بازگشت یوزپلنگ به طبیعت در سعودی 

به منظور احیای زیستگاه ها و حفظ حیات وحش  

بازگشت یوزپلنگ به طبیعت در سعودی 
TT

بازگشت یوزپلنگ به طبیعت در سعودی 

بازگشت یوزپلنگ به طبیعت در سعودی 

مرکز ملی توسعه حیات وحش در سعودی اعلام کرد که برنامه بازگشت «یوزپلنگ» به طبیعت را پیاده می کند. این گونه حیات وحش برای چند هزار سال در سعودی سکونت داشته و به دلایل مختلف همچون شکار بی رویه و غیر قانونی و بیابان زایی و از بین رفتن زیستگاه های طبیعی پس از رشد رویه شهر سازی و نبود تغذیه مناسب در این منطقه منقرض شد.
حفظ توازن زیست محیطی و نقش آفرینی در حفظ حیات وحش و جلوگیری از انقراض گونه های جانوری در حال انقراض مثل پلنگ عربی و تیزشاخ و بز کوهی از اهداف کارزار یکپارچه مرکز ملی توسعه حیات وحش سعودی است و برنامه بازگشت یوزپلنگ به دامن طبیعت در این راستا اجرا می شود.
بازگشت گونه های جانوری به طبیعت از جمله ابتکارات «سعودی سبز» در راستای حفظ طبیعت و زیستگاه های طبیعی بسیاری از گونه های گیاهی و جانوری و حفظ رونق ادامه دار برای جامعه بشری بدون تقابل و تخریب طبیعت است.

مرکز ملی توسعه حیات وحش در سعودی چهارشنبه (۳ مه) در ریاض کارگاهی برای اعلام نتایج کاوش و کالبد شکافی ۱۷ یوز تلف شده مومیایی شده که اخیرا کشف شدند برگزار کرد. کالبد شکافی این یوزپلنگ ها نتایج مفید برای پژوهش های علمی و ژنتیکی داشت و از جزئیات مهمی در ارتباط با دی ان ای و توالی یابی این گونه جانوری پرده برداشت.
کارشناسان سعودی و خارجی در این کارگاه شرکت کرده بودند و نتایج پژوهش ها و تحقیقات مرکز ملی توسعه حیات وحش در سعودی در این نشست اعلام شد که میانگین عمر زیرگونه ها و تاثیر عوامل فرهنگی و تاریخی یوزپلنگ ها بر شبه جزیره عرب را تشریح کرد. در این نشست برنامه بازگشت یوزپلنگ به طبیعت در سعودی و استراتژی حفاظت از این گونه اعلام شد.
دکتر محمد قربان رئیس اجرایی مرکز ملی توسعه حیات وحش در سعودی گفت «احیای توازن در محیط زیست برای ما اهمیت دارد و مشارکت برای رسیدن به این هدف یک وظیفه همگانی است».
دکتر محمد قربان در ادامه گفتگو با «الشرق الاوسط» اضافه کرد «این تلاش ها مال امروز و دیروز نیست بلکه یک استراتژی ملی یکپارچه با مشارکت دستگاه های دولتی و خصوصی متعددی است که در قالب برنامه های سیستماتیک اجرا می شود».
قربان توضیح داد «اجساد مومیایی شده که اخیرا کشف شدند اطلاعات ارزشمندی به ما در برنامه زاد و ولد و بازگشت به طبیعت گونه های جانوری و تصحیح اطلاعات نادرست داد و کمک به سزایی در پژوهش های آینده درباره حیات وحش می کند و نیز به محققین انگیزه می دهد تا به دنبال اسناد و مدرک بیشتری در این حوزه باشند».

او خاطر نشان کرد «این تحقیق نشان داد که نمونه های کشف شده متعلق به ۴ هزار سال تا حدود ۱۲۰ سال پیش هستند و این گواهی بر پیشینه تاریخی و قدمت طولانی یوزپلنگ در شبه جزیره عرب است و یوزپلنگ را می توان از جمله یکی از مهم ترین گونه های حیات وحش در این منطقه دانست و نتایج دی ان ای این اجساد نشان می دهد که یوزپلنگ اصالتا به این سرزمین تعلق دارد».

دکتر محمد قربان اظهار کرد «پژوهشگران مرکز ملی توسعه حیات وحش در سعودی در کنار دیگر محققان خارجی موفق شدند که زمان مرگ این یوزپلنگ ها و دی ان ای و زیر گونه آنها را مشخص و با دی ان ای یوزپلنگ های ساکن در موسسه پرورش مرکز ملی توسعه حیات وحش در سعودی و دیگر یوزپلنگ های جهان مقایسه کردند. این تحقیقات به مرکز ملی توسعه حیات وحش در سعودی برای افزایش زاد و ولد و بازگشت یوزپلنگ ها به طبیعت در سعودی کمک می کند».
او گفت «یوزپلنگ بیش از ۵۰ سال است که در شبه جزیره عرب کاملا منقرض شده و تاکسیدرمی یوزپلنگ انجام شده بود و در موزه ها یا پژوهشگاه ها نگهداری می شود. تحقیق بر یوزپلنگ های مومیایی شده که به تازگی در سعودی کشف شده نشان می دهد که این گونه جانوری به طور گروهی و فراوان در شمال سعودی سکونت داشته است. ضمنا این یوزپلنگ های مومیایی کشف شده به نسل های بعدی اجازه می دهد از نزدیک با این گونه و مشخصات آن آشنا شوند».
مرکز ملی توسعه حیات وحش در سعودی در راستای تنظیم و اجرایی برنامه های گوناگون برای مقابله با خطرهای قریب الوقوع برای گونه های حیات وحش در خشکی و دریا و جلوگیری از انقراض و بازپروری گونه های در معرض انقراض و حفظ توازن در محیط زیست می کوشد.



‍مجموعه مستند اطلاع رسانی «کتمسفر» درباره پلنگ عربی 

 
این مجموعه برای اطلاع رسانی و تشویق جامعه جهانی برای تامین آینده بهتر برای پلنگ عربی منتشر شده است (کتمسفر)
  این مجموعه برای اطلاع رسانی و تشویق جامعه جهانی برای تامین آینده بهتر برای پلنگ عربی منتشر شده است (کتمسفر)
TT

‍مجموعه مستند اطلاع رسانی «کتمسفر» درباره پلنگ عربی 

 
این مجموعه برای اطلاع رسانی و تشویق جامعه جهانی برای تامین آینده بهتر برای پلنگ عربی منتشر شده است (کتمسفر)
  این مجموعه برای اطلاع رسانی و تشویق جامعه جهانی برای تامین آینده بهتر برای پلنگ عربی منتشر شده است (کتمسفر)

