آیا ترامپ اجازه می دهد روسیه در سودان پایگاه داشته باشد؟

کامرون هادسون به «الشرق الاوسط»: واشنگتن نمی خواهد سودان مثل سومالی و لیبی چند پاره شود

وزير الخارجية الأميركية ماركو روبيو (رويترز)
وزير الخارجية الأميركية ماركو روبيو (رويترز)
TT

آیا ترامپ اجازه می دهد روسیه در سودان پایگاه داشته باشد؟

وزير الخارجية الأميركية ماركو روبيو (رويترز)
وزير الخارجية الأميركية ماركو روبيو (رويترز)

کامرون هادسون دیپلمات پیشین آمریکا گفت دولت پرزیدنت دونالد ترامپ به موضوع جنگ در سودان توجه خواهد کرد چرا که نمی خواهد سودان به پناهگاه تروریسم تبدیل و یا مثل سومالی و لیبی دچار چند پارگی شود.هادسون در گفتگو با «الشرق الاوسط» از نایروبی پایتخت کنیا افزود «دولت آمریکا به دنبال حفظ امنیت در امتداد دریای سرخ است که برای رسیدن به این هدف، روسیه و ایران نباید در این منطقه پایگاه داشته باشند». آمریکا همچنین خواهان تردد امن کشتی ها در منطقه است.

هادسون که عضو همکار برنامه آفریقا در مرکز مطالعات استراتژیک و بین المللی است افزود برقراری صلح در خاورمیانه برای دولت ترامپ اهمیت دارد و در این راستا دولت ترامپ سعی می کند توافق های ابراهیم را افزایش دهد. سودان پیشتر به توافق های ابراهیم پیوست اما چگونه توافق ابراهیم در سودان در سایه جنگ جاری در این کشور گسترش خواهد یافت؟ برقراری صلح در خاورمیانه برای تضمین صلح در سودان ضروری است.

پایگاه هوایی روسیه

او درباره توافق بین سودان و روسیه که بر مبنای آن سودان یک پایگاه دریایی در دریای سرخ در اختیار روسیه قرار می دهد افزود «نمی دانم این توافق چقدر معتبر بوده یا چگونه توافقی است اما اگر این حرف درست باشد بی شک ترامپ دردسر بزرگی خواهد داشت و واکنش قاطع و قدرتمندی نشان خواهد داد تا اینکه حساب کار دست سودان بیاید که چنین توافقی بد بوده و باید از آن بترسد. به همین دلیل امیدوارم که روسیه منافع ترامپ در دریای سرخ را به خطر نیندازد».

هادسون گفت دولت پرزیدنت ترامپ اجازه نخواهد داد روسیه در سودان پایگاه دریایی بسازد

هادسون درباره اولویت سودان برای دولت ترامپ خاطر نشان کرد «دولت ترامپ هنوز تیم اداره امور آفریقا را انتخاب نکرده و باید برای این کار برخی از کارمندان رسمی توانا برای مدیریت مسائل آفریقا را تعیین کند. ممکن است که این انتخاب فورا انجام نشود اما امیدواریم که به زودی صورت بگیرد چرا که اوضاع سودان نیازمند اقدام سریع و فوری است. پرزیدنت ترامپ قطعا فرستاده ویژه برای سودان انتخاب خواهد کرد که در ایجاد طرز فکر جدید درباره آنچه باید در سودان انجام داد سهیم خواهد بود». هادسون پیش بینی کرد که دولت ترامپ تحولات ناشی از جنگ در سودان را پیگیری می کند. منظور او تحولات نظامی میدانی است. او گفت «ارتش سودان اینک موفق شد خارطوم پایتخت کشور را پس بگیرد اما هنوز این امکان هست که نیروهای پشتیبانی سریع شهر فاشر مرکز ایالت دارفور شمالی را تصرف کنند و پس از آن کل اقلیم دارفور را بگیرند و در نتیجه حکومت دیگری در فاشر تشکیل شود».

