در پی فراخوان سعودی؛ جهان اسلام برای پاسخ به اسرائیل به تکاپو افتاد

اتهام دروغین نتانیاهو علیه شهروندان عرب اسرائیل● سازمان همکاری اسلامی به دعوت سعودی جلسه اضطراری تشکیل می‌دهد

در پی فراخوان سعودی؛ جهان اسلام برای پاسخ به اسرائیل به تکاپو افتاد
TT

در پی فراخوان سعودی؛ جهان اسلام برای پاسخ به اسرائیل به تکاپو افتاد

در پی فراخوان سعودی؛ جهان اسلام برای پاسخ به اسرائیل به تکاپو افتاد

وعده بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل برای «انضمام یهودی‌نشین‌ها و بخش‌های دیگری از کرانه باختری به خاک اسرائیل» در صورت پیروزی در انتخابات، با خشم فلسطینیان، ناخشنودی عمیق کشورهای عرب و واکنش اتحادیه اروپاو سازمان ملل روبرو شد.
به گزارش الشرق الاوسط، سازمان همکاری اسلامی - متشکل از ۵۷ کشور اسلامی اعلام کرد که برای تصمیم‌گیری دربارهٔ اقدامات سیاسی و حقوقی ضروری علیه اسرائیل، هفته آینده جلسه‌ای تشکیل خواهد داد. این جلسه به درخواست سعودی و در روز یکشنبه هفته آینده برگزار می‌شود.
به درخواست پادشاهی عربی سعودی، رئیس اجلاس چهاردهم سازمان همکاری اسلامی و میزبان مقر اصلی سازمان، روز یکشنبه آینده جلسه ای فوق‌العاده در سطح وزرای خارجه در جده برگزار، اظهارات نتانیاهو در مورد تصمیم رژیم اسرائیل برای تصرف مناطق غور اردن و شمال بحر المیت و شهرک‌های کرانه باختری بررسی و در مورد چگونگی مقابله با این جنایات اشغالگران گفتگو خواهد شد.
پیش از این جلسه یک جلسه آماده‌سازی میان مسئولین بلندپایه کشورهای عضو سازمان برگزار خواهد شد.
در همین خصوص، سازمان همکاری اسلامی تصمیم نخست‌وزیر رژیم اسرائیل را بسیار خطرناک و یک تعرض آشکار به حقوق ملت فلسطین و نقض میثاق نامهٔ سازمان ملل متحد و قوانین و قطعنامه‌های این سازمان از جمله قطعنامه‌های ۲۴۲ و ۳۳۸ شورای امنیت دانست.
وزیران خارجه کشورهای اتحادیه عرب شامگاه سه‌شنبه در نشست اضطراری قاهره، مقر اتحادیه، سخنان نتانیاهو را «تمایل به نقض قوانین بین‌المللی»، «توسعه‌طلبی خطرناک» و «تجاوز جدید» نامیده و محکومش کردند.
پیشتر سازمان ملل نیز دربارهٔ چنین تصمیمی به اسرائیل هشدار داده و اعلام کرده بود که اگر اسرائیل چنین تصمیمی بگیرد، این موضوع هیچ تغییری در وضعیت حقوقی کرانه غربی رود اردن ایجاد نمی‌کند.
اتحادیه اروپا نیز در واکنش به این موضوع اعلام کرد که هیچ تغییری را در مرزهای ۱۹۶۷ میلادی به رسمیت نمی‌شناسد.
ایمن الصفدی وزیر خارجه اردن، در بیانیه تندی عنوان کرد که «بحران‌آفرینی خطرناک» اساس روند صلح را از بین می‌برد و منطقه را به کام خشونت و بحران‌های بیشتر سوق می‌دهد.
محمود عباس رئیس تشکیلات فلسطین و رهبر سازمان آزادیبخش فلسطین و جنبش فتح، شامگاه سه‌شنبه در بیانیه‌ای هشدار داد که با برداشتن اولین گام اسرائیل در عملی کردن وعده نتانیاهو، حکومت فلسطینی تمامی قراردادها با اسرائیل را فسخ خواهد کرد.
محمود عباس، از دعوت سعودی برای برگزاری نشست فوق العادهٔ وزرای خارجهٔ کشورهای اسلامی در روز یکشنبهٔ آینده برای بررسی شعارهای انتخاباتی نتانیاهو تقدیر کرد.
عباس در گفتگو با خبرگزاری فلسطین گفت: این موضع‌گیری خادم حرمین شریفین ملک سلمان بن عبدالعزیز و ولیعهد وی شاهزاده محمد بن سلمان بن عبدالعزیز آل سعود بی‌سابقه نیست، زیرا رهبران سعودی همواره در کنار ملت فلسطین ایستاده‌اند.
بحرین نیز از دعوت سعودی برای برگزاری نشست اضطراری سازمان همکاری اسلامی در سطح وزیران خارجه، جهت گفتگو دربارهٔ اظهارات اخیر نتانیاهو استقبال کرد.
وزارت امور خارجه بحرین در بیانیه ای تأکید کرد: این دعوت سعودی نشانگر نقش اساسی و استراتژیک سعودی به رهبری خادم حرمین شریفین ملک سلمان بن عبدالعزیز آل سعود در منطقه و جهان، و نقش فعّال و بزرگ آن در دفاع از قضایای عربی و اسلامی و از همه مهمتر قضیه فلسطین است.
از سوی دیگر، جنگنده‌های اسرائیلی روز چهارشنبه مناطق مختلفی در غرب شهر دیر البلح در مرکز نوار غزه را بمباران کردند.
همچنین نیروهای امنیتی رژیم اسرائیل ۳ شهروند فلسطینی را در استان‌های نابلس و جنین بازداشت کردند.
در تحولی جدید نیز، بنیامین نتانیاهو شهروندان عرب این سرزمین را به تلاش برای نابودی یهودیان متهم کرد.
نتانیاهو، دربارهٔ شهروندان عرب در توئیتر خود اظهار کرد: عرب‌ها قصد دارند همه ما را بدون توجه به کودک، زن و مرد، نابود کنند.
وی این پیام را در واکنش به همکاری ائتلاف «آبی-سفید» به رهبری بنی گانتس با لیست مشترک احزاب عرب منتشر کرده‌است. لیست مذکور همچنین از احزاب مخالف خواسته این سخن نتانیاهو را محکوم کنند.



گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
TT

گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)

در حالی که وضعیت جنگی در نوار غزه همچنان ادامه دارد، ارتش اسرائیل روز یکشنبه دستور به بزرگ‌ترین عملیات تخلیه طی ماه‌های اخیر داد. این تخلیه مناطق وسیعی از شهر غزه و شمال آن، به‌ویژه محله‌های الزيتون، الصبرة، التفاح و الدرج را در بر می‌گیرد. ارتش از ساکنان خواسته فوراً به منطقه المواصی در جنوب منتقل شوند.

این دستور با استفاده از شبکه‌های اجتماعی و پخش اعلامیه از طریق پهپادها اعلام شد و شامل گسترش تخلیه مناطق پیشین مانند جبالیا البلد، الزرقاء و أبو إسكندر نیز می‌شود. منابع محلی گفته‌اند بسیاری از مردم نمی‌دانند کجا باید بروند، زیرا مناطق غربی غزه نیز از آوارگان پر شده است.

فلسطینی مجروح در حمله هوایی، در بیمارستان ناصر در خان‌یونس واقع در جنوب غزه، با پیکر برادرش که در همان حمله کشته شد، وداع می‌کند (رویترز)

ارتش اسرائیل اعلام کرده قصد دارد وارد عمق شهر غزه و حتی غرب آن شود. اگرچه منطقه المواصی به‌عنوان منطقه انسانی اعلام شده، اما در آنجا هم ارتش اسرائیل حاضر است و گه‌گاه تیراندازی یا بمباران‌هایی صورت می‌گیرد.

احتمال توافق جزئی

با وجود ادامه خشونت‌ها، تلاش‌ها برای آتش‌بس ادامه دارد. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در پیامی خواستار تلاش برای دستیابی به توافق آتش‌بس شد. منابع فلسطینی به «الشرق الأوسط» گفته‌اند که احتمال رسیدن به توافقی جزئی در چارچوب طرح پیشنهادی فرستاده آمریکایی، استیو ویتکوف، وجود دارد.

فلسطینی‌ای در کنار پیکر کودکان کشته‌شده در حمله هوایی اسرائیل به خانه‌ای در شهر غزه پیش از مراسم تشییع در روز یکشنبه (رویترز)

این منابع افزودند مقاومت فلسطینی خواستار ضمانت اجرای کامل دوره ۶۰ روزه آتش‌بس بدون نقض آن توسط اسرائیل، و توزیع آزادسازی گروگان‌ها طی روزهای آتش‌بس هستند. همچنین تأکید شده که پروتکل‌های انسانی توافق پیشین در ژانویه ۲۰۲۵ باید رعایت شود؛ موضوعی که اسرائیل در آن زمان به‌طور کامل پایبند نبود.

بن‌بست در مذاکرات و لجبازی اسرائیل

منابع نزدیک به حماس می‌گویند: «رسیدن به توافق ممکن است اگر اسرائیل به خواسته‌های منطقی پاسخ مثبت دهد». به گفته آن‌ها، حماس پیشنهادات متعددی داده، اما هر بار بنیامین نتانیاهو آن را رد کرده و مسیر مذاکرات را مختل کرده است.

منابع تأکید کردند که «حماس» مایل به دستیابی به توافق برای توقف کشتار و محاصره در غزه است، اما نمی‌پذیرد تحت عنوان توافقی «تسلیم‌شده» عمل کند. آن‌ها همچنین از دولت ترامپ خواستند فشار بیشتری بر اسرائیل وارد کند.

پیش‌بینی شده که در صورت پیشرفت گفت‌وگوها، طی روزهای آینده دور جدیدی از مذاکرات در دوحه یا قاهره با حضور هیأت‌های حماس، اسرائیل، میانجی‌ها و نماینده آمریکا برگزار شود.

ترور ابوعمر السوری

در تحولی مرتبط، ارتش اسرائیل جمعه‌شب موفق به ترور «حکم العیسی» معروف به «أبو عمر السوری»، یکی از فرماندهان ارشد «کتائب القسام» شد. وی از نزدیکان محمد الضیف، فرمانده شهید القسام، بود. اسرائیل همچنین چندین فرمانده دیگر از حماس، جهاد اسلامی و گروه‌های مقاومت دیگر را هدف قرار داده است.

با کاهش درگیری مستقیم بین ایران و اسرائیل، تمرکز ارتش اسرائیل بار دیگر بر نوار غزه افزایش یافته و حملات زمینی، هوایی و عملیات‌های هدفمند شدت گرفته‌اند.