بالاگرفتن بحث و جدل در عراق درباره قراردادهای انعقادی با اردن

امید استان های غربی به امنیت و سرمایه گذاری به دنبال گشایش گذرگاه طریبیل

بالاگرفتن بحث و جدل در عراق درباره قراردادهای انعقادی با اردن
TT

بالاگرفتن بحث و جدل در عراق درباره قراردادهای انعقادی با اردن

بالاگرفتن بحث و جدل در عراق درباره قراردادهای انعقادی با اردن

 یک روز بیشتر از اعلام خبر گشایش گذرگاه مرزی طریبیل توسط عادل عبد المهدی نخست وزیر عراق و عمر الرزاز همتای اردنی اش نگذشته بود که ده ها کامیون روز یکشنبه (۳ فوریه) از اردن از این گذرگاه به عراق عبور کردند. در حالیکه جدل سیاسی و اقتصادی درباره منفعت این توافق بین دو کشور درباره گشایش گذرگاه طریبیل در عراق بالا گرفته عبد المهدی به نظر ناظران با بی توجهی به این همه سروصدا و با تکیه به تجربه اقتصادی و آکادمیک چندین دهه خود به دنبال بیرون کشیدن اقتصاد عراق از الگوی رانتی و هدایت آن به اقتصاد بازار است.
عبد الله الخربیط نماینده استان الانبار در پارلمان عراق به «الشرق الاوسط» گفت «این توافقنامه برای عراق حائز اهمیت است؛ چه اینکه حالا کامیون ها می توانند در مسیر بین المللی که دو کشور را به یکدیگر وصل می کند تردد کنند. این توافقنامه منجر به اشتغال زایی در استان الانبار می شود و احتمال بازگشت تروریسم را به صفر می رساند. ما به چنین تصمیم گیری شجاعانه ای نیاز داشتیم. اردن همکاری امنیتی با عراق را به بالاترین سطح می رساند و از همه ظرفیت های اطلاعاتی خود برای حفظ مرزهای شرقی اش بهره برداری می کند. عراق می تواند به زیادی اردن و سوریه را از لحاظ اقتصادی وابسته خود کند و امنیت برقرار نماید و منابع انسانی و سرمایه فراهم کند. عراق مجبور است تا به محاصره و تحریم ایران که از ماه آینده آغاز می شوند گردن نهد وگرنه مورد تحریم های شدید و بی سابقه ای قرار می گیرد».
کریم هلال الکربولی گزارشگر شورای استان الانبار به الشرق الاوسط گفت «همزمان با گشایش گذرگاه طریبیل و تردد کامیون ها دوره جدیدی برای مردم استان الانبار و نیز بقیه استان های عراق شروع می شود. مساحت الانبار یک سوم مساحت کل عراق است. این اقدام منجر به ایجاد هزاران شغل برای جوانان و رونق بازار و مغازه های گوناگون در این مسیر ۵۰۰ کیلومتری می شود. ما خیلی وقت پیش منتظر گشایش گذرگاه بودیم اما برخی این طرح را متوقف کردند. اما حالا ما می توانیم فصل تروریسم را ببندیم چرا که بیکاری روی دیگر تروریسم است».
حیدر الملا نماینده دوره پیشین مجلس و عضو بارز «ائتلاف اصلاح» به الشرق الاوسط گفت «این توافقنامه باعث برقراری امنیت در الانبار می شود. ناامنی در این استان سالانه سه میلیارد دلار هزینه دارد. به اینها باید سرمایه گذاری را افزود. سرمایه گذاری در استان سرشار از منابع طبیعی به دلیل تروریسم متوقف شده بود».
او یادآور شد «عملیات تروریستی جان چند صد نفر را گرفته . این حمله ها باید متوقف شد. هزاران فرصت شغلی از بین رفته است».
او درباره یکی از مفاد توافقنامه درباره معافیت برخی کالاهای اردن از مالیات افزود «این معافیت ها در کل حتی به ۲۰ میلیون دلار هم نمی رسد و کالاهای محدودی را شامل می شود. اما در مقابل سود چند میلیارد دلاری را نباید فراموش کرد».
طارق الحموری وزیر صنایع و تجارت اردن گفت «عراق و اردن بیش از هفت تفاهم نامه برای همکاری در بخش بازرگانی و اقتصادی و خدمات و حمل و نقل و برق و بهداشت امضا کردند. دو کشور درباره به اجرا گذاشتن طرح معافیت گمرکی ۳۹۳ کالای اردنی توسط مجلس عراق به توافق رسیدند. با توجه به تفاهمات صورت گرفته یک شرکت اردنی و عراقی در مرز دو کشور احداث می شود و اقدامات برای ایجاد منطقه صنعتی مشترک آغاز می گردد. کالاهای اردنی که شامل معافیت گمرکی می شوند با کالاهای عراقی رقابت نمی کنند».
وزیر اردنی درباره خط لوله انتقال نفت گفت «این خط لوله بعد از مطالعات فنی لازم از بصره به عراق کشیده می شود».
ایاد علاوی رهبر «ائتلاف الوطنیه» در بیانیه ای ضمن استقبال از توافق صورت گرفته بین عراق و اردن این قرارداد را خوب و اقدامی رو به جلو در راستای تعمیق روابط بین دو کشور برادر ارزیابی کرد. علاوی افزود که این اقدام دیر اتخاذ شد.
منصور البعیجی نماینده وابسته به «ائتلاف سازندگی» گفت «اقدام دولت برای معافیت گمرکی کالاهای اردنی صادره به عراق و ساخت خط لوله نفت خطرناک و غیر قابل قبول است. دولت عراق تصمیم هایی گرفته که مجلس نباید اجازه اجرا شدنشان را بدهد و نمونه آن هم ساخت خط لوله نفت به اردن و صادرات نفت با قیمت ارزان و معافیت گمرکی است که جای تعجب دارد».
 
