محتـــــــــــــــــــوى مـــــــــروج

وحشت افغان‌ها از فتوای طالبان برای از سرگیری سنگسار زنان

ملا هبت‌الله: کار جنبش با کنترل کابل به پایان نرسیده است

ملا هبت الله آخوندزاده، رهبر جنبش طالبان (AP)
ملا هبت الله آخوندزاده، رهبر جنبش طالبان (AP)
محتوى مـروج
TT

وحشت افغان‌ها از فتوای طالبان برای از سرگیری سنگسار زنان

ملا هبت الله آخوندزاده، رهبر جنبش طالبان (AP)
ملا هبت الله آخوندزاده، رهبر جنبش طالبان (AP)

فعالان می‌گویند که بازگشت رژیم افغانستان به سنگسار و شلاق‌زدن علنی به دلیل نبود ناظر و «کسی است که آنها را در قبال تخلفات پاسخگو کند».
به گزارش گاردین، گروه‌های حقوق بشر گفتند که اعلام طالبان برای از سرگیری سنگسار زنان تا حد مرگ در ملاء عام به دلیل سکوت جامعه جهانی امکان‌پذیر شده است.
صفیه عریفی، وکیل و رئیس سازمان حقوق بشر افغانستان «پنجره امید برای زنان» گفت که این اعلامیه نشان دهنده بازگشت زنان افغان به سیاه‌ترین روزهای حکومت طالبان در دهه ۱۹۹۰ است.

عریفی گفت: با اعلام رهبر طالبان، فصل جدیدی از تحریم‌های ویژه و رنج زنان افغان از انزوای عمیق آغاز شده است.
وی سپس افزود: «اکنون هیچ‌کس در کنار آنها نمی‌ایستد تا آنها را از مجازات طالبان نجات دهد. جامعه بین‌المللی ترجیح داده است در مقابل این نقض حقوق زنان سکوت کند».
هبت الله آخوندزاده، رهبر ارشد طالبان در آخر هفته اعلام کرد که این جنبش اجرای تفسیر خود از قوانین اسلامی از جمله احیای شلاق و سنگسار زنان برای زنان را در افغانستان آغاز خواهد کرد.
آخوندزاده شنبه گذشته در یک فایل صوتی از رادیو افغانستان که تحت کنترل طالبان است، گفت: "ما زنان را شلاق می‌زنیم و آنها را (به اتهام زنا) در ملاء عام سنگسار می‌کنیم.
هبت الله آخوندزاده گفت: کار طالبان با کنترل کابل تمام نشده، بلکه تازه آغاز شده است.

شرکت دختران در یک جلسه آموزشی در یک مکتب روباز در کابل (EPA)

او گفت: «شما می‌توانید آن را نقض حقوق زنان بنامید که ما آنها را در ملاء عام سنگسار می‌کنیم یا آنها را به دلیل ارتکاب زنا شلاق می‌زنیم زیرا این با اصول دموکراتیک شما در تضاد است». وی افزود: «اما من نماینده خدا هستم و شما نماینده شیطان».
او این اقدام را ادامه مبارزه طالبان علیه نفوذ غرب توجیه کرد و گفت: «کار طالبان به کنترل کابل ختم نشد، بلکه تازه شروع شده بود».
با انتشار این خبر رعب و وحشت در بین زنان گسترش یافت، اما برای گروه‌های حقوق زنان افغان عجیب نبود، زیرا آنها می‌گویند سلب هرگونه حقوق و حمایت از ۱۴ میلیون زن و دختر این کشور اکنون تقریباً کامل شده است.

یک جنگجوی طالبان هنگام دریافت جیره غذایی که توسط یک گروه کمک‌های بشردوستانه در کابل توزیع می‌شود، از زنان محافظت می‌کند (AP)

