شرکت‌های بیمه: به احتمال زیاد سپاه حمله به نفتکش‌ها را طراحی کرده‌است

شرکت‌های بیمه: به احتمال زیاد سپاه حمله به نفتکش‌ها را طراحی کرده‌است
TT

شرکت‌های بیمه: به احتمال زیاد سپاه حمله به نفتکش‌ها را طراحی کرده‌است

شرکت‌های بیمه: به احتمال زیاد سپاه حمله به نفتکش‌ها را طراحی کرده‌است

چند شرکت بیمه نروژی در گزارشی که در اختیار خبرگزاری رویترز قرار داده‌اند، گفتند به احتمال زیاد سپاه پاسداران ایران حمله به نفتکش‌های اماراتی و سعودی را طراحی کرده‌است.
به گزارش الشرق الاوسط، سعودی به همراه امارات و نروژ در زمینه حمله به این کشتی‌ها، از جمله یک کشتی اماراتی که پرچم نروژ را برافراشته بود، تحقیق می‌کنند.
بنا بر گزارش محرمانه اتحادیه مشترک کشتی‌داران نروژ برای بیمه ریسک جنگ (دی‌ان‌کی) که در هفته جاری منتشر شده، احتمالاً زیردریایی‌های کوچ کنترل از راه دور که بین ۳۰ تا ۵۰ کیلوگرم مواد منفجره حمل می‌کردند برای این خرابکاری استفاده شدند.
این حملات همزمان با بالا گرفتن تنش میان ایران و آمریکا صورت گرفت. 
از ابتدای ماه جاری آمریکا مجموعه اقداماتی را در پیش گرفت که هدف از آنها به صفر رساندن صادرات نفت ایران و افزایش حضور نظامی ایالات متحده در خلیج، برای پاسخگویی به تهدیدات ایران بود.
نهاد بیمه‌ای منتشر کننده گزارشی که رویترز به آن دست یافته، توضیح داده که به احتمال زیاد سپاه پاسداران این حملات را طراحی کرده‌است. برای این موضوع نکات زیر مطرح شده‌اند: 
- به احتمال زیاد سپاه پیش از این به همپیمانان حوثی خود قایق‌های تندروی انفجاری داده که با استفاده از سیستم‌های مکان‌یاب ماهواره‌ای امکان اصابت دقیق به هدف را دارند.
 - شباهت ترکش‌های یافت شده در کشتی نروژی با ترکش‌های قایق‌های تندروی مورد استفاده حوثی‌ها در سواحل یمن. البته شناورهای مورد استفاده حوثی‌ها روی آب حرکت می‌کردند ولی گمان می‌رود در حملات فجیره از زیرآبی استفاده شده باشد.
 - ایران و به ویژه سپاه پاسداران پیش از این به استفاده از نیروی نظامی تهدید کرده بود و با توجه به اینکه با حریف نیرومندتری روبرو هستند احتمال می‌رود دست به اقداماتی بزنند که به آسانی بتوان آنها را انکار کرد.
این گزارش با استناد به تهدید اخیر ایران مبنی بر بستن تنگه هرمز، گفته‌است که این خرابکاری احتمالاً برای فرستادن پیغامی به آمریکا انجام شده‌است.
ایران اما پیش‌تر، این اظهارات را رد کرده بود، به طوری که محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران گفته بود اینها «سیاست‌های خطرناکی که افراد تندرو در داخل حکومت آمریکا و در منطقه تلاش دارند که تحمیل کنند».
از سوی دیگر، دو مقام دولت ایالات متحده نیز در روزهای اخیر گفته‌اند دولت ایران گروه شبه‌نظامی حوثی‌ها یا شبه‌نظامیان در عراق را برای حمله به کشتی‌های تجاری در آب‌های بندر فجیره امارات متحده عربی تشویق کرده‌است.
در این میان، سعودی و امارات در نامه‌ای به شورای امنیت نسبت به خطر حملات تهدیدکننده امنیت تجارت بین‌المللی هشدار داده بودند.
در این نامه آمده بود: این حملات تهدیدکننده امنیت تجارت بین‌المللی و دریانوردی و تهدیدکننده جان سرنشینان کشتی‌ها است و موجب افزایش خطر فاجعه زیست‌محیطی می‌شود.
ایالات متحده آمریکا در ماه گذشته سپاه پاسداران را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار داد.
پیش از آن، آمریکا فرماندهان و شرکت‌های متعدد وابسته به سپاه پاسداران را بارها در فهرست تحریم قرار داده بود.
در واکنش به این اقدام، مجلس ایران نیز طی مصوبه‌ای فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) را در شمار نیروهای تروریستی قرار داد.



