آینده شویگو وزیر دفاع روسیه روی لبه خطر

تحلیلگران او را «بزرگ‌ترین بازنده» شورش واگنر دانستند

وزير الدفاع الروسي سيرغي شويغو يلقي خطاباً في موسكو الثلاثاء الماضي (إ.ب.أ)
وزير الدفاع الروسي سيرغي شويغو يلقي خطاباً في موسكو الثلاثاء الماضي (إ.ب.أ)
TT

آینده شویگو وزیر دفاع روسیه روی لبه خطر

وزير الدفاع الروسي سيرغي شويغو يلقي خطاباً في موسكو الثلاثاء الماضي (إ.ب.أ)
وزير الدفاع الروسي سيرغي شويغو يلقي خطاباً في موسكو الثلاثاء الماضي (إ.ب.أ)

سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه بیش از یک دهه است که بر سر کار بوده‌است و او نه تنها متحد سیاسی رئیس‌جمهور ولادیمیر پوتین، بلکه یکی از معدود دوستان وی در میان سیاستمداران روسیه است، اما به نظر می‌رسد که روابط آنها روی لبه خطر است.
این دو مرد با هم در سیبری شنا کردند، سفرهای ماهیگیری مشترک داشتند و در یک تیم هاکی روی یخ بازی کردند. اکنون، دوستی آن‌ها و فعالیت سیاسی چندین دهه آن‌ها، پس از شورش مسلحانه یوگنی پریگوژین، رهبر گروه واگنر، که از مدیریت وزیر دفاع در مورد تهاجم به اوکراین انتقاد کرد، با بزرگ‌ترین آزمون خود مواجه است.
به نظر می‌رسد پوتین پس از میانجیگری غافلگیرکننده الکساندر لوکاشنکو، رئیس‌جمهور بلاروس، از شورش جان سالم به در برد، اما موقعیت شویگو به دلیل شدت بی‌سابقه انتقاد پریگوژین از او و وزارتش شکننده است.
پریگوژین موفق به تصرف مقر فرماندهی جنوبی ارتش روسیه در «روستوف روی دون» شهر روستوف در رودخانه دون شد که مرکز ثقل عملیات نظامی در اوکراین است. فرمانده واگنر، شویگو را متهم کرد که «مثل یک بزدل» فرار کرد و قول داد که «او را دستگیر خواهد کرد».
از آن زمان، وزیر دفاع ناپدید شد و همچنان مخفی است. فرمانده واگنر پیشتر شویگو و مخالف دیگرش، ژنرال والری گراسیموف، رئیس ستاد ارتش را متهم کرده بود که مسئول کشته شدن «ده‌ها هزار روس» در جنگ و «تحویل سرزمین به دشمن» بودند.

«بزرگ‌ترین بازنده»

آرنو دوبین رئیس سازمان دیده‌بان فرانسه و روسیه، معتقد است که «بزرگ‌ترین پیروز این شب لوکاشنکو است»، در حالی که «بزرگ‌ترین بازنده شویگو است». اما حتی قبل از شروع شورش در شب جمعه، شویگو به دلیل انتقاد پریگوژین و شکست نیروهای مسلح روسیه در پیشرفت، تحت فشار فوق‌العاده ای قرار داشت.
در ۱۲ ژوئن، یک کلیپ ویدئویی از حضور پوتین و شویگو در مراسم توزیع مدال در یک بیمارستان نظامی به‌طور گسترده پخش شد و رئیس‌جمهور روسیه در حالی که با تحقیر آشکار به وزیر دفاع پشت کرده بود نشان داده شد.
شویگو سابقه سیاسی طولانی دارد که در روسیه پس از فروپاشی شوروی بی نظیر است و حضور او در مرکز قدرت در مسکو پیش از حضور خود پوتین است. شویگو که اهل منطقه تووا در جنوب سیبری است، یکی از معدود اقلیت‌های قومی بود که پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، جایگاه بالایی در دولت داشت.
ظهور سیاسی او در سال ۱۹۹۴ آغاز شد، زمانی که او در سال‌های اولیه ریاست جمهوری بوریس یلتسین به عنوان وزیر شرایط اضطراری منصوب شد. او نامی آشنا برای روس‌ها بود او همچنین یکی از محبوب‌ترین سیاستمداران این کشور شمرده می‌شود، زیرا او برای مقابله با بلایای مختلف از سقوط هواپیما گرفته تا زلزله حضوری میدانی داشته‌است.
شویگو با حدود دوازده نخست‌وزیر در دولت خدمت کرد. او از سال ۲۰۱۲، زمانی که به عنوان حاکم منطقه مسکو منصوب شد، پست وزارت دفاع را در اختیار داشت.

