محکومیت گسترده حمله تروریستی به فرودگاه آبها در سعودی

تأکید کشورهای عربی بر ایستادگی در کنار سعودی در مقابل هرگونه تلاش برای هدف قراردادن ثبات و امنیت آن

محکومیت گسترده حمله تروریستی به فرودگاه آبها در سعودی
TT

محکومیت گسترده حمله تروریستی به فرودگاه آبها در سعودی

محکومیت گسترده حمله تروریستی به فرودگاه آبها در سعودی

کشورهای مختلف جهان حمله موشکی حوثی‌ها به فرودگاه اَبهای در جنوب سعودی را محکوم کردند؛ حمله ای که منجر به زخمی شدن ۲۶ غیرنظامی شده‌است.
به گزارش الشرق الاوسط، فرحان حق سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد در جمع خبرنگاران از حملات تروریستی به فرودگاهی در سعودی ابراز نگرانی عمیق کرد.
وی در ادامه همچنین اظهار کرد: این حملات تنش را افزایش خواهد داد، امنیت ملی و منطقه را در معرض خطر قرار می‌دهد و روند سیاسی به رهبری سازمان ملل را تضعیف می‌کند. طرفین درگیر در یمن خواستار قوانین بین‌المللی و بشردوستانه را رعایت کنند».
دولت امارات متحده عربی، حمله شورشیان حوثی مورد حمایت رژیم ایران به فرودگاه بین‌المللی ابها را به شدت محکوم کرد.
دولت امارات این اقدام جنایتکارانه را دلیل دیگری بر رویکرد خصمانه و تروریستی شورشیان حوثی و تلاش آنها برای تضعیف امنیت و ثبات منطقه دانست.
وزارت خارجه امارات با صدور بیانیه ای، بار دیگر بر همبستگی و ایستادگی کامل خود در سعودی علیه هر نوع تهدید تأکید و پشتیبانی خویش را از تمامی اقداماتی که سعودی در مقابله با تروریسم اتخاذ می‌کند، اعلام کرد.
در ادامه این بیانیه ضمن آرزوی شفای عاجل برای مجروحان این حمله تروریستی، امنیت امارات متحده عربی بخش جدایی ناپذیر امنیت سعودی خوانده شده و گفته شده که هر نوع تهدید و خطری امنیت سعودی را مختل کند، تهدیدی علیه امنیت و ثبات امارات محسوب می‌شود.
خالد بن احمد آل خلیفه وزیر خارجه بحرین امروز چهارشنبه در توییتی نوشت: حمله شبه نظامیان کودتاگر حوثی به فرودگاه بین‌المللی ابها، اقدامی خطرناک است که با سلاح ایرانی رخ داده و موجب صدمه زدن به افراد بی گناه شده‌است.
وی ادامه داد: باید موضع بین‌المللی قوی و آشکار ضد حوثی‌ها و حمایت ایران از آنها اتخاذ شود.
در همین رابطه، وزارت خارجه بحرین در بیانیه ای حمله شبه نظامیان کودتاگر حوثی مورد حمایت ایران به فرودگاه بین‌المللی ابها را محکوم کرد.
وزارت خارجه بحرین این اقدام را یک عمل مجرمانه بزدلانه توصیف کرد و گفت این اقدام در تعارض با همه قوانین بین‌الملل و عرف انسانی است.
این وزرات در بیانیه خود ضمن اعلام همبستگی و همراهی با سعودی، خواستار موضع قاطع جامعه بین‌الملل در قبال ایران و حمایت‌های خود از اقدامات تروریستی ادامه‌دار گروهک حوثی شده‌است.
دولت کویت نیز حمله‌ تروریستی شورشیان تروریست حوثی مورد حمایت ایران را به شدت محکوم کرد.
وزارت خارجه دولت کویت امروز بیان کرد: این حملات تروریستی که امنیت سعودی را به خطر می‌اندازد، نمایانگر افزایش تنش و تضعیف تلاش برای دستیابی به یک راه حل سیاسی است.
