کنیم

عکس منتشرشده از سوی رسانه‌های حوثی که موشک‌ها و پهپادها را نشان می‌دهد (رویترز)
عکس منتشرشده از سوی رسانه‌های حوثی که موشک‌ها و پهپادها را نشان می‌دهد (رویترز)
TT

حوثی‌ها تهدید کردند: «جنگ کشتی‌ها» را به دریای مدیترانه منتقل می‌کنیم

عکس منتشرشده از سوی رسانه‌های حوثی که موشک‌ها و پهپادها را نشان می‌دهد (رویترز)
عکس منتشرشده از سوی رسانه‌های حوثی که موشک‌ها و پهپادها را نشان می‌دهد (رویترز)

گروه حوثی دیروز (جمعه) اعلام کرد که در راستای اجرای دستورات عبدالملک الحوثی، رهبر این گروه، هدف قرار دادن کشتی‌ها در دریای مدیترانه را به عنوان بخشی از مرحله چهارم تشدید تنش آغاز خواهد کرد.
در حالی که ارتش ایالات متحده مسئولیت انهدام سه هواپیمای بدون سرنشین را در چارچوب عملیات پیشگیرانه خود برای محدود کردن حملات علیه کشتی‌ها بر عهده گرفت، یحیی سریع، سخنگوی ارتش حوثی‌ها در بیانیه‌ای اعلام کرد که حوثی‌ها تمام کشتی‌های مرتبط با اسرائیل و عازم بنادر در دریای مدیترانه را هدف قرار خواهند داد.
مرحله چهارم تشدید از نظر گروه حوثی مورد حمایت ایران به معنای حمله به کشتی‌ها در دریای مدیترانه، پس از حمله به آنها در دریای سرخ، دریای عرب، خلیج عدن و اقیانوس هند است.
سخنگوی حوثی‌ها تهدید کرد که در صورت حمله اسرائیل به شهر رفح، نیروهایش به تمامی کشتی‌های مربوط به تدارکات دولت عبری و کشتی‌هایی که قصد ورود به بنادر تل آویو را داشته باشند، از هر ملیتی حمله خواهند کرد. اشاره ای است آشکار به تشدید آنچه به عنوان «جنگ کشتی‌ها» توصیف می‌شود.
عبدالملک الحوثی، رهبر این گروه، در آخرین خطبه خود، روز پنجشنبه، مدعی شد که از زمان آغاز تشدید درگیری‌های دریایی در نوامبر گذشته، به ۱۰۷ کشتی حمله کرده است.
او مدعی شد که ۱۰ ناو آمریکایی و اروپایی به دلیل «احساس ناامیدی و شکست» در جلوگیری یا محدود کردن عملیات گروهش از دریای سرخ خارج شدند.


دودستگی در پارلمان عراق بر سر تعطیلی عید غدیر

صورة البرلمان العراقي من مدخل مقره الرئيسي (أ.ف.ب)
صورة البرلمان العراقي من مدخل مقره الرئيسي (أ.ف.ب)
TT

دودستگی در پارلمان عراق بر سر تعطیلی عید غدیر

صورة البرلمان العراقي من مدخل مقره الرئيسي (أ.ف.ب)
صورة البرلمان العراقي من مدخل مقره الرئيسي (أ.ف.ب)

برخی احزاب عراق درباره لایحه تعطیلی «عید غدیر» اعتراض کردند. بر اساس این لایحه روز عید غدیر شیعیان تعطیلی رسمی در عراق خواهد شد.

نمایندگان در جلسه روز سه شنبه (۳۰ آوریل) درباره این پیش نویس قرار بود بحث و تبادل نظر کنند اما به دلیل «بگو مگو و جدل لفظی» بین عده ای از نمایندگان شیعه و سنی این کار انجام نشد.

حزب اسلامی چهارشنبه (اول مه) با بیان اینکه «تعطیل رسمی شدن غدیر با نیازمندی های عراق انطباق ندارد» درباره «چرخه جر و بحث» در این باره هشدار داد.

از سوی دیگر حزب «متحدون» به رهبری اسامه النجیفی رئیس اسبق پارلمان با اعلام روز غدیر به عنوان تعطیلی رسمی در عراق مخالفت کرد و از احزاب خواست «با فاصله گرفتن از روایت های فرقه ای در این باره به توافق برسند».

عده ای از نمایندگان سنی امضای نمایندگان دیگر را برای پس گرفتن این لایحه جمع کردند اما با این حال ناظران پیش بینی می کنند که بحث و جدل درباره این لایحه در روزهای آینده بالا خواهد گرفت.

مقامات استانی در بخش های مرکزی و جنوبی عراق سال های گذشته روز غدیر را جشن می گرفتند و ادارات به این مناسبت تعطیل بودند اما این روز تعطیلی رسمی و ملی نیست.

عید غدیر روز ۱۸ ذی الحجه است که در چنین روزی پیامبر در سال دهم هجری یکی از خطبه های خود را در منطقه «غدیر خم» ایراد کرد. متن این خطبه چند قرنی است که مورد اختلاف بین سنی ها و شیعیان به خصوص در عراق است.