محکومیت گسترده حمله تروریستی به فرودگاه آبها در سعودی

تأکید کشورهای عربی بر ایستادگی در کنار سعودی در مقابل هرگونه تلاش برای هدف قراردادن ثبات و امنیت آن

محکومیت گسترده حمله تروریستی به فرودگاه آبها در سعودی
TT

محکومیت گسترده حمله تروریستی به فرودگاه آبها در سعودی

محکومیت گسترده حمله تروریستی به فرودگاه آبها در سعودی

کشورهای مختلف جهان حمله موشکی حوثی‌ها به فرودگاه اَبهای در جنوب سعودی را محکوم کردند؛ حمله ای که منجر به زخمی شدن ۲۶ غیرنظامی شده‌است.
به گزارش الشرق الاوسط، فرحان حق سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد در جمع خبرنگاران از حملات تروریستی به فرودگاهی در سعودی ابراز نگرانی عمیق کرد.
وی در ادامه همچنین اظهار کرد: این حملات تنش را افزایش خواهد داد، امنیت ملی و منطقه را در معرض خطر قرار می‌دهد و روند سیاسی به رهبری سازمان ملل را تضعیف می‌کند. طرفین درگیر در یمن خواستار قوانین بین‌المللی و بشردوستانه را رعایت کنند».
دولت امارات متحده عربی، حمله شورشیان حوثی مورد حمایت رژیم ایران به فرودگاه بین‌المللی ابها را به شدت محکوم کرد.
دولت امارات این اقدام جنایتکارانه را دلیل دیگری بر رویکرد خصمانه و تروریستی شورشیان حوثی و تلاش آنها برای تضعیف امنیت و ثبات منطقه دانست.
وزارت خارجه امارات با صدور بیانیه ای، بار دیگر بر همبستگی و ایستادگی کامل خود در سعودی علیه هر نوع تهدید تأکید و پشتیبانی خویش را از تمامی اقداماتی که سعودی در مقابله با تروریسم اتخاذ می‌کند، اعلام کرد.
در ادامه این بیانیه ضمن آرزوی شفای عاجل برای مجروحان این حمله تروریستی، امنیت امارات متحده عربی بخش جدایی ناپذیر امنیت سعودی خوانده شده و گفته شده که هر نوع تهدید و خطری امنیت سعودی را مختل کند، تهدیدی علیه امنیت و ثبات امارات محسوب می‌شود.
خالد بن احمد آل خلیفه وزیر خارجه بحرین امروز چهارشنبه در توییتی نوشت: حمله شبه نظامیان کودتاگر حوثی به فرودگاه بین‌المللی ابها، اقدامی خطرناک است که با سلاح ایرانی رخ داده و موجب صدمه زدن به افراد بی گناه شده‌است.
وی ادامه داد: باید موضع بین‌المللی قوی و آشکار ضد حوثی‌ها و حمایت ایران از آنها اتخاذ شود.
در همین رابطه، وزارت خارجه بحرین در بیانیه ای حمله شبه نظامیان کودتاگر حوثی مورد حمایت ایران به فرودگاه بین‌المللی ابها را محکوم کرد.
وزارت خارجه بحرین این اقدام را یک عمل مجرمانه بزدلانه توصیف کرد و گفت این اقدام در تعارض با همه قوانین بین‌الملل و عرف انسانی است.
این وزرات در بیانیه خود ضمن اعلام همبستگی و همراهی با سعودی، خواستار موضع قاطع جامعه بین‌الملل در قبال ایران و حمایت‌های خود از اقدامات تروریستی ادامه‌دار گروهک حوثی شده‌است.
دولت کویت نیز حمله‌ تروریستی شورشیان تروریست حوثی مورد حمایت ایران را به شدت محکوم کرد.
وزارت خارجه دولت کویت امروز بیان کرد: این حملات تروریستی که امنیت سعودی را به خطر می‌اندازد، نمایانگر افزایش تنش و تضعیف تلاش برای دستیابی به یک راه حل سیاسی است.