بنیاد کتمسفر اولین مجموعه اطلاع رسانی و آموزشی درباره پلنگ عربی برای معرفی پلنگ عربی و تلاش ها و تدابیر برای حفاظت از این گونه و جلوگیری از انقراض آن منتشر می کند. این مجموعه همزمان با روز پلنگ عربی در ۱۰ فوریه منتشر می شود.
این مجموعه به زبان های عربی و انگلیسی توسط کارشناسان پیشکسوت و پیشرو در این حوزه تهیه شده که به طور کامل پلنگ عربی را معرفی می کند. عکس ها و ویدیوهای زیبا و جالب نیز برای مقابله با اطلاعات مستند اندک در دسترس درباره پلنگ عربی و این گونه جانوری در حال انقراض بخش دیگری از مجموعه مستند کتمسفر است. کمیسیون سلطنتی استان العلا و سازمان بین المللی پانترا (گروه حفاظت از گربه سانان وحشی) و صندوق پلنگ عربی و مرکز توسعه حیات وحش سعودی در این مجموعه مستند همکاری کرده اند.
اطلاع رسانی و شفاف سازی و معرفی پلنگ عربی و تهدیدهای پیش رو این گونه جانوری و تشویق جامعه جهانی برای تامین آینده بهتر و جلوگیری از انقراض آن از جمله اهداف این مجموعه مستند هستند. مجموعه مستند پلنگ عربی با ده فیلم مناسب برای کودکان و بزرگسالان به بخش های مختلف در ارتباط با این گونه جانوری پرداخته و جنبه های گوناگونی مثل شکل و ظاهر و قدمت و زیستگاه طبیعی و تغذیه و رفتار و آمار و برنامه های تکثیر و پرورش و اسکان مجدد در طبیعت و برنامه های اطلاع رسانی را پوشش می دهد. هر ویدیو یک تا دو دقیقه بوده و در کانال یوتیوب کتمسفر پخش می شود.
از سوی دیگر شاهدخت ریما بندر بن سلطان رئیس و بنیانگذار بنیاد کتمسفر گفت «این موسسه با تولید این مجموعه مستند برای ایجاد یک محتوای آموزشی معتبر و رایگان برای همه درباره پلنگ عربی تلاش می کند. و ما و شرکایمان تلاش کردیم محتوای آموزنده ارایه کنیم به اقدامات دیگر ما برای تامین آینده بهتر برای پلنگ عربی کمک کند. اطلاع رسانی عمومی و مشارکت مردم و جلب توجه آنها درباره حفاظت از محیط زیست و طبیعت اهمیت دو چندان دارد».
او اضافه کرد «این مجموعه مستند از حساب های کتمسفر در شبکه های اجتماعی و سامانه های وزارت آموزش سعودی هم پخش خواهد شد تا دانش آموزان با پلنگ عربی و تلاش های جاری برای حفاظت از آن در سراسر سعودی آشنا شوند».
از سوی دیگر دکتر فدریک لونیه رئیس اجرایی مرکز مطالعاتی پانترا گفت «اطلاع رسانی درباره پیشینه پلنگ عربی در حال انقراض و تهدیداتی که جان این گونه را تهدید می کند و تلاش های گسترده برای حفاظت از آن عامل کلیدی و ارزشمند در برنامه جاری ما برای حفاظت و بازگرداندن پلنگ عربی به دامان طبیعت دارد».
او توضیح داد «این مستند نقش بسزایی در فعالیت های ما و احیای امید برای تداوم حیات پلنگ عربی دارد».


اولین اتوبوس برقی مسافربری سبز در فرودگاه مدینه در سعودی



این اتوبوس ۹ متری مزایای متعددی دارد (واس)
این اتوبوس ۹ متری مزایای متعددی دارد (واس)
TT

اولین اتوبوس برقی مسافربری سبز در فرودگاه مدینه در سعودی



این اتوبوس ۹ متری مزایای متعددی دارد (واس)
این اتوبوس ۹ متری مزایای متعددی دارد (واس)

اولین اتوبوس فرودگاهی دوستدار محیط زیست در فرودگاه بین المللی محمد بن عبد العزیز در شهر مدینه سعودی آغاز به کار کرد.
این اتوبوس تمام برقی مسافربری در فرودگاه مزایا و تجهیزات فناوری متعددی دارد. هر اتوبوس از ۴ دوربین مدار بسته به منظور ثبت همه تصاویر و رویدادها در داخل برخوردار است.
شرکت طیبه و شرکت الامد موسوم به «ساس» به عنوان سرویس عملیات و خدمات فرودگاهی این اتوبوس ها را وارد فاز عملیاتی کردند. این دو شرکت سعودی هستند.
اتوبوس های برقی فرودگاهی ۹ متری سعودی از شروط ایمنی و سلامت مسافران بر پایه استانداردهای بین المللی برخوردارند و با یک بار شارژ می توانند بیش از ۳۰۰ کیلومتر حرکت کنند و کمتر از دو ساعت شارژ می شوند.
اتوبوس های برقی «ساس» بدون صدا و عاری از هر نوع آلودگی هستند و به کاهش میزان انتشار آلاینده ها و گازهای گلخانه ای کمک می کنند. بدنه آنها آلومینیومی و سبک و محکم است. سیستم مدیریت حرارتی این اتوبوس دارای یک مدار خنک کننده آب است تا عمر و کارآرایی باتری را در هوای گرم بیرون افزایش دهد. این اتوبوس در درون هم سیستم تهویه پیشرفته و بسیار کارآمد دارد.

این اتوبوس از سامانه نمایشگر پیشرفته برخوردار است که جزئیات سفر را نشان می دهد ویک منطقه ویژه افراد نیازهای ویژه برای دسترسی به تردد امن در نظر گرفته شده است.
A picture containing text, floor, indoor, bus</p>
<p>Description automatically generated

شرکت خدمات و عملیات فرودگاهی طیبه برنامه های گوناگونی برای اجرای اهداف مد نظر خود یعنی افزایش کاربرد انرژی سبز و ساختمان های سبز طبق اهداف سند چشم انداز ۲۰۳۰ اجرا می کند که راه اندازی این اتوبوس های برقی هم بخشی از این برنامه است.
فرودگاه بین المللی محمد بن عبد العزیز اولین فرودگاه دنیا در خارج آمریکا است که گواهی LEED شورای ساختمان سبز ایالات متحده را دریافت کرده است.
این فرودگاه همچنین در گزارش تعالی محیط زیست کمیسیون توسعه منطقه مدینه در ۲۰۱۸ صدر نشین شد و اولین فرودگاه سعودی است که مجوز زیست محیطی برای بهره برداری عملیاتی دارد.


نخل های تشنه آب در جنوب عراق

نخل های تشنه آب در جنوب عراق
TT

نخل های تشنه آب در جنوب عراق

نخل های تشنه آب در جنوب عراق

علی حسین نخلکار عراقی در منطقه فاو در جنوب در نخلستان بزرگ پرسه می زند. همه نخل ها خشک شده اند.
خاطره روزهای طلایی نخلستان های پربار برای علی حسین زنده می شود و اینکه این نخلستان ها رزق و روزی اهالی منطقه بودند.
او اضافه می کند «خاطرات آن دوره فراموش نشدنی و وصف نشدنی است. آخر چه بگویم. اینجا نخلستان ها زیبا و پربار و این نخل ها آباد بودند. اما حالا از آن روزها و آن نخل ها فقط این ریشه های خشک باقی مانده و خاطراتم».