«در شرف فروپاشی»

شویگو بلافاصله پس از انتصاب به عنوان وزیر دفاع، با وجود نداشتن تجربه نظامی در سطح بالا، درجه ژنرالی را دریافت کرد، اما او با موفقیت در عملیات از جمله مداخله در سوریه در سال ۲۰۱۵ نظارت کرد که متحد مسکو بشار اسد را در قدرت نگه داشت.
پوتین در جشن تولد ۶۵ سالگی خود، یکی از بالاترین افتخارات روسیه، نشان شایستگی برای میهن را به او هدیه داد. اما تهاجم کمتر موفقیت‌آمیز به اوکراین - که کرملین در ابتدا امیدوار بود تانک‌های روسی را به کی یف ببرد - پیوسته سوالاتی را در مورد آینده او ایجاد کرد.
پیر رازو، محقق بنیاد مطالعات استراتژیک مدیترانه مستقر در فرانسه، می‌گوید: «پریگوژین می‌خواست این پیام را ارسال کند که شویگو و گراسیموف باید اخراج شوند زیرا آنها ناتوان هستند و نیاز به تغییر استراتژی وجود دارد».
در این میان، نشانه‌های دوستی و عکس‌های مشترک از سفرهای شکار، مانند سال ۲۰۱۷، کم رنگ تر از همیشه شد. در عوض، شویگو در مصاحبه‌های حاشیه ای ظاهر می‌شود که به پوتین گزارش می‌دهد یا چهره‌اش را در گوشه تصویر نشان می‌دهد.
پریگوژین همچنین خانواده شویگو، به ویژه همسر دخترش کسنیا، الکسی استولیاروف، که به عنوان وبلاگ نویس تناسب اندام کار می‌کند و از جنگ فاصله گرفته‌است را هدف قرار داد. رسانه‌های مخالف گفتند که او پستی را در مخالفت با تهاجم لایک کرده‌است.
کانال‌های روسی زبان در اپلیکیشن تلگرام از گمانه زنی‌ها در مورد اینکه چه کسی می‌تواند جانشین شویگو شود، پر شده‌است و محتمل‌ترین گزینه آلکسی دیومین، حاکم منطقه تولا است که پیش از این سمت‌های بالایی در ارتش و امنیت ریاست جمهوری داشت.
در همین رابطه کانال برمنک در تلگرام گفت: «گروه شویگو در آستانه فروپاشی است و خود سرگئی کوزوگیتوویچ (شویگو) مایه ننگ است و به احتمال زیاد استعفا خواهد داد».



فرستاده ترامپ: واشنگتن هیچ توافقی را به اوکراین «تحمیل» نخواهد کرد

مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵
مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵
TT

فرستاده ترامپ: واشنگتن هیچ توافقی را به اوکراین «تحمیل» نخواهد کرد

مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵
مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵

 

کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا در امور اوکراین، روز دوشنبه تأکید کرد که واشنگتن از کی‌یف نخواهد خواست هیچ توافقی را که رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، برای پایان دادن به جنگ با روسیه مذاکره می‌کند، بپذیرد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، کیلگ قرار است روز چهارشنبه وارد اوکراین شود و در جریان یک سفر سه‌روزه با ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، دیدار کند.

