بری به «الشرق الاوسط»: اسرائیل پیشنهاد لبنان برای آتش‌بس را رد کرد

بری به «الشرق الاوسط»: اسرائیل پیشنهاد لبنان برای آتش‌بس را رد کرد
TT

بری به «الشرق الاوسط»: اسرائیل پیشنهاد لبنان برای آتش‌بس را رد کرد

بری به «الشرق الاوسط»: اسرائیل پیشنهاد لبنان برای آتش‌بس را رد کرد

وی تاکید کرد که میانجی‌گری آمریکا به پس از انتخابات موکول شده است... و میقاتی این امر را نشانه‌ای از سرسختی اسرائیل دانست

رئیس پارلمان لبنان، نبیه بری، ابتکار عمل اخیر آمریکا برای آتش‌بس در لبنان را ناکام اعلام کرده و به «الشرق الاوسط» گفت که نخست‌وزیر اسرائیل «نقشه راه لبنان را که با (فرستاده آمریکا به لبنان) آموس هوکستین توافق کرده بودیم، رد کرد.» وی افزود که حرکت سیاسی برای حل بحران به «پس از انتخابات آمریکا» که سه‌شنبه آینده برگزار می‌شود، موکول شده است.

بری از پیش‌بینی درباره مسیر بحران در پرتو نتایج انتخابات آمریکا خودداری کرده و تصریح کرد تنها نکته ثابت این است که حرکت «به پس از این انتخابات موکول شده است» و این امر، اوضاع لبنان را «در گروی تحولات میدانی» قرار می‌دهد و از تبدیل لبنان به «غزه‌ای دیگر» ابراز نگرانی کرد.

بری تاکید کرد که هوکستین «از زمان خروج از اسرائیل با ما تماسی نداشته است»، و گفت که وی در سفر قبلی خود وعده داده بود که در صورت مشاهده نشانه‌های مثبت، به تل‌آویو بازخواهد گشت، اما از زمان خروج از تل‌آویو هیچ اطلاعاتی به ما نداده است. بری بار دیگر تاکید کرد که لبنان به اصول خود در این زمینه، از جمله پایبندی به قطعنامه 1701 شورای امنیت سازمان ملل (مصوب سال 2006) پایبند است.

بری همچنین با فرمانده نیروهای صلح‌بان بین‌المللی (یونیفیل) در جنوب لبنان، ژنرال آرولدو لاثارو، دیدار کرد و به وی گفت که اسرائیل از سپتامبر گذشته تاکنون حداقل چندین فرصت محقق برای آتش‌بس، اجرای قطعنامه 1701 و بازگشت آرامش و آوارگان به دو سوی مرز را از دست داده است.

بری به گفته بیانیه‌ای که از دفتر رسانه‌ای او منتشر شده، «توضیحات مفصلی درباره تفاهمی که با فرستاده ریاست جمهوری آمریکا برای دستیابی به آتش‌بس و اجرای قطعنامه 1701 حاصل شده، به فرمانده یونیفیل ارائه داد» و بار دیگر تعهد لبنان به اجرای این قطعنامه را به‌عنوان تنها راه‌حل برای دستیابی به امنیت و ثبات در منطقه اعلام کرد.

در همین راستا، فرمانده یونیفیل با نخست‌وزیر لبنان، نجیب میقاتی، نیز دیدار کرد که وی بر «پایبندی به نقش نیروهای بین‌المللی و ادامه حضور آنها در جنوب و حفظ وظایف و قوانین کار که با همکاری نزدیک با ارتش لبنان انجام می‌دهند» تاکید کرد. وی همچنین «حملات اسرائیل به یونیفیل و تهدیدهای آن علیه این نیروها» را محکوم و از «اصرار بسیاری از کشورهای دوست لبنان بر ادامه فعالیت یونیفیل در جنوب» قدردانی کرد.

میقاتی گفت: «گسترش دوباره دامنه حملات اسرائیل به مناطق لبنان، تهدیدهای مکرر برای تخلیه کامل شهرها و روستاها و حملات تخریبی به ضاحیه جنوبی بیروت، همگی نشانگر رد اسرائیل نسبت به تمامی تلاش‌ها برای آتش‌بس و اجرای کامل قطعنامه 1701 است.»

نخست‌وزیر لبنان بار دیگر «پایبندی دائمی لبنان به قطعنامه بین‌المللی و مفاد آن» را اعلام کرد و گفت: «اظهارات اسرائیل و نشانه‌های دیپلماتیکی که لبنان دریافت کرده است، بر سرسختی اسرائیل در رد راه‌حل‌های پیشنهادی و اصرار بر رویکرد کشتار و تخریب تاکید دارد؛ این امر مسئولیت‌های تاریخی و اخلاقی جامعه بین‌المللی را در توقف این تجاوزگری پررنگ می‌کند.»

