الجبیر: ایران مسئول حملات است و جامعه جهانی واکنش نشان دهد

محور اصلی تحقیق در مورد حمله آرامکو یافتن مبدا حمله است

الجبیر: ایران مسئول حملات است و جامعه جهانی واکنش نشان دهد
TT

الجبیر: ایران مسئول حملات است و جامعه جهانی واکنش نشان دهد

الجبیر: ایران مسئول حملات است و جامعه جهانی واکنش نشان دهد

 عادل الجبیر وزیر مشاور در امور خارجه سعودی گفت «ایران مسئول حمله جنایتکارانه به تاسیسات آرامکو سعودی است».
 الجبیر  افزود «تحقیق در این مورد با مشارکت سعودی و سازمان ملل و چند کشور دیگر بر روی یافتن مبدا حمله تمرکز دارد».
در نشست خبری روز شنبه (۲۱ سپتامبر) در ریاض گفت «این حمله نه تنها سعودی بلکه کل دنیا را هدف گرفت چرا که تاثیر مستقیمی روی عرضه نفت جهان دارد و امنیت انرژی در جهان را در معرض خطر قرار داده است».
او در ادامه گفت «این حمله بی سابقه و اقدام علیه بشریت و حمله تروریستی ستیزه جویانه و ناموجه است. از این رو بیش از ۸۰ کشور جهان به شدت حمله را محکوم کردند. سعودی با همکاری سازمان ملل و کشورهای دیگر در حال تحقیق برای مشخص کردن مبدا حمله است. ما مطمئنیم این حمله نه از یمن بلکه از شمال انجام شده است».
الجبیر گفت سعودی به محض اعلام نتایج تحقیق اقدامات مناسب برای پاسخ به این حمله را در پیش می گیرد.
 وزیر مشاور در امور خارجه سعودی افزود «بیش از ۲۳۲ موشک بالستیک و بیش از ۱۵۰ فروند پهپاد از سوی نیروهای مسلح سعودی رهگیری شده اند. امنیت کشور و امنیت تاسیسات و شهروندان مورد توجه حکومت است».
او در مورد اعلام توقف حمله موشکی و پهپادی در سعودی از سوی گروه شبه نظامی کودتاچی حوثی ها ما از روی عملشان و اقداماتشان داوری می کنیم و نه اظهاراتشان».
وزیر مشاور سعودی در امور خارجه خاطر نشان کرد «جامعه جهانی مسئولیت سنگینی برای متوقف کردن رفتارها و سیاست های ستیزه جویانه ایران دارد. این رویکرد منجر به ناامنی در منطقه شده و بر خلاف قوانین بین الملل است.
او در ادامه گفت «ایران باید بین انقلاب یا حکومت یکی را انتخاب کند. اگر ایران گزینه دوم را انتخاب کرد باید به قوانین بین الملل احترام گذاشته و در امور کشورهای دیگر دخالت نکند و دست از حمایت از تروریسم بردارد. اما تا وقتی این خط مشی ستیزه جویانه حامی تروریسم را در پیش گرفته جهان ایران را منزوی می کند».
عادل الجبیر گفت «سعودی بر خلاف ایران موضع دفاعی داشته است. ایران بیش از ۲۳۲ موشک بالستیک به سمت سعودی شلیک کرده و شبه نظامیان را در منطقه به وجود آورد و از تروریسم حمایت می کند. سعودی یک موشک و نه حتی یک گلوله نیز به سمت ایران شلیک نکرد ‌(...) باید به تحقیق ادامه داد و پس از اعلام نتایج اقدامات مناسب با این حمله در پیش گرفته خواهد شد».
الجبیر افزود «ایران پیش از برگشت تحریم ها بیش از یکسال وقت داشتند تا سر میز مذاکره با آمریکا بنشیند. اما وقت گذرانی کرد و به حمایت از تروریسم و ایجاد شبه نظامیان و دخالت در امور کشورها ادامه داد. این رفتار کشوری است که صلح با همسایگانش را نمی خواهد».
او افزود «ما سالیان سال است که اعلام می کنیم کنار آمدن با ایران باعث می شود تا به رویکرد فعلی ادامه دهد. هر بار که جهان به دنبال نرمش با ایران هستند پاسخ ایران ستیزه جویانه تر می شود».
الجبیر در پاسخ به سوالی در مورد موافقت آمریکا با اعزام نیرو به سعودی گفت «سعودی و آمریکا از دهه پنجاه میلادی دو کشور متحد هستند. ما مشکلات زیادی را در کنار یکدیگر پشت سر گذاشتیم از جمله نزدیکی اتحاد جماهیر شوروی به خاورمیانه و جریان های اصولگرا و جنگ آزادسازی کویت. در آن زمان نیم میلیون نفر نظامی آمریکا در سعودی مستقر بودند».
او یادآور شد «همکاری نظامی با آمریکا و متحدان دیگر به ویژه بریتانیا در راستای حفظ امنیت ادامه دارد. چالش کنونی تقویت همکاری امنیتی بین سعودی و شرکا است تا عرضه نفت و انرژی در جهان متوقف نشود. معتقدم جهانیان باید مسئولیت برقراری امنیت در این منطقه را بپذیرند و از اقدامات ستیزه جویانه ایران جلوگیری کنند»



گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
TT

گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)

در حالی که وضعیت جنگی در نوار غزه همچنان ادامه دارد، ارتش اسرائیل روز یکشنبه دستور به بزرگ‌ترین عملیات تخلیه طی ماه‌های اخیر داد. این تخلیه مناطق وسیعی از شهر غزه و شمال آن، به‌ویژه محله‌های الزيتون، الصبرة، التفاح و الدرج را در بر می‌گیرد. ارتش از ساکنان خواسته فوراً به منطقه المواصی در جنوب منتقل شوند.

این دستور با استفاده از شبکه‌های اجتماعی و پخش اعلامیه از طریق پهپادها اعلام شد و شامل گسترش تخلیه مناطق پیشین مانند جبالیا البلد، الزرقاء و أبو إسكندر نیز می‌شود. منابع محلی گفته‌اند بسیاری از مردم نمی‌دانند کجا باید بروند، زیرا مناطق غربی غزه نیز از آوارگان پر شده است.

فلسطینی مجروح در حمله هوایی، در بیمارستان ناصر در خان‌یونس واقع در جنوب غزه، با پیکر برادرش که در همان حمله کشته شد، وداع می‌کند (رویترز)

ارتش اسرائیل اعلام کرده قصد دارد وارد عمق شهر غزه و حتی غرب آن شود. اگرچه منطقه المواصی به‌عنوان منطقه انسانی اعلام شده، اما در آنجا هم ارتش اسرائیل حاضر است و گه‌گاه تیراندازی یا بمباران‌هایی صورت می‌گیرد.

احتمال توافق جزئی

با وجود ادامه خشونت‌ها، تلاش‌ها برای آتش‌بس ادامه دارد. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در پیامی خواستار تلاش برای دستیابی به توافق آتش‌بس شد. منابع فلسطینی به «الشرق الأوسط» گفته‌اند که احتمال رسیدن به توافقی جزئی در چارچوب طرح پیشنهادی فرستاده آمریکایی، استیو ویتکوف، وجود دارد.

فلسطینی‌ای در کنار پیکر کودکان کشته‌شده در حمله هوایی اسرائیل به خانه‌ای در شهر غزه پیش از مراسم تشییع در روز یکشنبه (رویترز)

این منابع افزودند مقاومت فلسطینی خواستار ضمانت اجرای کامل دوره ۶۰ روزه آتش‌بس بدون نقض آن توسط اسرائیل، و توزیع آزادسازی گروگان‌ها طی روزهای آتش‌بس هستند. همچنین تأکید شده که پروتکل‌های انسانی توافق پیشین در ژانویه ۲۰۲۵ باید رعایت شود؛ موضوعی که اسرائیل در آن زمان به‌طور کامل پایبند نبود.

بن‌بست در مذاکرات و لجبازی اسرائیل

منابع نزدیک به حماس می‌گویند: «رسیدن به توافق ممکن است اگر اسرائیل به خواسته‌های منطقی پاسخ مثبت دهد». به گفته آن‌ها، حماس پیشنهادات متعددی داده، اما هر بار بنیامین نتانیاهو آن را رد کرده و مسیر مذاکرات را مختل کرده است.

منابع تأکید کردند که «حماس» مایل به دستیابی به توافق برای توقف کشتار و محاصره در غزه است، اما نمی‌پذیرد تحت عنوان توافقی «تسلیم‌شده» عمل کند. آن‌ها همچنین از دولت ترامپ خواستند فشار بیشتری بر اسرائیل وارد کند.

پیش‌بینی شده که در صورت پیشرفت گفت‌وگوها، طی روزهای آینده دور جدیدی از مذاکرات در دوحه یا قاهره با حضور هیأت‌های حماس، اسرائیل، میانجی‌ها و نماینده آمریکا برگزار شود.

ترور ابوعمر السوری

در تحولی مرتبط، ارتش اسرائیل جمعه‌شب موفق به ترور «حکم العیسی» معروف به «أبو عمر السوری»، یکی از فرماندهان ارشد «کتائب القسام» شد. وی از نزدیکان محمد الضیف، فرمانده شهید القسام، بود. اسرائیل همچنین چندین فرمانده دیگر از حماس، جهاد اسلامی و گروه‌های مقاومت دیگر را هدف قرار داده است.

با کاهش درگیری مستقیم بین ایران و اسرائیل، تمرکز ارتش اسرائیل بار دیگر بر نوار غزه افزایش یافته و حملات زمینی، هوایی و عملیات‌های هدفمند شدت گرفته‌اند.