العساف: نشست های سران خلیج و عرب با موفقیت برگزار شد

  ابراهیم العساف وزیر امور خارجه سعودی
ابراهیم العساف وزیر امور خارجه سعودی
TT

العساف: نشست های سران خلیج و عرب با موفقیت برگزار شد

  ابراهیم العساف وزیر امور خارجه سعودی
ابراهیم العساف وزیر امور خارجه سعودی

ابراهیم العساف وزیر امور خارجه سعودی گفت نشست اضطراری سران کشورهای خلیج و اجلاس فوق العاده رهبران کشورهای عربی با موفقیت برگزار شدند. کشورهای عضو شورای همکاری خلیج و بقیه کشورهای عربی حمایت خود را از سعودی و امارات در خصوص تعرض حملات حوثی ها به این دو کشوراعلام کردند. دو ایستگاه پمپاژ نفت در سعودی مورد حمله جنگنده های هدایت شونده شبه نظامیان تروریستی مورد حمایت ایران قرار گرفتند. همچنین حوثی ها مسئولیت حمله به کشتی های تجاری در آب های امارات را بر عهده گرفتند.العساف افزود کشورهای عربی عضو شورای همکاری خلیج خواهان همکاری و صلح با ایران هستند. اما ایران باید پیش از این  از حمایت از اقدامات تروریستی در کشورهایمان دست بکشد و در راستای همکاری با همسایگان عرب خود تلاش کند.
اظهارات العساف در نشست مطبوعاتی مشترک با احمد ابو الغیط دبیر کل اتحادیه عرب و عبد اللطیف الزیانی دبیر کل شورای همکاری خلیج در مکه مطرح شد.
او افزود نگرانی درباره اقدامات ایران تنها به حمایت از شبه نظامیان حوثی محدود نمی شود بلکه این کشور از گروه های تروریستی دیگر از جمله حزب الله لبنان حمایت می کند و در  امور داخلی برخی کشورها مثل بحرین دخالت می کند.
العساف خاطر نشان کرد بزرگ ترین دغدغه ما توسعه موشک های بالستیک و گسترش توانمندی های هسته ای ایران است و این امنیت کشورهای خلیج را در معرض تهدید مستقیم قرار می دهد. تجاوزگری ایران و حمایت این کشور از شبه نظامیان محدود به کشورهای عربی و همسایه نیست بلکه به کشورهای آمریکای لاتین و آمریکا نیز رسیده است. ایران طراح ترور ناکام سفیر سعودی در واشنگتن است.
العساف یادآور شد سعودی خط مشی روشن و واضح در پیش گرفته است و بارها خواهان برقراری روابط سازنده با ایران شد. در حالیکه سعودی همچون یک کتاب باز بوده و مناسبات شناخته شده با کشورهای جهان دارد ایران منزوی شده است.
وزیر امور خارجه سعودی افزود  دو حمله تروریستی به کشتی ها در آب های امارات و نیز حمله پهپادی به دو ایستگاه پمپاژ در عفیف و الدوادمی مورد توجه رسانه ها قرار گرفت اما می دانیم که شبه نظامیان حوثی  تروریستی مورد حمایت ایران حملات متعددی از جمله ۲۲۵ حمله موشکی و ۱۵۵ حمله پهپادی علیه سعودی انجام داده اند.
او خاطر نشان کرد این حملات قبلا هم انجام می شد اما گویا هدف حملات کنونی افزایش تنش در منطقه خلیج و در مناسبات بین ایران و آمریکا است. اهداف حمله های کنونی با حملات پیشین تفاوت دارند.
از سوی دیگر، ابو الغیط گفت اتحادیه عرب از آغاز جنگ در منطقه خلیج حمایت نمی کند بلکه خواستار بازگشت امنیت و آرامش و نیز احترام به حقوق کشورهای عربی و توقف دخالت های خارجی در امور کشورهای عربی است.
او گفت نشست اضطراری سران عرب حامل پیام روشن و قاطعانه به مداخله گران و اقدامات بی ثبات کننده آنان در خلیج و نیز به متجاوزان به سعودی و امارات بود. این نشست ها با حضور مقام های بلند پایه برگزار شدند و همین تاکیدی است بر اینکه امنیت خلیج بخشی از امنیت ملی عربی است. نشست سران پیام روشنی در خصوص عدم دخالت در امور داخلی کشورهای عربی و محکومیت آشکار حمله به کشتی های تجاری در آب های امارات و نیز حمله به ایستگاه های پمپاژ نفت در سعودی است.
ابو الغیط خاطر نشان کرد سران فراوانی در این نشست خواستار تدوین استراتژی آشکار برای امنیت ملی عربی شدند. کشورها به سرعت به درخواست تشکیل این نشست پاسخ گفتند و ۱۶ کشور عربی در عرض ۳۶ ساعت حمایت خود را از برگزاری فوری نشست سران اعلام کردند.
او درباره احتمال اتخاذ اقدامات قاطعانه تر در خصوص ایران از سوی اتحادیه عرب مثل فراخواندن سفرا یا توقف فعالیت نمایندگی های دیپلماتیک در ایران گفت کشورهای عضو باید در این مورد تصمیم بگیرند. کمیته ای با عضویت سعودی و مصر و امارات و بحرین تشکیل شده است. این کمیته استراتژی عربی برای مقابله با دخالت های ایران تنظیم می کند. اگر این کمیته برنامه معینی در این خصوص تدوین کند در نشست های وزاری یا سران کشورها مورد بررسی قرار می گیرد.
او افزود نکته قابل توجه در این نشست ها این بود که کشورهای عربی با دفاع از خود خواهان تغییر رویکرد ایران هستند. رویکرد ایران احتمالا با شیوه های گوناگون از جمله فراخواندن سفرا یا توقف فعالیت نمایندگی های دیپلماتیک و غیره تغییر می کند.