شبه جزیره فاو، پیوندگاه دجله و فرات در جنوب عراق روزی پر از درختان نخل و حنا بود و عراق را به یکی از تولید کنندگان بزرگ خرما در دنیا تبدیل کرد.
فاو که در کرانه جلگه شط العرب نزدیک خلیج قرار دارد از ۱۹۸۰ تا ۱۹۸۸ جبهه مقدم جنگ ایران و عراق بود و بخش های گسترده این منطقه خراب شد.

فرماندار فاو با اشاره به دلایل مرگ نخلستان های منطقه گفت «خرمای اعلا و نخلستان های پربار فاو معروف بودند اما شرایط مساعد نیست و به رونق سابق بازنگشتند و به همین دلیل کار به اینجا کشید که می بینید. اینجا بیابان شده. حجم بیابان زایی در فاو بالا است و اکثر کشاورزان امیدی به احیای زمین های کشاورزی ندارند چون آب نیست. اهالی در سال ۲۰۱۲ برای جلوگیری از وقوع فاجعه در فاو تلاش کردند اما متاسفانه امیدها به دلیل نمکزار و آب شور برباد رفت. کشاورزان و مزرعه داران فاو به شدت نگران حال و روز کنونی کسب و کارشان هستند و حالا آنها از این بیم دارند که به علت بی آبی نتوانند کشاورزی کنند».

حسین بار دیگر شروع به نخلکاری کرده اما او حالا مشکلات اضافی مثل کم آبی و عدم دسترسی به آب سالم و خشکسالی دارد.

حسین افزود «ما کاری به جز دعا نداریم تا وضع بهتر شود. اهالی تلاش می کنند و در جنوب کار می کنند. کانال العشار هم این اطراف است. این هم کانال عکاب است که روی آن روزی پر از نخل بود».
او خاطر نشان کرد «فاو نیزار نبود اما وقتی از جنگ برگشتیم دیدیم این زمین نیزار شده و نخل ها خشک شده اند».
سازمان ملل و برخی نهادهای غیر دولتی در گزارش منتشر شده در ۱۷ ژوئن گفتند کاهش سطح آب در دجله و فرات باعث افزایش شوری آب شده و آب سالم نیست.


این گزارش افزود «دجله و فرات سالانه ۳ متر تبخیر را تجربه می کند و حالا آب دریا به منبع آب در القرنه نزدیک شده و ۶۰ هزار فدان زمین کشاورزی و ۳۰ هزار درخت را از بین برده است».
حسین یادآور شد «من کارگر آبیاری قطره ای در نخلستان هستم. ما تا حالا آب داریم و آبیاری انجام می دهیم اما نگران آب شوریم چون آب شور طرف ما هم آمده و تمام زحمات چند ساله ما را بر باد می دهد».
حسین که در کنار نخلداری رستوران دارد برای حفاظت از ده ها درخت نخل زحمت می کشد اما او نگران آینده است.

او افزود «اگر این نخلستان ها آباد شود همه چیز درست می شود اما این نخلستان ها منطقه متروکه شده چون آب نیست. اگر آب نباشد هیچ چیز مثل سابق نمی شود. فکر نمی کنم روزهای خوش گذشته برگردد».
خشکسالی و گرمای شدید زمین های کشاورزی را خشک و بخش های گسترده ای از عراق در تابستان را غیر قابل سکونت کرده است.

عبد العظیم کاظم العیدانی مدیر گروه نخلداری اداره کشاورزی بصره گفت «تولید خرما در عراق به دلیل عوامل یاد شده کاهش پیدا کرده و عراق قبلا بزرگ ترین صادرکننده خرما بود اما حالا در دنیا هفتم شده ایم که البته این پسرفت تصادفی نبود چون نخلستان های عراق کاهش پیدا کرده و خرمای عراق دیگر مرغوب و اعلا نیست. حال و روز خرما و نخلستان های استان بصره از استان های دیگر بدتر است چون بصره در محل منبع رودهای دجله و فرات قرار دارد و آب کثیف و شور به آنجا می ریزد. بصره همچنین گرفتار جنگ های پیاپی در سال های گذشته بوده است. این عوامل باعث کاهش قابل توجه نخل های بصره شده و کیفیت خرمای بصره پایین آمده است».
گرمای هوا در عراق حداقل ۵۲ درجه سانتیگراد در سال های اخیر رسیده که این رقم بی سابقه است.
 


مذاکرات دشوار در پایان اجلاس اقلیمی سازمان ملل

مذاکرات دشوار در پایان اجلاس اقلیمی سازمان ملل
TT

مذاکرات دشوار در پایان اجلاس اقلیمی سازمان ملل

مذاکرات دشوار در پایان اجلاس اقلیمی سازمان ملل

ریاست کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل (کاپ ۲۶) در گلاسکو تلاش کرد از پیش نویس بیانیه نهایی که ارائه کرده بود دفاع کند، اما با اعتراض چندین کشور مواجه شد که صدور آن را به تعویق انداخت و مذاکرات دشواری را باعث که تا اواخر عصر دیروز شنبه ادامه یافت.
پس از دو هفته مذاکرات سخت، لندن همچنان امیدوار است که بلندپروازانه‌ترین هدف توافق پاریس برای محدود کردن گرمایش ۱٫۵ درجه سانتیگراد را حفظ کند، اما اجلاس آب و هوایی سازمان ملل در گلاسکو هیچ پیشرفتی در پرونده ای که باعث تنش در روزهای پایانی مذاکرات شد، نداشته‌است، این اختلاف به ویژه در مورد مبالغی که برای کمک به کشورهای فقیر که کمترین مسئولیت را در قبال تغییرات آب و هوایی دارند، باید اختصاص داده شود، مشهود است.
نکته دیگر مورد بحث این است که نسخه سوم پیش نویس بیانیه اشاره ای به موضوع سوخت‌های فسیلی دارد این در حالی است که در توافقنامه پاریس اشاره ای به آن نشده‌است و خشم کشورهای سازنده و مولد را برانگیخته است.
این نسخه از کشورهای عضو می‌خواهد تا تلاش‌ها را برای خروج از انرژی زغال‌سنگ بدون سیستم‌های جداسازی (دی‌اکسید کربن) و یارانه‌های ناکارآمد سوخت‌های فسیلی تسریع بخشند.


