نزاع بر سر بازگشایی «آرامگاه پادشاهان» در قدس شرقی

فرانسه خواهان تضمین برای عدم ورود به درگیری‌های قانونی است

نزاع بر سر بازگشایی «آرامگاه پادشاهان» در قدس شرقی
TT

نزاع بر سر بازگشایی «آرامگاه پادشاهان» در قدس شرقی

نزاع بر سر بازگشایی «آرامگاه پادشاهان» در قدس شرقی

در یکی از نقاط قدس شرقی گنجی در زیر زمین نهفته که از یادها رفته است. این منطقه که «آرامگاه پادشاهان» نام دارد در اختیار فرانسه است تا بعد از مذاکرات در معرض نمایش عموم قرار بگیرد.
به گزارش الشرق الاوسط، به نقل از خبرگزاری فرانسه این گورستان در 820 متری شمال شهر قدیم است و براساس افسانه‌ها ملکه هیلانه و فرزندانش در آن مدفون هستند.
براساس این گزارش این گورستان از سال 2010 به دلیل عملیات بازسازی و ترمیم که 1.1 میلیون دلار هزینه داشت، بسته شده‌است.
وضعیت نادر آرامگاه، احترام یهودی‌ها به محل دفن و همچنین قرار داشتن آن در مکانی که محل نزاع است نیز باعث پیچیدگی شرایط بازگشایی آن شده‌است.
معمولا مکان‌های باستانی قدس شرقی از اهمیت دینی زیادی برخوردار است و مسائل زیادی در ارتباط با نزاع اسرائیل و فلسطین دربارۀ آن وجود دارد.

فرانسه خواهان تضمین است
پنجشنبۀ گذشته گروهی از یهودیان افراطی در کنار درب این آرامگاه تجمع کرده تا با اعمال فشار باعث بازگشایی آن شوند و مناسک دینی را در آن به جا بیاورند؛ چرا که معتقدند اجداد قدیم یهود در آن دفن شده‌اند.
از سوی دیگر در دادگاه رابین تنشی پیرامون تملک این آرامگاه و ادعای قانونی فرانسه در تملک آن به وجود آمد.
فرانسه نیز می‌خواهد قبل از بازگشایی این آرامگاه تضمین‌هایی به دست آورد تا بعدا وارد درگیری‌های قانونی نشود. همچنین خواستار پایبندی به چگونگی مدیریت این مکان و بازدید از آن است.

قبر ملکه
در خصوص تاریخ مکان و به تملک در آمدن توسط فرانسه توسط مشکلاتی وجود دارد.
جان بابتيست هومبرت باستان شناس فرانسوی که این مکان را کاوشگری کرد عنوان کرد کاوشگری‌هایی متعلق به دورۀ عثمانی در این مقبره است که اولین کاوشگری‌های جدید قدس است.
ویلیسیان دی سوسلی شرق شناس فرانسوی از سال 1863 این پروژه را در دست گرفت تا اثبات کند که این آرامگاه متعلق به شخصیت‌های برجسته‌ای همچون داود و سلیمان است که در کتاب مقدس ذکر شده‌اند به همین دلیل نام «آرامگاه پادشاهان» بر آن اطلاق شد و علیرغم رد این نظریه همچنان این نام بر آن ماند. 
در این آرامگاه تابوت‌های زیادی پیدا شد که در موز «لوور» فرانسه است و یکی از آنها دارای نقوشی آرامی است.
بر اساس نظریه‌ای این مقبره متعلق به ملکه هیلینا از آدیابن در کردستان عراق است و شاید این  آرامگاه را در آن محل برای خانواده حاکم آن ساخته است.
نظریه‌ای نیز وجود دارد و آن این است که در طول سالیان دراز این آرامگاه چندین بار استفاده شده‌است.
بعد از کاوشگری ویلیسیان دی سوسلیف، برادران پیریر این آرامگاه را خریدند. آنها از صرافان یهودی فرانسه بودند که بعد از آن این آرامگاه را به دولت فرانسه تحویل دادند.

آرامگاه بسیار بزرگ است
این آرامگاه در 700 متری اورشلیم قرار دارد و پله‌های سنگی آن به دو حمام بزرگ برای ادای مناسک و فضایی بزرگ در برابر قبر منتهی می‌شود.
این آرامگاه در زیر زمین و مساحت آن 250 متر مربع است.
بر اساس اظهارات هومبرت باستان شناس فرانسوی، بزرگی این آرامگاه به این معنی است که تنها برای سلالۀ ملکه هیلینا نبوده‌است بلکه احتمال دارد به دستور نواده هیرود بزرگ ساخته شده باشد، چرا که برای ملکه به تنهایی بسیار بزرگ است.



چگونه عراق از «تهدیدی وجودی خطرناک‌تر از داعش» نجات یافت؟

مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
TT

چگونه عراق از «تهدیدی وجودی خطرناک‌تر از داعش» نجات یافت؟

مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)

منابع دیپلماتیک در بغداد به روزنامه «الشرق الاوسط» گفتند مقام‌های عراقی نگران کشیده شدن کشور به جنگ میان ایران و اسرائیل بودند و آن را «تهدیدی وجودی برای عراق» توصیف کردند که خطرناک‌تر از تهدید داعش بود؛ همان گروهی که زمانی یک‌سوم خاک کشور را اشغال کرده بود.

