واکنش مردمی به افتتاحیه فوتبال در کربلا: توهینی نشده‌است

واکنش مردمی به افتتاحیه فوتبال در کربلا: توهینی نشده‌است
TT

واکنش مردمی به افتتاحیه فوتبال در کربلا: توهینی نشده‌است

واکنش مردمی به افتتاحیه فوتبال در کربلا: توهینی نشده‌است

مراسم افتتاحیه مسابقات فوتبال غرب آسیا در کربلای عراق که با نواختن موسیقی و رقص زنان و مردان همراه بود، موجی از واکنش‌های متفاوتی را در عراق برانگیخته است؛ به طوری که برخی معتقدند که این مراسم در حد عرف رایج اجتماعی و فرهنگی پذیرفته شده بود و برخی واکنش‌های سیاسی اما آن را «اهانتی به قدسیت شهر کربلا محل دفن امام حسین» می‌دانند.
به گزارش الشرق الاوسط، مسابقات غرب آسیا به میزبانی عراق روز گذشته در کربلا با شرکت ۹ تیم ملی کشورهای عربی (سعودی، بحرین، عراق، اردن، کویت، لبنان، فلسطین، سوریه و یمن) آغاز شد.
مراسم افتتاحیه به‌طور مستقیم از تلویزیون دولتی عراق پخش شد. انتشار عکس‌ها و ویدئوهای مربوط به این مراسم در شبکه‌های اجتماعی، واکنش‌های متفاوتی ایجاد کرد.
در این مراسم کوتاه، حضور زنان پررنگ بود به‌طوریکه یک زن عراقی ویولن بر دست به اجرای موسیقی پرداخت و زنان دیگر با لباس‌هایی به رنگ پرچم عراق نمایش‌هایی را اجرا کردند.
بسیاری از مردم عراق معتقدند که حجم واکنش‌ها و جنجال به پاخواسته دربارهٔ این جشن را بزرگنمایی و فراتر از حد آن توصیف کردند.
حجم واکنش‌ها باعث شده‌است مسئولان محلی در کربلا روز گذشته از زیر بار مسئولیت این مراسم شانه خالی کرد. به طوری که نصیف الخطابی استاندار کربلا گفته‌است «هیچ نقشی در برگزاری این مسابقات نداشتیم و در حد بسترسازی و پشتیبانی نقش داشتیم».
از سوی دیگر علی جبار مدیر برگزاری این دوره از رقابت‌ها و نائب رئیس فدراسیون فوتبال عراق در این باره می‌گوید: «نسبت به برخی از واکنش‌ها متعجبم. مراسم عادی بود و این تشدید و بیانیه‌های تنش زا ضرورتی ندارد».
علی عباس ناظر برگزاری این مراسم نیز می‌گوید «همه از این مراسم تمجید و تعریف کردند اما برخی از این موفقیت ورزشی و سیاسی عراق راضی نیستند و به دنبال تنش آلوده کرده فضا هستند و توهینی به قدسیت شهر نشده‌است».
دیوان وقف شیعه عراق از گروه برگزارکننده مراسم افتتاحیه جام کشورهای غرب آسیا در کربلا شکایت قضایی کرد.
یک منبع مطلع در دیوان وقف شیعه عراق تأکید کرد که این شکایت بر این مبنا تنظیم شده که فدراسیون فوتبال عراق در مراسم افتتاحیه که در ورزشگاه بین‌المللی کربلا برگزار شد ویژگی قدسی این شهر و قانون پاسداری از مقدمات در کربلا را نادیده گرفته‌است.
این منبع تأکید کرده که در این مراسم «با رفتارهای خارج از عرفی» همراه بوده که دستاورد ملی میزبانی جام‌های بین‌المللی را «مصادره کرده‌است».
این منبع افزوده که دیوان وقف شیعه ضمن تأکید بر آزادی عمومی خواستار «توجه به ویژه بودن شهرهای دینی است که برای مؤمنان اهمیت قدسی دارد به خصوص شهری مانند کربلا که مزار سرور جوانان اهل بیت و یاران سالار شهیدان» است.
پیش از این دیوان وقف شیعی با صدور بیانیه ای این مراسم را «تعرض به اخلاق و قانون» دانسته بود.
در پی این، نوری المالکی نخست‌وزیر اسبق عراق، با صدور بیانیه‌ای مخالفت خود را با این مراسم که آن را هتک حرمت قداست شهر کربلاء نامیده‌است، اعلام کرده و خواستار بازخواست نهادهای دخیل اعم از دولت محلی کربلا، وزارت جوانان و ورزش یا فدراسیون فوتبال شد.
در این میان کاربران شبکه‌های اجتماعی از جمله در توئیتر نیز نسبت به اعتراض مالکی واکنش نشان دادند و محکومیت او را به چالش کشیدند.
عده ای او را متهم کردند زمانی که نخست‌وزیر بود و چهار استان عراق را تحویل داعش داد نگران دین و مذهب عراق نبود و حالا نگران مقدسات عراق شده‌است.
عده ای دیگر نیز او را متهم به نفاق کردند چرا که خودش در زمان نخست‌وزیری اش در مراسم مشابهی در نجف شرکت کرده بود.
برخی نیز بر او خرده گرفتند که نسبت به دزدی و اختلاس‌های دوران نخست‌وزیری اش بی‌تفاوت بوده و حالا نسبت به یک مراسم ورزشی معترض شده‌است.



گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
TT

گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)

در حالی که وضعیت جنگی در نوار غزه همچنان ادامه دارد، ارتش اسرائیل روز یکشنبه دستور به بزرگ‌ترین عملیات تخلیه طی ماه‌های اخیر داد. این تخلیه مناطق وسیعی از شهر غزه و شمال آن، به‌ویژه محله‌های الزيتون، الصبرة، التفاح و الدرج را در بر می‌گیرد. ارتش از ساکنان خواسته فوراً به منطقه المواصی در جنوب منتقل شوند.

این دستور با استفاده از شبکه‌های اجتماعی و پخش اعلامیه از طریق پهپادها اعلام شد و شامل گسترش تخلیه مناطق پیشین مانند جبالیا البلد، الزرقاء و أبو إسكندر نیز می‌شود. منابع محلی گفته‌اند بسیاری از مردم نمی‌دانند کجا باید بروند، زیرا مناطق غربی غزه نیز از آوارگان پر شده است.

فلسطینی مجروح در حمله هوایی، در بیمارستان ناصر در خان‌یونس واقع در جنوب غزه، با پیکر برادرش که در همان حمله کشته شد، وداع می‌کند (رویترز)

ارتش اسرائیل اعلام کرده قصد دارد وارد عمق شهر غزه و حتی غرب آن شود. اگرچه منطقه المواصی به‌عنوان منطقه انسانی اعلام شده، اما در آنجا هم ارتش اسرائیل حاضر است و گه‌گاه تیراندازی یا بمباران‌هایی صورت می‌گیرد.

احتمال توافق جزئی

با وجود ادامه خشونت‌ها، تلاش‌ها برای آتش‌بس ادامه دارد. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در پیامی خواستار تلاش برای دستیابی به توافق آتش‌بس شد. منابع فلسطینی به «الشرق الأوسط» گفته‌اند که احتمال رسیدن به توافقی جزئی در چارچوب طرح پیشنهادی فرستاده آمریکایی، استیو ویتکوف، وجود دارد.

فلسطینی‌ای در کنار پیکر کودکان کشته‌شده در حمله هوایی اسرائیل به خانه‌ای در شهر غزه پیش از مراسم تشییع در روز یکشنبه (رویترز)

این منابع افزودند مقاومت فلسطینی خواستار ضمانت اجرای کامل دوره ۶۰ روزه آتش‌بس بدون نقض آن توسط اسرائیل، و توزیع آزادسازی گروگان‌ها طی روزهای آتش‌بس هستند. همچنین تأکید شده که پروتکل‌های انسانی توافق پیشین در ژانویه ۲۰۲۵ باید رعایت شود؛ موضوعی که اسرائیل در آن زمان به‌طور کامل پایبند نبود.

بن‌بست در مذاکرات و لجبازی اسرائیل

منابع نزدیک به حماس می‌گویند: «رسیدن به توافق ممکن است اگر اسرائیل به خواسته‌های منطقی پاسخ مثبت دهد». به گفته آن‌ها، حماس پیشنهادات متعددی داده، اما هر بار بنیامین نتانیاهو آن را رد کرده و مسیر مذاکرات را مختل کرده است.

منابع تأکید کردند که «حماس» مایل به دستیابی به توافق برای توقف کشتار و محاصره در غزه است، اما نمی‌پذیرد تحت عنوان توافقی «تسلیم‌شده» عمل کند. آن‌ها همچنین از دولت ترامپ خواستند فشار بیشتری بر اسرائیل وارد کند.

پیش‌بینی شده که در صورت پیشرفت گفت‌وگوها، طی روزهای آینده دور جدیدی از مذاکرات در دوحه یا قاهره با حضور هیأت‌های حماس، اسرائیل، میانجی‌ها و نماینده آمریکا برگزار شود.

ترور ابوعمر السوری

در تحولی مرتبط، ارتش اسرائیل جمعه‌شب موفق به ترور «حکم العیسی» معروف به «أبو عمر السوری»، یکی از فرماندهان ارشد «کتائب القسام» شد. وی از نزدیکان محمد الضیف، فرمانده شهید القسام، بود. اسرائیل همچنین چندین فرمانده دیگر از حماس، جهاد اسلامی و گروه‌های مقاومت دیگر را هدف قرار داده است.

با کاهش درگیری مستقیم بین ایران و اسرائیل، تمرکز ارتش اسرائیل بار دیگر بر نوار غزه افزایش یافته و حملات زمینی، هوایی و عملیات‌های هدفمند شدت گرفته‌اند.