محیط‌زیست در مجلات ماه: از سرو گونه‌های مهاجم تا ابردانه‌های غذایی

محیط‌زیست در مجلات ماه: از سرو گونه‌های مهاجم تا ابردانه‌های غذایی
TT

محیط‌زیست در مجلات ماه: از سرو گونه‌های مهاجم تا ابردانه‌های غذایی

محیط‌زیست در مجلات ماه: از سرو گونه‌های مهاجم تا ابردانه‌های غذایی

شماره‌های جدید مجلات علمی منتشر شده در اوایل سپتامبر، خطرات تغییرات اقلیمی برای یخ‌های قطب شمال و تأثیر آن بر آب و هوای خارج از قطب شمال را مورد بررسی قرار دادند.
مجله «نشنال جئوگرافیک» در خصوص ارائه راه حل‌هایی برای مشکل جهانی غذا، استفاده از گونه‌های مهاجم به عنوان غذاهای خوشمزه را پیشنهاد داده‌است.
مجله «اسمیتسونیان» به درگیری بین دولت ترکیه و باستان‌شناسان بریتانیایی بر سر آنچه برخی از آنها «ابر دانه‌های غذایی» می‌نامند، پرداخته‌است.

- «نشنال جئوگرافیک»

مجله آمریکایی نشنال جئوگرافیک (National Geographic) تحت عنوان «خوردن مشکل» یکی از راه حل‌های مؤثر در مواجهه با گونه‌های مهاجم را سرو آن دانسته‌است.
آشپزهای ایالات متحده به‌طور فزاینده ای به گونه‌های گیاهی و جانوری مهاجم به این کشور علاقه نشان می‌دهند؛ گونه‌هایی که گونه‌های بومی موجود در زیستگاه خود را با خطر مواجه می‌کنند و به سیستم‌های طبیعی آسیب می‌رسانند.
ایالات متحده در حال حاضر حدود ۶۵۰۰ گونه مهاجم دارد و تقاضا برای برخی از گونه‌های مهاجم جهت تهیه غذاهای خوشمزه در حال افزایش است، در این باره می‌توان به ماهی اژدها (مرغ دریا) و گیاه کوزو اشاره کرد که در سس‌ها و پودینگ‌ها استفاده می‌شود.

- «نیو ساینتیست»

مجله بریتانیایی «نیو ساینتیست» در شماره ویژه خود تحت عنوان «دنیای انرژی‌های جدید»، تعدادی از مسائل مربوط به انرژی پاک را مورد بحث قرار داد، مانند: تأمین انرژی سبز برای کره زمین، آغاز دوران انرژی‌های تجدیدپذیر، نقاط عطف در مسیر صفر کردن انتشار کربن و چالش انتقال به برق پاک.
تقاضای جهانی انرژی از سال ۱۹۶۵ چهار برابر شده‌است، که به افزایش انتشار گازهای گلخانه ای کمک کرده‌است.
آژانس بین‌المللی انرژی اتخاذ تعدادی اقدام برای متوقف ساختن انتشار گازهای گلخانه ای تا سال ۲۰۵۰، از جمله: توقف توسعه نیروگاه‌های زغال سنگ مگر در صورت تصفیه گازهای گلخانه ای، گسترش دسترسی به انرژی پاک و ایمن برای کشورهای کم درآمد و توسعه فناوری‌هایی برای جلوگیری از انتشار گازهای گلخانه ای از صنایع سنگین را پیشنهاد کرده‌است.

- «ساینتیفیک آمریکن»

مجله آمریکایی «ساینتیفیک آمریکن» از یک فناوری در حال ظهور برای تشخیص نشت گاز متان به جو در طول استخراج و حمل و نقل نفت و گاز رونمایی کرده‌است.
متان یک گاز گلخانه ای قوی است که معادل کربن یک تن متان آن ۲۸ تن دی‌اکسید کربن است و اگر اثرات غیر مستقیم متان بر تغییرات آب و هوایی لحاظ شود، معادل کربن آن ۳۶ تن می‌شود. جو موجود در حال حاضر دو و نیم برابر بیشتر از قبل از انقلاب صنعتی متان دارد.

- «کندیان جئوگرافیک»

مجله کاندایی «کندیان جئوگرافیک» (Canadian Geographic) گزارشی در مورد زندگی در زیر یخ‌های قطب شمال ارائه کرده‌است.
اقیانوس منجمد شمالی به دلیل سردتر بودن از بقیه اقیانوس‌ها متمایز است و شوری آن از اعماق به سطح به تدریج کاهش می‌یابد.
این لایه محافظ سرد به حفظ یخ قطب شمال از کف زیر آب کمک می‌کند، اما با گرم شدن اقیانوس‌ها، این حفاظت در حال فروپاشی است.
ذوب شدن یخ‌های دریایی منجر به مجموعه ای از رویدادها می‌شود، از جمله: اختلاط آب اقیانوس‌ها، افزایش دما و ذوب بیشتر. در نتیجه، گرم شدن دمای کف، همراه با گرم شدن جو، از دست دادن یخ‌های قطبی را تسریع می‌بخشد.

- «ساینس ایلوستریتد»

مجله «ساینس ایلوستریتد» (Science Illustrated) در یکی از مقالات تازه‌ترین شماره خود، طیف وسیعی از فناوری‌های جدید برای حفظ اقیانوس‌ها را بررسی کرده‌است.
از جمله این تکنیک‌ها استفاده از روبات‌های هوشمند برای قرار دادن زباله‌های پلاستیکی در کف اقیانوس و سپس تمیز کردن خودکار آنها است.
دانشمندان همچنین استفاده از اسفنج‌های بسیار کوچک را پیشنهاد می‌کنند که می‌تواند نشت روغن را تا ۳۰ برابر وزن آنها جذب کند، بدون این که به آبزیان آسیبی برساند.
علیرغم فشارهای قابل توجه بر اکوسیستم‌های دریایی، تحقیقات منتشر شده در مجله «نیچر» نتیجه می‌گیرد که اقیانوس‌ها می‌توانند تا سال ۲۰۵۰ بهبود یابند، اگر واقعاً میل به تغییر وجود داشته باشد.

- «یوریکا»

«آیا ساعت هیدروژنی به صدا درآمده‌است؟» این عنوان روی جلد مجله یوریکا (Eureka) است. در این مقاله به استراتژی دولت بریتانیا در استفاده از پیل‌های سوختی هیدروژنی می‌پردازد، جایی که ۴۱ شرکت تا کنون از سرمایه‌گذاری در حدود ۱٫۵ میلیارد پوند در این بخش حمایت کرده‌اند.
محققان دولت بریتانیا خواستار افزایش تعداد فارغ التحصیلان و متخصصان در فن آوری‌های انرژی تجدیدپذیر از جمله انرژی هیدروژن هستند.
آنها با بهره‌گیری از انرژی مازاد از منابع تجدیدپذیر و ذخیره آن در سلول‌های هیدروژنی به منظور کاهش انتشار گازها، بهبود کیفیت هوا و ایجاد مشاغل سبز، مزایای اقتصاد هیدروژن را افزایش می‌دهند.