میقاتی گزارش خبرگزاری رویترز مبنی بر درخواست ایالات متحده از لبنان برای اعلام آتش‌بس یک‌جانبه با اسرائیل به منظور احیای مذاکرات متوقف‌شده برای پایان دادن به درگیری‌ها بین اسرائیل و حزب‌الله را رد کرد. دو منبع اعلام کردند که آموس هوکستین، فرستاده آمریکا به لبنان، این پیشنهاد را این هفته به نخست‌وزیر (موقت) لبنان، نجیب میقاتی، ارائه کرد؛ واشنگتن تلاش‌های دیپلماتیک برای برقراری آتش‌بس بین اسرائیل و حزب‌الله که مورد حمایت ایران است را تشدید کرده است. دفتر میقاتی در بیانیه‌ای به رویترز اعلام کرد که واشنگتن خواستار آتش‌بس یک‌جانبه از سوی بیروت نشده است و گفت که موضع دولت لبنان در خصوص تلاش برای آتش‌بس دوطرفه و اجرای قطعنامه 1701 شورای امنیت سازمان ملل روشن است؛ این قطعنامه به درگیری قبلی بین طرفین در سال 2006 پایان داد. دو منبع گفته‌اند که واشنگتن تلاش کرده است لبنان را متقاعد کند که ابتکار عمل را تا حدی به دست گیرد، به‌ویژه با توجه به اینکه اعتقاد بر این است که اسرائیل احتمالا عملیات نظامی خود که طی آن بیشتر رهبران حزب‌الله را کشته و بخش بزرگی از جنوب لبنان را تخریب کرده است، ادامه خواهد داد. دو منبع گفته‌اند که آتش‌بس یک‌جانبه در لبنان پذیرفته نیست و به‌احتمال زیاد به‌عنوان تسلیم تلقی خواهد شد.

یک دیپلمات دیگر به رویترز گفت که هوکستین چندین ماه پیش پیشنهاد مشابهی را به میقاتی و بری ارائه کرده بود و به آنها توضیح داد که اگر حزب‌الله آتش‌بس یک‌جانبه‌ای اعلام کند، «ممکن است چیزی برای ارائه به نخست‌وزیر اسرائیل بنیامین نتانیاهو به عنوان یک ابتکار دیپلماتیک» داشته باشد. این دیپلمات افزود: «دقیقا کلمات او این بود: ‘به من کمک کنید... تا به شما کمک کنم’.»

او افزود حسن نصر الله که در حمله هوایی ۲۷ سپتامبر اسرائیل به ضاحیه جنوبی بیروت کشته شد این طرح را رد کرد.



نبرد حلب، سوریه را غافلگیر کرد؛ تغییر معادلات داخلی و منطقه‌ای 

نبرد حلب، سوریه را غافلگیر کرد؛ تغییر معادلات داخلی و منطقه‌ای 
TT

نبرد حلب، سوریه را غافلگیر کرد؛ تغییر معادلات داخلی و منطقه‌ای 

نبرد حلب، سوریه را غافلگیر کرد؛ تغییر معادلات داخلی و منطقه‌ای 

گروه‌های مسلح، از جمله «هیئت تحریر الشام» و گروه‌هایی که از سوی ترکیه حمایت می‌شوند، روز گذشته بخش‌هایی از غرب شهر حلب در شمال سوریه را تصرف کردند.
این گروه‌ها، پس از حملاتی که از دو روز پیش علیه نیروهای دولتی آغاز شده بود، پیشروی گسترده و سریعی داشتند. این حملات یکی از شدیدترین درگیری‌های چند سال اخیر بوده است.

این نبردها که نیروهای دولتی سوریه و متحدانش، روسیه و ایران، را غافلگیر کرد، آرامش برقرارشده در شمال غرب سوریه را که از سال 2020 بر اساس توافق آتش‌بس روسیه و ترکیه برقرار شده بود، برهم زد.

رامی عبدالرحمن، مدیر «دیده‌بان حقوق بشر سوریه»، به خبرگزاری فرانسه گفت: «این گروه‌ها وارد مناطق جنوبی‌غربی و غربی شهر حلب شده‌اند.» دو شاهد عینی از حلب نیز به خبرگزاری فرانسه گفتند که افراد مسلح را در مناطق خود دیده‌اند. این اتفاق باعث ایجاد وحشت در شهر شده است.

