حمله به سفارت آمریکا در بیروت؛ ۲۱ بازداشت و تحقیقات ادامه دارد

سربازان لبنانی در اطراف سفارت آمریکا در عوکر پس از حمله به آن مستقر شدند (فرانس پرس)
سربازان لبنانی در اطراف سفارت آمریکا در عوکر پس از حمله به آن مستقر شدند (فرانس پرس)
TT

حمله به سفارت آمریکا در بیروت؛ ۲۱ بازداشت و تحقیقات ادامه دارد

سربازان لبنانی در اطراف سفارت آمریکا در عوکر پس از حمله به آن مستقر شدند (فرانس پرس)
سربازان لبنانی در اطراف سفارت آمریکا در عوکر پس از حمله به آن مستقر شدند (فرانس پرس)

حمله مسلحانه به ساختمان سفارت آمریکا در بیروت همچنان در کانون توجه لبنانی ها قرار دارد. یک منبع قضایی برجسته به «الشرق الاوسط» گفت «۲۱ نفر در ارتباط با این حمله دستگیر شده اند که قیس فراج مهاجم سوری حمله نیز در میان آنهاست. قیس فراج در بیمارستان نظامی بیروت بستری و مورد درمان است. پدر و برادر و افرادی که قیس همواره با آنها در تماس بوده نیز دستگیر شده اند. چند نفر روحانی که قیس فراج نزد آنها کلاس های مذهبی می رفته دستگیر شده اند».
این منبع قضایی در گفتگو با «الشرق الاوسط» افزود «تعداد بازداشت شدگان بسته به روند بازجویی طی ساعات آینده ممکن است کم و زیاد شود. نزدیکان و حلقه اطراف مهاجم مورد بازجویی هستند و همه اطلاعات گوشی هایشان تخلیه و داده های شخصی درباره رفتار و روابط آنها رصد شده است چرا که دستگاه های امنیتی در نظر دارند ببینند که آیا یک هسته امنیتی وابسته به گروه (داعش) یا گروه های تروریستی دیگر در این حمله دست داشته اند یا خیر».
این منبع در ادامه خاطر نشان کرد «بی تردید قیس فراج تفکرات افراطی داشته و جنگ اسرائیل در غزه محرک این حمله بوده است اما شواهد و داده های در دسترس نشان می دهد که این حمله کار یک گروه امنیتی سازمان یافته نبوده چون حمله در سطح وسیع و بزرگ نبوده است و قربانیان زیادی نداشته است. به این دلیل فرضیه اقدام تک نفره مطرح می شود».

سفارت آمریکا: دلسرد نمی شویم
تدابیر امنیتی سریع دولت لبنان و بازداشت مهاجم استقبال آمریکا را به دنبال داشت. سفارت آمریکا در بیروت جمعه (۷ ژوئن) در شبکه «اکس» با تشکر از «حمایت های چند روز اخیر پس از تیراندازی روز چهارشنبه به ساختمان سفارت» تاکید کرد «پناهجویان سوریه در لبنان مقصر این حمله نیستند و ما به خاطر حمایت های بی وقفه دوستانمان در چند روز گذشته سپاسگزاریم به خصوص پیام های حمایت و همبستگی در ارتباط با یکی از ماموران نگهبانی که دچار مصدومیت خطرناک شده است».
سفارت آمریکا همچنین از «دولت لبنان و نیروهای مسلح لبنانی و دستگاه امنیت داخلی به خاطر همکاری و واکنش سریع و حرفه ای و شجاعانه» تشکر کرد و در پایان این پیام گفت «این حمله ما را دلسرد نمی کند و ما همچنان دوست همیشگی مردم لبنان هستیم».

منبع امنیتی: همه احتمال ها وارد است
با وجود گمانه زنی ها درباره اینکه حمله یک اقدام فردی بوده یک منبع امنیتی به «الشرق الاوسط» گفت «هر احتمالی وجود دارد. نباید هیچ احتمالی را رد کرد چون این حمله بسیار خطرناک است. اگر این حمله یک اقدام فردی به خاطر انتقام از خون قربانیان در غزه بوده پس چرا مهاجم به سفارت آمریکا حمله کرد؟ این سفارت تدابیر امنیتی سخت دارد و بسیار حفاظت شده است. چه گروهی به مهاجم سلاح و مهمات داده و به او برای انتقال از بقاع به بیروت و عوکر کمک کرده است»؟

او خاطر نشان کرد «داده ها حاکی از آن است که مهاجم چند روز قبل از حمله منطقه را شناسایی کرده و ساختمان سفارت و مسیرهای منتهی به سفارت را زیر نظر داشته و به همین دلیل توانسته اطراف دیوار بیرونی سفارت تردد و به سمت ورودی های آن تیراندازی کند».
پرسنل درمان در بیمارستان نظامی در حال درمان مهاجم در بخش مراقب های ویژه هستند چرا که اظهارات مهاجم نقش کلیدی و مهم در کشف جزئیات و انگیزه های حمله و عاملان آن خواهد داشت.

طبق اطلاعاتی که به دست «الشرق الاوسط» رسیده وضعیت قیس فراج سوری الاصل پایدار است و از حال وخیم خارج شده. او طی روزهای آینده چند عمل جراحی خواهد شد چون از ناحیه شکم دچار مصدومیت شده و اعضای اصلی داخلی او بر اثر مصدومیت شدید پاره شده اند اما انجام عمل های جراحی نیاز به پایدار شدن وضعیتش دارد».