- «ساینس»

مجله آمریکایی «ساینس» (Science) مطالعات اخیر در مورد ارتباط بین تغییرات اقلیمی در قطب شمال و آب و هوای سخت زمستانی در ایالات متحده را بررسی کرده‌است.
قطب شمال دو برابر سریع تر از دمای جهانی گرم می‌شود. برخی از دانشمندان معتقدند که بین تغییر الگوی باد قطبی و امواج شدید اخیر در کانادا، ایالات متحده و بخش‌هایی از شمال مکزیک رابطه وجود دارد.
موج شدید سرما در فوریه گذشته آمریکای شمالی را فرا گرفت و تنها در تگزاس ۱۱۱ نفر را کشت و نزدیک به ۲۰۰ میلیارد دلار خسارت مادی به بار آورد.

- «اسمیتسونیان»

مجله آمریکایی اسمیتسونیان در مقاله ای تحت عنوان «دانه‌های درگیری» وضعیت درگیری بین باستان شناسان بریتانیایی و دولت ترکیه بر سر مجموعه دانه‌ها و گیاهان چیده شده در حین کاوش در محوطه‌های باستانی ترکیه در ۷۰ سال گذشته را مورد بحث قرار داده‌است.
دولت ترکیه قبلاً در سال ۲۰۱۹ بذرها و گیاهان جمع‌آوری شده توسط سازمان‌های خارجی فعال در کشور را متعلق به دولت ترکیه، عنوان کرده بود.
این مجموعه منحصر به فرد دانه‌های باستانی جمع‌آوری شده توسط باستان شناسان بریتانیایی از پایگاه‌های آناتولی در معرض خطر قرار گرفته‌است.
برخی معتقدند که بذر محصولات منسوخ ممکن است حاوی نقشه راه برای ایجاد نسل جدیدی از ابرغذاها باشد که بر اساس محصولات مغذی مقاوم در برابر بیماری و خشکسالی هستند، همچنین قحطی را کاهش می‌دهند و به مردم کمک می‌کنند عمر طولانی‌تر و سالم تری داشته باشند.


فاجعه زیست‌محیطی در هورالعظیم؛ مرگ دسته جمعی ماهی‌ها و تشنگی گاومیش‌ها 

 ايرنا
ايرنا
TT

فاجعه زیست‌محیطی در هورالعظیم؛ مرگ دسته جمعی ماهی‌ها و تشنگی گاومیش‌ها 

 ايرنا
ايرنا

مرگ صدها راس گاومیش به همراه هزاران گونه آبزیان، در امتداد رودخانه کرخه به ویژه در منتهی الیه آن در هور العظیم واقع در جنوب غرب ایران به دلیل پایین آمدن سطح آب، معیشت ساکنان کهن این منطقه را به مخاطره انداخته‌است.
سطح آب در تالاب‌های خوزستان به کمتر از یک سوم رسیده‌است. مسئولان محیط زیست می‌گویند که شوری آب تقریباً دو برابر شده‌است، که به اندازه افت آب خطرناک است.
این آخرین ضربه به بخشی از این استان نفتی است که دهه‌ها مورد غفلت واقع شده‌است. مدافعان محیط زیست و مقامات بهداشتی می‌گویند که با پایین آمدن سطح آب تعداد بیشتری در معرض خطر بیماری هستند.
کاهش شدید آب تا حد زیادی به دلیل طرح‌های انتقال آب، سدسازی در بالادست و دهه‌ها سوءمدیریت منابع آبی است. فساد و مافیای آب و تغییرات آب و هوایی نیز در این امر نقش داشتند. این وضعیت برای بسیاری ویرانگر بود.

تصاویر و ویدئوهایی که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده‌است هزاران ماهی مرده و ده‌ها راس گاومیش در حال احتضار را نشان می‌دهند. این فیلم‌ها آخرین تلاش‌های گاومیش‌ها برای زنده ماندن در بی آبی هورالعظیم را به تصویر کشیده‌است.
نگرانی، اضطراب و عصبانیت ویژگی غالب مردم محلی است. کشاورزان و ماهیگیران از مقامات مربوطه می‌خواهند برای حل این بحران به‌طور جدی وارد عمل شوند.
کشاورزان معتقدند که چوب تصمیمات غلط وزارت نیرو در مدیریت رودخانه کرخه را می‌خورند. به گفته آنها، ۴۰ هزار زمین کشاورزی این منطقه اکنون نیازمند آب است و اگر آب به این زمین‌ها نرسد زندگی خانواده‌های زیادی در معرض خطر است چون اغلب آنها تنها منبع درآمدشان همین گندم و جو کشت شده در این زمین‌هاست.

ابوسعد صاحب یک گله گاومیش می‌گوید: «آب کم شده‌است و قایق‌ها دیگر به منطقه نمی‌آیند و گاوها شروع به ضعیف شدن و کاهش وزن کردند و سپس می‌میرند و داروها به آنها کمک نمی‌کند».
وی می‌افزاید که آنها معمولاً گاوها را قبل از مرگ ذبح می‌کنند یا باید پس از مرگ آنها را بسوزانند. او اظهار می‌کند که وی تعداد زیادی سر را از دست داده‌است.
در میان سکوت مقامات مربوطه پس از یک هفته از وقوع این فاجعه محیط زیستی، هورالعظیم یکی از ۲۰۰ نقطه برتر زیست‌محیطی جهان و یکی از زیستگاه‌های حساس و مهم پرندگان مهاجر آبزی و پرندگان بومی منطقه، به قتلگاه جانداران تبدیل شده‌است.
ماهی و شیر گاومیش منابع بسیار مهم غذایی و اقتصادی برای بخش عظیمی از خوزستانی هاست.
در این میان، خشکیدن رودخانه کرخه کور و تخلیه فاضلاب شهری در مسیر رودخانه در شهرستان حمیدیه در پی کاهش شدید جریان آب و عدم تأمین حق آبه این رودخانه باعث افزایش تلفات آبزیان شده‌است.
اداره محیط زیست این شهرستان ضمن تأیید این خبر گفته‌است: تلفات شدید ناشی از کاهش آب و به تبع آن کاهش اکسیژن و افزایش گازهای سمی در آب رودخانه در روزهای اخیر مشاهده و گزارش شده بود.

- پای سدسازی در میان است

بسیاری از متخصصان محیط زیست عمده دلایل مرگ تالاب‌های ایران را عوامل انسانی می‌دانند و خشکسالی را که تأثیر زیادی نیز در خشکی تالاب‌ها داشته عللی دسته دوم برمی‌شمارند. سد سازی بی‌رویه و برداشت بیش ازحد آب تالاب‌ها برای مصارف کشاورزی و مشخص نبودن میزان حق آبه تالاب‌ها علل اصلی ویرانی تالاب‌های ایران در سال‌های اخیر بوده‌است و شاید در این میان متولیان امر محیط زیست بیش از همه مقصر باشند که از اهرم‌های فشار خود برای حفظ و حراست هر چه بیشتر این تالاب‌ها بهره نبرده‌اند.
حمیدرضا خدابخشی معاون برنامه‌ریزی سازمان آب و برق خوزستان پیشتر احداث سدها در بالادست را دلیل کم شدن آب تالاب دانسته و گفته‌است: حجم مخازن در نظر گرفته شده، حجمی معادل سه برابر کل آورد رودخانه کرخه را در مقطع سد کرخه دارد به طوری که فقط ۲ سد دیگر به نام سیمره و پاعَلم حدود ۶ میلیارد متر مکعب حجم مخزن برایشان پیش‌بینی شده‌است، بنابراین در آینده نزدیک با کاهش آورد رودخانه کرخه شاهد خشک شدن این هور ارزشمند خواهیم بود.