رایزنی‌های سیاسی میان مصر و ایران برای توسعه روابط دوجانبه

کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
TT

رایزنی‌های سیاسی میان مصر و ایران برای توسعه روابط دوجانبه

کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)

مصر و ایران توافق کردند مسیر بررسی و شناسایی ظرفیت‌های روابط دوجانبه را ادامه دهند.
وزیر خارجه و مهاجرت مصر، بدر عبدالعاطی، در یک نشست خبری مشترک با همتای ایرانی‌اش، عباس عراقچی، در قاهره در روز دوشنبه اعلام کرد: «مسیر جدیدی برای مشورت‌های سیاسی بین دو کشور آغاز شده که در سطحی پایین‌تر از وزیران خارجه برگزار خواهد شد و ابعاد مختلف روابط دوجانبه را بررسی خواهد کرد.»

عباس عراقچی روز دوشنبه به قاهره سفر کرد و با رئیس‌جمهور مصر، عبدالفتاح السیسی، دیدار داشت. همچنین دو نشست، یکی دوجانبه و دیگری گسترده‌تر، با وزیر خارجه مصر، بدر عبدالعاطی برگزار کرد. این دیدارها به‌عنوان نشانه‌ای از حرکت روابط دو کشور به‌سوی گام‌های نزدیک‌تر تلقی شد.

بر اساس بیانیه رسمی دفتر ریاست‌جمهوری مصر، السیسی و عراقچی «بر اهمیت ادامه مسیر فعلی برای بررسی چشم‌اندازهای توسعه مشترک روابط بین دو کشور تأکید کردند.»

وزیر خارجه مصر در این نشست خبری گفت که گفتگوها «بر لزوم گسترش روابط دوجانبه تمرکز داشت، با در نظر گرفتن نگرانی‌های هر دو طرف»، و تأکید کرد که «تمایل متقابل برای توسعه روابط وجود دارد.» او افزود که دیدارهای متقابل دو طرف «نشان‌دهنده تحول مثبتی در روابط دوجانبه است.»

از سوی دیگر، عباس عراقچی در این نشست خبری گفت: «این چهارمین دیدار من با رئیس‌جمهور السیسی است و بیش از ۱۰ دیدار نیز با وزیر خارجه مصر داشته‌ام. این نشان می‌دهد که کشورم چقدر به گسترش روابط با مصر اهمیت می‌دهد.»

او اضافه کرد: «اراده‌ای برای توسعه روابط و گسترش همکاری‌ها در عرصه‌های سیاسی، اقتصادی و دیگر زمینه‌ها وجود دارد.» عراقچی ادامه داد: «ما اراده‌ای داریم برای تقویت روابط و رفع موانع آن. مسیر اکنون بیش از هر زمان دیگری برای توسعه روابط باز است.»

وی همچنین به «ادامه گفت‌وگوهای سیاسی و توافق بر افزایش مبادلات تجاری و همکاری در چارچوب سازمان‌های بین‌المللی، به‌ویژه در موضوعات منطقه‌ای» اشاره کرد و گفت: «سطح اعتماد بین قاهره و تهران هیچ‌گاه تا این حد بالا نبوده است.»

ایران و مصر در سال ۱۹۷۹ روابط دیپلماتیک خود را قطع کردند و پس از ۱۱ سال، تنها در سطح کاردار روابط را از سر گرفتند. در دو سال گذشته، چندین دیدار میان وزیران دو کشور برای بررسی امکان توسعه روابط انجام شد. در مه ۲۰۲۳، دولت ایران به وزارت خارجه دستور داد تا گام‌هایی برای تقویت روابط با مصر بردارد.

افزون بر دیدارهای وزرای خارجه، دیدار میان السیسی و رئیس‌جمهور فقید ایران، ابراهیم رئیسی، در نوامبر ۲۰۲۴ در ریاض نیز از جمله نقاط عطف در این مسیر بود.