کویت همچنین تأکید کرد: دولت کویت همواره در کنار سعودی خواهد بود، و از همه تصمیمات اتخاذ شده جهت برقراری امنیت و ثابت این کشور حمایت می‌کند.
وزارت خارجه مصر نیز در بیانیه خود این حملات را به شدت محکوم کرد و گفت: دولت و ملت مصر همواره در کنار دولت و ملت سعودی در برابر هر تهاجمی که امنیت و ثبات این کشور را تهدید بکند ایستاده‌است، و آن را ضروری می‌داند.
در این بیانیه برای زخمی شدگان درخواست شفاء کامل شده‌است، و حملات تروریستی به فرودگاهای بین‌المللی را جزو نقض قوانین بین‌المللی توصیف کرده‌است.
جمهوری مصر از جامعه بین‌المللی خواستار مقابله با اعمال تروریستی شده‌است که امنیت و ثبات منطقه را به خطر می‌اندازد.
از سوی دیگر، سفارت آمریکا در ریاض و در پیامی در توئیتر، حمله به فرودگاه بین‌المللی جنوب سعودی را محکوم کرد.
در این پیام که روز چهارشنبه ۲۲ خرداد منتشر شد آمده‌است: از طرف جان ابی‌زید، سفیر آمریکا در سعودی و از سوی تمامی نمایندگی آمریکا، به شدیدترین وجه ممکن حمله حوثی‌ها به غیرنظامیان در فرودگاه را محکوم می‌کنیم.
این پیام همچنین آرزوی بهبود سریع برای زخمی‌های این حمله کرده‌است.
سعد الحریری نخست‌وزیر لبنان نیز این اقدام را تعرض آشکار به تأسیسات مدنی سعودی و نشانه استمرار اقدامات خبیث برای هدف قرار دادن ثبات و امنیت پادشاهی سعودی و ملت این کشور دانست.
پارلمان عربی نیز این حمله را محکوم کرد. 
مشعل بن فهم السلمی، رئیس این مجلس حمله حوثی‌ها را جنایت جنگی توصیف کرد.
 الفهمی گفت که این مجلس به شدت این اقدام تروریستی را محکوم کرد و از سازمان ملل و شورای امنیت می‌خواهد به شکل فوری و جدی اقدام کرده و حوثی‌ها را در فهرست گروه‌های تروریستی بگنجاند، زیرا که قوانین بین‌المللی را نقض کرده و به شکل عمدی و مکرر تأسیسات حیاتی و مدنی سعودی را با موشک‌های بالستیک و هواپیماهای بدون سرنشین مورد هدف قرار می‌دهد.
رئیس پارلمان عربی خواستار تحت تعقیب قرار گرفتن رهبران حوثی و گروه‌ها و دولت‌های حامی آنها شد.
 او به شکل ویژه خواستار الزام ایران به پای‌بندی به قطعنامه ۲۲۱۶ در زمینه ممنوعیت ارسال سلاح به حوثی‌ها شد.
جمهوری جیبوتی نیز این حمله تروریستی را محکوم کرد.
ضیاء بامخرمه سفیر جیبوتی در سعودی تأکید کرد: حمله تروریستی به فرودگاه بین‌المللی ابها یک عملیات تروریستی و تخریبی و خطرناک است، و ما آن را محکوم می‌کنیم.
همچنین محمود عباس رئیس تشکیلات فلسطینی نیز اقدام جنایتکارانه حوثی‌ها را محکوم و خواستار محکومیت همه‌جانبه این اتفاق شد.
صبح روز چهارشنبه سخنگوی ائتلاف عربی به رهبری سعودی اعلام کرد شبه‌نظامیان حوثی مورد حمایت ایران با شلیک یک پرتابه و اصابت آن به سالن استقبال فرودگاه بین‌المللی ابها در سعودی موجب زخمی شدن ۲۶ غیرنظامی شده‌اند.
فرودگاه شهر آبها مرکز استان عسیر در جنوب غرب سعودی و در نزدیکی مرزهای یمن قرار دارد.