عادل مولا معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان نیز پیشتر علاوه بر سدسازی‌های بسیار در بالادست، دلیل کم شدن مساحت تالاب را عدم تخصیص حق آبه تالاب در سال‌های گذشته عنوان کرد و افزود: با احداث سدهای متعدد در کرخه میزان ورودی آب به این تالاب کم شد و این در حالی است که کشور عراق نیز آب مورد نیاز را تأمین نمی‌کند.
وزارت نیرو تاکنون ۷ سد را در طول مسیر این رودخانه بهره‌برداری کرده‌است. با وجود اینکه امروز کرخه از بی‌آبی در پایین دست رنج می‌برد اما وزارت نیرو همچنان تلاش دارد که ۲۷ سد دیگر بر این رودخانه احداث کند. براساس آماری که بر سایت شرکت مدیرت منابع آب ایران وجود دارد از این ۲۷ سد، ۲۵ مورد در دست مطالعه و ۹ مورد در حال ساخت است. این در حالی است که مسئولان وزارت نیرو مشکل را نبود آب کافی به دلیل بارش‌های کم عنوان می‌کنند.

- سایه سنگین انتقال آب

دوستداران محیط زیست معتقدند که پروژه‌های محرمانه انتقال آب از سرشاخه‌های رودخانه‌ها به فلات مرکزی بدون گرفتن مجوز زیست‌محیطی و بدون درنظر گرفتن سرنوشت آبی استان، هورالعظیم را خشک کرده‌است. این مسئله تاکنون اعتراضات مردمی زیادی را به همراه داشته‌است. اخیراً کارزاری با ۳ هزار امضا مبنی بر درخواست مردم خوزستان و چهارمحال و بختیاری برای توقف انتقال آب کارون منتشر شده‌است.
کریم حسینی نماینده اهواز، حمیدیه، باوی و کارون در مجلس ایران می‌گوید طرح‌های انتقال آب در این ایام پررنگ شده‌است. از سال گذشته اجازه نداده‌ایم که طرح جدیدی اجرا شود و از اجرای طرح انتقال آب بهشت آباد، کوهرنگ ۳ و خرسان نیز جلوگیری شده‌است، البته به دنبال توقف طرح‌های انتقال آب، حتی در شرایط ترسالی هستیم. اگر چه منکر این نیستیم که ممکن است تحرکاتی به دور از چشم ما صورت گیرد.

محسن حیدری نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری ایران نیز می‌گوید: با تغییر دولت‌ها، مطالبه اصلی خوزستانی‌ها یعنی توقف انتقال آب از سرشاخه‌های رودخانه‌ها و… تغییر نمی‌کند و این مسئله قابل سازش نیست. سیاست‌های نادرست وزارت نیرو در اجرای طرح‌های انتقال آب، عامل اصلی وضعیت فعلی در خوزستان از جمله از بین رفتن نخیلات و خشک شدن رودخانه‌ها و تالاب هاست؛ بنابراین وزارت نیرو باید از مافیای آب تطهیر شود.
او این طرح‌ها را استعمارگرایانه توصیف می‌کند و می‌افزاید: متأسفانه به بهانه تأمین آب شرب، دارند آب را برای مصارفی غیر شرب مثل صنایع، باغات پسته و فضای سبز به استان‌های دیگر می‌برند و این موضوع برای ما قابل قبول نبوده و خلاف قانون است.

- نفت علیه محیط زیست

استخراج نفت و توسعه آن در هورالعظیم بزرگترین نگرانی دوستداران محیط زیست است. آنها می‌گویند: جاده‌ها و تأسیسات بدون مطالعات زیست‌محیطی احداث می‌شوند و طرح‌های توسعه ای فاقد پیوست‌های اجتماعی و زیست‌محیطی هستند.
یکی از موضوعات نگران کننده در خصوص تالاب هورالعظیم در سال‌های گذشته موضوع واگذاری بیش از ۷ هزار هکتار از این تالاب برای اکتشافات نفتی بود و اینکه اکتشافات نفتی دشت آزادگان خطرات زیست‌محیطی عظیمی برای تالاب هورالعظیم در پی خواهد داشت. چندی پیش مقامات محلی نسبت به مسدود کردن ورودی شط علی و خشک کردن تالاب برای انجام عملیات حفاری توسط شرکت نفت و میدان نفتی آزادگان در جنوب تالاب هورالعظیم واکنش نشان دادند.

میدان نفتی آزادگان قرار بود در سال ۸۷ فعالیت خود را در تالاب هورالعظیم به اتمام برساند و محل استقرار خود را محدود کند اما تاکنون شرکت نفت نسبت به خروج از این تالاب اقدام نکرده‌است.
مدیران محیط زیست خوزستان، تخریب مناطق تالابی و قطعه قطعه کردن تالاب، عدم ارائه برنامه‌های احیایی، جلوگیری از ورود آب به مخازن و ممانعت از تبادل آبی، استقرار واحدهای غیرمجاز اغلب در قسمت شمال تالاب، عدم مدیریت پسماندها و فاضلاب‌ها در محیط تالابی، آتش‌زدن حوضچه‌های نفتی در تالاب از ابتدای حضور تا کنون و تخلیه پسماندهای نفتی در محدوه تالابی از جمله تخلفات میدان نفتی آزادگان در هورالعظیم عنوان کرده‌اند.


محیط زیست در مجله های این ماه؛ قارچ ها همه گیری بعدی هستند؟

محیط زیست در مجله های این ماه؛ قارچ ها همه گیری بعدی هستند؟
TT

محیط زیست در مجله های این ماه؛ قارچ ها همه گیری بعدی هستند؟

محیط زیست در مجله های این ماه؛ قارچ ها همه گیری بعدی هستند؟

در شماره ماه ژوئن ۲۰۲۱ نشریه های علمی هشدار نسبت به اطلاعات نادرست در شبکه های اجتماعی ادامه پیدا کرد و توصیه هایی درباره مقابله با انتشار اخبار نادرست در خصوص مسایل مهم همچون تغییرات آب و هوا و واکسیناسیون عنوان شده است.

