پایان موفقیت‌آمیز موسم حج؛ آغاز بازگشت حجاج

شهر مکه هوشمند می‌شود.. اولین مدل برای توسعه منا سال آینده اجرا می‌شود

پایان موفقیت‌آمیز موسم حج؛ آغاز بازگشت حجاج
TT

پایان موفقیت‌آمیز موسم حج؛ آغاز بازگشت حجاج

پایان موفقیت‌آمیز موسم حج؛ آغاز بازگشت حجاج

اولین گروه از حاجیان پس از ادای مناسک حج، مکهٔ مکرمه را ترک کردند و به وسیله قطار حرمین وارد مدینه منوره شدند. در این میان، امیر مکه مکرمه از تلاش‌های شرکت کنندگان در خدمت رسانی به حجاج قدردانی و رئیس کمیته امنیتی حج نیز موفقیت همه برنامه‌های امنیتی و ترافیکی و سازمانی اجرا شده در حج امسال را اعلام کرد.
به گزارش الشرق الاوسط، اولین گروه از حاجیان بیت الله الحرام پس از اینکه توفیق ادای مناسک حج و بهره‌مندی از سیستم خدماتی کامل دولت چ سعودی و حکومت خادم حرمین شریفین ملک سلمان بن عبدالعزیز آل سعود نصیبشان شد، مکهٔ مکرمه را ترک کردند.
همچنین اولین گروه حجاج بیت الله الحرام که متشکل از ۱۲۰۰ نفر از کشورهای مختلف بودند، پس از اتمام اعمال حج به وسیله قطار سریع‌السیر حرمین، وارد مدینه منوره شدند.
با وصول حجاج بیت الله الحرام به مدینه منوره پس از به جا آوردن مناسک حج، ارگان‌های خدمت رسانی در این شهر در همکاری با دفاتر خدمات میدانی تمامی آمادگی‌های خود را برای پیگیری وصول حجاج به مساکن شان، تکمیل کردند.
روند خدمت رسانی به حجاج در مدینه منوره با تأمین امنیت جاده «طریق الهجره» به خاطر تسهیل وصول حجاج به مدینه و سپس وصول سهل آنها به منطقه مرکزی حرم و مناطق سکن شان در مدینه، آغاز می‌شود و بقیه ارگانها در قالب سیستم یکپارچه و منظم خدمات خود را به حجاج ارائه می‌کنند.
بیش از ۹۰۰ هزار حاجی قبل از انجام مناسک حج به زیارت مسجد رسول‌الله در مدینه منوره مشرف شدند، و بقیه حجاج گروه گروه پس از ادای فریضه حج برای زیارت مسجد رسول‌الله راهی مدینه منوره می‌شوند.
در این میان، خالد الفیصل امیر منطقه مکه مکرمه و مشاور خادم حرمین شریفین در سخنانی اعلام کرد که این شهر به زودی به شهری هوشمند تبدیل می‌شود.
الفیصل گفت: تبدیل مکه مکرمه به یک شهر هوشمند در کمیسیون سلطنتی مکه و اماکن مقدس مورد موافقت قرار گرفته و مطالعات فنی و اجرایی آن در حال انجام است.
امیر مکه افزود: پس از حج امسال، بلافاصله شروع به ایجاد اولین مدل برای توسعه منا خواهیم کرد که شامل اماکن اقامت در این مکان مقدس و خیمه‌های موجود در آن می‌شود و این مدل برای آزمایش در حج سال آینده اجرا می‌شود.
وی با اشاره به اینکه شهر مکه در سال‌های آتی به شهری هوشمند تبدیل خواهد شد، اضافه کرد: کمیسیونی ویژه توسعه منطقه مکه مکرمه و مشاعر مقدس به ریاست شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد سعودی تشکیل شده و مسئولیت‌هایش توسعه شهر مکه و مشاعر مقدس است.
الفیصل در ادامه با اشاره به اینکه کشورش به امور زائران و سیاست کشورهایشان کاری ندارد، تأکید کرد: کار سعودی، فراهم کردن شرایطی مناسب و تأمین امنیت برای زائران است.
از سوی دیگر، ارتشبد خالد بن قرار الحربی مدیر امنیت داخلی سعودی و رئیس کمیته امنیتی حج، موفقیت همه برنامه‌های امنیتی، ترافیکی و سازمانی اجرا شده در موسم حج امسال (۱۴۴۰هـ) را اعلام کرد.
الحربی در اظهاراتی از داخل اتاق فرماندهی و کنترل گفت: «وضعیت حجاج اطمینان بخش و طبیعی بوده و حجاج متعجل بعد از اینکه در ظهر روز دوازدهم جمره‌های سه‌گانه را رمی کردند راهی مسجد الحرام شدند و بقیه حجاج به چادرهایشان برگشتند، قبل از ظهر روز دوازدهم در حدود نیم ساعت شاهد ازدحام بودیم اما بعد از آن اوضاع به حالت طبیعی برگشت».
رئیس کمیته امنیتی حج افزود «امروز، روز غیر متعجلین است و ما در خصوص روند حج خیلی مطمئن هستیم، ما در حالت آماده باش کلمل قرار داشته و به مأموریت خود ادامه می‌دهیم، زیرا تا به حال مراسم حج پایان نیافته و ما همچنان تا حین خروج آخرین حاجی از مشاعر مقدسه و از سرزمین سعودی به وظایف مان در خدمت به حجاج ادامه می‌دهیم».
در همین راستا، حجاج کشورهای مختلف جهان پس از برگزاری مناسک حج تمتع از روز چهارشنبه روند بازگشت به موطن خویش را آغاز کردند.
زائرانی که مناسک حج تمتع را در مشاعر مقدسه (صحرای عرفات، مشعر و منا) طی روزهای هشتم تا دوازدهم ذی الحجه انجام داده بودند، دیروز بقیه اعمال حج خود را در مسجدالحرام به پایان رسانده و راه بازگشت به کشور خویش را در پیش گرفتند.



گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
TT

گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)

در حالی که وضعیت جنگی در نوار غزه همچنان ادامه دارد، ارتش اسرائیل روز یکشنبه دستور به بزرگ‌ترین عملیات تخلیه طی ماه‌های اخیر داد. این تخلیه مناطق وسیعی از شهر غزه و شمال آن، به‌ویژه محله‌های الزيتون، الصبرة، التفاح و الدرج را در بر می‌گیرد. ارتش از ساکنان خواسته فوراً به منطقه المواصی در جنوب منتقل شوند.

این دستور با استفاده از شبکه‌های اجتماعی و پخش اعلامیه از طریق پهپادها اعلام شد و شامل گسترش تخلیه مناطق پیشین مانند جبالیا البلد، الزرقاء و أبو إسكندر نیز می‌شود. منابع محلی گفته‌اند بسیاری از مردم نمی‌دانند کجا باید بروند، زیرا مناطق غربی غزه نیز از آوارگان پر شده است.

فلسطینی مجروح در حمله هوایی، در بیمارستان ناصر در خان‌یونس واقع در جنوب غزه، با پیکر برادرش که در همان حمله کشته شد، وداع می‌کند (رویترز)

ارتش اسرائیل اعلام کرده قصد دارد وارد عمق شهر غزه و حتی غرب آن شود. اگرچه منطقه المواصی به‌عنوان منطقه انسانی اعلام شده، اما در آنجا هم ارتش اسرائیل حاضر است و گه‌گاه تیراندازی یا بمباران‌هایی صورت می‌گیرد.

احتمال توافق جزئی

با وجود ادامه خشونت‌ها، تلاش‌ها برای آتش‌بس ادامه دارد. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در پیامی خواستار تلاش برای دستیابی به توافق آتش‌بس شد. منابع فلسطینی به «الشرق الأوسط» گفته‌اند که احتمال رسیدن به توافقی جزئی در چارچوب طرح پیشنهادی فرستاده آمریکایی، استیو ویتکوف، وجود دارد.

فلسطینی‌ای در کنار پیکر کودکان کشته‌شده در حمله هوایی اسرائیل به خانه‌ای در شهر غزه پیش از مراسم تشییع در روز یکشنبه (رویترز)

این منابع افزودند مقاومت فلسطینی خواستار ضمانت اجرای کامل دوره ۶۰ روزه آتش‌بس بدون نقض آن توسط اسرائیل، و توزیع آزادسازی گروگان‌ها طی روزهای آتش‌بس هستند. همچنین تأکید شده که پروتکل‌های انسانی توافق پیشین در ژانویه ۲۰۲۵ باید رعایت شود؛ موضوعی که اسرائیل در آن زمان به‌طور کامل پایبند نبود.

بن‌بست در مذاکرات و لجبازی اسرائیل

منابع نزدیک به حماس می‌گویند: «رسیدن به توافق ممکن است اگر اسرائیل به خواسته‌های منطقی پاسخ مثبت دهد». به گفته آن‌ها، حماس پیشنهادات متعددی داده، اما هر بار بنیامین نتانیاهو آن را رد کرده و مسیر مذاکرات را مختل کرده است.

منابع تأکید کردند که «حماس» مایل به دستیابی به توافق برای توقف کشتار و محاصره در غزه است، اما نمی‌پذیرد تحت عنوان توافقی «تسلیم‌شده» عمل کند. آن‌ها همچنین از دولت ترامپ خواستند فشار بیشتری بر اسرائیل وارد کند.

پیش‌بینی شده که در صورت پیشرفت گفت‌وگوها، طی روزهای آینده دور جدیدی از مذاکرات در دوحه یا قاهره با حضور هیأت‌های حماس، اسرائیل، میانجی‌ها و نماینده آمریکا برگزار شود.

ترور ابوعمر السوری

در تحولی مرتبط، ارتش اسرائیل جمعه‌شب موفق به ترور «حکم العیسی» معروف به «أبو عمر السوری»، یکی از فرماندهان ارشد «کتائب القسام» شد. وی از نزدیکان محمد الضیف، فرمانده شهید القسام، بود. اسرائیل همچنین چندین فرمانده دیگر از حماس، جهاد اسلامی و گروه‌های مقاومت دیگر را هدف قرار داده است.

با کاهش درگیری مستقیم بین ایران و اسرائیل، تمرکز ارتش اسرائیل بار دیگر بر نوار غزه افزایش یافته و حملات زمینی، هوایی و عملیات‌های هدفمند شدت گرفته‌اند.