نیویورک تایمز: قطر پشت‌پرده بمب‌گذاری‌ها در سومالی

روزنامه نیویورک تایمز می‌گوید به یک فایل صوتی یک تماس تلفنی ضبط شده دست یافته که خلیفه کاید المهندی یک تاجر نزدیک به امیر قطر به حسن بن حمزه هاشم سفیر این کشور در سومالی می‌گوید، شبه نظامیان در بندر بوساسو در شمال سومالی بمب‌گذاری کردند تا با کنارزدن امارات منافع قطر را پیش ببرند.
به گزارش الشرق الاوسط، این تاجر در این تماس تلفنی که در ۱۸ ماه مه و حدود یک هفته پس از این بمب‌گذاری صورت گرفته، می‌گوید: عوامل پشت این بمب‌گذاری برای تقویت منافع قطر از طریق بیرون راندن رقبای ما اقدام کرده‌اند.
در این حمله دست‌کم هشت تن زخمی شدند و یک شبه‌نظامی وابسته به داعش مسئولیت آن را بر عهده گرفت.
خلیفه کاید المهندی می‌گوید: ما می‌دانیم چه کسی پشت این بمب‌گذاری و کشتار است. دوستان ما دست به این اقدام زدند. این کار برای بیرون کردن اهالی دوبی انجام شد. بگذارید آن‌ها اماراتی‌ها را بیرون کنند. در این صورت دیگر قراردادها را با آنان تمدید نمی‌کنند و من این قراردادهای را به دوحه می‌آورم.
به گفته این روزنامه، این تاجر از نزدیکان تمیم بن حمد بن خلیفه آل ثانی امیر قطر است. عکس‌هایی از این دو در کنار یکدیگر وجود دارد و طبق گزارش‌های موجود و پیام‌های مکتوبی که از سوی سرویس‌های اطلاعاتی به دست آمده، المهندی مرتباً با امیر قطر سفر می‌کند.
نه دولت قطر و نه المهندی اعتبار تماس تلفنی مذکور را زیر سؤال نبردند اما هر دو طرف اظهارات بیان شده را نه از سوی یک مقام دولتی، بلکه از طرف یک شهروند عادی مستقل دانستند.
به گزارش نیویورک تایمز، با این حال در این تماس تلفنی سفیر این کشور با اظهارات مطرح شده دربارهٔ نقش قطر در بمب‌گذاری بوساسو مخالفتی نمی‌کند و در پاسخ به این اظهارات می‌گوید: پس به همین خاطر است که به این منطقه حمله می‌کنند، که آن‌ها را وادار به فرار کنند.
سفیر قطر در سومالی در گفتگوی تلفنی کوتاهی که با روزنامه نیویورک تایمز داشت، تکذیب کرد که المهندی را می‌شناسد و تلفن را فوراً قطع کرد.
المهندی نیز در مصاحبه تلفنی دیگری گفت، تنها یکی از «دوستان دوران مدرسه» این سفیر است. او در این خصوص اظهار کرد: من مردی بازنشسته و یک تاجر هستم و نمایندگی هیچ دولتی را بر عهده ندارم.
او در پاسخ به سؤالی دربارهٔ دلیل استفاده از کلمه «دوستان» در خصوص عاملان حمله بوساسو گفت: همه مردم سومالی دوستان من هستند.
طبق این گزارش، اگر حمله بوساسو با هدف بیرون کردن اماراتی‌ها صورت گرفته باشد، این نخستین حمله علیه آن‌ها نبوده‌است.
در ماه فوریه دو مهاجم که خود را به قالب ماهیگیر جا زده بودند، مدیر یک شرکت اماراتی را که در اداره بندر بوساسو مشارکت داشت، به قتل رساندند. این شرکت موسوم به «پی اند او پورتس» از زخمی شدن سه کارمند دیگر خود در این حادثه خبر داد.
ترکیه و قطر در جریان قحطی کمک‌های بشر دوستانه قابل توجهی را روانه این منطقه کردند که در ادامه آن، سرمایه‌گذاری‌های تجاری گسترده آن‌ها در این منطقه صورت گرفت. ترکیه در سال ۲۰۱۷ در موگادیشو یک پایگاه نظامی مهم تأسیس کرد.