رایزنی فشرده مصر و کشورهای عربی درباره تحولات غزه

تاکید بر مخالفت با «کوچاندن» فلسطینیان


گفتگوهای مصری و فلسطینی در قاهره بر مخالفت با «فراخوان های کوچاندن» فلسطینان تاکید کردند (دفتر نخست وزیری مصر)
گفتگوهای مصری و فلسطینی در قاهره بر مخالفت با «فراخوان های کوچاندن» فلسطینان تاکید کردند (دفتر نخست وزیری مصر)
TT

رایزنی فشرده مصر و کشورهای عربی درباره تحولات غزه


گفتگوهای مصری و فلسطینی در قاهره بر مخالفت با «فراخوان های کوچاندن» فلسطینان تاکید کردند (دفتر نخست وزیری مصر)
گفتگوهای مصری و فلسطینی در قاهره بر مخالفت با «فراخوان های کوچاندن» فلسطینان تاکید کردند (دفتر نخست وزیری مصر)

دستگاه دیپلماسی مصر این روزها فعال تر شده و تماس های تلفنی و رایزنی بین این کشور و برخی کشورهای عربی درباره آخرین تحولات نوار غزه افزایش یافته است. دولت مصر تلاش می کند دیدگاه مشترک عربی ایجاد و درباره آخرین تحولات مساله فلسطین و شرایط فاجعه بار در نوار غزه و کرانه باختری رایزنی کند.

وزارت خارجه مصر جمعه (۷ فوریه) در بیانیه ای گفت «بدر عبد العاطی وزیر خارجه طبق توصیه پرزیدنت عبد الفتاح السیسی در حال رایزنی و تماس تلفنی فشرده و شبانه روزی با همتایان عرب خود است و با وزیران خارجه سعودی و امارات و کویت و پادشاهی عمان و بحرین (رئیس کنونی نشست سران عرب) و اردن و عراق و الجزایر و تونس و موریتانی و سودان گفتگو کرده است».
وزیران خارجه عرب در رایزنی های فشرده «درباره تحولات مساله فلسطین تبادل نظر و درباره مواضع تغییر ناپذیر کشورهای عربی در خصوص مساله فلسطین تاکید و اعلام کردند با هر گونه اقدام برای کوچاندن مردم فلسطین از سرزمینشان یا تشویق مردم به مهاجرت به کشورهای دیگر خارج از اراضی فلسطینی قاطعانه مخالفت می کنند و این ایده ها و اندیشه نقض آشکار قوانین بین المللی و حقوق مردم فلسطین به شمار می روند و امنیت و ثبات در منطقه را تهدید می کند و فرصت صلح و همزیستی بین مردم منطقه را در معرض خطر قرار می دهد».

ستون دود پس از حملات هوایی سابق اسرائیل در رفح واقع در جنوب نوار غزه (فرانس پرس)

بیانیه وزارت خارجه مصر افزود که گفتگوهای عربی «بازتاب دهنده لزوم تلاش برای رسیدن به راهکار سیاسی پایدار و عادلانه درباره مساله فلسطین است و آغاز تنها روند عملی یعنی تشکیل دولت مستقل فلسطین در مرزهای ۴ ژوئن ۱۹۶۷ به پایتختی قدس شرقی طبق کنوانسیون های بین المللی است».
عبد العاطی وزیر خارجه مصر در این تماس ها و رایزنی های فشرده درباره «تلاش های مصر برای تضمین برقراری آتش بس پایدار در غزه و اجرای همه مفاد و مراحل سه گانه آن و رساندن پرشتاب کمک های بشردوستانه و پیشبرد پروژه های بهبودی زودهنگام و آواربرداری و بازسازی بدون تخلیه غزه از ساکنانش» توضیح داد.
او بر «حمایت مصر از حقوق مشروع و غیر قابل تصرف ملت فلسطین» تاکید کرد.
وزارت خارجه مصر یاد آور شد «وزیران خارجه عرب در تماس های این روزها توافق کردند که در مرحله بعدی نیز باید رایزنی و تماس های تلفنی را فشرده تر انجام دهند».

وزارت خارجه مصر پنجشنبه (۶ فوریه) بار دیگر اعلام کرد که هر گونه پیشنهاد و ایده درباره «حذف مساله فلسطین» مردود است. بیانیه رسمی وزارت خارجه مصر درباره اظهارات برخی مقامات کابینه اسرائیل در خصوص «آغاز اجرای برنامه های کوچاندن مردم فلسطین از سرزمینشان» هشدار داد و گفت این برنامه ها «نقض آشکار و فاحش قانون بین الملل و قوانین انسانی و نیازمند بازخواست هستند».
مصر بارها مخالفت خود را با «کوچاندن» فلسطینیان در خارج یا داخل سرزمینشان اعلام کرد و آن را «حذف مساله فلسطین» خواند.

پیشنهاد دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا درباره میزبانی مصر و اردن از پناهجویان ساکن غزه بازتاب فراوانی داشت. رئیس جمهور مصر در اواخر ماه ژانویه گفت «جا به جایی و کوچاندن ملت فلسطین ظلم است که ما در آن شرکت نخواهیم کرد».

عده ای از کودکان به آوار نگاه می کنند و جمعی از فلسطینیان از اردوگاه آوارگان پس از حمله هوایی اسرائیل در دیر البلح در مرکز غزه بازدید می کنند (رویترز)

مصطفی مدبولی نخست وزیر مصر پس از دیدار روز پنجشنبه با محمد مصطفی همتای فلسطینی اش در قاهره تاکید کرد «قاهره مخالف هر گونه پیشنهاد کوچ اجباری مردم فلسطین از سرزمینشان در نوار غزه است».