کویت همچنین تأکید کرد: دولت کویت همواره در کنار سعودی خواهد بود، و از همه تصمیمات اتخاذ شده جهت برقراری امنیت و ثابت این کشور حمایت می‌کند.
وزارت خارجه مصر نیز در بیانیه خود این حملات را به شدت محکوم کرد و گفت: دولت و ملت مصر همواره در کنار دولت و ملت سعودی در برابر هر تهاجمی که امنیت و ثبات این کشور را تهدید بکند ایستاده‌است، و آن را ضروری می‌داند.
در این بیانیه برای زخمی شدگان درخواست شفاء کامل شده‌است، و حملات تروریستی به فرودگاهای بین‌المللی را جزو نقض قوانین بین‌المللی توصیف کرده‌است.
جمهوری مصر از جامعه بین‌المللی خواستار مقابله با اعمال تروریستی شده‌است که امنیت و ثبات منطقه را به خطر می‌اندازد.
از سوی دیگر، سفارت آمریکا در ریاض و در پیامی در توئیتر، حمله به فرودگاه بین‌المللی جنوب سعودی را محکوم کرد.
در این پیام که روز چهارشنبه ۲۲ خرداد منتشر شد آمده‌است: از طرف جان ابی‌زید، سفیر آمریکا در سعودی و از سوی تمامی نمایندگی آمریکا، به شدیدترین وجه ممکن حمله حوثی‌ها به غیرنظامیان در فرودگاه را محکوم می‌کنیم.
این پیام همچنین آرزوی بهبود سریع برای زخمی‌های این حمله کرده‌است.
سعد الحریری نخست‌وزیر لبنان نیز این اقدام را تعرض آشکار به تأسیسات مدنی سعودی و نشانه استمرار اقدامات خبیث برای هدف قرار دادن ثبات و امنیت پادشاهی سعودی و ملت این کشور دانست.
پارلمان عربی نیز این حمله را محکوم کرد. 
مشعل بن فهم السلمی، رئیس این مجلس حمله حوثی‌ها را جنایت جنگی توصیف کرد.
 الفهمی گفت که این مجلس به شدت این اقدام تروریستی را محکوم کرد و از سازمان ملل و شورای امنیت می‌خواهد به شکل فوری و جدی اقدام کرده و حوثی‌ها را در فهرست گروه‌های تروریستی بگنجاند، زیرا که قوانین بین‌المللی را نقض کرده و به شکل عمدی و مکرر تأسیسات حیاتی و مدنی سعودی را با موشک‌های بالستیک و هواپیماهای بدون سرنشین مورد هدف قرار می‌دهد.
رئیس پارلمان عربی خواستار تحت تعقیب قرار گرفتن رهبران حوثی و گروه‌ها و دولت‌های حامی آنها شد.
 او به شکل ویژه خواستار الزام ایران به پای‌بندی به قطعنامه ۲۲۱۶ در زمینه ممنوعیت ارسال سلاح به حوثی‌ها شد.
جمهوری جیبوتی نیز این حمله تروریستی را محکوم کرد.
ضیاء بامخرمه سفیر جیبوتی در سعودی تأکید کرد: حمله تروریستی به فرودگاه بین‌المللی ابها یک عملیات تروریستی و تخریبی و خطرناک است، و ما آن را محکوم می‌کنیم.
همچنین محمود عباس رئیس تشکیلات فلسطینی نیز اقدام جنایتکارانه حوثی‌ها را محکوم و خواستار محکومیت همه‌جانبه این اتفاق شد.
صبح روز چهارشنبه سخنگوی ائتلاف عربی به رهبری سعودی اعلام کرد شبه‌نظامیان حوثی مورد حمایت ایران با شلیک یک پرتابه و اصابت آن به سالن استقبال فرودگاه بین‌المللی ابها در سعودی موجب زخمی شدن ۲۶ غیرنظامی شده‌اند.
فرودگاه شهر آبها مرکز استان عسیر در جنوب غرب سعودی و در نزدیکی مرزهای یمن قرار دارد.