گزینه های دولت آمریکا

او در ادامه گفت «نمی توانم پیش بینی کنم که دولت پرزیدنت ترامپ در خصوص این سناریو چه اقدامی انجام خواهد داد اما چه بسا امکان گفتگو برای رسیدن به صلح در وضعیت کنونی وجود دارد و به نظرم دولت آمریکا از آن حمایت خواهد کرد اما این سناریو نیز ممکن است آشوب ایجاد کند چرا که کسی نمی داند اوضاع به چه سمتی خواهد رفت. برای مثال دو دولت در لیبی وجود دارد و آمریکا با دو دولت گفتگو می کند».هادسون در این باره به اظهارات مارکو روبیو وزیر خارجه آمریکا در کنگره اشاره کرد که از «نیروهای پشتیبانی سریع» به عنوان «شبه نظامیانی یاد کرد که جنایات قتل عام انجام دادند». او گفت «بنابراین تصور نمی کنم که وزارت خارجه آمریکا وارد گفتگو با نیروهای پشتیبانی سریع شود یا مثلا دولت مستقر در فاشر را به رسمیت و مشروع بشناسد».

هادسون معتقد است واکنش دولت جو بایدن رئیس جمهور سابق آمریکا درباره سودان دیر هنگام بود (آسوشیتد پرس)

او گفت «برآوردم این است که دولت ترامپ نسبت به دولت سابق جو بایدن عملکرد بهتری درباره سودان داشته باشد. دولت جو بایدن ارتش سودان و نیروهای پشتیبانی سریع را با هم محکوم کرد و آن دو را به یک اندازه نامشروع می خواند. امیدوارم که دولت ترامپ برخورد بهتری نسبت به ارتش سودان داشته باشد. حالا درست است که ارتش سودان در جنگ جنایت کرده اما به هر حال یک نهاد قانونی و یکی از نهادهای کشور است که بر همین مبنا باید با آن برخورد کرد».

بایدن دیر دست به کار شد

هادسون معتقد است «دولت جو بایدن رئیس جمهور سابق آمریکا در ارتباط با کودتای ۲۵ اکتبر ۲۰۲۱ و جنگ در سودان دیر واکنش نشان داد و پس از گذشت یک سال از جنگ فرستاده ویژه به سودان تعیین کرد. سودان در تمام این مدت گرفتار جنگ بود. بنابراین معتقدم که دولت بایدن آنچنان که باید و شاید به سودان توجه نکرد و در ابتدای کار موضع دولت بایدن سست بود و سپس اعلام کرد که با ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع برخورد برابر خواهد داشت. دولت بایدن توافقات و قراردادها با ارتش را متوقف کرد. ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع با یکدیگر در سودان می جنگند. دولت بایدن اعلام کرد که فقط با نیروهای مدنی مذاکره می کند اما این نیروها یکپارچه و سازماندهی شده نبودند و برنامه ای برای پایان جنگ نداشتند».هادسون گفت «دولت سابق آمریکا تلاش داشت وضع سودان را به دوران انقلاب بازگرداند و این درست نیست چرا که نمی توان زمان را به عقب بازگرداند و کاری به جنگی که شروع شده بود نداشت».

او درباره اینکه تکلیف تحریم آمریکا علیه فرماندهان طرفین جنگ یعنی عبد الفتاح البرهان فرمانده ارتش و محمد حمدان دقلو (حمیدتی) فرمانده «نیروهای پشتیبانی سریع» گفت «اگر دولت جو بایدن می خواست تحریم کند باید این کار را در آغاز جنگ انجام می داد نه در روزهای آخر».

هادسون افزود «به نظرم دولت سابق آمریکا به خوبی از مساله تحریم ها استفاده نکرد اما به هر حال تحریم ها هنوز هستند و دولت ترامپ فرصت دارد تا این تحریم ها را برای رسیدن به آنچه می خواهد در سودان بشود اعمال کند. دولت ترامپ باید فهرستی از شروطی تهیه کند که باعث لغو تحریم ها به خصوص علیه ژنرال برهان می شوند. به نظرم دولت آمریکا باید علنا بگوید چطور می خواهد تحریم ها را لغو کند و خیلی آشکار شروط خود را برای برداشتن تحریم ها اعلام کند».