 



فرستاده ترامپ: واشنگتن هیچ توافقی را به اوکراین «تحمیل» نخواهد کرد

مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵
مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵
TT

فرستاده ترامپ: واشنگتن هیچ توافقی را به اوکراین «تحمیل» نخواهد کرد

مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵
مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵

 

کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا در امور اوکراین، روز دوشنبه تأکید کرد که واشنگتن از کی‌یف نخواهد خواست هیچ توافقی را که رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، برای پایان دادن به جنگ با روسیه مذاکره می‌کند، بپذیرد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، کیلگ قرار است روز چهارشنبه وارد اوکراین شود و در جریان یک سفر سه‌روزه با ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، دیدار کند.

سفر به کی‌یف، همزمان با مذاکرات آمریکا و روسیه در ریاض

این سفر در حالی انجام می‌شود که یک روز پیش از آن، روز سه‌شنبه، مذاکراتی میان مقامات ارشد آمریکایی و مذاکره‌کنندگان روس در عربستان سعودی برگزار خواهد شد. این مذاکرات اولین دور از گفت‌وگوهای مستقیم دو طرف از زمانی است که ترامپ، در اقدامی غیرمنتظره، موافقت خود را با آغاز تلاش‌ها برای صلح با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، اعلام کرد.

کیلگ در این باره گفت که مقامات آمریکایی در حال انجام تلاش‌های هم‌زمانی برای نزدیک کردن مسکو و کی‌یف به میز مذاکره هستند، در حالی که او شخصاً مسئول تعامل با اوکراین است.

تصمیم نهایی با زلنسکی است

فرستاده ترامپ تأکید کرد که در نهایت، این زلنسکی است که باید تصمیم بگیرد آیا اوکراین هرگونه توافقی را که رئیس‌جمهور آمریکا در آن میانجی‌گری کند، خواهد پذیرفت یا نه.

او پس از دیدار با متحدان آمریکا در مقر ناتو در بروکسل، به خبرنگاران گفت: «تصمیم با اوکراینی‌هاست. این یک تصمیم اوکراینی خواهد بود.»

وی همچنین خاطرنشان کرد: «زلنسکی رئیس‌جمهور منتخب یک کشور مستقل است. این تصمیم‌ها باید توسط او گرفته شود و هیچ‌کس نمی‌تواند آن را به یک رئیس‌جمهور منتخب یک کشور مستقل تحمیل کند.»

کیلگ همچنین اظهار داشت که وظیفه او تسهیل دستیابی به توافقی است که تضمین‌های امنیتی محکمی برای حفظ استقلال اوکراین فراهم کند.

نگرانی اروپا از حاشیه‌نشینی در مذاکرات

رهبران اروپایی روز دوشنبه در پاریس گرد هم آمدند تا یک استراتژی مشترک تدوین کنند، زیرا نگران هستند که در این مذاکرات نادیده گرفته شوند.

کیلگ پیش‌تر گفته بود که اروپایی‌ها مستقیماً در مذاکرات حضور نخواهند داشت، اما می‌توانند در این روند مشارکت داشته باشند. او در این خصوص تصریح کرد: «فکر نمی‌کنم منطقی یا عملی باشد که همه طرف‌ها پشت یک میز مذاکره بنشینند.»

تمام گزینه‌ها روی میز است

در همین حال، پیت هیگسیت، وزیر دفاع آمریکا، مطالبات اوکراین برای بازپس‌گیری تمامی اراضی خود و پیوستن به ناتو را غیرواقع‌بینانه توصیف کرد. اما کیلگ تأکید کرد که در مذاکرات «همه گزینه‌ها مطرح خواهد شد».

او همچنین احتمال داد که مذاکرات واشنگتن و مسکو به موضوعات گسترده‌تری درباره امنیت اروپا و جهان نیز بپردازد.

وی افزود: «فکر می‌کنم آنچه در این مذاکرات مطرح خواهد شد، هنوز مشخص نیست. اما اگر بحث به مسائل جهانی کشیده شود، تعجب نخواهم کرد.»

او همچنین به احتمال تلاش‌هایی برای قطع روابط روسیه با ایران، کره شمالی و چین اشاره کرد.

جنگ فرسایشی؛ هیچ طرفی پیروز مطلق نیست

کیلگ بر این باور است که پس از سه سال جنگ، هم روسیه و هم اوکراین آماده پایان دادن به درگیری هستند، زیرا هیچ‌کدام قادر به دستیابی به یک پیروزی قاطع در میدان نبوده‌اند.

او گفت: «در حال حاضر می‌توان احساس کرد که هر دو طرف خواهان پایان دادن به این وضعیت هستند.»

و ادامه داد: «وقتی خوب فکر کنید، این جنگ به هیچ وجه قابل ادامه دادن نیست.»