پیشروی این گروه‌ها ممکن است با مناطقی که تحت کنترل گروه‌های وابسته به ایران و حزب‌الله هستند، برخورد کند.

شب گذشته، با پیشروی گروه‌های مسلح، «دیده‌بان حقوق بشر سوریه» گزارش داد که یک کاروان نظامی شامل 40 خودروی متعلق به «لشکر الباقر»، وابسته به ایران، از دیرالزور به سمت حلب حرکت کرده است.

عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، در تماس تلفنی با همتای سوری خود، بسام الصباغ، بر «حمایت مداوم ایران از دولت، ملت و ارتش سوریه در مبارزه با تروریسم» تأکید کرد.

طبق آمار دیده‌بان حقوق بشر، این درگیری‌ها تاکنون جان 255 نفر را گرفته است. بیشتر قربانیان از نیروهای طرفین جنگ بوده‌اند، اما 24 نفر از کشته‌شدگان، غیرنظامیانی بوده‌اند که بیشترشان بر اثر حملات هوایی روسیه جان باخته‌اند.

تا روز جمعه، گروه‌های مسلح بیش از 50 روستا و شهرک در شمال سوریه را تصرف کرده‌اند. این پیشروی بزرگ‌ترین دستاورد آن‌ها در چند سال اخیر است.

یک منبع امنیتی سوری به خبرگزاری فرانسه گفت که نیروهای تقویتی ارتش سوریه به دومین شهر بزرگ این کشور، حلب، اعزام شده‌اند.

پیش از گزارش دیده‌بان حقوق بشر درباره ورود گروه‌های مسلح به حلب، این منبع از «درگیری‌های شدید در غرب حلب» خبر داده بود و افزود: «نیروهای کمکی رسیده‌اند، اما برای حفظ روند عملیات، جزئیات بیشتری اعلام نمی‌شود. می‌توانیم بگوییم حلب کاملاً امن است و هیچ تهدیدی متوجه آن نخواهد بود.»

هم‌زمان با این درگیری‌ها، جنگنده‌های روسی و سوری بیش از 23 حمله هوایی به ادلب و روستاهای اطراف آن انجام دادند.

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، اعلام کرد که روسیه این حملات را نقض حاکمیت سوریه دانسته و خواستار بازگشت سریع نظم از سوی دولت سوریه است.

ترکیه خواستار توقف حملات به ادلب و اطراف آن شد. ادلب پایگاه اصلی گروه‌های مسلح سوری در شمال غرب این کشور است.

وزارت خارجه ترکیه در پلتفرم «ایکس» نوشت: «ما خواهان توقف این حملات هستیم. درگیری‌های اخیر باعث افزایش تنش‌های ناخواسته در مناطق مرزی شده است.»

سرمد، یکی از ساکنان 51 ساله حلب، به خبرگزاری فرانسه گفت: «صدای موشک‌ها، توپخانه و گاهی هواپیماها را به طور مداوم می‌شنویم. آخرین بار چنین نبردهایی را 5 سال پیش شنیده بودیم.»

او که کارمند یک شرکت ارتباطاتی است، افزود: «نگران تکرار سناریوهای جنگ و آوارگی دوباره هستیم. از این وضعیت خسته شده‌ایم و فکر می‌کردیم تمام شده است، اما به نظر می‌رسد دوباره شروع شده است.»

عباس عراقچی تحولات اخیر سوریه را «توطئه‌ای آمریکایی-صهیونیستی» خواند که هدف آن برهم زدن امنیت و ثبات منطقه است.

نیک هراس، تحلیلگر مؤسسه «نیو لاینز»، معتقد است که ترکیه بر این باور است که «دولت بشار اسد به دلیل عدم اطمینان از آینده حضور ایران در سوریه در وضعیت سختی قرار دارد.»

رامی عبدالرحمن نیز گفت ارتش سوریه برای این حمله آماده نبود و با وجود حمایت هوایی روسیه، ضربات سختی دریافت کرده است. او پرسید: «آیا ارتش روی حزب‌الله که درگیر اوضاع لبنان است، حساب کرده بود؟»

یک مقام سازمان ملل روز جمعه اعلام کرد که در سه روز گذشته 27 غیرنظامی، از جمله 8 کودک، در درگیری‌های شمال غرب سوریه جان خود را از دست داده‌اند. این درگیری‌ها یکی از شدیدترین موج‌های خشونت بین نیروهای دولتی و مخالفان در سال‌های اخیر بوده است.