الجبیر: ایران مسئول حملات است و جامعه جهانی واکنش نشان دهد

محور اصلی تحقیق در مورد حمله آرامکو یافتن مبدا حمله است

الجبیر: ایران مسئول حملات است و جامعه جهانی واکنش نشان دهد
TT

الجبیر: ایران مسئول حملات است و جامعه جهانی واکنش نشان دهد

الجبیر: ایران مسئول حملات است و جامعه جهانی واکنش نشان دهد

 عادل الجبیر وزیر مشاور در امور خارجه سعودی گفت «ایران مسئول حمله جنایتکارانه به تاسیسات آرامکو سعودی است».
 الجبیر  افزود «تحقیق در این مورد با مشارکت سعودی و سازمان ملل و چند کشور دیگر بر روی یافتن مبدا حمله تمرکز دارد».
در نشست خبری روز شنبه (۲۱ سپتامبر) در ریاض گفت «این حمله نه تنها سعودی بلکه کل دنیا را هدف گرفت چرا که تاثیر مستقیمی روی عرضه نفت جهان دارد و امنیت انرژی در جهان را در معرض خطر قرار داده است».
او در ادامه گفت «این حمله بی سابقه و اقدام علیه بشریت و حمله تروریستی ستیزه جویانه و ناموجه است. از این رو بیش از ۸۰ کشور جهان به شدت حمله را محکوم کردند. سعودی با همکاری سازمان ملل و کشورهای دیگر در حال تحقیق برای مشخص کردن مبدا حمله است. ما مطمئنیم این حمله نه از یمن بلکه از شمال انجام شده است».
الجبیر گفت سعودی به محض اعلام نتایج تحقیق اقدامات مناسب برای پاسخ به این حمله را در پیش می گیرد.
 وزیر مشاور در امور خارجه سعودی افزود «بیش از ۲۳۲ موشک بالستیک و بیش از ۱۵۰ فروند پهپاد از سوی نیروهای مسلح سعودی رهگیری شده اند. امنیت کشور و امنیت تاسیسات و شهروندان مورد توجه حکومت است».
او در مورد اعلام توقف حمله موشکی و پهپادی در سعودی از سوی گروه شبه نظامی کودتاچی حوثی ها ما از روی عملشان و اقداماتشان داوری می کنیم و نه اظهاراتشان».
وزیر مشاور سعودی در امور خارجه خاطر نشان کرد «جامعه جهانی مسئولیت سنگینی برای متوقف کردن رفتارها و سیاست های ستیزه جویانه ایران دارد. این رویکرد منجر به ناامنی در منطقه شده و بر خلاف قوانین بین الملل است.
او در ادامه گفت «ایران باید بین انقلاب یا حکومت یکی را انتخاب کند. اگر ایران گزینه دوم را انتخاب کرد باید به قوانین بین الملل احترام گذاشته و در امور کشورهای دیگر دخالت نکند و دست از حمایت از تروریسم بردارد. اما تا وقتی این خط مشی ستیزه جویانه حامی تروریسم را در پیش گرفته جهان ایران را منزوی می کند».
عادل الجبیر گفت «سعودی بر خلاف ایران موضع دفاعی داشته است. ایران بیش از ۲۳۲ موشک بالستیک به سمت سعودی شلیک کرده و شبه نظامیان را در منطقه به وجود آورد و از تروریسم حمایت می کند. سعودی یک موشک و نه حتی یک گلوله نیز به سمت ایران شلیک نکرد ‌(...) باید به تحقیق ادامه داد و پس از اعلام نتایج اقدامات مناسب با این حمله در پیش گرفته خواهد شد».
الجبیر افزود «ایران پیش از برگشت تحریم ها بیش از یکسال وقت داشتند تا سر میز مذاکره با آمریکا بنشیند. اما وقت گذرانی کرد و به حمایت از تروریسم و ایجاد شبه نظامیان و دخالت در امور کشورها ادامه داد. این رفتار کشوری است که صلح با همسایگانش را نمی خواهد».
او افزود «ما سالیان سال است که اعلام می کنیم کنار آمدن با ایران باعث می شود تا به رویکرد فعلی ادامه دهد. هر بار که جهان به دنبال نرمش با ایران هستند پاسخ ایران ستیزه جویانه تر می شود».
الجبیر در پاسخ به سوالی در مورد موافقت آمریکا با اعزام نیرو به سعودی گفت «سعودی و آمریکا از دهه پنجاه میلادی دو کشور متحد هستند. ما مشکلات زیادی را در کنار یکدیگر پشت سر گذاشتیم از جمله نزدیکی اتحاد جماهیر شوروی به خاورمیانه و جریان های اصولگرا و جنگ آزادسازی کویت. در آن زمان نیم میلیون نفر نظامی آمریکا در سعودی مستقر بودند».
او یادآور شد «همکاری نظامی با آمریکا و متحدان دیگر به ویژه بریتانیا در راستای حفظ امنیت ادامه دارد. چالش کنونی تقویت همکاری امنیتی بین سعودی و شرکا است تا عرضه نفت و انرژی در جهان متوقف نشود. معتقدم جهانیان باید مسئولیت برقراری امنیت در این منطقه را بپذیرند و از اقدامات ستیزه جویانه ایران جلوگیری کنند»