غزهٔ غرق در باران، دو ماه از آتش‌بس شکننده را پشت سر می‌گذارد

مادری فلسطینی، دیروز در بیمارستان ناصر در خان‌یونس، پس از مرگ دختر شیرخوارش بر اثر سرما بر او شیون می‌کند (رويترز)
مادری فلسطینی، دیروز در بیمارستان ناصر در خان‌یونس، پس از مرگ دختر شیرخوارش بر اثر سرما بر او شیون می‌کند (رويترز)
TT

غزهٔ غرق در باران، دو ماه از آتش‌بس شکننده را پشت سر می‌گذارد

مادری فلسطینی، دیروز در بیمارستان ناصر در خان‌یونس، پس از مرگ دختر شیرخوارش بر اثر سرما بر او شیون می‌کند (رويترز)
مادری فلسطینی، دیروز در بیمارستان ناصر در خان‌یونس، پس از مرگ دختر شیرخوارش بر اثر سرما بر او شیون می‌کند (رويترز)

روز گذشته، نوار غزه وارد ماه سوم آتش‌بس شکننده‌ای شد که برای توقف درگیری میان اسرائیل و «حماس» از اکتبر گذشته آغاز شده بود. ساکنان آسیب‌دیده غزه دو ماهی را پشت سر گذاشته‌اند که با نقض‌های مکرر اسرائیل و رنج ناشی از کمبود کمک‌ها همراه بوده است.
هوای بد و موج باران‌های سنگینی که بر این منطقه می‌بارد، بار دیگر نیاز به تسریع ورود مواد لازم برای مقابله با شرایط سخت جوی را افزایش داده است؛ شرایطی که به مرگ یک نوزاد بر اثر سرما انجامید.
آژانس امداد و کار سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی «آنروا» توضیح داد که رنجِ فزایندهٔ ناشی از باران‌ها «با ورود بدون مانع کمک‌های بشردوستانه، از جمله تدارکات پزشکی و وسایل مناسب سرپناه، قابل پیشگیری است».
در همین حال، ایتمار بن گویر، وزیر امنیت ملی دست‌راستی افراطی اسرائیل، روز گذشته تهدید کرد که قبر رهبر تاریخی، عزالدین قسام، را که در داخل سرزمین‌های تحت کنترل اسرائیل قرار دارد و شاخهٔ نظامی «حماس» نام او را بر خود دارد، از میان برخواهد داشت.
بن‌گفیر ویدئویی منتشر کرد که در آن در کنار نیروهای امنیتی و یک جرثقیل دیده می‌شود که در حال برچیدن چادری بودند که برای نماز خواندن در کنار قبر قسام ــ که زادهٔ سوریه است ــ برپا شده بود.
«حماس» تأکید کرد که اقدام وزیر امنیت «تجاوزی بی‌سابقه به حرمت‌ها و نقض مقدسات» است.


عراق از تصمیمِ طبقه‌بندی «حوثی‌ها» و «حزب‌الله» لبنان به‌عنوان دو گروه تروریستی عقب‌نشینی کرد

حامیان «حزب‌الله» لبنان پرچم‌های این حزب را در بیروت در دست دارند (رویترز)
حامیان «حزب‌الله» لبنان پرچم‌های این حزب را در بیروت در دست دارند (رویترز)
TT

عراق از تصمیمِ طبقه‌بندی «حوثی‌ها» و «حزب‌الله» لبنان به‌عنوان دو گروه تروریستی عقب‌نشینی کرد

حامیان «حزب‌الله» لبنان پرچم‌های این حزب را در بیروت در دست دارند (رویترز)
حامیان «حزب‌الله» لبنان پرچم‌های این حزب را در بیروت در دست دارند (رویترز)

عراق پس از آن‌که روزنامهٔ رسمی این کشور فهرستی را منتشر کرد که در آن «حوثی‌های» یمن و «حزب‌الله» لبنان در شمار گروه‌های تروریستی گنجانده شده بودند، از این طبقه‌بندی عقب‌نشینی کرد.
یک کمیتهٔ دولتی عراقی اعلام کرد فهرستی که منتشر شده، نسخهٔ ویرایش‌نشدهٔ گروه‌های تروریستی بوده و این کمیته در حال اصلاح خطا است. کمیته افزود که فهرست مورد نظر، تنها مربوط به نهادها و افرادی بوده که با دو گروه «القاعده» و «داعش» مرتبط‌اند.
و پیش از این عقب‌نشینی، ساعاتی پیش عراق «حوثی‌ها» و «حزب‌الله» لبنان را روز پنج‌شنبه در فهرست تروریسم قرار داده بود.
روزنامهٔ رسمی اعلام کرده بود که یک کمیتهٔ دولتی تصمیم گرفته است اموال اشخاص و نهادهای مرتبط با «حوثی‌ها» و «حزب‌الله» را مسدود کند.
عراق همچنین بیش از ۱۰۰ نهاد و شخصیت را در سراسر جهان در فهرست تروریسم قرار داده است.
این کمیتهٔ دولتی اشاره کرد که برخی از افرادی که در فهرست تروریسم قرار گرفته‌اند، طبق قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد تحت تحریم هستند.

