کارشناسان رسانهای تأکید کردند که دولتهای عربی همچنان با شبکههای اجتماعی به شکل قدیمی سنتی برخورد میکنند که تغییر و تأثیرپذیری از تحولات پیش آمده در زمینه تکنولوژی و رسانهای که در سالهای اخیر روی داده را نمیپذیرد.
به گزارش الشرق الاوسط، این سخنان در اولین دوره همایش رسانهای مسک که دیروز با مشارکت محلی، منطقهای و بینالمللی در ریاض آغاز به کار کرد، عنوان شد.
در این همایش و طی چهار ساعت حدود 3200 شرکت کننده حضور یافتند و شاهد 30 برنامه متنوع در قالب جلسات نقد و بررسی و کارگاه و میزگرد میشود.
دکتر هانی البدری، مشاور رسانهای گفت، امروزه برخی میپرسند چه کسی افکار عمومی در جهان عرب را میسازد؛ نخبگان، رسانههای سنتی یا آنچه «مگسهای الکترونیکی» خوانده میشوند؟
البدری در نشستی با عنوان «چگونه دولتها در شبکههای اجتماعی حضور دارند» افزود، دولتها عموما به شبکههای اجتماعی به عنوان رفاه اجتماعی نگاه میکنند. او یادآور شد بحران تاریخی بی اعتمادی میان شهروند و دولتها در باره آنچه «روایت رسمی» خوانده میشود، وجود دارد.
او ادامه داد: «دولتها اثرگذاری نکردند و اثر نپذیرفتند بلکه تلاش کردند از شبکههای اجتماعی بهره ببرند. دولتهای عربی هنوز سردرگماند، آیا وزارتهای اطلاع رسانی را حذف کنند یا نه. دولتها همچنان به انحصار اطلاعات اصرار دارند و فضا را برای شایعات و حدس و گمانها باز میگذارند و حاضر نیستند از حق دادن اطلاعات کوتاه بیایند. میخواهند شبکههای اجتماعی ابزار کنترل و هدایت مردم بمانند. هنوز با همین خرد و دیدگاه کهنه با شبکههای اجتماعی برخورد میکنند. به همین دلیل ناکامی و شکست تصویر عمومی این مسئولان است».
او به اهمیت همراهی جوانان در این فضاهای رسانهای و فاصله گرفتن از هراس از باران بزرگ اطلاعات رسانهای در شبکههای اجتماعی اشاره کرد و از برخی دولتهای عربی خواست در بنیاد ساختن نسلها و انسان سازی تجدید نظر کنند.
همچنین محمد الحمادی سردبیر روزنامه «الرؤیه» اماراتی گفت، برخی دولتهای عربی هدفشان جنگیدن با شبکههای اجتماعی بود. به نظر او این «رفتن دنبال سراب است».
او افزود، آنچه از دولتها خواسته میشود، تلاش برای چگونگی کاربرد این شبکههای اجتماعی است، برخی نهادها هنوز با عقلانیت قرن بیستم فکر میکنند. امروزه اثرگذاری این شبکهها کاملا روشن است، اما رسانههای دولتی تا امروز کند حرکت میکنند و نیازمند سرعتاند.
همچنین عضوان الاحمری سردبیر روزنامه «ایندیپندنت» عربی در باره اخبار دروغ سخن گفت و نمونههایی که رسانههای جهانی از آنها رنج بردند برشمرد. الاحمری هشدارداد که ما «با بحران سقوط نخبگان جهان عرب و ظهور نخبگانی هستیم که بی هیچ ضابطای شهرت را تصاحب میکنند و مشکل از شخص است و نه در موسسهای که در آن فعالیت میکند».
او تعدادی از داستانهای دروغینی را خواند که موسسههای رسانهای ریشهدار منتشر کردهاند، از جمله کاری که جک کلی انجام داد. این مرد ده سال تمام مشغول نوشتن داستانهای ساختگی در روزنامه «یو اس تو دی» بود. جیسون بلیز هم در «نیویورک تایمز» مشغول همین کار بود. جیسون از اتاقش بیرون نمیآمد، اما گزارشهایی وهمی درباره دیدارش با سربازانی نوشت که از جنگ در افغانستان و عراق برگشته بودند.
الاحمری از خطر اطلاعات گمراه کنندهای گفت که برخی در سعودی برای آنها تبلیغ میکنند. او به حادثه اخیری اشاره کرد که برخی به مسئله وجود سدیم در آب دامن میزدند.
همایش شاهد جلسه بحث و گفت و گو با عنوان: «تسخیر شبکههای اجتماعی در خدمت جوامع» بود.
همچنین در این همایش زاک کینگ ستاره امریکایی در سایت «فاین»، فیلمساز و یکی از چهرههای مشهور «یوتیوب» داستان زندگیاش را گفت و اینکه چگونه کار تهیه ویدیوهای مخصوص خودش را شروع کرد. کینگ به ویدیوهای شش ثانیهای معروف است که کامپیوتری تهیه میشوند.
به گفته کینگ تریبون رسانهای هرچه میخواهد باشد، محور موفقیت نیست، بلکه آن داستانی است که روایت میشود.
همایش رسانهای مسک... 30 جلسه بحث و گفتوگو، کارگاه و میزگرد
کارشناسان: دولتهای عربی با رسانهها به شکل سنتی برخورد میکنند

همایش رسانهای مسک... 30 جلسه بحث و گفتوگو، کارگاه و میزگرد

لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة