خفه کردن "حزب الله" با تحریم های آمریکا علیه ایران

گزارش روزنامه فرانسوی درباره کاهش 50 درصدی دستمزد نیروهای بازگشتی از سوریه

نیروهای «حزب الله» لبنان در بیروت (آرشیو)
نیروهای «حزب الله» لبنان در بیروت (آرشیو)
TT

خفه کردن "حزب الله" با تحریم های آمریکا علیه ایران

نیروهای «حزب الله» لبنان در بیروت (آرشیو)
نیروهای «حزب الله» لبنان در بیروت (آرشیو)

روزنامه فرانسوی لوفیگارو روز چهارشنبه (22 مه) در گزارشی به بررسی تحریم های نفسگیر آمریکا بر ایران و پیامدهای آن بر «حزب الله» لبنان به عنوان مهم ترین گروه نیابتی ایران در خاورمیانه پرداخت. 
نویسنده گزارش «لبنان: سیاست ریاضتی (حزب الله) بر اثر کاهش حمایت مالی ایران» می گوید «حمایت مالی ایران از گروه شبه نظامی شیعی در لبنان کاهش 50 درصدی داشته و حقوق اعضای حزب نیز کاهش یافته است». گزارش لوفیگارو به نقل از یکی از کارمندان حوزه رسانه ای «حزب الله» گفت «حقوق اعضای حزب دو سوم کاهش یافته و حقوق خانواده شهدا نیز کمتر شده است. دستمزد نیروهای «حزب الله» که از سوریه بازگشته اند چیزی ما بین 600 تا 1200 دلار بود که آنهم کاهش 50 درصدی داشته است. حقوق نیروهای ثابت در جبهه های درگیری نیز کاهش می یابد».
لوفیگارو در ادامه به نقل از یک منبع دیپلماتیک آگاه نوشت «(حزب الله) که به واسطه مناسباتش با ایران از بیشترین مزایا برخوردار بود حالا هم به سیاست ریاضتی روی آورده و دیگر آن مزایای سابق را ندارد. طبق برآوردهای آمریکایی و فرانسوی بسته های پولی ماهانه یعنی چیزی حدود 70 -80 میلیون دلار شش ماه پیش از طریق شرکت های هواپیمایی ایران از تهران به فرودگاه بیروت ارسال می شدند. اما حالا این کمک ها به گفته یک منبع آگاه فرانسوی با کاهش 50 درصدی به حدود 40 میلیون دلار رسیده است». این در حالیست که «حزب الله» از طریق صرافی ها و کمک های نقدی افراد و نهادهای هوادار در حال دور زدن تحریم های آمریکا است. گزارش لوفیگارو به اقدامات دولت آمریکا برای ایجاد محدودیت برای حواله های بانکی اشاره می کند و می گوید «تاجران الماس لبنانی در آنتورپ بلژیک به طور خاص و نیز نهادهای جمع آوری کمک و خدمات رسانی واقع در جنوب لبنان (مرکز استقرار حزب الله) در معرض محدودیت های شدید در ارتباط با معاملات بانکی هستند». این گزارش خاطر نشان کرد «رویکرد نظارتی و محدودیت سازی آمریکا در خصوص «حزب الله» تنها به لبنان محدود نشده بلکه دو حامی مالی حزب الله در پاراگوئه بازداشت شدند. قاسم تاج الدین در سال 2011 در فهرست افراد مورد پیگرد آمریکا قرار گرفت. این فرد در سال 2017 در فرودگاه کازابلانکا بازداشت شد و به دولت آمریکا تحویل داده شد. او اینک در بازداشت به سر می برد.
بانک های لبنانی هم از دست محدودیت های واشنگتن جان سالم به در نبردند. دولت آمریکا از بانک های لبنانی خواسته تا از انجام هر گونه معامله یا ارسال یا دریافت پول از مزدوران یا اعضای «حزب الله» خودداری کند. 
در ادامه گزارش به نقل از منابع آگاه آمده «آمریکایی ها از دولت لبنان خواستند تا نمایندگان این کشور در کمیته مبارزه با پولشویی بانک مرکزی لبنان حاضر باشند. سرورهای آمریکایی در این بانک ها نصب شده و یک فرد در هر شعبه وظیفه نظارتی دارد تا از منبع ارسال پول اطمینان حاصل کنند».
این گزارش افزود «با وجود همه این قید و بندها اما «حزب الله» به دنبال افزایش سیطره خود بر بندر و فرودگاه بیروت یعنی مراکز واردات است. این گروه همچنین در حال افزایش کمک رسانی است. کمک ها به حزب الله از طریق کمک مالی شرکت های بازرگانی مثل پمپ بنزین های الامانه در جنوب لبنان و رشوه مالی برای دور زدن تحریم های آمریکا یا کمک های مالی فردی به ویژه از طریق برنامه به اصطلاح «هزینه انقلاب» انجام می شود».