روزنامهٔ رسمی همچنین اعلام کرد که «به‌روزرسانی فهرست تروریسم بر اساس تصمیمات رسمی صادرشده از سوی کمیتهٔ مسدودسازی اموال انجام می‌شود؛ تصمیماتی که به تعیین نهادها و افرادی مربوط است که مشمول اقدامات مقابله با تروریسم و تأمین مالی آن هستند».
این تصمیم یک روز پس از آن صادر شد که مایکل ریغاس، معاون وزیر خارجهٔ آمریکا، از کسانی که آنها را «شریکان عراقی» توصیف کرد، خواست تا «میلیشیاهای ایرانی را مهار کنند و مانع تهدید آنها علیه عراقی‌ها و آمریکایی‌ها شوند».
حسین مؤنس، رئیس جنبش «حقوق» وابسته به «کتائب حزب‌الله»، روز پنج‌شنبه در واکنش به این تصمیم به دولت عراق حمله کرد و آن را «متزلزل، وابسته و بی‌کرامت» توصیف کرد.

و به‌احتمال زیاد این اقدام با استقبال واشنگتن روبه‌رو خواهد شد؛ واشنگتنی که در پی کاهش نفوذ ایران در عراق و دیگر کشورهای خاورمیانه است؛ کشورهایی که در آنها متحدانی برای تهران وجود دارد.
ایران، که عراق را همسایه و هم‌پیمان خود می‌داند، این کشور را عنصری حیاتی برای تداوم مقاومت اقتصادش در برابر تحریم‌ها تلقی می‌کند. اما بغداد، که شریک هر دو طرفِ ایالات متحده و ایران است، نگران آن است که در تیررس سیاست فشار دولت رئیس‌جمهوری آمریکا، دونالد ترامپ، علیه تهران قرار گیرد.
ایران از طریق گروه‌های مسلح شیعهٔ قدرتمند و احزاب سیاسیِ مورد حمایت خود در بغداد، از نفوذی گستردهٔ نظامی، سیاسی و اقتصادی در عراق برخوردار است. اما افزایش فشارهای آمریکا طی سال گذشته در زمانی روی می‌دهد که ایران به‌دلیل حملات اسرائیل علیه «حزب‌الله» لبنان و «جنبش مقاومت اسلامی فلسطین» (حماس)، که متحدان تهران به‌شمار می‌روند، تضعیف شده است.


فشار آمریکا، سردرگمی «چارچوب هماهنگی» عراق را افزایش داد

رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، و نخست‌وزیر عراق، محمد شیاع السودانی، در عکس یادگاری حاشیه اجلاس شرم‌الشیخ، ۱۳ اکتبر ۲۰۲۵ (رسانه دولتی)
رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، و نخست‌وزیر عراق، محمد شیاع السودانی، در عکس یادگاری حاشیه اجلاس شرم‌الشیخ، ۱۳ اکتبر ۲۰۲۵ (رسانه دولتی)
TT

فشار آمریکا، سردرگمی «چارچوب هماهنگی» عراق را افزایش داد

رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، و نخست‌وزیر عراق، محمد شیاع السودانی، در عکس یادگاری حاشیه اجلاس شرم‌الشیخ، ۱۳ اکتبر ۲۰۲۵ (رسانه دولتی)
رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، و نخست‌وزیر عراق، محمد شیاع السودانی، در عکس یادگاری حاشیه اجلاس شرم‌الشیخ، ۱۳ اکتبر ۲۰۲۵ (رسانه دولتی)

منابع عراقی می‌گویند مرجعیت دینی در نجف در هیچ اقدامی برای تعیین نهایی نامزد نخست‌وزیری نقش ندارد، در حالی که «چارچوب هماهنگی» به دلیل آنچه فشارهای مستمر آمریکا خوانده شده، در برنامه‌های خود درباره آینده روابط بغداد و واشنگتن دچار سردرگمی شده است.

پس از برگزاری چند جلسه برای انتخاب نامزد پست اجرایی، آخرین جلسه روز دوشنبه برگزار شد. در این نشست، «چارچوب هماهنگی» نتایج دو کمیته خود را بررسی کرد: یکی برای دیدار با نامزدها و دیگری برای بررسی مکانیزم انتخاب نامزد نهایی توسط رهبران چارچوب، اما میان طرف‌های این چارچوب توافقی حاصل نشد.

رسانه‌های نزدیک به «چارچوب هماهنگی» گزارش دادند که دلیل مراجعه به مرجعیت علی‌ سیستانی در نجف، ناتوانی رهبران این چارچوب در انتخاب نامزد مشخص به دلیل اختلافات عمیق سیاسی میان آنها بوده است.

