در میانه مذاکرات، تماسها و نشستهای واسطهها، مذاکرات مربوط به آتشبس در نوار غزه وارد مرحلهای حساس شده است. این مذاکرات در قالب نشستهای فنی دنبال میشود. مقامات مصری از تلاشهای فشرده مصر و قطر با همه طرفها برای دستیابی به توافق آتشبس در غزه خبر دادهاند.
این نشستها در دوحه و با حضور نمایندگان اسرائیل برگزار میشود. منابعی به «الشرق الأوسط» اعلام کردند که توافق نهایی پس از بررسی جزئیات نهایی، از جمله نام گروگانهای زنده و زندانیان فلسطینی، نزدیک است. این منابع احتمال دادند که این توافق هفته آینده نهایی و پیش از یکی از اعیاد یهودی (25 دسامبر)، مشروط بر پیشرفت فعلی در مذاکرات اعلام شود.
شبکه «القاهره الإخباریة» نیز تأیید کرده که تلاشهای مشترک مصر و قطر برای دستیابی به آتشبس ادامه دارد.
یک منبع فلسطینی به «الشرق الأوسط» گفت که اطلاعات موجود، هرچند محدود و محرمانه، نشاندهنده پیشرفت در توافق است. این توافق بر اساس پیشنهاد مصر درباره توافق جزئی تدوین شده و اکنون بحثها بر سر جزئیات فنی بهویژه تعداد گروگانها متمرکز است.
وی افزود: «در ابتدا صحبت از 30 گروگان بود، اما حماس اعلام کرده که مرحله اول شامل 18 گروگان خواهد بود که شامل زنان و سالمندان هستند. تخمین زده میشود که جهاد اسلامی نیز 4 گروگان در اختیار داشته باشد. بر این اساس، برای هر گروگان، دو روز آتشبس برقرار خواهد شد و اگر تعداد گروگانها افزایش یابد، مدت آتشبس نیز بیشتر خواهد شد.»
این منبع همچنین گفت: «در مورد زندانیان فلسطینی، صحبت از آزادی 40 تا 50 نفر بهازای هر گروگان است که 4 نفر از آنها جزو زندانیان قدیمی با احکام سنگین خواهند بود. در مجموع، بحث بر سر آزادی 1200 زندانی فلسطینی است، هرچند ممکن است اسرائیل در مورد برخی اسامی مخالفت کند.»
وی تأکید کرد که حماس تاکنون انعطاف نشان داده و از درخواست برای عقبنشینی کامل اسرائیل به پذیرش عقبنشینیهای جزئی در محورها اصلی، از جمله محورهای فیلادلفیا، نتساریم و مناطق شمالی غزه، عقبنشینی کرده است. همچنین توافقی بر سر آزادی حرکت از جنوب به شمال و ورود حجم زیادی از کمکها، از جمله سوخت، حاصل شده است.
پیشبینی میشود توافق و زمان اجرای آن پیش از عید «حانوکا» (25 دسامبر) مشروط بر نهایی شدن جزئیات اعلام شود.
یک منبع مصری نیز به «الشرق الأوسط» گفت که توافق بسیار نزدیک است و احتمالاً هفته آینده اعلام خواهد شد. وی افزود: «اختلافات کنونی بیشتر بر سر نام زندانیان فلسطینی است. حماس خواستار آزادی مروان البرغوثی است، اما اسرائیل مخالف است. با این حال، حماس به پذیرش توافق جزئی رضایت داده که اجازه ورود حجم بیشتری از کمکها را میدهد. همچنین، مذاکرات در طول آتشبس به نحوه عقبنشینی کامل نیروهای اسرائیلی اختصاص خواهد یافت.»
روز دوشنبه، مقامات اسرائیلی در دوحه برای گفتوگوهای فنی درباره آتشبس میان اسرائیل و حماس حضور یافتند. به گفته یک منبع آگاه، این نشستها میان گروههای فنی از اسرائیل و قطر برگزار شده است. منابع دیگر نیز تأیید کردند که مذاکرات بر پر کردن شکافهای موجود متمرکز است.
یک منبع مصری به شبکه «القاهره الإخباریة» گفت که خبر سفر بنیامین نتانیاهو به قاهره، که توسط رویترز و فرانسپرس منتشر شده بود، صحت ندارد.
تحلیلگران معتقدند اسرائیل با تبلیغ این توافق و صحبت از دوران پس از جنگ، در تلاش است تا پیروزی خود را نشان دهد. از سوی دیگر، حماس نیز به نظر میرسد که انعطاف لازم را برای پذیرش توافق جزئی نشان داده است.
تحلیلگران همچنین بر این باورند که نتانیاهو نیز برای جلوگیری از هرگونه تنش داخلی مجبور به پذیرش این توافق شده است. این توافق همچنین به او امکان خواهد داد که با اجرای این توافق، فشار مربوط به موضوع گروگانها را بهطور موقت کاهش دهد.
عبدالفتاح السیسی، رئیسجمهور مصر، نیز روز سهشنبه در گفتوگویی تلفنی با نیکوس خریستودولیدس، رئیسجمهور قبرس، بر اهمیت دستیابی سریع به توافق آتشبس در غزه تأکید کرد. وی همچنین خواستار مبادله گروگانها و تضمین ارسال کمکهای انسانی بدون مانع به ساکنان غزه شد.