رایزنی‌های سیاسی میان مصر و ایران برای توسعه روابط دوجانبه

کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
TT

رایزنی‌های سیاسی میان مصر و ایران برای توسعه روابط دوجانبه

کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)

مصر و ایران توافق کردند مسیر بررسی و شناسایی ظرفیت‌های روابط دوجانبه را ادامه دهند.
وزیر خارجه و مهاجرت مصر، بدر عبدالعاطی، در یک نشست خبری مشترک با همتای ایرانی‌اش، عباس عراقچی، در قاهره در روز دوشنبه اعلام کرد: «مسیر جدیدی برای مشورت‌های سیاسی بین دو کشور آغاز شده که در سطحی پایین‌تر از وزیران خارجه برگزار خواهد شد و ابعاد مختلف روابط دوجانبه را بررسی خواهد کرد.»

عباس عراقچی روز دوشنبه به قاهره سفر کرد و با رئیس‌جمهور مصر، عبدالفتاح السیسی، دیدار داشت. همچنین دو نشست، یکی دوجانبه و دیگری گسترده‌تر، با وزیر خارجه مصر، بدر عبدالعاطی برگزار کرد. این دیدارها به‌عنوان نشانه‌ای از حرکت روابط دو کشور به‌سوی گام‌های نزدیک‌تر تلقی شد.

بر اساس بیانیه رسمی دفتر ریاست‌جمهوری مصر، السیسی و عراقچی «بر اهمیت ادامه مسیر فعلی برای بررسی چشم‌اندازهای توسعه مشترک روابط بین دو کشور تأکید کردند.»

وزیر خارجه مصر در این نشست خبری گفت که گفتگوها «بر لزوم گسترش روابط دوجانبه تمرکز داشت، با در نظر گرفتن نگرانی‌های هر دو طرف»، و تأکید کرد که «تمایل متقابل برای توسعه روابط وجود دارد.» او افزود که دیدارهای متقابل دو طرف «نشان‌دهنده تحول مثبتی در روابط دوجانبه است.»

از سوی دیگر، عباس عراقچی در این نشست خبری گفت: «این چهارمین دیدار من با رئیس‌جمهور السیسی است و بیش از ۱۰ دیدار نیز با وزیر خارجه مصر داشته‌ام. این نشان می‌دهد که کشورم چقدر به گسترش روابط با مصر اهمیت می‌دهد.»

او اضافه کرد: «اراده‌ای برای توسعه روابط و گسترش همکاری‌ها در عرصه‌های سیاسی، اقتصادی و دیگر زمینه‌ها وجود دارد.» عراقچی ادامه داد: «ما اراده‌ای داریم برای تقویت روابط و رفع موانع آن. مسیر اکنون بیش از هر زمان دیگری برای توسعه روابط باز است.»

وی همچنین به «ادامه گفت‌وگوهای سیاسی و توافق بر افزایش مبادلات تجاری و همکاری در چارچوب سازمان‌های بین‌المللی، به‌ویژه در موضوعات منطقه‌ای» اشاره کرد و گفت: «سطح اعتماد بین قاهره و تهران هیچ‌گاه تا این حد بالا نبوده است.»

ایران و مصر در سال ۱۹۷۹ روابط دیپلماتیک خود را قطع کردند و پس از ۱۱ سال، تنها در سطح کاردار روابط را از سر گرفتند. در دو سال گذشته، چندین دیدار میان وزیران دو کشور برای بررسی امکان توسعه روابط انجام شد. در مه ۲۰۲۳، دولت ایران به وزارت خارجه دستور داد تا گام‌هایی برای تقویت روابط با مصر بردارد.

افزون بر دیدارهای وزرای خارجه، دیدار میان السیسی و رئیس‌جمهور فقید ایران، ابراهیم رئیسی، در نوامبر ۲۰۲۴ در ریاض نیز از جمله نقاط عطف در این مسیر بود.