این منابع توضیح دادند:
«داعش یک پدیده بیگانه بود که در نهایت باید از بدن عراق به‌ویژه با توجه به حمایت منطقه‌ای و بین‌المللی از بغداد برای مقابله با آن طرد می‌شد. اما جنگ ایران و اسرائیل، وحدت عراق را تهدید می‌کرد.»

شرح تهدید وجودی از نگاه منابع دیپلماتیک:

همزمان با آغاز جنگ، بغداد پیام‌هایی از اسرائیل از طریق جمهوری آذربایجان و کانال‌های دیگر دریافت کرد. در این پیام‌ها آمده بود که اسرائیل در صورت حمله‌ای از خاک عراق، پاسخ‌هایی «سخت و دردناک» خواهد داد. اسرائیل مسئولیت هرگونه حمله از خاک عراق را متوجه دولت عراق دانسته بود.

آمریکا نیز از زبان توصیه‌آمیز قبلی عبور کرد و مستقیماً نسبت به عواقب وخیم حملات احتمالی گروه‌های وابسته به ایران هشدار داد.

مقام‌های عراقی نگران «سناریوی فاجعه» بودند. سناریویی که در آن، گروه‌های عراقی به اسرائیل حمله می‌کردند و اسرائیل نیز با موجی از ترورهای هدفمند مشابه آنچه علیه فرماندهان حزب‌الله لبنان و ژنرال‌ها و دانشمندان ایرانی در آغاز جنگ انجام داد، پاسخ می‌داد.

به گفته این منابع، اگر اسرائیل حملات دردناکی علیه این گروه‌ها انجام می‌داد، خشم در میان شیعیان عراق شعله‌ور می‌شد. این وضعیت ممکن بود مرجعیت شیعه را وادار به اتخاذ موضعی جدی کند و در نتیجه، بحران به شکل تقابل مستقیم شیعیان با اسرائیل درمی‌آمد.

این سناریو باعث شد نگرانی‌هایی شکل گیرد مبنی بر اینکه سایر گروه‌های عراقی، شیعیان را مسئول کشاندن کشور به جنگی بدانند که می‌شد از آن دوری کرد. در چنین شرایطی، احتمال بروز شکاف دوباره میان شیعیان و سنی‌ها و تهدید دوباره برای وحدت عراق وجود داشت.

خطر دیگر، موضع احتمالی کردها بود. این احتمال وجود داشت که کردها اعلام کنند دولت مرکزی فقط نماینده یک گروه است، کشور از جنگ‌ها خسته شده و اقلیم دیگر نمی‌خواهد خود را با بغداد درگیر کند؛ چراکه نزدیکی به بغداد، اقلیم را وارد جنگ‌هایی می‌کند که نمی‌خواهد در آن‌ها شرکت داشته باشد.

نقش دولت السودانی

دولت محمد شیاع السودانی با ترکیبی از قاطعیت و تدبیر عمل کرد. به گروه‌ها هشدار داد که تحمل هیچ تلاشی برای کشاندن کشور به جنگی که وحدتش را تهدید می‌کند، ندارد. همزمان، کانال‌های ارتباطی با قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی، به‌ویژه آمریکا، را باز نگه داشت.

موضع ایران و موازنه داخلی
دولت عراق از موضع تهران هم بهره برد. ایران نه‌تنها از گروه‌ها نخواست وارد جنگ شوند، بلکه آن‌ها را به خویشتنداری تشویق کرد. برخی معتقدند تهران نمی‌خواست پس از از دست دادن سوریه، روابطش با عراق را نیز قربانی کند.

عامل مهم دیگر، درک گروه‌ها از بزرگی جنگ بود. آن‌ها می‌دانستند این نبرد از توانشان فراتر است؛ به‌ویژه با توجه به شرایط حزب‌الله در لبنان و نفوذ اطلاعاتی اسرائیل درون ایران. اسرائیل نشان داده بود که اطلاعات دقیقی از گروه‌های دشمن دارد و با برتری تکنولوژیک خود، می‌تواند به اهدافش برسد.

سه حمله ناکام

با وجود فشارها، به گفته منابع دیپلماتیک، گروه‌های بی‌انضباط تلاش کردند سه حمله را طراحی و اجرا کنند؛ اما نیروهای امنیتی عراق توانستند پیش از اجرا آن‌ها را خنثی کنند.

منابع همچنین گفتند که ایران زخمی عمیق برداشت؛ چراکه اسرائیل جنگ را به خاک ایران کشاند و آمریکا را به هدف گرفتن تأسیسات هسته‌ای آن ترغیب کرد. به‌گفته این منابع، اگر ایران در پرونده هسته‌ای امتیاز ندهد، احتمال دور تازه‌ای از درگیری وجود دارد.