البرهان جنگ طلب نیست

این دیپلمات پیشین آمریکا که ماه نوامبر ۲۰۲۳ به پورت سودان سفر کرده بود از عبد الفتاح البرهان رئیس شورای حاکمیت سودان به عنوان یک ژنرال «بسیار با تدبیر‍» یاد کرد و گفت البرهان می داند که جنگ کنونی کشور و مردم و اقتصاد سودان را نابود کرد.هادسون یاد آور شد «آنچه من از او (البرهان) شنیدم این است که او نمی خواهد جنگ بیش از این طول بکشد و معتقد است که توجیه کافی برای پایان جنگ وجود ندارد و باید صلح برقرار شود. او خواهان جنگ نیست و می خواهد جنگ پایان پیدا کند».

البرهان نمی خواهد جنگ بدون از بین بردن تهدیدها پایان پیدا کند (رویترز)

او خاطر نشان کرد «به نظرم البرهان خواهان پایان جنگ است اما می خواهد به تهدیدهای (نیروهای پشتیبانی سریع) پایان دهد. بنابراین مساله فقط پایان جنگ نیست بلکه مشکل البرهان این است که باید راهکار پایدار در سودان ایجاد شود تا دوباره جنگ در کشور آغاز نشود».

هادسون اظهار داشت پرزیدنت دونالد ترامپ با کشورهای عربی همسایه سودان روابط خوبی دارد. او افزود «همه این کشورها منافع زیادی در سودان دارند که می توان در قالب یک توافق تامین کرد تا سودان از این جنگ خارج شود. تصور می کنم که پرزیدنت ترامپ از نفوذ خود برای تشویق گفتگو استفاده خواهد کرد اما رفتارهای ترامپ قابل پیش بینی نیستند و نمی توان پیش بینی کرد که او چه خواهد کرد».



سعودی: میزبانی مذاکرات روسیه و آمریکا تقویت امنیت و صلح جهانی است



شاهزاده محمد بن سلمان در حال ریاست بر جلسه هیئت وزیران پادشاهی عربی سعودی در ریاض، سه‌شنبه (واس)
شاهزاده محمد بن سلمان در حال ریاست بر جلسه هیئت وزیران پادشاهی عربی سعودی در ریاض، سه‌شنبه (واس)
TT

سعودی: میزبانی مذاکرات روسیه و آمریکا تقویت امنیت و صلح جهانی است



شاهزاده محمد بن سلمان در حال ریاست بر جلسه هیئت وزیران پادشاهی عربی سعودی در ریاض، سه‌شنبه (واس)
شاهزاده محمد بن سلمان در حال ریاست بر جلسه هیئت وزیران پادشاهی عربی سعودی در ریاض، سه‌شنبه (واس)

پادشاهی عربی سعودی بار دیگر از میزبانی مذاکرات بین روسیه و ایالات متحده در خاک پادشاهی استقبال کرد و تاکید کرد این اقدام در چارچوب تلاش‌های این کشور برای تقویت امنیت و صلح جهانی انجام شده است. این موضوع در جلسه هیئت وزیران به ریاست شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد و رئیس هیئت وزیران، در ریاض، سه‌شنبه، مورد تأکید قرار گرفت.

ولیعهد سعودی در ابتدای جلسه، هیئت وزیران را از محتوای تماس تلفنی که از سوی امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه دریافت کرده بود، و همچنین از جزئیات دیدار با مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، مطلع کرد. در این دیدارها، روابط مشترک بین پادشاهی و دو کشور و راه‌های توسعه آن در زمینه‌های مختلف مورد بررسی قرار گرفت، همچنین تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی و تلاش‌های انجام‌شده در این زمینه‌ها بررسی شد.

سلمان الدوسری، وزیر اطلاع‌رسانی سعودی، پس از جلسه توضیح داد که هیئت وزیران به بررسی کلیه فعالیت‌های دولت در روزهای گذشته پرداخت، به ویژه مواردی که مربوط به تقویت همکاری‌های دوجانبه با کشورهای برادر و دوست و همچنین نتایج مشارکت‌های پادشاهی در نشست‌های منطقه‌ای و بین‌المللی بود. این اقدامات در راستای اهمیت دادن به کار جمعی و پیش‌برد آن به سمت افق‌های گسترده‌تر انجام شده است تا آرمان‌ها و اهداف مورد نظر محقق شود.

