فشار واشنگتن به متحدان آسیایی برای پیوستن به ائتلاف دریایی در خلیج

کره جنوبی گزینه‌های مختلف را بررسی می‌کند.. ظریف از حضور خارجی‌ها هشدار می‌دهد

فشار واشنگتن به متحدان آسیایی برای پیوستن به ائتلاف دریایی در خلیج
TT

فشار واشنگتن به متحدان آسیایی برای پیوستن به ائتلاف دریایی در خلیج

فشار واشنگتن به متحدان آسیایی برای پیوستن به ائتلاف دریایی در خلیج

مارک اسپر وزیر دفاع آمریکا در دیدار اخیرش با جئونگ کیه‌ئونگ-دو وزیر دفاع کره جنوبی از دولت این کشور درخواست کرده تا به ائتلاف دریایی واشنگتن در خلیج ملحق شود.
به گزارش الشرق الاوسط، به نقل از یک مسئول نظامی کره جنوبی، وزیر دفاع آمریکا از کره جنوبی خواسته تا نیروهایی را برای مشارکت در ائتلاف دریایی آمریکا در خلیج فارس به منظور حفاظت از ایمنی کشتیرانی اعزام کند.
جئونگ کیه‌ئونگ-دو نیز در پاسخ گفت از آنجا که کره جنوبی از تنگه هرمز استفاده می‌کند، سئول به بررسی گزینه‌های مختلف در این زمینه خواهد پرداخت.
بنابر گزارش خبرگزاری یونهاپ، کره جنوبی ظاهراً قصد دارد یک واحد ضد دزدی دریایی را از سومالی فرا بخواند و به تنگه هرمز اعزام کند.
رئیس‌جمهور آمریکا نیز در دو پیام توییتری در این باره نوشت: «کره جنوبی موافقت کرده‌است که به منظور دفاع از خودش در برابر کره شمالی، مقدار قابل توجهی پول بیشتری به ایالات متحده بپردازد. کره جنوبی طی دهه‌های طولانی پول کمی به آمریکا می‌داد اما پارسال به درخواست رئیس‌جمهور ترامپ، کره جنوبی ۹۹۰ میلیون دلار پرداخت کرد».
دونالد ترامپ در توییت دیگر خود نوشت: «مذاکرات (بین آمریکا و کره جنوبی) برای افزایش پرداخت‌ها به ایالات متحده شروع شده‌است. کره جنوبی یک کشور بسیار ثروتمند است و حالا احساس وظیفه می‌کند که به دفاع نظامی که ایالات متحده آمریکا در اختیار آنها قرار داده، کمک کند. روابط بین دو کشور، یک رابطه خیلی خوبی است».
مارک اسپر وزیر دفاع آمریکا پیش از این و در دیدار با همتای ژاپنی خود این مسئله را مطرح و گفته‌است کشورهایی که معتقد به آزادی کشتیرانی در خلیج هستند «باید موضوع پیوستن به ائتلاف نظامی» را مدنظر قرار دهند.
وزیر دفاع ژاپن گفته‌است که کشورش این درخواست را مورد بررسی قرار خواهد داد.
رسانه‌های ژاپن می‌گویند این کشور ممکن است ناوهای خود را برای مراقبت از امنیت کشتیرانی به تنگه باب المندب و نزدیکی سواحل یمن اعزام کند.
ژاپن پیشتر گفته بود در اتئلاف دریایی آمریکا در تنگه هرمز شرکت نخواهد کرد اما ناوهای گشت‌زنی خود را به مناطق دورتر از تنگه هرمز خواهد فرستاد.
به گزارش روزنامه ژاپن تایمز، یوشیهیده سوگا دبیراول کابینه ژاپن، جمعه ۹ اوت به‌طور تلویحی گفته‌است نیروهای نظامی این کشور «احتمالاً» برای مراقبت از امنیت کشتیرانی به آب‌های منطقه اعزام خواهند شد.
سوگا به خبرنگاران گفته‌است «ما پس از در نظر گرفتن دیدگاه‌های مختلف، (در این باره) به صورت جامع تصمیم خواهیم گرفت.»
دبیراول هیئت دولت ژاپن گفته‌است عوامل مهم مورد نظر ژاپن برای چنین حضوری، «ضرورت ثبات عرضه نفت خام و توازن در روابط ژاپن با ایران و آمریکا است.»
در مقابل، محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران حضور هر نیروی غیرمنطقه‌ای را «منشأ ناامنی» خوانده و تهدید کرده‌است کشورش «برای تأمین امنیت خود تردید نخواهد کرد».
محمدجواد ظریف روز جمعه در پیامی توئیتری با اشاره به اینکه خلیج «شاهراه حیاتی» و «اولویت امنیتی» برای ایران است تهدید کرد: «حضور هر نیروی غیرمنطقه‌ای اساساً منشأ ناامنی است» و «ایران برای تأمین امنیت خود تردید نخواهد کرد».
با این حال اظهارات یک مقام اسرائیلی که از حضور اطلاعاتی این کشور در ائتلاف به رهبری آمریکا خبر داده بود با واکنش تند وزارت خارجه ایران روبه‌رو شد.
عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز در واکنش به پیوستن اسرائیل به ائتلاف نظامی تحت رهبری آمریکا در خلیج روز جمعه هرگونه حضور «رژیم اشغالگر قدس» در این ائتلاف را «تهدیدی آشکار علیه امنیت، حاکمیت و تمامیت ارضی ایران و عاملی بحران‌آفرین و بی‌ثبات‌ساز در منطقه خلیج» دانست.
به گفته این مقام وزارت خارجه ایران، این کشور «حق مقابله با این تهدید [اسرائیل] و دفاع از خود را محفوظ می‌دارد».