نشریه های علمی همچنین به کرات خواستار رویکردهای محافظتی در برابر عفونت های قارچی مثل بقیه عوامل بیماری زا شدند و به هشدارهای دانشمندان درباره قارچ ها به عنوان عامل تهدید زا و پاندومی بعدی اشاره کردند.

 

-«نشنال جئوگرافیک»

«نشنال جئوگرافیک» Geographic)  (National  تجربه مربی آکواریم در ایالت اورگن آمریکا درباره جلبک های دریا با کاربری در صنایع غذایی را بازگو می کند. جلبک ها ارزش تغدیه ای بالا دارند و از آنها با عنوان «غذای فوق العاده آینده» یاد می شود.

ساکنان اروپای شمالی در قرن های متمادی از «عصاره جلبک قرمز» استفاده می کردند. شمال اقیانوس اطلس و اقیانوس آرام پوشش این گونه گیاهی است. محققان در دانشگاه اورگن گونه جدیدی از جلبک قرمز را کشف کرده اند که از طریق آب دریا و نور قابلیت کشت در زمین دارد. این جلبک به سرعت رشد می کند و منبع غنی از ویتامین و پروتئین و آنتی اکسیدها است.

 

-«نیو ساینتیست»

مجله «نیو ساینتیست» مطلبی تحت عنوان «پدرخوانده آلودگی» منتشر کرد و در آن ضمن اشاره به زیان های زیست محیطی ناشی از آلاینده نیتروژن گفت گاز بی رنگ نیتروژن ۷۸ درصد گازهای اتمسفر را تشکیل داده و نگرانی ها درباره اختلال در توانایی اکوسیستم ها برای بازیافت مازاد نیتروژن افزایش یافته. حجم گاز نیتروژن بر اثر فعالیت های انسان بیشتر شده است.

نیتروژن به عنوان آلاینده هوا شناخته می شود و اثر اسید سازی در خاک دارد و باعث تخریب لایه ازن و کاهش غلظت اسید هوا و از بین رفتن برخی گونه ها در مناطق دریایی می شود.

 

-«ساینتیفیک آمریکن»

«ساینتفیک آمریکن» تیتر روی جلد خود را به «طاعون مرگبار» اختصاص داد. مجله ضمن هشدار درباره گونه های قارچی از آنها به عنوان «مرگبارترین گونه های ذره بینی در زمین» یاد کرده که هر سال منجر به مرگ یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر می شود.

انسان روزانه به طور متوسط هزار قسمت از قارچ ها را استنشاق می کند. حدود ۵ میلیون نوع قارچ وجود دارد که از این مجموع ۳۰۰ نوع بیماری زا هستند. دانشمندان می گویند رفتار گونه های قارچی در پنج سال گذشته دچار تغییر شده است. شرایط ناسالم و دوران همه گیری مثل دوره شیوع کرونا بستر مناسبی برای فعالیت قارچ ها و درگیر کردن افراد بیشتری است.

کاندیدا اوریس یک گونه قارچ نوظهور است که برای اولین بار در ۲۰۰۹ گزارش شد. این قارچ باعث عفونت مرگبار می شود. در برخی از بیمارستان ها مجبور شدند برای مقابله با این قارچ تجهیزات و وسایل و سقف های کاذب را بردارند و رنگ دیوارها را هم عوض کردند.

 

-«تمرکز علمی بی بی سی»

مجله ماهانه «تمرکز علمی بی بی سی»

به مساله نقش احتمالی واکسیناسیون حیوانات وحشی برای مقابله با همه گیری های بعدی پرداخته است. واکسینه کردن حیوانات وحشی در راستای کنترل شیوع بیماری های همه گیری ویروسی مثل کرونا یا ابولا چالش لجستیکی مهم به شمار می رود چون این حیوانات بسیار زیاد هستند. توجه به واکسیناسیون حیوانات در چندین سال گذشته افزایش پیدا کرده است. قرار دادن واکسن روی پوست خفاش و جوندگان از جمله راهکارهای ابتکاری نوین است و واکسن از طریق لیس زدن به بقیه حیوانات منتقل می شود.

 

-«دیسکاور»

شماره آخر نشریه «دیسکاور» (Discover) مطلبی درباره مقابله با انتشار اخبار نادرست و تشخیص مطالب غیر واقعی منتشر کرده است. انتشار داده های نادرست و بی پایه تحریف حقیقت نامیده می شود به خصوص اگر بی توجهی به حقایق پیامدها و زیان بزرگی به همراه داشته باشد مثل انکار تغییرات آب و هوا یا ترساندن مردم از واکسیناسیون. در این مطلب توصیه شده که اول باید از درست بودن یا نبودن اطلاعاتی که در پاسخ به سوالات داده می شود اطمینان حاصل کرد؛ مثلا: آیا این اطلاعات از سوی کارشناسان متخصص بیان شده؟ چه کسی یا گروهی دست به پژوهش زده است؟ از سوی چه نهادی فاینانس شده؟ معیارها چه بوده؟ آیا نتایج با توجه به تحلیل ها بوده است؟ آیا پژوهش های دیگری با نتایج مشابه انجام شده است؟

 

-«ساینس نیوز»

«ساینس نیوز» (Science News) نیز در مقاله ای با عنوان «پایان انکار تغییرات آب و هوا» پژوهش های محققان برای ایجاد روش های نوین در جهت مقابله با اطلاعات گمراه کننده درباره تغییرات آب و هوا را بررسی کرده است.

پرس و جو درباره اطلاعات نادرست از جمله روش های مقابله با انتشار داده های بی پایه است.

شبکه های اجتماعی هم روش هایی مثل برچسب زدن روی مطالب گمراه کننده اجتماعی بکار می برند. این هم وسیله ای برای مبارزه با اطلاعات نادرست و کذب است. انتشار اخبار غلط درباره تغییرات آب و هوا در چهل سال گذشته منجر به نوعی آشوب و بلبشوی اطلاعاتی و تردید درباره شفافیت دانشمندان مسایل آب و هوا شده است.

 

-(How It Works)

مجله علمی (How It Works) درباره نقش گل ها در راستای حفظ مارها و بهبود کیفیت زندگی بشریت صحبت کرده است. حدود ۳۶۹ هزار گونه گیاه گلدار در جهان وجود دارد که نزدیک ۹۴ درصد از کل گیاهان را تشکیل می دهد. اگر گل ها از بین برود شادابی مناظر طبیعی نیز از بین می رود و گونه های ماری و به تبع آن تنوع گونه های جانوری کاهش پیدا می کند. اگر گل ها نباشند پرندگان و خفاش ها و زنبورها هم از بین می روند. سیستم غذایی انسان ها نیز عمدتا از طریق گل ها تامین می شود.


