سازمان ملل گزارش داد: حمایت مالی ایران از حوثی‌ها با قاچاق سوخت

سازمان ملل گزارش داد: حمایت مالی ایران از حوثی‌ها با قاچاق سوخت
TT

سازمان ملل گزارش داد: حمایت مالی ایران از حوثی‌ها با قاچاق سوخت

سازمان ملل گزارش داد: حمایت مالی ایران از حوثی‌ها با قاچاق سوخت

کارشناسان سازمان ملل در گزارشی جدید که «الشرق الاوسط» به نسخه ای از آن دست یافته، می‌گویند محموله‌های سوختی که به‌طور غیرقانونی توسط ایران برای میلشیای حوثی یمن ارسال می‌شود، توسط این گروه برای تأمین مالی جنگ آنها با دولت مشروع یمن صرف می‌شود. آنها همچنین اطلاعات مفصلی دربارهٔ نقض گسترده حقوق بشر و قوانین بین‌المللی توسط حوثی‌ها منتشر کرده‌اند.

گروه ناظر بر تحریم‌های یمن در گزارشی ۸۵ صفحه‌ای که به شورای امنیت ارائه شده و نسخه‌ای از آن به رویت الشرق الاوسط رسیده‌است، همچنین به این نتیجه رسیده‌اند که در سال ۲۰۱۸ ائتلاف بین‌المللی به رهبری سعودی در مبارزه علیه حوثی‌ها «موفقیت‌های بزرگی» کسب کرده‌است، در عین حال «رهبری حوثی‌ها نیز همچنان به تحکیم کنترل خود بر نهادهای دولتی و غیردولتی یمن می‌پردازد.»

ناظران سازمان ملل تأکید کرده‌اند که تنها نکته مثبت در ارتباط با جنگ یمن مذاکرات طرف‌های درگیر در سوئد و قصد هر دو طرف برای برقرای آتش‌بس در شهر حدیده بوده‌است.

حوثی‌ها پیش تر به سمت سعودی موشک‌های بالستیک پرتاب کردند و کشتی‌ها را در دریای سرخ مورد هدف قرار دادند.

این گزارش حاکی است که تعدادی از شرکت‌های کوچک داخل و خارج یمن با مشخصات جعلی تلاش کرده‌اند تا با هدف دور زدن تحریم‌های سازمان ملل و حمایت مالی از حوثی‌ها نسبت به قاچاق سوخت اقدام کنند. در سندی که ناظران از تحقیقات خود در یمن تهیه کرده‌اند آمده‌است که چند شرکت «در درون و بیرون یمن» به عنوان عناصر پوشش‌دهنده عمل کرده و از حساب‌ها و اسناد جعلی برای ارسال سوخت به حوثی‌ها استفاده کرده‌اند. برای این منظور از فردی استفاده شده که در لیست تحریم‌های سازمان ملل قرار دارد. نام این فرد فاش نشده‌است.

در گزارش کارشناسان سازمان ملل آمده‌است: «درآمد ناشی از فروش این سوخت برای تأمین هزینه‌های نظامی حوثی‌ها در جنگ استفاده می‌شود.»

این گزارش می‌افزاید که این سوخت از «بنادری در جمهوری اسلامی ایران و با مدارکی جعلی» به یمن فرستاده می‌شوند تا بتوانند تحریم‌های سازمان ملل را دور بزنند.

آنها همچنین می‌گویند که در یکی از موارد حمله به کشتی‌های حامل کمک‌های انسان دوستانه، حوثی‌ها اعلام کردند که به یک کشتی حامل گندم حمله کردند که کمک‌های بشردوستانه را در معرض خطر قرار دادند. آنها همچنین می‌گویند که حوثی‌ها به دو نفتکش سعودی هر کدام با دو میلیون بشکه نفت خام حمله‌ور شدند که «نزدیک بود یک فاجعه محیط زیستی در دریای سرخ رقم بزنند.»

براساس شواهد موجود در گزارش سازمان ملل، حوثی‌ها بر خلاف سال‌های ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ میلادی که متکی به واردات سلاح بودند، طی سال ۲۰۱۸ به توانمندی تولید و استقرار تسلیحات نظامی دست یافته‌اند؛ لذا تحقیقات جدید کارشناسان این سازمان بر این امر متمرکز است که کدام یک از کشورهای خارجی در این زمینه با حوثی‌ها همکاری کرده‌است.

