حرکت شتابان اسرائیل و حزبالله به سوی «طوفان الاقسی»https://persian.aawsat.com/%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86-%D8%B9%D8%B1%D8%A8/5039467-%D8%AD%D8%B1%DA%A9%D8%AA-%D8%B4%D8%AA%D8%A7%D8%A8%D8%A7%D9%86-%D8%A7%D8%B3%D8%B1%D8%A7%D8%A6%DB%8C%D9%84-%D9%88-%D8%AD%D8%B2%D8%A8%E2%80%8C%D8%A7%D9%84%D9%84%D9%87-%D8%A8%D9%87-%D8%B3%D9%88%DB%8C-%D8%B7%D9%88%D9%81%D8%A7%D9%86-%D8%A7%D9%84%D8%A7%D9%82%D8%B3%DB%8C
حرکت شتابان اسرائیل و حزبالله به سوی «طوفان الاقسی»
جندي إسرائيلي يتفقد الأضرار في منزل أُصيب بصاروخ أطلقه «حزب الله» على كريات شمونة (أ.ف.ب)
در دو سوی مرز لبنان، هم حزبالله و هم اسرائیل تأکید میکنند که علاقهای به گسترش جنگ ندارند، اما در عمل به شدت برای گسترش آن عجله دارند.
به موازات جنگ غزه، اسراییل در حال انجام آموزشهای نظامی مستمر و آمادهسازی بیمارستانها و پناهگاهها است.
همزمان رهبری نظامی احساس میکند که مردم مشتاق چنین جنگی، بهطور کامل متوجه نمیشوند که چه معنایی ممکن است از نظر ظلم و ستم فراتر از «طوفان الاقصی» داشته باشد و به عبارت دیگر به «طوفان الاقسی» (طوفانی شدیدتر و سختتر) تبدیل شود.
ظرفیتهای حزبالله امروز مانند سال ۲۰۰۶ نیست. علاوه بر زرادخانه موشکهای میانبرد و دوربرد، سیستمهای سایبری پیشرفتهای نیز وجود دارند که میتوانند باعث کشتار جمعی و خسارات ویرانگر شوند. این یک تهدید نظامی و مدنی است که اسرائیل هرگز آن را تجربه نکرده است.
از سوی دیگر، کرانه باختری از مجازات دسته جمعی شدیدتر از مجازاتی که از ۷ اکتبر تجربه کرده است، میترسد.
مردم در حال حاضر شروع به تهیه دارو، آرد و آب آشامیدنی و خرید گازوئیل برای پیشبینی رویدادهای آینده کردهاند.
پیشبینی میشود که اسرائیل محاصره کامل کرانه باختری را به اجرا درآورد و از تردد جلوگیری و تأمین برق، آب و سوخت را متوقف کند تا آن را برای خود نگه دارد.
آیا «حزبالله» در تقابل با اسرائیل به تعادل جدیدی رسیده است؟https://persian.aawsat.com/%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86-%D8%B9%D8%B1%D8%A8/5076193-%D8%A2%DB%8C%D8%A7-%D8%AD%D8%B2%D8%A8%E2%80%8C%D8%A7%D9%84%D9%84%D9%87-%D8%AF%D8%B1-%D8%AA%D9%82%D8%A7%D8%A8%D9%84-%D8%A8%D8%A7-%D8%A7%D8%B3%D8%B1%D8%A7%D8%A6%DB%8C%D9%84-%D8%A8%D9%87-%D8%AA%D8%B9%D8%A7%D8%AF%D9%84-%D8%AC%D8%AF%DB%8C%D8%AF%DB%8C-%D8%B1%D8%B3%DB%8C%D8%AF%D9%87-%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%9F
آیا «حزبالله» در تقابل با اسرائیل به تعادل جدیدی رسیده است؟
پرچم «حزبالله» در نزدیکی محل حملات اسرائیل در جنوب بیروت(AFP)
یک منبع سیاسی لبنانی نزدیک به ائتلاف «حزبالله» و «حرکت امل» به روزنامه «الشرق الاوسط» اعلام کرد که کارشناسان سپاه پاسداران ایران، میدان نبرد حزبالله در جنوب لبنان را هدایت میکنند، اما از حضور نیروهای ایرانی خبری نیست.
این منبع در پاسخ به گزارشهایی مبنی بر حضور داوطلبان ایرانی در نبردهای لبنان، تأکید کرد: «این ادعاها بیاساس است». او افزود: «اگر چنین ادعایی درست بود، چگونه تنها رزمندگان لبنانی در این درگیریها کشته شدهاند؟ آیا ممکن است مرگ یک ایرانی در کشوری که تحت نظر سازمانهای اطلاعاتی جهانی است، پنهان بماند؟»
وی تأیید کرد که کارشناسان سپاه پاسداران در کنار فرماندهان ارشد حزبالله به هدایت نبرد میپردازند. او افزود: «ما نام کارشناسانی را که همراه سید حسن نصرالله و دیگر رهبران مقاومت به دست اسرائیل ترور شدهاند، پنهان نمیکنیم».