عکس های تکان دهنده شیرهای گرسنه در سودان و کمپین نجات

شیر گرسنه در باغ وحش خارطوم که دچار سوءتغذیه شده است (فرانس پرس)
شیر گرسنه در باغ وحش خارطوم که دچار سوءتغذیه شده است (فرانس پرس)
TT

عکس های تکان دهنده شیرهای گرسنه در سودان و کمپین نجات

شیر گرسنه در باغ وحش خارطوم که دچار سوءتغذیه شده است (فرانس پرس)
شیر گرسنه در باغ وحش خارطوم که دچار سوءتغذیه شده است (فرانس پرس)

کمپین نجات شیرهای گرسنه در خارطوم -پایتخت سودان- با هشتگ  «#Sudananimalrescue» فعال شد.
این کمپین که می کوشد تا ۵ شیر این باغ وحش را که دچار سوءتغذیه هستند نجات دهد به دنبال انتشار عکس های تکان دهنده شیرهای گرسنه و لاغر مردنی فعال شد.
یکی از تنظیم کنندگان کمپین در توییتی نوشت «وقتی شیرها را در باغ وحش دیدم منظره تکان دهنده ای بود. استخوان هایشان پیداست».
به گزارش فرانس پرس گروهی از مردم و داوطلبان و خبرنگاران پس از انتشار این عکس ها به باغ وحش واقع در محله راقیه در خارطوم رفتند.
این خبرگزاری افزود «یکی از شیرها پس از بهبودی از خشکی بدن با مایعات تغذیه می شد».
عصام الدین حجار مدیر باغ وحش گفت «ما همواره غذای مناسب برای شیرها نداریم و پول غذایشان را اغلب از جیب خودمان می دهیم».
معتز محمود یکی از مدیران این باغ وحش گفت «شیرها دچار بیماری های حاد و سوءتغذیه هستند».
گروه های امداد رسان می گویند وضع شیرها در چند هفته گذشته رو به وخامت گذاشت و برخی یک سوم وزنشان را از دست دادند.
محمود افزود «شرایط این باغ وحش نیز بر سلامتی حیوانات تاثیر منفی دارد».
فرانس پرس گفت «معلوم نیست چند قلاده شیر در سودان وجود دارد. برخی از آنها در باغ وحش «دیندر» در مرز سودان و اتیوپی نگهداری می شوند».
این خبرگزاری افزود «اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت» اعلام کرد شیرهای آفریقا در معرض انقراض هستند. تعداد آنها از سال ۱۹۹۳ تا ۲۰۱۴ ۴۳ درصد کاهش یافته است. ۲۰ هزار شیر آفریقایی در شرایط کنونی وجود دارد».


«نخل» به عنوان میراث عربی ناملموس در فهرست یونسکو ثبت شد 

«نخل» به عنوان میراث عربی ناملموس در فهرست یونسکو ثبت شد 
TT

«نخل» به عنوان میراث عربی ناملموس در فهرست یونسکو ثبت شد 

«نخل» به عنوان میراث عربی ناملموس در فهرست یونسکو ثبت شد 

«نخل» با تلاش های سعودی و ۱۴ کشور عربی دیگر به عنوان هفتمین میراث ناملموس یونسکو (سازمان آموزشی و فرهنگی ملل متحد) ثبت شد. 
چهاردهمین نشست دوره کمیته میراث ناملموس بشری یونسکو از ۸ تا ۱۴ دسامبر در بوگوتا پایتخت کلمبیا برگزار شد.
هیات سازمان حفظ میراث فرهنگی سعودی از سوی وزارت فرهنگ به منظور فعال سازی نقش سعودی در حفظ میراث ناملموس یونسکو در نشست یاد شده شرکت کرد. تربیت باز (بازداری) پیشتر به عنوان اولین عنصر مشترک عربی در فهرست یونسکو ثبت شده بود.
نخل «عنصر مهمی در میراث عربی به شمار می رود و با مجموعه آداب و رسوم و سنت های مردم عرب گره خورده است». نخل همچنین «در صنایع دستی گوناگون کاربرد دارد و در حرفه ها و داستان و حکایت های مشهور عربی نیز حضور دارد». از این رو، نخل در فهرست یونسکو قرار گرفتz نخل هفتمین موردی است که با تلاش سعودی در یونسکو ثبت شد. 
رقص فلکلور عرضه نجدی و هنر نقش و نگار دیوار موسوم به القط العسیری و نیز قهوه پیشتر در فهرست یونسکو قرار گرفت. این اقدام پس از آن صورت گرفت که سعودی دستاوردهای فراوانی در حوزه فرهنگی در سطح بین المللی کسب کرد. 
یک کرسی در شورای اجرایی یونسکو و یک کرسی در کمیته میراث جهانی به سعودی تعلق گرفته است. گفتنی است که امارات و بحرین و کویت و مراکش و تونس و فلسطین و مصر و موریتانی و یمن و سودان و عمان و عراق و اردن در ثبت نخل در یونسکو سهیم بودند.


ترکیه سد ایلیسو را در تابستان آینده آبگیری می‌کند

ترکیه سد ایلیسو را در تابستان آینده آبگیری می‌کند
TT

ترکیه سد ایلیسو را در تابستان آینده آبگیری می‌کند

ترکیه سد ایلیسو را در تابستان آینده آبگیری می‌کند

ترکیه اعلام کرد که از ژوئن آینده (خرداد- تیر) آبگیری سد ایلیسو بر رود دجله در جنوب شرق این کشور را از سر خواهد گرفت، مسئله ای که تأمین آب در عراق را با مشکل مواجه خواهد کرد. 
به گزارش الشرق الاوسط، پیشتر در تابستان گذشته و همزمان با بهره‌برداری و آبگیری یک هفته ای از سد ایلیسو، عراق به دلیل کم شدن حق آبه خود از رود دجله از ترکیه شکایت کرد و پس از آن آنکارا مجبور به متوقف کردن فعالیت‌های خود در سد ایلیسو شد.
رجب طیب اردوغان» رئیس‌جمهوری ترکیه در سخنانی انتخاباتی در شهر ماردین در نزدیکی این سد گفت: ژوئن آینده آبگیری سد ایلیسو بر رود دجله را از سر می‌گیریم.
به گفته او، هزینه بهره‌برداری از این سد، ۸٫۵ میلیارد لیره (۱٫۶ میلیارد دلار) بوده و از این طریق سالانه ۱٫۵ میلیارد لیره به اقتصاد ترکیه کمک خواهد شد.
دولت عراق معتقد است که بهره‌برداری ترکیه از سد ایلیسو، عراق را با بحران شدید آب مواجه خواهد کرد زیرا رود دجله یکی از دو منبع مهم تأمین آب در کل عراق به حساب می‌آید.
بحران آب در عراق از سال گذشته باعث ممنوعیت کاشت برنج در این کشور و ترک زمین‌های زراعی از سوی کشاورزان شده‌است.
پیش از این مردم استان بصره در جنوب عراق در اعتراض به نبود آب شرب دست به تظاهرات زدند.
در پی آن، ادامه آبگیری سد جنجالی ایلیسو در ترکیه که بر رود فرات ساخته شده، موقتاً به درخواست عراق به تعویق افتاد.