هیئت وزیران همچنین بر تأکیدات سعودی در جریان اجلاس چهل‌ودوم وزرای داخله کشورهای عرب مبنی بر اهمیت تقویت روند همکاری‌های امنیتی مشترک و ضرورت هماهنگی و یکپارچگی تلاش‌ها برای مبارزه با جرائم در تمام اشکال و صور آن، و همچنین نظارت بر تحولات ابزارهای آن، تأکید کرد. علاوه بر این، هیئت وزیران بر لزوم تدوین یک استراتژی امنیتی برای مقابله با تهدیدات و چالش‌های مشترک تأکید کرد.

هیئت وزیران سعودی تأکید کرد که مذاکرات روسیه و آمریکا در ریاض به منظور تقویت امنیت و صلح انجام شده است (واس)

هیئت وزیران تأکید کرد که پذیرش ریاست شبکه جهانی عملیات مقامات اجرایی قانون برای مبارزه با فساد توسط سعودی، نشان‌دهنده اعتماد جامعه بین‌المللی به ایجاد تحولی کیفی در توسعه همکاری بین کشورهای عضو و هر آنچه که به توسعه سیاست‌ها و ابزارهای لازم برای مقابله با جرائم فساد کمک می‌کند، است.

«اعلان جده»

هیئت وزیران از محتوای «اعلان جده» که در سیزدهمین کنفرانس وزرای فرهنگ جهان اسلام صادر شد، استقبال کرد. این اعلامیه شامل دیدگاهی واحد برای تقویت نقش فرهنگ در توسعه اجتماعی و اقتصادی، حفاظت از میراث اسلامی و حمایت از ابتکارات مشترک با هدف مقابله با چالش‌های جهانی است.

در مورد مسائل داخلی، هیئت وزیران به مناسبت «روز تأسیس» که روز شنبه آینده (۲۲ فوریه) برگزار می‌شود، ابراز افتخار کرد از تاریخ دولت سعودی و ریشه‌های عمیق آن و تمدنی که سه قرن قدمت دارد. همچنین از آنچه که این دولت در زمینه وحدت، همبستگی، عدالت و تداوم در ساخت و ساز و توسعه ایجاد کرده است، تقدیر کرد.

هیئت وزیران به مناسبت «روز تأسیس» از تاریخ دولت و ریشه‌های عمیق آن که سه قرن قدمت دارد، ابراز افتخار کرد (واس)

وزیر اطلاع‌رسانی سعودی توضیح داد که هیئت وزیران دستاوردهای پادشاهی را در جایگاه برجسته‌ای در میان ۱۰ بازار بزرگ جهانی در زمینه ذخیره‌سازی انرژی با باتری‌ها، همزمان با راه‌اندازی «پروژه بی‌شه» با ظرفیت ۲۰۰۰ مگاوات ساعت، مورد بررسی قرار داد. این دستاوردها نشان‌دهنده تحول کیفی در بخش انرژی است که رهبری این کشور را در تولید و صادرات انواع انرژی تقویت می‌کند.

«لیب ۲۰۲۵»

هیئت وزیران از موفقیت نسخه چهارم کنفرانس «لیب ۲۰۲۵» که در ریاض تحت عنوان «افق‌های جدید» برگزار شد، تقدیر کرد. این کنفرانس شامل اعلام مجموعه‌ای از سرمایه‌گذاری‌ها و راه‌اندازی‌هایی با ارزش بیش از ۱۴٫۹ میلیارد دلار بود که به منظور تقویت نوآوری در زیرساخت‌های دیجیتال و فناوری، و حمایت از تحقیق و توسعه، هوش مصنوعی و رایانش ابری انجام شد.

هیئت وزیران از افتتاح ۶۰۰ شرکت جهانی با مرکزیت در پادشاهی تقدیر کرد. این امر در شرایطی صورت گرفت که اقتصاد سعودی از ثبات و اعتماد در سطح بین‌المللی، چشم‌اندازهای رشد امیدوارکننده، وجود نیروهای متخصص و باتجربه، و همچنین موقعیت استراتژیک برخوردار است.