او ضمن اشاره به کاهش احتمال راهحل سیاسی گفت: «تصمیمگیری نهایی به میدان جنگ بستگی دارد، بهویژه که بنیامین نتانیاهو در تلاش است با تخریب مناطق مرزی، واقعیتی تحمیل کند که امکان تسلط بر شمال و جنوب رود لیطانی را برای اسرائیل فراهم سازد و منطقه را خالی از سکنه کند تا شرایط خود را بر اجرای قطعنامه 1701 اعمال کند».
این منبع گفت که حزبالله با ارزیابی دوباره وضعیت جنگ، موفق به جبران اشتباهاتی شد که باعث تضعیف نیروها شده بود. او تأکید کرد که حزبالله در روزهای اخیر به تعادل دوباره در میدان دست یافته و خسارات سنگینی به ارتش اسرائیل وارد کرده است.
او همچنین افزود که حزبالله توانسته است مشکلات قطع ارتباط میان اتاق عملیات مرکزی و گروههای حاضر در خطوط مواجهه را برطرف کند و بیشتر نیروهای مستقر در خط مقدم را با نیروهای ویژه رضوان جایگزین کند. این تغییرات مواضع حزبالله را تقویت کرده و تلفات انسانی در هفتههای نخست جنگ را کاهش داده است.
تجهیز به سلاحهای موشکی پیشرفته
این منبع توضیح داد که فرماندهی نظامی حزبالله نیروهای خود را به انواع موشکهای پیشرفته مجهز کرده است. این تسلیحات به نیروهای پیشرو امکان میدهد که در مواقع لازم به مقابله با کماندوهای اسرائیلی که به مناطق استراتژیک نزدیک به رود لیطانی نفوذ میکنند، بپردازند. او اضافه کرد که حزبالله در ارزیابیهای جنگ، نقاط ضعف را شناسایی کرده و راهحلهایی برای جلوگیری از نفوذ اسرائیل به جنوب لبنان یافته است.
او همچنین گفت که بازآرایی نیروهای حزبالله با توزیع مجدد در خطوط پشتی انجام شده است. وی افزود که «سلولهای خفته» حزبالله اکنون تقویت شده و قادر به هدفگیری مناطق مرزی اسرائیل هستند؛ به این معنا که تخریب شهرکهای مرزی اسرائیل نتوانسته است فشار لازم برای عقبنشینی حزبالله را فراهم کند.
فعالسازی سلولهای خفته
این منبع تأیید کرد که سلولهای خفته حزبالله دوباره سازماندهی شدهاند و اکنون با برخورداری از تواناییهای آتش و کمینهای پیشرفته و نصب بمبهای کنار جادهای، از پیشروی نیروهای اسرائیلی جلوگیری میکنند. این سلولها همچنین با درگیر کردن نیروهای اسرائیلی، مانع تسلط آنها بر ارتفاعات مشرف به درههای سلوقی و حجیر در نواحی کوهستانی میشوند.
او اشاره کرد که درگیریهای میان حزبالله و اسرائیل در روزهای اخیر شدت گرفته و حالتی از تعادل بازدارندگی شکل گرفته است که به گفته او با افزایش تلفات اسرائیل همراه بوده است. وی افزود که مواضع حزبالله مستحکم و بهسادگی قابل نفوذ نیستند، بهویژه با تونلهایی که حتی در برابر بمبهای سنگین مقاومت کردهاند.
منبع میگوید که اقدام اسرائیل به گسترش تخریب شهرهای جنوبی واقع در شمال رود لیتانی و نیز مناطق جنوبی بیروت و بقاع، با هدف قرار دادن شهرهایی با اکثریت شیعهنشین، برای تحت فشار قرار دادن حزبالله است تا شرایط اسرائیل برای اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ را بپذیرد؛ اما به روش خود اسرائیل.
ضربه به توانایی شیعیان
منبع همچنین به ادامه هدفگیری اقتصادی اسرائیل از طریق تخریب مراکز تجاری و صنعتی و بخشهای بزرگی از شهرهای بزرگ با اکثریت شیعه اشاره میکند. این روند شامل شهرهایی مانند نبطیه، صور، ضاحیه جنوبی و بعلبک نیز میشود. وی میگوید که این اقدامات بخشی از نقشه اسرائیل برای تضعیف توان اقتصادی جامعه شیعه است و به دنبال آن، افزایش موج مهاجرت آنها به مناطق مختلط را در پی دارد، به طوری که با تحریک میزبانان علیه مهاجران، مشکلاتی به وجود آید که کنترل آنها دشوار باشد.
در این شرایط، نبرد در جنوب همچنان در اولویت قرار دارد و حرف آخر را میدان جنگ میزند، مگر آنکه آموس هوکستین، میانجیگر آمریکایی، به بیروت بازگردد و پیامهای جدیدی بیاورد که امید به آتشبس و توافق برای اجرای قطعنامه 1701 و استقرار نیروهای دولتی را افزایش دهد.
آیا درگیریها با همه پیامدها و تأثیرات آن بر اوضاع داخلی لبنان ادامه خواهد داشت؟ و آیا این تقابل فرصتی برای ارزیابی توانمندی حزبالله در میدان نبرد پس از بازپسگیری تعادل بازدارندگی خواهد بود؟