سفر به کی‌یف، همزمان با مذاکرات آمریکا و روسیه در ریاض

این سفر در حالی انجام می‌شود که یک روز پیش از آن، روز سه‌شنبه، مذاکراتی میان مقامات ارشد آمریکایی و مذاکره‌کنندگان روس در عربستان سعودی برگزار خواهد شد. این مذاکرات اولین دور از گفت‌وگوهای مستقیم دو طرف از زمانی است که ترامپ، در اقدامی غیرمنتظره، موافقت خود را با آغاز تلاش‌ها برای صلح با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، اعلام کرد.

کیلگ در این باره گفت که مقامات آمریکایی در حال انجام تلاش‌های هم‌زمانی برای نزدیک کردن مسکو و کی‌یف به میز مذاکره هستند، در حالی که او شخصاً مسئول تعامل با اوکراین است.

تصمیم نهایی با زلنسکی است

فرستاده ترامپ تأکید کرد که در نهایت، این زلنسکی است که باید تصمیم بگیرد آیا اوکراین هرگونه توافقی را که رئیس‌جمهور آمریکا در آن میانجی‌گری کند، خواهد پذیرفت یا نه.

او پس از دیدار با متحدان آمریکا در مقر ناتو در بروکسل، به خبرنگاران گفت: «تصمیم با اوکراینی‌هاست. این یک تصمیم اوکراینی خواهد بود.»

وی همچنین خاطرنشان کرد: «زلنسکی رئیس‌جمهور منتخب یک کشور مستقل است. این تصمیم‌ها باید توسط او گرفته شود و هیچ‌کس نمی‌تواند آن را به یک رئیس‌جمهور منتخب یک کشور مستقل تحمیل کند.»

کیلگ همچنین اظهار داشت که وظیفه او تسهیل دستیابی به توافقی است که تضمین‌های امنیتی محکمی برای حفظ استقلال اوکراین فراهم کند.

نگرانی اروپا از حاشیه‌نشینی در مذاکرات

رهبران اروپایی روز دوشنبه در پاریس گرد هم آمدند تا یک استراتژی مشترک تدوین کنند، زیرا نگران هستند که در این مذاکرات نادیده گرفته شوند.

کیلگ پیش‌تر گفته بود که اروپایی‌ها مستقیماً در مذاکرات حضور نخواهند داشت، اما می‌توانند در این روند مشارکت داشته باشند. او در این خصوص تصریح کرد: «فکر نمی‌کنم منطقی یا عملی باشد که همه طرف‌ها پشت یک میز مذاکره بنشینند.»

تمام گزینه‌ها روی میز است

در همین حال، پیت هیگسیت، وزیر دفاع آمریکا، مطالبات اوکراین برای بازپس‌گیری تمامی اراضی خود و پیوستن به ناتو را غیرواقع‌بینانه توصیف کرد. اما کیلگ تأکید کرد که در مذاکرات «همه گزینه‌ها مطرح خواهد شد».

او همچنین احتمال داد که مذاکرات واشنگتن و مسکو به موضوعات گسترده‌تری درباره امنیت اروپا و جهان نیز بپردازد.

وی افزود: «فکر می‌کنم آنچه در این مذاکرات مطرح خواهد شد، هنوز مشخص نیست. اما اگر بحث به مسائل جهانی کشیده شود، تعجب نخواهم کرد.»

او همچنین به احتمال تلاش‌هایی برای قطع روابط روسیه با ایران، کره شمالی و چین اشاره کرد.

جنگ فرسایشی؛ هیچ طرفی پیروز مطلق نیست

کیلگ بر این باور است که پس از سه سال جنگ، هم روسیه و هم اوکراین آماده پایان دادن به درگیری هستند، زیرا هیچ‌کدام قادر به دستیابی به یک پیروزی قاطع در میدان نبوده‌اند.

او گفت: «در حال حاضر می‌توان احساس کرد که هر دو طرف خواهان پایان دادن به این وضعیت هستند.»

و ادامه داد: «وقتی خوب فکر کنید، این جنگ به هیچ وجه قابل ادامه دادن نیست.»