بمباران اسرائیل؛ محلات ویران شده در صور لبنان بدون آب و برق   


بخشی از ساختمان های ویران شده در شهر ساحلی صور در جنوب لبنان (رویترز)
بخشی از ساختمان های ویران شده در شهر ساحلی صور در جنوب لبنان (رویترز)
TT

بمباران اسرائیل؛ محلات ویران شده در صور لبنان بدون آب و برق   


بخشی از ساختمان های ویران شده در شهر ساحلی صور در جنوب لبنان (رویترز)
بخشی از ساختمان های ویران شده در شهر ساحلی صور در جنوب لبنان (رویترز)

دود همچنان از کنار آوار یکی از خانه در شهر صور بالا می رود. یکی از خانواده ها چمدان به دست از پله های تاریک به سمت آپارتمانشان می روند. درها و پنجره های این آپارتمان کنده شده اند. آب و برق نیست. اسرائیل علاوه بر ساختمان ها و خانه ها زیر ساختارها و جاده ها را هم بمباران کرد.
صدها خانواده صبح پنجشنبه یعنی یک روز پس از برقراری آتش بس بین «حزب الله» و اسرائیل به سراغ خانه هایشان در محلاتی که اسرائیل بمباران کرد رفتند. اسرائیل این محلات را به خرابه تبدیل کرده است.
در آپارتمان خانواده نجده فقط اتاق پذیرایی سالم مانده است. دنیا نجده (۳۳ ساله) و مادر دو کودک در حالی که در بالکن خانه اش ایستاده به فرانس پرس می گوید «از این بالکن تا چشم کار می کند خرابه می بینی. تصور نمی کردیم ویرانی در این حد باشد. ما عکس ها را دیدیم اما عکس و واقعیت از زمین تا آسمان تفاوت دارد».
تختخواب و اسباب بازی بچه ها پر از خرده شیشه است. لولای آلومینیومی پنجره ها تکه تکه شده و همه جا پخش شده اند. دنیا نجده افزود «وقتی رسیدیم دیدیم دود از ساختمان بلند می شود و نمی توانستیم به خاطر دود غلیظ خانه را ببنیم».

سلیمان نجده (۶۰ ساله) پدر همسر دنیا هم در بالکن ایستاده است. او گفت «برق و آب نداریم.. حتی ژنراتورهای خانگی هم کار نمی کنند چرا که شبکه برق قطع شده است».
او که مالک یک پلاژ ساحلی در منطقه توریستی گردشگران محلی و خارجی در صور است افزود «صور و لبنان لایق این بلایی که سرمان آمد نیستند.. اما همه چیز جبران می شود و این شهر بهتر از آنچه بود خواهد شد».

صور در دو ماه گذشته زیر آتش اسرائیل بود. صدها واحد مسکونی و زیرساختارهای شهر آسیب دیدند یا تخریب شدند و معابر در این شهر تخریب شدند و ارتباط بین محلات صور قطع شده است.
اسرائیل در هفته های گذشته چندین بار به اهالی برخی محلات دستور تخلیه داد و ساکنان صور وحشت و این شهر بیش از ۱۲۰ هزار نفری را ترک کردند.

یک شبه درست نمی شود
تجهیزات آواربرداری برداشتن آوار از معابر و خیابان های اصلی را آغاز کردند. حسن دبوق شهردار شهر صور و رئیس شورای شهر و روستاها در صور حین بازدید از سطح شهر به «فرانس پرس» گفت «بیش از ۵۰ ساختمان ۳ تا ۱۲ طبقه ای بر اثر حملات هوایی اسرائیل دچار تخریب کامل شدند». ۶۰ درصد ساختمان های اطراف ساختمان های تخریب شده آسیب دیده اند».
او افزود «می توان گفت هیچ خانه ای سالم نیست».
ترافیک در خیابان های شهر صور به دلیل بازگشت صدها نفر از اهالی به محلاتشان سنگین است. نهادهای دولت و فروشگاه ها و رستوران ها هنوز تعطیلند.
دبوق توضیح داد «مردم در ساعات روز به خانه هایشان سر می زنند اما شب در خانه هایشان نمی مانند چرا که آب کل شهر قطع است و محلاتی که هدف حملات هوایی کوبنده اسرائیل بودند برق ندارند».

او خاطر نشان کرد «اولویت امروز ما افزایش سرعت به روند از سرگیری فعالیت بخش خدمات در شهر و فراهم کردن شرایط معیشتی مناسب برای اهالی است». دبوق اضافه کرد «اوضاع یک شبه درست نمی شود و نهادهای ذیر بط باید با هم همکاری کنند».
او اظهار کرد «باید برای باز شدن معابر آواربرداری کرد تا مردم بتوانند بازگردند».