تهدید حوثی ها به تشدید تنش؛ آیا سناریوی غزه در یمن تکرار می شود؟

 آتش سوزی مهیب پس از حمله اسرائیل به مخازن سوخت حدیده (فرانس پرس)
آتش سوزی مهیب پس از حمله اسرائیل به مخازن سوخت حدیده (فرانس پرس)
TT

تهدید حوثی ها به تشدید تنش؛ آیا سناریوی غزه در یمن تکرار می شود؟

 آتش سوزی مهیب پس از حمله اسرائیل به مخازن سوخت حدیده (فرانس پرس)
آتش سوزی مهیب پس از حمله اسرائیل به مخازن سوخت حدیده (فرانس پرس)

مقامات اسرائیل حوثی ها را مرتب تهدید می کنند و حوثی ها می گویند به حملات خود ادامه می دهند. در این میان مردم می ترسند که مبادا آنچه در نوار غزه بر سر آنها در یمن بیاید و سناریوی ویرانگری غزه بار دیگر در یمن تکرار شود.
محمد عبد الله کارمند دولت و ساکن شهر حدیده با ابراز حس نگرانی و ترس به «الشرق الاوسط» گفت «اسرائیل قوی و تحت حمایت غرب است و نشانه های حیات در نوار غزه را نابود کرد و احتمال دارد چنین چیزی در یمن تکرار شود». او افزود «امیدوارم که کار به جاهای باریک نکشد».

ستون دود غلیظ پس از حمله اسرائیل به بندر حدیده یمن که تحت کنترل حوثی هاست (رویترز)

عبد الله افزود «صدای انفجارهای ناشی از حمله اسرائیل مهیب بود و شباهتی به حملات هوایی آمریکا که معمولا صدای آن را ساکنان برخی محلات می شنوند نداشت».
یحیی کارمند یک شرکت تجاری که نخواست نام خانوادگی اش منتشر شود با عبد الله هم نظر است و هر دو دغدغه مشترک دارند. یحیی گفت زندگی و بازار رفته رفته دارد به روال عادی باز می گشت چرا که دولت یمن و حوثی ها آتش بس بودند اما تنش نظامی با اسرائیل هولناک است. اسرائیل یک رژیم ستمگر و بی رحم است و کاری به کار غیر نظامیان ندارد و اصلا فرقی بین نظامیان و غیر نظامیان قائل نمی شود. حمله به مخازن سوخت گواه همین کلام است. هیچ طرفی در تمام سال های جنگ مخازن سوخت را مورد هدف قرار نداد.
حوثی ها آمار قربانیان این حمله اسرائیل را اعلام نکردند. ایمن جرمش یکی از مقامات محلی حدیده گفت که همکار او به نام مهندس احمد موسی یکی از قربانیان حمله اخیر اسرائیل است. نبیل ناشر و احمد عبد الباری یوسف و صلاح الصراری و ابو بکر الفقیه و ادریس الوصابی از دیگر جان باختگان این حمله اسرائیل به حدیده هستند.
مقامات دولت یمن می گویند ۹۰ نفر تا حالا در حملات هوایی اخیر اسرائیل زخمی شده اند و مخازن گازوئیل و بنزین و مازوت صد در صد تخریب شدند. ساکنان حدیده می گویند برق بخش های گسترده ای از این شهر قطع شده است.

پروپاگاندای خارجی

سرهنگ وضاح الدبیش سخنگوی نیروهای نظامی دولت یمن در ساحل غربی در گفتگو با «الشرق الاوسط» گفت «کمر یمن زیر بار فقر و بحران های متعدد خم شده و حوثی ها یمن را به کانون درگیری تبدیل کردند تا برنامه ها و پروپاگاندای خارجی را اجرا کنند اما باید توجه داشت که آنها (حوثی ها) در عمل توان بازدارندگی واقعی ندارند».
الدبیش افزود این گروه سرسپرده ایران عامل تخریب تاسیسات بندر حدیده هستند. او ابراز نگرانی کرد که مبادا حوثی ها اسرائیل را به سمت افزایش حملات هوایی و تخریب تاسیسات و زیرساختارها در سطح گسترده هل بدهند تا در ازای آن ادعاهای قهرمانی و دلاوری خود را به رخ بکشند».
الدبیش اضافه کرد «مردم یمن بازنده واقعی در این بازی هستند و حوثی ها تا زمانی که یمن را به غزه دیگری تبدیل نکنند آرام نخواهند گرفت».

ستون دود و شعله های آتش پس حمله هوایی اسرائیل و آتش سوزی گسترده در مخازن سوخت حدیده (فرانس پرس)

در این راستا، «جنبش التهامی» از جمله نیروهای سیاسی در یمن در بیانیه ای حملات هوایی اسرائیل به بندر و تاسیسات و مخازن نفت و ایستگاه برق حدیده را محکوم کرد.
این بیانیه افزود «این حمله و بمباران که باعث جان باختن مردم بیگناه و تخریب گسترده شد فاجعه و آتشی است که دودش به چشم ساکنان تهامه و دیگر مناطق می روند که با کمبود سوخت و قطعی برق و خروج بیمارستان ها و مراکز خدماتی از خدمت و پیامدهای انسانی دیگر روبرو خواهند شد».
«جنبش التهامی» در این بیانیه اسرائیل و حوثی ها را مقصر این تجاوز و جان باختن تعدادی از شهروندان و نابودی تاسیسات یمن خواند و گفت «حوثی ها با رفتارشان و سستی و سهل انگاری جامعه بین الملل در قبال حوثی ها و بی توجهی به اجرای توافق استکهلم این بلا را سر یمن آوردند. حوثی ها باعث و بانی حال و روز فاجعه بار و تراژدیک کنونی یمن هستند».
این بیانیه خاطر نشان کرد «بهره برداری حوثی ها تحت عنوان یاری فلسطین فضاحت بار است و ادعاهایشان دروغ است. پرگویی حوثی ها ربطی به فلسطین و مشکلات مردم غزه ندارد».