آمادگی شرکت‌های آمریکایی و سعودی برای امضای قراردادها در سفر ترامپ

صورة أرشيفية تظهر ولي العهد الأمير محمد بن سلمان والرئيس الأميركي دونالد ترمب لدى زيارة الأخير للمملكة (واس)
صورة أرشيفية تظهر ولي العهد الأمير محمد بن سلمان والرئيس الأميركي دونالد ترمب لدى زيارة الأخير للمملكة (واس)
TT

آمادگی شرکت‌های آمریکایی و سعودی برای امضای قراردادها در سفر ترامپ

صورة أرشيفية تظهر ولي العهد الأمير محمد بن سلمان والرئيس الأميركي دونالد ترمب لدى زيارة الأخير للمملكة (واس)
صورة أرشيفية تظهر ولي العهد الأمير محمد بن سلمان والرئيس الأميركي دونالد ترمب لدى زيارة الأخير للمملكة (واس)

مشخص است که سطح انتظارات مدیران ارشد شرکت‌های آمریکایی و سعودی از نتایج سفر دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده، و هیئت همراهش به سعودی، بسیار بالاست. آن‌ها از قراردادهای بزرگ در حوزه‌های حیاتی سخن گفته‌اند که در خلال فروم سرمایه‌گذاری سعودی ـ آمریکایی منعقد خواهند شد؛ فرومی که همزمان با این سفر و با مشارکت پنج مقام بلندپایه آمریکایی و ده مدیر اجرایی برجسته آمریکا برگزار شده است.برخی از مدیران بخش خصوصی از سعودی و ایالات متحده، در گفت‌وگو با الشرق الأوسط، از آغاز مشارکت‌هایی در زمینه‌های مختلف همچون دفاع، فضا، انرژی، هوش مصنوعی و فناوری خبر دادند و تأکید کردند که ریاض خود را به عنوان بازیگری مهم در صحنه تجارت، سرمایه‌گذاری و اقتصاد جهانی تثبیت کرده است.این فروم به بررسی موضوعات متنوعی از جمله انرژی، پایداری، خدمات مالی، فناوری، هوش مصنوعی، تولید صنعتی، فضا، دفاع، سلامت، نوآوری و سرمایه‌گذاری خطرپذیر می‌پردازد.اسکات بیزنت (وزیر خزانه‌داری)، هاوارد لوتنیک (وزیر بازرگانی)، دیوید ساکس (مسئول کاخ سفید در امور هوش مصنوعی و ارزهای دیجیتال) از جمله مقامات دولتی آمریکا شرکت کننده در این فروم هستند. همچنین ایلان ماسک (مدیرعامل SpaceX و Tesla)، مارک زاکربرگ (مدیرعامل Meta)،لری فینک (مدیرعامل BlackRock)، جین فریزر (مدیرعامل Citigroup)، کریستیانو آمون (مدیرعامل Qualcomm)، آروین کریشنا (مدیرعامل IBM)، استیون شوارتزمن (بنیان‌گذار و رئیس Blackstone)، سام آلتمن (مدیرعامل OpenAI)، کیلی اوتبرگ (مدیرعامل Boeing)، الکس کَرب (مدیرعامل Palantir)،روث بورات (مدیر سرمایه‌گذاری Google و Alphabet) از مدیران شرکت‌های امریکایی حاضر در این نشست خواهند بود.