هدی رؤوف، استاد علوم سیاسی و رئیس بخش مطالعات ایران در مرکز مطالعات استراتژیک مصر، به روزنامه «الشرق الاوسط» گفت: «سفر عراقچی به قاهره با هدف تداوم گفت‌وگوها و بررسی امکان نزدیکی بیشتر میان دو کشور انجام شده، به‌ویژه در شرایطی که ایران در سال‌های اخیر تلاش‌هایی برای بهبود روابط انجام داده و مصر نیز با احتیاط به این موضوع نگاه کرده است.»

او افزود: «این سفر حاکی از تحول مثبت در روابط و نشانگر گام‌هایی عملی در جهت نزدیکی بیشتر دو کشور در آینده است، به‌ویژه در زمینه گردشگری و تجارت، و نیز همکاری در پرونده‌های منطقه‌ای، به‌ویژه جنگ غزه و امنیت دریای سرخ.»

در دیدار میان السیسی و عراقچی، تحولات شتاب‌زده منطقه بررسی شد. رئیس‌جمهور مصر بر موضع کشورش مبنی بر رد گسترش دایره درگیری تأکید کرد و هشدار داد که «تشدید بحران ممکن است به جنگی فراگیر در سطح منطقه بینجامد که پیامدهای خطرناکی برای امنیت و منابع کشورهای منطقه خواهد داشت.» او همچنین بر اهمیت مذاکرات جاری بین ایران و آمریکا تأکید کرد.

السیسی همچنین خواستار «توقف فوری درگیری‌ها در نوار غزه و ارسال کمک‌های انسانی» شد و تأکید کرد که «بازگشت وضعیت عادی در تنگه باب‌المندب و دریای سرخ ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است.»

عبدالعاطی و عراقچی در مشورت‌های سیاسی خود، علاوه بر روابط دوجانبه، به وضعیت در غزه، سوریه، لبنان، امنیت دریایی در دریای سرخ و مذاکرات ایران و آمریکا پرداختند.

وزیر خارجه مصر بر لزوم «حفظ آزادی کشتیرانی در دریای سرخ و بازگرداندن آرامش به منطقه» تأکید کرد و گفت: «مصر بیشترین آسیب را از تنش‌های نظامی منطقه دیده است.» او همچنین از توافق اخیر یمن و آمریکا و تأثیر مثبت احتمالی آن بر امنیت دریایی و تجارت جهانی استقبال کرد.

عراقچی نیز گفت: «مذاکرات درباره یمن و دریای سرخ به‌طور جزئی بررسی شد» و تأکید کرد که «حوثی‌ها همانند حماس و حزب‌الله گروه‌هایی مستقل هستند که تصمیمات خود را مستقل از تهران می‌گیرند.» او افزود: «حملات حوثی‌ها علیه اسرائیل و در حمایت از فلسطین است.»

از نوامبر ۲۰۲۳، حوثی‌ها در حمایت از غزه، به کشتی‌ها در دریای سرخ حمله کرده‌اند. این حملات موجب اختلال در تجارت جهانی و کاهش شدید درآمدهای کانال سوئز شده است.

عبدالعاطی همچنین گزارش همتای ایرانی‌اش درباره نتایج پنج دور مذاکرات میان ایران و آمریکا بر سر برنامه هسته‌ای ایران را شنید و ابراز امیدواری کرد که این گفت‌وگوها به موفقیت برسد و «راه‌حلی مسالمت‌آمیز، جامع و پایدار برای کاهش تنش‌ها و برقراری آرامش در منطقه حاصل شود.»

او تأکید کرد که مصر مصمم است از هرگونه تنش و آشوب بیشتر در منطقه جلوگیری کند، چراکه این منطقه هم‌اکنون نیز با بحران‌های بزرگی دست‌وپنجه نرم می‌کند. عبدالعاطی گفت که قاهره کاملاً از مذاکرات برای کاهش تنش حمایت می‌کند و این مذاکرات را «فرصتی مناسب برای جلوگیری از تشدید بحران» دانست و از نقش مثبت عمان در این زمینه تمجید کرد.

او افزود: «در صورت وقوع درگیری نظامی، همه بازنده‌اند. این گزینه‌ای عاقلانه نیست. مصر همواره تأکید کرده که راه‌حل‌ها باید سیاسی باشد و نگرانی‌های همه طرف‌ها را در نظر بگیرد.»