این کمیته در پیوست‌های محرمانه و غیرقابل انتشار این گزارش که به دست «الشرق الاوسط» رسیده‌است، به نقض گسترده حقوق بین‌الملل توسط حوثی‌ها اشاره دارد. کارشناسان در پیوست ۳۶ ویژه مورد هدف قراردادن غیرنظامیان توسط نیروهای حوثی در تعز آمده‌است که این گروه در دو مورد قتل غیرنظامیان به دست تک تیراندازهای حوثی که منجر به کشته شدن یک زن و دو کودک شده تحقیق کرده‌است. همچنین این گروه اطلاعاتی از بازداشت شدگان سابق و فعلی و نزدیکان و خانواده‌های آنها و نیز وکلا و سازمان‌های ذیربط کسب کرده که نقض گسترده قانون بین‌الملل و حقوق بشر را ثابت می‌کند. این گروه معتقد است که برخی از مسئولان گروه حوثی همچون سازمان امنیت سیاسی در صنعا خود مسئول شکنجه بوده‌اند.

همچنین دربارهٔ ربودن افراد و ناپدیدشدن اجباری آنها توسط نزدیکانشان، این گروه هشت مورد دستگیری افراد در مکان‌های ناشناخته به مدت زمانی ۸ ماه تا ۴ سال را ثبت کرده‌است. در ۵ مورد سرنوشت افراد کماکان مجهول است.



رایزنی‌های سیاسی میان مصر و ایران برای توسعه روابط دوجانبه

کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
TT

رایزنی‌های سیاسی میان مصر و ایران برای توسعه روابط دوجانبه

کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)

مصر و ایران توافق کردند مسیر بررسی و شناسایی ظرفیت‌های روابط دوجانبه را ادامه دهند.
وزیر خارجه و مهاجرت مصر، بدر عبدالعاطی، در یک نشست خبری مشترک با همتای ایرانی‌اش، عباس عراقچی، در قاهره در روز دوشنبه اعلام کرد: «مسیر جدیدی برای مشورت‌های سیاسی بین دو کشور آغاز شده که در سطحی پایین‌تر از وزیران خارجه برگزار خواهد شد و ابعاد مختلف روابط دوجانبه را بررسی خواهد کرد.»

عباس عراقچی روز دوشنبه به قاهره سفر کرد و با رئیس‌جمهور مصر، عبدالفتاح السیسی، دیدار داشت. همچنین دو نشست، یکی دوجانبه و دیگری گسترده‌تر، با وزیر خارجه مصر، بدر عبدالعاطی برگزار کرد. این دیدارها به‌عنوان نشانه‌ای از حرکت روابط دو کشور به‌سوی گام‌های نزدیک‌تر تلقی شد.

بر اساس بیانیه رسمی دفتر ریاست‌جمهوری مصر، السیسی و عراقچی «بر اهمیت ادامه مسیر فعلی برای بررسی چشم‌اندازهای توسعه مشترک روابط بین دو کشور تأکید کردند.»

وزیر خارجه مصر در این نشست خبری گفت که گفتگوها «بر لزوم گسترش روابط دوجانبه تمرکز داشت، با در نظر گرفتن نگرانی‌های هر دو طرف»، و تأکید کرد که «تمایل متقابل برای توسعه روابط وجود دارد.» او افزود که دیدارهای متقابل دو طرف «نشان‌دهنده تحول مثبتی در روابط دوجانبه است.»

از سوی دیگر، عباس عراقچی در این نشست خبری گفت: «این چهارمین دیدار من با رئیس‌جمهور السیسی است و بیش از ۱۰ دیدار نیز با وزیر خارجه مصر داشته‌ام. این نشان می‌دهد که کشورم چقدر به گسترش روابط با مصر اهمیت می‌دهد.»

او اضافه کرد: «اراده‌ای برای توسعه روابط و گسترش همکاری‌ها در عرصه‌های سیاسی، اقتصادی و دیگر زمینه‌ها وجود دارد.» عراقچی ادامه داد: «ما اراده‌ای داریم برای تقویت روابط و رفع موانع آن. مسیر اکنون بیش از هر زمان دیگری برای توسعه روابط باز است.»

وی همچنین به «ادامه گفت‌وگوهای سیاسی و توافق بر افزایش مبادلات تجاری و همکاری در چارچوب سازمان‌های بین‌المللی، به‌ویژه در موضوعات منطقه‌ای» اشاره کرد و گفت: «سطح اعتماد بین قاهره و تهران هیچ‌گاه تا این حد بالا نبوده است.»

ایران و مصر در سال ۱۹۷۹ روابط دیپلماتیک خود را قطع کردند و پس از ۱۱ سال، تنها در سطح کاردار روابط را از سر گرفتند. در دو سال گذشته، چندین دیدار میان وزیران دو کشور برای بررسی امکان توسعه روابط انجام شد. در مه ۲۰۲۳، دولت ایران به وزارت خارجه دستور داد تا گام‌هایی برای تقویت روابط با مصر بردارد.