هدی رؤوف، استاد علوم سیاسی و رئیس بخش مطالعات ایران در مرکز مطالعات استراتژیک مصر، به روزنامه «الشرق الاوسط» گفت: «سفر عراقچی به قاهره با هدف تداوم گفت‌وگوها و بررسی امکان نزدیکی بیشتر میان دو کشور انجام شده، به‌ویژه در شرایطی که ایران در سال‌های اخیر تلاش‌هایی برای بهبود روابط انجام داده و مصر نیز با احتیاط به این موضوع نگاه کرده است.»

او افزود: «این سفر حاکی از تحول مثبت در روابط و نشانگر گام‌هایی عملی در جهت نزدیکی بیشتر دو کشور در آینده است، به‌ویژه در زمینه گردشگری و تجارت، و نیز همکاری در پرونده‌های منطقه‌ای، به‌ویژه جنگ غزه و امنیت دریای سرخ.»

در دیدار میان السیسی و عراقچی، تحولات شتاب‌زده منطقه بررسی شد. رئیس‌جمهور مصر بر موضع کشورش مبنی بر رد گسترش دایره درگیری تأکید کرد و هشدار داد که «تشدید بحران ممکن است به جنگی فراگیر در سطح منطقه بینجامد که پیامدهای خطرناکی برای امنیت و منابع کشورهای منطقه خواهد داشت.» او همچنین بر اهمیت مذاکرات جاری بین ایران و آمریکا تأکید کرد.

السیسی همچنین خواستار «توقف فوری درگیری‌ها در نوار غزه و ارسال کمک‌های انسانی» شد و تأکید کرد که «بازگشت وضعیت عادی در تنگه باب‌المندب و دریای سرخ ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است.»

عبدالعاطی و عراقچی در مشورت‌های سیاسی خود، علاوه بر روابط دوجانبه، به وضعیت در غزه، سوریه، لبنان، امنیت دریایی در دریای سرخ و مذاکرات ایران و آمریکا پرداختند.

وزیر خارجه مصر بر لزوم «حفظ آزادی کشتیرانی در دریای سرخ و بازگرداندن آرامش به منطقه» تأکید کرد و گفت: «مصر بیشترین آسیب را از تنش‌های نظامی منطقه دیده است.» او همچنین از توافق اخیر یمن و آمریکا و تأثیر مثبت احتمالی آن بر امنیت دریایی و تجارت جهانی استقبال کرد.

عراقچی نیز گفت: «مذاکرات درباره یمن و دریای سرخ به‌طور جزئی بررسی شد» و تأکید کرد که «حوثی‌ها همانند حماس و حزب‌الله گروه‌هایی مستقل هستند که تصمیمات خود را مستقل از تهران می‌گیرند.» او افزود: «حملات حوثی‌ها علیه اسرائیل و در حمایت از فلسطین است.»

از نوامبر ۲۰۲۳، حوثی‌ها در حمایت از غزه، به کشتی‌ها در دریای سرخ حمله کرده‌اند. این حملات موجب اختلال در تجارت جهانی و کاهش شدید درآمدهای کانال سوئز شده است.

عبدالعاطی همچنین گزارش همتای ایرانی‌اش درباره نتایج پنج دور مذاکرات میان ایران و آمریکا بر سر برنامه هسته‌ای ایران را شنید و ابراز امیدواری کرد که این گفت‌وگوها به موفقیت برسد و «راه‌حلی مسالمت‌آمیز، جامع و پایدار برای کاهش تنش‌ها و برقراری آرامش در منطقه حاصل شود.»

او تأکید کرد که مصر مصمم است از هرگونه تنش و آشوب بیشتر در منطقه جلوگیری کند، چراکه این منطقه هم‌اکنون نیز با بحران‌های بزرگی دست‌وپنجه نرم می‌کند. عبدالعاطی گفت که قاهره کاملاً از مذاکرات برای کاهش تنش حمایت می‌کند و این مذاکرات را «فرصتی مناسب برای جلوگیری از تشدید بحران» دانست و از نقش مثبت عمان در این زمینه تمجید کرد.

او افزود: «در صورت وقوع درگیری نظامی، همه بازنده‌اند. این گزینه‌ای عاقلانه نیست. مصر همواره تأکید کرده که راه‌حل‌ها باید سیاسی باشد و نگرانی‌های همه طرف‌ها را در نظر بگیرد.»