رایزنی‌های سیاسی میان مصر و ایران برای توسعه روابط دوجانبه

کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
TT

رایزنی‌های سیاسی میان مصر و ایران برای توسعه روابط دوجانبه

کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)

مصر و ایران توافق کردند مسیر بررسی و شناسایی ظرفیت‌های روابط دوجانبه را ادامه دهند.
وزیر خارجه و مهاجرت مصر، بدر عبدالعاطی، در یک نشست خبری مشترک با همتای ایرانی‌اش، عباس عراقچی، در قاهره در روز دوشنبه اعلام کرد: «مسیر جدیدی برای مشورت‌های سیاسی بین دو کشور آغاز شده که در سطحی پایین‌تر از وزیران خارجه برگزار خواهد شد و ابعاد مختلف روابط دوجانبه را بررسی خواهد کرد.»

عباس عراقچی روز دوشنبه به قاهره سفر کرد و با رئیس‌جمهور مصر، عبدالفتاح السیسی، دیدار داشت. همچنین دو نشست، یکی دوجانبه و دیگری گسترده‌تر، با وزیر خارجه مصر، بدر عبدالعاطی برگزار کرد. این دیدارها به‌عنوان نشانه‌ای از حرکت روابط دو کشور به‌سوی گام‌های نزدیک‌تر تلقی شد.

بر اساس بیانیه رسمی دفتر ریاست‌جمهوری مصر، السیسی و عراقچی «بر اهمیت ادامه مسیر فعلی برای بررسی چشم‌اندازهای توسعه مشترک روابط بین دو کشور تأکید کردند.»

وزیر خارجه مصر در این نشست خبری گفت که گفتگوها «بر لزوم گسترش روابط دوجانبه تمرکز داشت، با در نظر گرفتن نگرانی‌های هر دو طرف»، و تأکید کرد که «تمایل متقابل برای توسعه روابط وجود دارد.» او افزود که دیدارهای متقابل دو طرف «نشان‌دهنده تحول مثبتی در روابط دوجانبه است.»

از سوی دیگر، عباس عراقچی در این نشست خبری گفت: «این چهارمین دیدار من با رئیس‌جمهور السیسی است و بیش از ۱۰ دیدار نیز با وزیر خارجه مصر داشته‌ام. این نشان می‌دهد که کشورم چقدر به گسترش روابط با مصر اهمیت می‌دهد.»

او اضافه کرد: «اراده‌ای برای توسعه روابط و گسترش همکاری‌ها در عرصه‌های سیاسی، اقتصادی و دیگر زمینه‌ها وجود دارد.» عراقچی ادامه داد: «ما اراده‌ای داریم برای تقویت روابط و رفع موانع آن. مسیر اکنون بیش از هر زمان دیگری برای توسعه روابط باز است.»

وی همچنین به «ادامه گفت‌وگوهای سیاسی و توافق بر افزایش مبادلات تجاری و همکاری در چارچوب سازمان‌های بین‌المللی، به‌ویژه در موضوعات منطقه‌ای» اشاره کرد و گفت: «سطح اعتماد بین قاهره و تهران هیچ‌گاه تا این حد بالا نبوده است.»

ایران و مصر در سال ۱۹۷۹ روابط دیپلماتیک خود را قطع کردند و پس از ۱۱ سال، تنها در سطح کاردار روابط را از سر گرفتند. در دو سال گذشته، چندین دیدار میان وزیران دو کشور برای بررسی امکان توسعه روابط انجام شد. در مه ۲۰۲۳، دولت ایران به وزارت خارجه دستور داد تا گام‌هایی برای تقویت روابط با مصر بردارد.