افزون بر دیدارهای وزرای خارجه، دیدار میان السیسی و رئیس‌جمهور فقید ایران، ابراهیم رئیسی، در نوامبر ۲۰۲۴ در ریاض نیز از جمله نقاط عطف در این مسیر بود.

هدی رؤوف، استاد علوم سیاسی و رئیس بخش مطالعات ایران در مرکز مطالعات استراتژیک مصر، به روزنامه «الشرق الاوسط» گفت: «سفر عراقچی به قاهره با هدف تداوم گفت‌وگوها و بررسی امکان نزدیکی بیشتر میان دو کشور انجام شده، به‌ویژه در شرایطی که ایران در سال‌های اخیر تلاش‌هایی برای بهبود روابط انجام داده و مصر نیز با احتیاط به این موضوع نگاه کرده است.»

او افزود: «این سفر حاکی از تحول مثبت در روابط و نشانگر گام‌هایی عملی در جهت نزدیکی بیشتر دو کشور در آینده است، به‌ویژه در زمینه گردشگری و تجارت، و نیز همکاری در پرونده‌های منطقه‌ای، به‌ویژه جنگ غزه و امنیت دریای سرخ.»

در دیدار میان السیسی و عراقچی، تحولات شتاب‌زده منطقه بررسی شد. رئیس‌جمهور مصر بر موضع کشورش مبنی بر رد گسترش دایره درگیری تأکید کرد و هشدار داد که «تشدید بحران ممکن است به جنگی فراگیر در سطح منطقه بینجامد که پیامدهای خطرناکی برای امنیت و منابع کشورهای منطقه خواهد داشت.» او همچنین بر اهمیت مذاکرات جاری بین ایران و آمریکا تأکید کرد.

السیسی همچنین خواستار «توقف فوری درگیری‌ها در نوار غزه و ارسال کمک‌های انسانی» شد و تأکید کرد که «بازگشت وضعیت عادی در تنگه باب‌المندب و دریای سرخ ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است.»

عبدالعاطی و عراقچی در مشورت‌های سیاسی خود، علاوه بر روابط دوجانبه، به وضعیت در غزه، سوریه، لبنان، امنیت دریایی در دریای سرخ و مذاکرات ایران و آمریکا پرداختند.

وزیر خارجه مصر بر لزوم «حفظ آزادی کشتیرانی در دریای سرخ و بازگرداندن آرامش به منطقه» تأکید کرد و گفت: «مصر بیشترین آسیب را از تنش‌های نظامی منطقه دیده است.» او همچنین از توافق اخیر یمن و آمریکا و تأثیر مثبت احتمالی آن بر امنیت دریایی و تجارت جهانی استقبال کرد.

عراقچی نیز گفت: «مذاکرات درباره یمن و دریای سرخ به‌طور جزئی بررسی شد» و تأکید کرد که «حوثی‌ها همانند حماس و حزب‌الله گروه‌هایی مستقل هستند که تصمیمات خود را مستقل از تهران می‌گیرند.» او افزود: «حملات حوثی‌ها علیه اسرائیل و در حمایت از فلسطین است.»

از نوامبر ۲۰۲۳، حوثی‌ها در حمایت از غزه، به کشتی‌ها در دریای سرخ حمله کرده‌اند. این حملات موجب اختلال در تجارت جهانی و کاهش شدید درآمدهای کانال سوئز شده است.

عبدالعاطی همچنین گزارش همتای ایرانی‌اش درباره نتایج پنج دور مذاکرات میان ایران و آمریکا بر سر برنامه هسته‌ای ایران را شنید و ابراز امیدواری کرد که این گفت‌وگوها به موفقیت برسد و «راه‌حلی مسالمت‌آمیز، جامع و پایدار برای کاهش تنش‌ها و برقراری آرامش در منطقه حاصل شود.»

او تأکید کرد که مصر مصمم است از هرگونه تنش و آشوب بیشتر در منطقه جلوگیری کند، چراکه این منطقه هم‌اکنون نیز با بحران‌های بزرگی دست‌وپنجه نرم می‌کند. عبدالعاطی گفت که قاهره کاملاً از مذاکرات برای کاهش تنش حمایت می‌کند و این مذاکرات را «فرصتی مناسب برای جلوگیری از تشدید بحران» دانست و از نقش مثبت عمان در این زمینه تمجید کرد.

او افزود: «در صورت وقوع درگیری نظامی، همه بازنده‌اند. این گزینه‌ای عاقلانه نیست. مصر همواره تأکید کرده که راه‌حل‌ها باید سیاسی باشد و نگرانی‌های همه طرف‌ها را در نظر بگیرد.»