دفتر نخست وزیری مصر در بیانیه ای گفت مدبولی و همتای فلسطینی اش بر «تداوم رایزنی در جهت پیگیری تلاش های بازسازی در نوار غزه» توافق کردند.
مدبولی توضیح داد «قاهره مصمم است که با همه شرکای منطقه ای و بین المللی برای بازسازی نوار غزه و دست یابی به توافق و مصالحه بین گروه های فلسطینی همکاری کند تا بستری برای یکپارچه سازی بین کرانه باختری و نوار غزه فراهم شود و این تلاش ها تشکیل دولت فلسطین را تقویت می کند».
یک دیپلمات عرب آگاه جمعه (۷ فوریه) به «الشرق الاوسط» گفت «رایزنی درباره برگزاری نشست اضطراری رهبران عرب در قاهره برای تاکید مخالفت با برنامه های کوچاندن فلسطینیان و گفتگو درباره برنامه های بازسازی در نوار غزه جریان دارد».



گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
TT

گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)

در حالی که وضعیت جنگی در نوار غزه همچنان ادامه دارد، ارتش اسرائیل روز یکشنبه دستور به بزرگ‌ترین عملیات تخلیه طی ماه‌های اخیر داد. این تخلیه مناطق وسیعی از شهر غزه و شمال آن، به‌ویژه محله‌های الزيتون، الصبرة، التفاح و الدرج را در بر می‌گیرد. ارتش از ساکنان خواسته فوراً به منطقه المواصی در جنوب منتقل شوند.

این دستور با استفاده از شبکه‌های اجتماعی و پخش اعلامیه از طریق پهپادها اعلام شد و شامل گسترش تخلیه مناطق پیشین مانند جبالیا البلد، الزرقاء و أبو إسكندر نیز می‌شود. منابع محلی گفته‌اند بسیاری از مردم نمی‌دانند کجا باید بروند، زیرا مناطق غربی غزه نیز از آوارگان پر شده است.

فلسطینی مجروح در حمله هوایی، در بیمارستان ناصر در خان‌یونس واقع در جنوب غزه، با پیکر برادرش که در همان حمله کشته شد، وداع می‌کند (رویترز)

ارتش اسرائیل اعلام کرده قصد دارد وارد عمق شهر غزه و حتی غرب آن شود. اگرچه منطقه المواصی به‌عنوان منطقه انسانی اعلام شده، اما در آنجا هم ارتش اسرائیل حاضر است و گه‌گاه تیراندازی یا بمباران‌هایی صورت می‌گیرد.

احتمال توافق جزئی

با وجود ادامه خشونت‌ها، تلاش‌ها برای آتش‌بس ادامه دارد. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در پیامی خواستار تلاش برای دستیابی به توافق آتش‌بس شد. منابع فلسطینی به «الشرق الأوسط» گفته‌اند که احتمال رسیدن به توافقی جزئی در چارچوب طرح پیشنهادی فرستاده آمریکایی، استیو ویتکوف، وجود دارد.

فلسطینی‌ای در کنار پیکر کودکان کشته‌شده در حمله هوایی اسرائیل به خانه‌ای در شهر غزه پیش از مراسم تشییع در روز یکشنبه (رویترز)

این منابع افزودند مقاومت فلسطینی خواستار ضمانت اجرای کامل دوره ۶۰ روزه آتش‌بس بدون نقض آن توسط اسرائیل، و توزیع آزادسازی گروگان‌ها طی روزهای آتش‌بس هستند. همچنین تأکید شده که پروتکل‌های انسانی توافق پیشین در ژانویه ۲۰۲۵ باید رعایت شود؛ موضوعی که اسرائیل در آن زمان به‌طور کامل پایبند نبود.

بن‌بست در مذاکرات و لجبازی اسرائیل

منابع نزدیک به حماس می‌گویند: «رسیدن به توافق ممکن است اگر اسرائیل به خواسته‌های منطقی پاسخ مثبت دهد». به گفته آن‌ها، حماس پیشنهادات متعددی داده، اما هر بار بنیامین نتانیاهو آن را رد کرده و مسیر مذاکرات را مختل کرده است.

منابع تأکید کردند که «حماس» مایل به دستیابی به توافق برای توقف کشتار و محاصره در غزه است، اما نمی‌پذیرد تحت عنوان توافقی «تسلیم‌شده» عمل کند. آن‌ها همچنین از دولت ترامپ خواستند فشار بیشتری بر اسرائیل وارد کند.

پیش‌بینی شده که در صورت پیشرفت گفت‌وگوها، طی روزهای آینده دور جدیدی از مذاکرات در دوحه یا قاهره با حضور هیأت‌های حماس، اسرائیل، میانجی‌ها و نماینده آمریکا برگزار شود.

ترور ابوعمر السوری

در تحولی مرتبط، ارتش اسرائیل جمعه‌شب موفق به ترور «حکم العیسی» معروف به «أبو عمر السوری»، یکی از فرماندهان ارشد «کتائب القسام» شد. وی از نزدیکان محمد الضیف، فرمانده شهید القسام، بود. اسرائیل همچنین چندین فرمانده دیگر از حماس، جهاد اسلامی و گروه‌های مقاومت دیگر را هدف قرار داده است.

با کاهش درگیری مستقیم بین ایران و اسرائیل، تمرکز ارتش اسرائیل بار دیگر بر نوار غزه افزایش یافته و حملات زمینی، هوایی و عملیات‌های هدفمند شدت گرفته‌اند.