چگونه عراق از «تهدیدی وجودی خطرناک‌تر از داعش» نجات یافت؟

مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
TT

چگونه عراق از «تهدیدی وجودی خطرناک‌تر از داعش» نجات یافت؟

مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)

منابع دیپلماتیک در بغداد به روزنامه «الشرق الاوسط» گفتند مقام‌های عراقی نگران کشیده شدن کشور به جنگ میان ایران و اسرائیل بودند و آن را «تهدیدی وجودی برای عراق» توصیف کردند که خطرناک‌تر از تهدید داعش بود؛ همان گروهی که زمانی یک‌سوم خاک کشور را اشغال کرده بود.

این منابع توضیح دادند:
«داعش یک پدیده بیگانه بود که در نهایت باید از بدن عراق به‌ویژه با توجه به حمایت منطقه‌ای و بین‌المللی از بغداد برای مقابله با آن طرد می‌شد. اما جنگ ایران و اسرائیل، وحدت عراق را تهدید می‌کرد.»

شرح تهدید وجودی از نگاه منابع دیپلماتیک:

همزمان با آغاز جنگ، بغداد پیام‌هایی از اسرائیل از طریق جمهوری آذربایجان و کانال‌های دیگر دریافت کرد. در این پیام‌ها آمده بود که اسرائیل در صورت حمله‌ای از خاک عراق، پاسخ‌هایی «سخت و دردناک» خواهد داد. اسرائیل مسئولیت هرگونه حمله از خاک عراق را متوجه دولت عراق دانسته بود.

آمریکا نیز از زبان توصیه‌آمیز قبلی عبور کرد و مستقیماً نسبت به عواقب وخیم حملات احتمالی گروه‌های وابسته به ایران هشدار داد.

مقام‌های عراقی نگران «سناریوی فاجعه» بودند. سناریویی که در آن، گروه‌های عراقی به اسرائیل حمله می‌کردند و اسرائیل نیز با موجی از ترورهای هدفمند مشابه آنچه علیه فرماندهان حزب‌الله لبنان و ژنرال‌ها و دانشمندان ایرانی در آغاز جنگ انجام داد، پاسخ می‌داد.

به گفته این منابع، اگر اسرائیل حملات دردناکی علیه این گروه‌ها انجام می‌داد، خشم در میان شیعیان عراق شعله‌ور می‌شد. این وضعیت ممکن بود مرجعیت شیعه را وادار به اتخاذ موضعی جدی کند و در نتیجه، بحران به شکل تقابل مستقیم شیعیان با اسرائیل درمی‌آمد.

این سناریو باعث شد نگرانی‌هایی شکل گیرد مبنی بر اینکه سایر گروه‌های عراقی، شیعیان را مسئول کشاندن کشور به جنگی بدانند که می‌شد از آن دوری کرد. در چنین شرایطی، احتمال بروز شکاف دوباره میان شیعیان و سنی‌ها و تهدید دوباره برای وحدت عراق وجود داشت.

خطر دیگر، موضع احتمالی کردها بود. این احتمال وجود داشت که کردها اعلام کنند دولت مرکزی فقط نماینده یک گروه است، کشور از جنگ‌ها خسته شده و اقلیم دیگر نمی‌خواهد خود را با بغداد درگیر کند؛ چراکه نزدیکی به بغداد، اقلیم را وارد جنگ‌هایی می‌کند که نمی‌خواهد در آن‌ها شرکت داشته باشد.

نقش دولت السودانی

دولت محمد شیاع السودانی با ترکیبی از قاطعیت و تدبیر عمل کرد. به گروه‌ها هشدار داد که تحمل هیچ تلاشی برای کشاندن کشور به جنگی که وحدتش را تهدید می‌کند، ندارد. همزمان، کانال‌های ارتباطی با قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی، به‌ویژه آمریکا، را باز نگه داشت.

موضع ایران و موازنه داخلی
دولت عراق از موضع تهران هم بهره برد. ایران نه‌تنها از گروه‌ها نخواست وارد جنگ شوند، بلکه آن‌ها را به خویشتنداری تشویق کرد. برخی معتقدند تهران نمی‌خواست پس از از دست دادن سوریه، روابطش با عراق را نیز قربانی کند.

عامل مهم دیگر، درک گروه‌ها از بزرگی جنگ بود. آن‌ها می‌دانستند این نبرد از توانشان فراتر است؛ به‌ویژه با توجه به شرایط حزب‌الله در لبنان و نفوذ اطلاعاتی اسرائیل درون ایران. اسرائیل نشان داده بود که اطلاعات دقیقی از گروه‌های دشمن دارد و با برتری تکنولوژیک خود، می‌تواند به اهدافش برسد.

سه حمله ناکام

با وجود فشارها، به گفته منابع دیپلماتیک، گروه‌های بی‌انضباط تلاش کردند سه حمله را طراحی و اجرا کنند؛ اما نیروهای امنیتی عراق توانستند پیش از اجرا آن‌ها را خنثی کنند.

منابع همچنین گفتند که ایران زخمی عمیق برداشت؛ چراکه اسرائیل جنگ را به خاک ایران کشاند و آمریکا را به هدف گرفتن تأسیسات هسته‌ای آن ترغیب کرد. به‌گفته این منابع، اگر ایران در پرونده هسته‌ای امتیاز ندهد، احتمال دور تازه‌ای از درگیری وجود دارد.