رهبران «چارچوب هماهنگی» پس از اعلام خود به‌عنوان بزرگ‌ترین فراکسیون پارلمان عراق (واع)

موضع نجف

گزارش‌ها حاکی است مرجعیت دینی نجف از دخالت در انتخاب نامزد خودداری کرده است، اما تحلیلگران می‌گویند درخواست نظر از مرجعیت، بازتاب ناتوانی نیروهای برنده انتخابات در تصمیم‌گیری میان نامزدهای غیررسمی است.

رسانه‌های محلی ده‌ها نامزد را فاش کرده‌اند و از نوسانات شدید در فهرست نامزدهای پیشنهادی خبر می‌دهند؛ گاهی فهرست کوتاه شامل پنج نفر و گاهی شامل ده‌ها شخصیت شیعی است.

عباس راضی، دبیرکل چارچوب هماهنگی، پیش‌تر گفته بود که «نامزدها محدود به شخصیت‌های رهبری هستند» و ائتلاف از افراد مشخصی خواسته تا برای این پست اعلام آمادگی کنند.

طالب محمد کریم، پژوهشگر مسائل سیاسی، به «الشرق الأوسط» گفت: «وضعیت پیچیده و بی‌سابقه است و نیازمند رویکرد جدیدی برای تسریع در تشکیل دولت آینده است؛ معیار اصلی حفظ منافع مالی و سیاسی عراق است، نه منافع جناحی».

او افزود: «لازم است تفاهم‌های آرام با آمریکا و پایتخت‌های منطقه‌ای برقرار شود تا دولت آینده متعهد شود از خاک عراق برای مناقشات دیگران استفاده نکند و با طرحی عملی، سلاح‌ها کنترل و منافع مشترک حفظ شود».

ائتلاف «عمران و توسعه» بیشترین کرسی‌ها را در مقایسه با احزاب «چارچوب هماهنگی» کسب کرده است (ایکس)

ترامپ و السودانی

اختلاف درباره نامزد مورد نظر «چارچوب هماهنگی» پس از اظهارات جنجالی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا، افزایش یافت. او گفته بود: «عراق پس از حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران، کشور دوست آمریکا شد» و فاش کرد که نخست‌وزیر عراق، محمد شیاع السودانی، برای دریافت جایزه صلح نوبل به او رأی داده است.

این اظهارات در محافل شیعی بغداد بحث‌برانگیز شد، به ویژه که بسیاری ترامپ را رئیس آمریکایی می‌دانند که دستور ترور قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، را در ژانویه ۲۰۲۲ صادر کرد.

السودانی در پلتفرم «ایکس» چهارشنبه نوشت: «همیشه سعی کرده‌ام روابطی بسازم که به کشور خدمت کند. از همان ابتدا دریافتم که دوستی، نه خصومت، ثبات و پیشرفت کشور را تضمین می‌کند».

انتظار سافایا

در این وضعیت پیچیده، رهبران چارچوب هماهنگی منتظر رسیدن نماینده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا، ماراک سافایا، به عراق هستند. او پیام‌های هشداردهنده‌ای به برخی نیروهای چارچوب هماهنگی داده است، به ویژه کسانی که هنوز جناح‌های مسلح دارند و تحت تحریم‌های آمریکا هستند.

پیش‌تر، تام باراک، نماینده آمریکا در لبنان و سوریه، به طور کوتاه به بغداد سفر کرده بود و طبق منابع مطلع، پیام‌های مهمی درباره مسائل داخلی و منطقه‌ای منتقل کرد.

منابع به «الشرق الأوسط» گفتند که سه موضوع اصلی توسط باراک با السودانی مطرح شده است: اقدامات آمریکا برای خلع سلاح حزب‌الله، اهمیت کنترل مرزهای عراق و سوریه و جلوگیری از ورود شخصیت‌های وابسته به گروه‌های مسلح به دولت آینده عراق.

در همین راستا، مذاکراتی نیز میان فؤاد حسین، معاون نخست‌وزیر و وزیر خارجه عراق، با مایکل ریگاس، معاون وزیر خارجه آمریکا، انجام شد. سفارت آمریکا در بغداد با انتشار دوباره بیانیه مشترک وزارت خارجه عراق، تأکید کرد که «آمریکا به صراحت بر خلع سلاح میلیشیاهای تحت حمایت ایران که به حاکمیت عراق ضربه می‌زنند، تهدیدی برای آمریکایی‌ها و عراقی‌ها هستند و منابع عراق را به نفع ایران می‌برند، ادامه خواهد داد».