ولید برکات رئیس سازمان آب صور گفت «ساختمان سازمان آب صور ۱۸ نوامبر هدف حمله هوایی اسرائیل قرار گرفت و تخریب شد. دو کارمند این سازمان در این حمله کشته شدند و آب ۳۰ هزار مشترک در شهر و حومه قطع شد».
خبرنگاران «فرانس پرس» که پنجشنبه از مقر سازمان آب صور بازدید کردند گفتند مخازن آب و لوله های آب در این حمله اسرائیل تخریب شدند. «حزب الله» یک برنامه بازدید از محلات شهر صور را برای خبرنگاران تنظیم کرده است.
برکات افزود بازسازی این مخازن آب ۳ تا ۶ ماه طول می کشد اما به دنبال گزینه موقت برای آب رسانی به اهالی که بازمی گردند هستیم.

برکات خاطر نشان کرد «(در سازمان آب) نه موشک داریم و نه سکوی پرتاب موشک. اینجا یک ساختمان عمومی و حیاتی است که از سوی اسرائیل مورد تجاوز قرار گرفت».

غم و غصه و قرص آرامش بخش
انس مدللی (۴۰ ساله) خیاط سوری است که از ده سال پیش ساکن صور شد. او با غم و حسرت به خانه اش نگاه می کند. ساختمان بغلی خانه اش را یک ساعت قبل از آغاز آتش بس زدند و خانه اش آسیب دید. آوار راه ورودی به ساختمان را بسته است.

او با غصه می گوید «از غصه گریه کردم... از دیروز تا حالا به دلیل شوکی که به من وارد شد قرص آرامش بخش می خورم. به اسباب بازی های بچه هایم و ویرانی نگاه می کنم و اشک می ریزم».
بازار ماهی فروشان در بندر شهر قدیم امروز بر خلاف بقیه پنجشنبه ها شلوغ نبود. این بازار قبل از جنگ همیشه شلوغ بود. کشتی ها بیش از دو ماه است که پهلو گرفته اند و ماهیگیران منتظرند تا شاید معجزه ای بشود و بتوانند برای تامین رزق و روزی خود به دریا بازگردند.
مهدی استانبولی (۳۷ ساله) یکی از همین ماهی فروشان است. او می گوید که هم او و هم بقیه دوستانش از ۷ اکتبر که ارتش ورود قایق ها در دریا در جنوب لبنان را ممنوع کرد به ماهیگیری نرفتند.

او افزود «ارتش اجازه نمی دهد به دریا برویم چون خطر دارد». این منطقه با اسرائیل «هم مرز» است.

استانبولی خاطر نشان کرد «منتظریم.. از این بحران عبور کردیم اما مردم پس از پایان جنگ دچار مشکلات روحی و روانی خواهند شد».

این پدر که صاحب ۴ فرزند است افزود «گاهی وقتها لب دریا می نشینم و صدای أمواج را می شنوم و عصبی می شوم چون تصور می کنم دارند بمباران می کنند. ما در شوک هستیم».



نبرد حلب، سوریه را غافلگیر کرد؛ تغییر معادلات داخلی و منطقه‌ای 

نبرد حلب، سوریه را غافلگیر کرد؛ تغییر معادلات داخلی و منطقه‌ای 
TT

نبرد حلب، سوریه را غافلگیر کرد؛ تغییر معادلات داخلی و منطقه‌ای 

نبرد حلب، سوریه را غافلگیر کرد؛ تغییر معادلات داخلی و منطقه‌ای 

گروه‌های مسلح، از جمله «هیئت تحریر الشام» و گروه‌هایی که از سوی ترکیه حمایت می‌شوند، روز گذشته بخش‌هایی از غرب شهر حلب در شمال سوریه را تصرف کردند.
این گروه‌ها، پس از حملاتی که از دو روز پیش علیه نیروهای دولتی آغاز شده بود، پیشروی گسترده و سریعی داشتند. این حملات یکی از شدیدترین درگیری‌های چند سال اخیر بوده است.

این نبردها که نیروهای دولتی سوریه و متحدانش، روسیه و ایران، را غافلگیر کرد، آرامش برقرارشده در شمال غرب سوریه را که از سال 2020 بر اساس توافق آتش‌بس روسیه و ترکیه برقرار شده بود، برهم زد.

رامی عبدالرحمن، مدیر «دیده‌بان حقوق بشر سوریه»، به خبرگزاری فرانسه گفت: «این گروه‌ها وارد مناطق جنوبی‌غربی و غربی شهر حلب شده‌اند.» دو شاهد عینی از حلب نیز به خبرگزاری فرانسه گفتند که افراد مسلح را در مناطق خود دیده‌اند. این اتفاق باعث ایجاد وحشت در شهر شده است.