چگونه عراق از «تهدیدی وجودی خطرناک‌تر از داعش» نجات یافت؟

مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
TT

چگونه عراق از «تهدیدی وجودی خطرناک‌تر از داعش» نجات یافت؟

مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)

منابع دیپلماتیک در بغداد به روزنامه «الشرق الاوسط» گفتند مقام‌های عراقی نگران کشیده شدن کشور به جنگ میان ایران و اسرائیل بودند و آن را «تهدیدی وجودی برای عراق» توصیف کردند که خطرناک‌تر از تهدید داعش بود؛ همان گروهی که زمانی یک‌سوم خاک کشور را اشغال کرده بود.

این منابع توضیح دادند:
«داعش یک پدیده بیگانه بود که در نهایت باید از بدن عراق به‌ویژه با توجه به حمایت منطقه‌ای و بین‌المللی از بغداد برای مقابله با آن طرد می‌شد. اما جنگ ایران و اسرائیل، وحدت عراق را تهدید می‌کرد.»

شرح تهدید وجودی از نگاه منابع دیپلماتیک:

همزمان با آغاز جنگ، بغداد پیام‌هایی از اسرائیل از طریق جمهوری آذربایجان و کانال‌های دیگر دریافت کرد. در این پیام‌ها آمده بود که اسرائیل در صورت حمله‌ای از خاک عراق، پاسخ‌هایی «سخت و دردناک» خواهد داد. اسرائیل مسئولیت هرگونه حمله از خاک عراق را متوجه دولت عراق دانسته بود.

آمریکا نیز از زبان توصیه‌آمیز قبلی عبور کرد و مستقیماً نسبت به عواقب وخیم حملات احتمالی گروه‌های وابسته به ایران هشدار داد.

مقام‌های عراقی نگران «سناریوی فاجعه» بودند. سناریویی که در آن، گروه‌های عراقی به اسرائیل حمله می‌کردند و اسرائیل نیز با موجی از ترورهای هدفمند مشابه آنچه علیه فرماندهان حزب‌الله لبنان و ژنرال‌ها و دانشمندان ایرانی در آغاز جنگ انجام داد، پاسخ می‌داد.

به گفته این منابع، اگر اسرائیل حملات دردناکی علیه این گروه‌ها انجام می‌داد، خشم در میان شیعیان عراق شعله‌ور می‌شد. این وضعیت ممکن بود مرجعیت شیعه را وادار به اتخاذ موضعی جدی کند و در نتیجه، بحران به شکل تقابل مستقیم شیعیان با اسرائیل درمی‌آمد.

این سناریو باعث شد نگرانی‌هایی شکل گیرد مبنی بر اینکه سایر گروه‌های عراقی، شیعیان را مسئول کشاندن کشور به جنگی بدانند که می‌شد از آن دوری کرد. در چنین شرایطی، احتمال بروز شکاف دوباره میان شیعیان و سنی‌ها و تهدید دوباره برای وحدت عراق وجود داشت.

خطر دیگر، موضع احتمالی کردها بود. این احتمال وجود داشت که کردها اعلام کنند دولت مرکزی فقط نماینده یک گروه است، کشور از جنگ‌ها خسته شده و اقلیم دیگر نمی‌خواهد خود را با بغداد درگیر کند؛ چراکه نزدیکی به بغداد، اقلیم را وارد جنگ‌هایی می‌کند که نمی‌خواهد در آن‌ها شرکت داشته باشد.

نقش دولت السودانی

دولت محمد شیاع السودانی با ترکیبی از قاطعیت و تدبیر عمل کرد. به گروه‌ها هشدار داد که تحمل هیچ تلاشی برای کشاندن کشور به جنگی که وحدتش را تهدید می‌کند، ندارد. همزمان، کانال‌های ارتباطی با قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی، به‌ویژه آمریکا، را باز نگه داشت.

موضع ایران و موازنه داخلی
دولت عراق از موضع تهران هم بهره برد. ایران نه‌تنها از گروه‌ها نخواست وارد جنگ شوند، بلکه آن‌ها را به خویشتنداری تشویق کرد. برخی معتقدند تهران نمی‌خواست پس از از دست دادن سوریه، روابطش با عراق را نیز قربانی کند.

عامل مهم دیگر، درک گروه‌ها از بزرگی جنگ بود. آن‌ها می‌دانستند این نبرد از توانشان فراتر است؛ به‌ویژه با توجه به شرایط حزب‌الله در لبنان و نفوذ اطلاعاتی اسرائیل درون ایران. اسرائیل نشان داده بود که اطلاعات دقیقی از گروه‌های دشمن دارد و با برتری تکنولوژیک خود، می‌تواند به اهدافش برسد.

سه حمله ناکام

با وجود فشارها، به گفته منابع دیپلماتیک، گروه‌های بی‌انضباط تلاش کردند سه حمله را طراحی و اجرا کنند؛ اما نیروهای امنیتی عراق توانستند پیش از اجرا آن‌ها را خنثی کنند.

منابع همچنین گفتند که ایران زخمی عمیق برداشت؛ چراکه اسرائیل جنگ را به خاک ایران کشاند و آمریکا را به هدف گرفتن تأسیسات هسته‌ای آن ترغیب کرد. به‌گفته این منابع، اگر ایران در پرونده هسته‌ای امتیاز ندهد، احتمال دور تازه‌ای از درگیری وجود دارد.