روابط استراتژیک ریاض و واشینگتن

نیل بوش، رئیس شرکت جهانی Sky Tower (فناوری اقتصاد سبز) در گفت‌وگو با الشرق الأوسط اظهار داشت: «نتایج اقتصادی، تجاری و سرمایه‌گذاری سفر رئیس‌جمهوری ترامپ به سعودی، بسیار تأثیرگذار خواهد بود. تعهد ولیعهد سعودی برای سرمایه‌گذاری ۶۰۰ میلیارد دلاری در ایالات متحده، به پروژه‌هایی واقعی و ملموس منجر خواهد شد که منافع متقابل برای دو کشور دارد.»او افزود: «ریاض و واشینگتن همواره روابط دوجانبه‌ای قوی و استراتژیک داشته‌اند که به دوران ریاست‌جمهوری پدر و برادرم نیز برمی‌گردد. بی‌تردید، این سفر و اعلانات آینده، پیوندهای حیاتی بین دو کشور را تقویت خواهد کرد.»وی پیش‌بینی کرد که این فروم بستری برای تقویت شراکت راهبردی، کشف فرصت‌های نوآورانه و توسعه همکاری در بخش‌های کلیدی اقتصادی فراهم می‌آورد. همچنین، این فروم بستری برای گردهمایی مقامات دولتی، مدیران عامل شرکت‌ها، کارآفرینان بلندپرواز و سرمایه‌گذاران بین‌المللی است تا ایده‌های نوین را به اشتراک بگذارند.

توسعه شراکت‌ها و انعقاد قراردادهای بزرگ

ادوارد اسکات پرویت، عضو دولت اول ترامپ و رئیس پیشین آژانس حفاظت از محیط‌زیست آمریکا، در گفت‌وگو با الشرق الأوسط اظهار کرد: «سفر ترامپ به سعودی باعث تقویت روابط اقتصادی، تجاری و سرمایه‌گذاری میان ریاض و واشینگتن در حوزه‌های مهم، به‌ویژه انرژی و فناوری خواهد شد.»وی افزود: «این فروم، فرصتی مهم برای ترغیب شرکت‌های دو کشور به توسعه همکاری‌ها و امضای قراردادهای متعدد است که به تقویت بخش خصوصی و همکاری اقتصادی و صنعتی منجر خواهد شد.»او همچنین گفت: «در این فروم می‌توان فرصت‌های بی‌نظیری در حوزه‌های هوش مصنوعی، انرژی، فناوری و نوآوری را بررسی کرد. این امر می‌تواند به مشارکت‌های راهبردی منجر شود که بنیان همکاری دو کشور در زیرساخت‌های مالی آینده را می‌سازد.» از سویی دیگر، عبدالله بن زید الملیحی، رئیس شرکت سعودی «التميز»، در گفت‌وگو با الشرق الأوسط اظهار داشت: «سفر ترامپ، اشتهای سرمایه‌گذاری مشترک سعودی-آمریکایی را تحریک کرده و زمینه راه‌اندازی پروژه‌هایی در صنایع کلیدی همسو با چشم‌انداز ۲۰۳۰ سعودی را فراهم کرده است.»او گفت: «این فروم شاهد آغاز شراکت‌هایی در زمینه‌های دفاع، فضا، انرژی، هوش مصنوعی و فناوری خواهد بود و همچنین ابتکارات تازه‌ای میان دو کشور مطرح خواهد شد. ریاض اکنون نقشی برجسته در تجارت، سرمایه‌گذاری و اقتصاد جهانی ایفا می‌کند.»المليحی افزود: «شرکت ما قصد دارد شراکت‌هایی با سرمایه‌گذاران آمریکایی در زمینه انرژی و صنایع دفاعی و فضایی اعلام کند. انتظار می‌رود در این فروم توافق‌هایی میان شرکت‌های آمریکایی و سعودی در راستای اهداف راهبردی دو کشور امضا شود. این مرحله با گذشته متفاوت خواهد بود و زمینه‌ساز انعطاف‌پذیری صنعتی نوین و ایجاد شراکت‌های جهانی خواهد شد.»وی تأکید کرد: «فعالیت اقتصادی و تجاری در هر دو کشور از برنامه‌های این سفر بهره خواهد برد. این سفر چشم‌انداز جدیدی را برای مشارکت فعال تجار در ارتقای سطح همکاری اقتصادی در حوزه‌هایی چون انرژی، هوش مصنوعی، صنایع پیشرفته دفاعی و فضایی فراهم می‌آورد.»در پایان، المليحی گفت: «این سفر، فصل تازه‌ای از همکاری را می‌گشاید که به تعمیق روابط در فناوری‌های پیشرفته، بومی‌سازی زنجیره تأمین و توسعه صنایع داده‌محور خواهد انجامید.»