پیشروی این گروه‌ها ممکن است با مناطقی که تحت کنترل گروه‌های وابسته به ایران و حزب‌الله هستند، برخورد کند.

شب گذشته، با پیشروی گروه‌های مسلح، «دیده‌بان حقوق بشر سوریه» گزارش داد که یک کاروان نظامی شامل 40 خودروی متعلق به «لشکر الباقر»، وابسته به ایران، از دیرالزور به سمت حلب حرکت کرده است.

عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، در تماس تلفنی با همتای سوری خود، بسام الصباغ، بر «حمایت مداوم ایران از دولت، ملت و ارتش سوریه در مبارزه با تروریسم» تأکید کرد.

طبق آمار دیده‌بان حقوق بشر، این درگیری‌ها تاکنون جان 255 نفر را گرفته است. بیشتر قربانیان از نیروهای طرفین جنگ بوده‌اند، اما 24 نفر از کشته‌شدگان، غیرنظامیانی بوده‌اند که بیشترشان بر اثر حملات هوایی روسیه جان باخته‌اند.

تا روز جمعه، گروه‌های مسلح بیش از 50 روستا و شهرک در شمال سوریه را تصرف کرده‌اند. این پیشروی بزرگ‌ترین دستاورد آن‌ها در چند سال اخیر است.

یک منبع امنیتی سوری به خبرگزاری فرانسه گفت که نیروهای تقویتی ارتش سوریه به دومین شهر بزرگ این کشور، حلب، اعزام شده‌اند.

پیش از گزارش دیده‌بان حقوق بشر درباره ورود گروه‌های مسلح به حلب، این منبع از «درگیری‌های شدید در غرب حلب» خبر داده بود و افزود: «نیروهای کمکی رسیده‌اند، اما برای حفظ روند عملیات، جزئیات بیشتری اعلام نمی‌شود. می‌توانیم بگوییم حلب کاملاً امن است و هیچ تهدیدی متوجه آن نخواهد بود.»

هم‌زمان با این درگیری‌ها، جنگنده‌های روسی و سوری بیش از 23 حمله هوایی به ادلب و روستاهای اطراف آن انجام دادند.

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، اعلام کرد که روسیه این حملات را نقض حاکمیت سوریه دانسته و خواستار بازگشت سریع نظم از سوی دولت سوریه است.

ترکیه خواستار توقف حملات به ادلب و اطراف آن شد. ادلب پایگاه اصلی گروه‌های مسلح سوری در شمال غرب این کشور است.

وزارت خارجه ترکیه در پلتفرم «ایکس» نوشت: «ما خواهان توقف این حملات هستیم. درگیری‌های اخیر باعث افزایش تنش‌های ناخواسته در مناطق مرزی شده است.»

سرمد، یکی از ساکنان 51 ساله حلب، به خبرگزاری فرانسه گفت: «صدای موشک‌ها، توپخانه و گاهی هواپیماها را به طور مداوم می‌شنویم. آخرین بار چنین نبردهایی را 5 سال پیش شنیده بودیم.»

او که کارمند یک شرکت ارتباطاتی است، افزود: «نگران تکرار سناریوهای جنگ و آوارگی دوباره هستیم. از این وضعیت خسته شده‌ایم و فکر می‌کردیم تمام شده است، اما به نظر می‌رسد دوباره شروع شده است.»

عباس عراقچی تحولات اخیر سوریه را «توطئه‌ای آمریکایی-صهیونیستی» خواند که هدف آن برهم زدن امنیت و ثبات منطقه است.

نیک هراس، تحلیلگر مؤسسه «نیو لاینز»، معتقد است که ترکیه بر این باور است که «دولت بشار اسد به دلیل عدم اطمینان از آینده حضور ایران در سوریه در وضعیت سختی قرار دارد.»

رامی عبدالرحمن نیز گفت ارتش سوریه برای این حمله آماده نبود و با وجود حمایت هوایی روسیه، ضربات سختی دریافت کرده است. او پرسید: «آیا ارتش روی حزب‌الله که درگیر اوضاع لبنان است، حساب کرده بود؟»

یک مقام سازمان ملل روز جمعه اعلام کرد که در سه روز گذشته 27 غیرنظامی، از جمله 8 کودک، در درگیری‌های شمال غرب سوریه جان خود را از دست داده‌اند. این درگیری‌ها یکی از شدیدترین موج‌های خشونت بین نیروهای دولتی و مخالفان در سال‌های اخیر بوده است.