سحر فیترات، پژوهشگر افغان در دیده‌بان حقوق بشر، گفت: «دو سال پیش، طالبان شهامت امروز را نداشتند که قول سنگسار کردن زنان در ملاء عام را بدهند، و اکنون این کار را انجام می‌دهند».
وی سپس افزود: آنها سیاست‌های وحشیانه خود را یکی پس از دیگری آزمایش کردند و به این نقطه رسیدند زیرا کسی نیست که آنها را در قبال تخلفات بازخواست کند.
او توضیح می‌دهد: «طالبان از طریق بدن زنان افغان، دستورات اخلاقی و اجتماعی را تحمیل و کنترل می‌کنند. همه ما باید مراقب باشیم که اگر اکنون متوقف نشود، بیشتر و بیشتر خواهد شد».
طالبان از زمان به قدرت رسیدن در آگوست ۲۰۲۱، قانون اساسی افغانستان را که مورد حمایت غرب است منحل کرده، قوانین کیفری موجود را به حالت تعلیق درآورده و این قوانین را با تفسیری دقیق و بنیادگرایانه از قوانین اسلامی جایگزین کرده است.
طالبان همچنین فعالیت وکیل و قاضی زن را ممنوع اعلام کردند و بسیاری از آنها را به خاطر کارشان در دولت قبل هدف قرار دادند.

یک جنگجوی طالبان در ۲۶ دسامبر ۲۰۲۲ هنگام عبور یک زن در کابل، پایتخت، نگهبانی می‌دهد... کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل افزایش محدودیت‌ها بر حقوق زنان در افغانستان را محکوم کرد (AP)

سمیره حمیدی، فعال افغان و افسر کمپین عفو بین‌الملل، گفت: «طالبان در دو سال و نیم گذشته برای از بین بردن مؤسساتی که به زنان افغان خدمات ارائه می‌کردند، تلاش کرده است. با این حال، تأکید اخیر رهبر آنها از سنگسار عمومی تا سرحد مرگ زنان، نقض آشکار قوانین بین‌المللی حقوق بشر، از جمله کنوانسیون رفع همه اشکال تبعیض علیه زنان است».
حمیدی گفت که در حقیقت، زنان افغان اکنون قادر به دفاع از خود در برابر آزار و اذیت و بی عدالتی نیستند.
به گفته گروه حقوق بشری افغان ویتنس، به عنوان یک سازمان تحقیقاتی که بر حقوق بشر در افغانستان نظارت می‌کند، تنها سال گذشته، قضات منصوب از سوی طالبان دستور شلاق و اعدام ۴۱۷ نفر را صادر کردند. در این میان ۵۷ زن بودند. اخیراً، در ماه فوریه، طالبان در ورزشگاه‌های ولایت‌های جوزجان و غزنی مردم را در ملاء عام اعدام کردند. این گروه مسلح مردم را به حضور در اعدام‌ها و مجازات‌ها به عنوان یک «عبرت» تشویق کرده است، اما فیلمبرداری یا عکاسی را ممنوع کرده است.



ترامپ: با پوتین در سعودی دیدار می کنم


 
روسای جمهور آمریکا و روسیه در حاشیه نشست سران گروه ۲۰ در اوساکا در ۲۰۱۹ (د پ آ)
  روسای جمهور آمریکا و روسیه در حاشیه نشست سران گروه ۲۰ در اوساکا در ۲۰۱۹ (د پ آ)
TT

ترامپ: با پوتین در سعودی دیدار می کنم


 
روسای جمهور آمریکا و روسیه در حاشیه نشست سران گروه ۲۰ در اوساکا در ۲۰۱۹ (د پ آ)
  روسای جمهور آمریکا و روسیه در حاشیه نشست سران گروه ۲۰ در اوساکا در ۲۰۱۹ (د پ آ)

دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا چهارشنبه (۱۲ فوریه) اعلام کرد که اولین دیدار خود با ولادیمیر پوتین همتای روسی اش را در سعودی برگزار خواهد کرد. این دیدار در چهارچوب تلاش ترامپ برای پایان دادن به حمله روسیه به اوکراین انجام می شود.
ترامپ ساعاتی پس از یک تماس تلفنی با پوتین و توافق طرفین بر آغاز مذاکرات صلح در مورد اوکراین به خبرنگاران در کاخ سفید گفت «در سعودی دیدار خواهیم کرد». او خاطر نشان کرد «دیدار با پوتین با حضور شاهزاده بن سلمان ولیعهد سعودی انجام خواهد شد».
به گزارش فرانس پرس رئیس جمهور آمریکا افزود که انتظار دارد «در آینده ای نزدیک آتش بس در اوکراین برقرار شود». او خاطر نشان کرد کشوری که جلوی حمله نظامی روسیه ایستاده باید در «مرحله ای» انتخابات جدید برگزار کند.
ترامپ در اظهارات سابق خود از تلاش های دیپلماتیک سعودی برای نزدیک کردن دیدگاه ها میان قدرت های جهان قدردانی کرد. برخی منابع عربی گفتند که «حضور ولیعهد سعودی در این نشست بیانگر نقش برجسته سعودی به عنوان کشور دارای وزن و اعتبار سیاسی و اقتصادی در عرصه بین المللی است».
این منابع افزودند اینکه رئیس جمهور آمریکا از دیدار با همتای روس خود در سعودی و با حضور شاهزاده محمد بن سلمان خبر داده نشان می دهد که «جامعه جهانی جایگاه سعودی به عنوان یکی از هدایت کنندگان صحنه سیاسی و اقتصادی بین المللی را بیش از پیش به رسمیت شناخته است. سعودی همواره نقش کلیدی در برقراری ثبات بین المللی داشته چرا که استراتژی دستگاه دیپلماسی سعودی تدبیر ورزی و قدرت تاثیرگذاری را یکجا جمع می کند».

سعودی در دوران زمامداری ملک سلمان بن عبد العزیز خادم حرمین شریفین و ولیعهد شاهزاده محمد بن سلمان با سیاست متوازن و روابط استراتژیک با کشورهای گوناگون جایگاه خود را به عنوان یکی از طرف های میانجی برای حل کشمکش های بین المللی ارتقا داده است. دیدار بین پوتین و ترامپ با حضور شاهزاده محمد بن سلمان در سعودی بر جایگاه سعودی به عنوان یک طرف معتبر از نظر قدرت های جهان و شریک استراتژیک و موثر در مسائل کلیدی بین المللی تاکید دارد.
پرزیدنت ترامپ پیشتر گفت که او و ولودیمیر زلنسکی گفتگوی تلفنی داشتند و زلنسکی «خواهان صلح» است.
رئیس جمهور آمریکا افزود که عضویت اوکراین در سازمان آتلانتیک شمالی (ناتو) عملی نیست.
عضویت اوکراین در ناتو یکی از نقاط پیچیده کلیدی در رویارویی اوکراین با روسیه است.
از سوی دیگر ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین چهارشنبه (۱۲ فوریه) گفت که او و همتای آمریکایی اش دونالد ترامپ درباره «فرصت های رسیدن به توافق صلح در اوکراین» گفتگو کردند. زلنسکی و ترامپ پس از تماس تلفنی ترامپ و ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه با یکدیگر تلفنی صحبت کردند. زلنسکی در شبکه «اکس» گفت «گفتگوی طولانی درباره فرصت های رسیدن به صلح داشتیم». او خاطر نشان کرد که ترامپ «جزئیات گفتگو با پوتین» را با او در میان گذاشت. زلنسکی خاطر نشان کرد گفتگو با ترامپ «طولانی» و «بسیار بنیادی» بود. او ابراز امیدواری کرد که واشنگتن می تواند «روسیه و پوتین را به سمت صلح ببرد». رئیس جمهور اوکراین یاد آور شد که دو طرف درباره مسائل «سیاسی و نظامی و اقتصادی» گفتگو کردند.
از سوی دیگر آندری یرماک رئیس دفتر پرزیدنت زلنسکی گفت ترامپ به زلنسکی ابلاغ کرده که او «مصمم است تا هر آنچه در توان دارد برای پایان جنگ روسیه علیه اوکراین انجام دهد». او افزود «دو رئیس جمهور توافق کردند که دو کارگروه» اوکراینی و آمریکایی تلاش برای رسیدن به توافق پایان جنگ را آغاز کنند و‌ «در حال تلاش برای تنظیم دیدار» بین زلنسکی و ترامپ هستیم.
یرماک خاطر نشان کرد فعالیت این دو کارگروه پس از کنفرانس امنیتی مونیخ که پایان هفته جاری برگزار می شود آغاز خواهد شد. او تاکید کرد که اوکراین از استقلال و حاکمیت ملی و تمامیت ارضی خود کوتاه نمی آید و درباره این قضایا امتیاز نمی دهد. یرماک گفت زلنسکی در گفتگو با ترامپ بار دیگر بر «موضع اوکراین درباره لزوم صلح عادلانه در پایان جنگ» تاکید کرد.