افزون بر دیدارهای وزرای خارجه، دیدار میان السیسی و رئیس‌جمهور فقید ایران، ابراهیم رئیسی، در نوامبر ۲۰۲۴ در ریاض نیز از جمله نقاط عطف در این مسیر بود.

هدی رؤوف، استاد علوم سیاسی و رئیس بخش مطالعات ایران در مرکز مطالعات استراتژیک مصر، به روزنامه «الشرق الاوسط» گفت: «سفر عراقچی به قاهره با هدف تداوم گفت‌وگوها و بررسی امکان نزدیکی بیشتر میان دو کشور انجام شده، به‌ویژه در شرایطی که ایران در سال‌های اخیر تلاش‌هایی برای بهبود روابط انجام داده و مصر نیز با احتیاط به این موضوع نگاه کرده است.»

او افزود: «این سفر حاکی از تحول مثبت در روابط و نشانگر گام‌هایی عملی در جهت نزدیکی بیشتر دو کشور در آینده است، به‌ویژه در زمینه گردشگری و تجارت، و نیز همکاری در پرونده‌های منطقه‌ای، به‌ویژه جنگ غزه و امنیت دریای سرخ.»

در دیدار میان السیسی و عراقچی، تحولات شتاب‌زده منطقه بررسی شد. رئیس‌جمهور مصر بر موضع کشورش مبنی بر رد گسترش دایره درگیری تأکید کرد و هشدار داد که «تشدید بحران ممکن است به جنگی فراگیر در سطح منطقه بینجامد که پیامدهای خطرناکی برای امنیت و منابع کشورهای منطقه خواهد داشت.» او همچنین بر اهمیت مذاکرات جاری بین ایران و آمریکا تأکید کرد.

السیسی همچنین خواستار «توقف فوری درگیری‌ها در نوار غزه و ارسال کمک‌های انسانی» شد و تأکید کرد که «بازگشت وضعیت عادی در تنگه باب‌المندب و دریای سرخ ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است.»

عبدالعاطی و عراقچی در مشورت‌های سیاسی خود، علاوه بر روابط دوجانبه، به وضعیت در غزه، سوریه، لبنان، امنیت دریایی در دریای سرخ و مذاکرات ایران و آمریکا پرداختند.

وزیر خارجه مصر بر لزوم «حفظ آزادی کشتیرانی در دریای سرخ و بازگرداندن آرامش به منطقه» تأکید کرد و گفت: «مصر بیشترین آسیب را از تنش‌های نظامی منطقه دیده است.» او همچنین از توافق اخیر یمن و آمریکا و تأثیر مثبت احتمالی آن بر امنیت دریایی و تجارت جهانی استقبال کرد.

عراقچی نیز گفت: «مذاکرات درباره یمن و دریای سرخ به‌طور جزئی بررسی شد» و تأکید کرد که «حوثی‌ها همانند حماس و حزب‌الله گروه‌هایی مستقل هستند که تصمیمات خود را مستقل از تهران می‌گیرند.» او افزود: «حملات حوثی‌ها علیه اسرائیل و در حمایت از فلسطین است.»

از نوامبر ۲۰۲۳، حوثی‌ها در حمایت از غزه، به کشتی‌ها در دریای سرخ حمله کرده‌اند. این حملات موجب اختلال در تجارت جهانی و کاهش شدید درآمدهای کانال سوئز شده است.

عبدالعاطی همچنین گزارش همتای ایرانی‌اش درباره نتایج پنج دور مذاکرات میان ایران و آمریکا بر سر برنامه هسته‌ای ایران را شنید و ابراز امیدواری کرد که این گفت‌وگوها به موفقیت برسد و «راه‌حلی مسالمت‌آمیز، جامع و پایدار برای کاهش تنش‌ها و برقراری آرامش در منطقه حاصل شود.»

او تأکید کرد که مصر مصمم است از هرگونه تنش و آشوب بیشتر در منطقه جلوگیری کند، چراکه این منطقه هم‌اکنون نیز با بحران‌های بزرگی دست‌وپنجه نرم می‌کند. عبدالعاطی گفت که قاهره کاملاً از مذاکرات برای کاهش تنش حمایت می‌کند و این مذاکرات را «فرصتی مناسب برای جلوگیری از تشدید بحران» دانست و از نقش مثبت عمان در این زمینه تمجید کرد.

او افزود: «در صورت وقوع درگیری نظامی، همه بازنده‌اند. این گزینه‌ای عاقلانه نیست. مصر همواره تأکید کرده که راه‌حل‌ها باید سیاسی باشد و نگرانی‌های همه طرف‌ها را در نظر بگیرد.»