الجبیر: ایران مسئول حملات است و جامعه جهانی واکنش نشان دهد

محور اصلی تحقیق در مورد حمله آرامکو یافتن مبدا حمله است

الجبیر: ایران مسئول حملات است و جامعه جهانی واکنش نشان دهد
TT

الجبیر: ایران مسئول حملات است و جامعه جهانی واکنش نشان دهد

الجبیر: ایران مسئول حملات است و جامعه جهانی واکنش نشان دهد

 عادل الجبیر وزیر مشاور در امور خارجه سعودی گفت «ایران مسئول حمله جنایتکارانه به تاسیسات آرامکو سعودی است».
 الجبیر  افزود «تحقیق در این مورد با مشارکت سعودی و سازمان ملل و چند کشور دیگر بر روی یافتن مبدا حمله تمرکز دارد».
در نشست خبری روز شنبه (۲۱ سپتامبر) در ریاض گفت «این حمله نه تنها سعودی بلکه کل دنیا را هدف گرفت چرا که تاثیر مستقیمی روی عرضه نفت جهان دارد و امنیت انرژی در جهان را در معرض خطر قرار داده است».
او در ادامه گفت «این حمله بی سابقه و اقدام علیه بشریت و حمله تروریستی ستیزه جویانه و ناموجه است. از این رو بیش از ۸۰ کشور جهان به شدت حمله را محکوم کردند. سعودی با همکاری سازمان ملل و کشورهای دیگر در حال تحقیق برای مشخص کردن مبدا حمله است. ما مطمئنیم این حمله نه از یمن بلکه از شمال انجام شده است».
الجبیر گفت سعودی به محض اعلام نتایج تحقیق اقدامات مناسب برای پاسخ به این حمله را در پیش می گیرد.
 وزیر مشاور در امور خارجه سعودی افزود «بیش از ۲۳۲ موشک بالستیک و بیش از ۱۵۰ فروند پهپاد از سوی نیروهای مسلح سعودی رهگیری شده اند. امنیت کشور و امنیت تاسیسات و شهروندان مورد توجه حکومت است».
او در مورد اعلام توقف حمله موشکی و پهپادی در سعودی از سوی گروه شبه نظامی کودتاچی حوثی ها ما از روی عملشان و اقداماتشان داوری می کنیم و نه اظهاراتشان».
وزیر مشاور سعودی در امور خارجه خاطر نشان کرد «جامعه جهانی مسئولیت سنگینی برای متوقف کردن رفتارها و سیاست های ستیزه جویانه ایران دارد. این رویکرد منجر به ناامنی در منطقه شده و بر خلاف قوانین بین الملل است.
او در ادامه گفت «ایران باید بین انقلاب یا حکومت یکی را انتخاب کند. اگر ایران گزینه دوم را انتخاب کرد باید به قوانین بین الملل احترام گذاشته و در امور کشورهای دیگر دخالت نکند و دست از حمایت از تروریسم بردارد. اما تا وقتی این خط مشی ستیزه جویانه حامی تروریسم را در پیش گرفته جهان ایران را منزوی می کند».
عادل الجبیر گفت «سعودی بر خلاف ایران موضع دفاعی داشته است. ایران بیش از ۲۳۲ موشک بالستیک به سمت سعودی شلیک کرده و شبه نظامیان را در منطقه به وجود آورد و از تروریسم حمایت می کند. سعودی یک موشک و نه حتی یک گلوله نیز به سمت ایران شلیک نکرد ‌(...) باید به تحقیق ادامه داد و پس از اعلام نتایج اقدامات مناسب با این حمله در پیش گرفته خواهد شد».
الجبیر افزود «ایران پیش از برگشت تحریم ها بیش از یکسال وقت داشتند تا سر میز مذاکره با آمریکا بنشیند. اما وقت گذرانی کرد و به حمایت از تروریسم و ایجاد شبه نظامیان و دخالت در امور کشورها ادامه داد. این رفتار کشوری است که صلح با همسایگانش را نمی خواهد».
او افزود «ما سالیان سال است که اعلام می کنیم کنار آمدن با ایران باعث می شود تا به رویکرد فعلی ادامه دهد. هر بار که جهان به دنبال نرمش با ایران هستند پاسخ ایران ستیزه جویانه تر می شود».
الجبیر در پاسخ به سوالی در مورد موافقت آمریکا با اعزام نیرو به سعودی گفت «سعودی و آمریکا از دهه پنجاه میلادی دو کشور متحد هستند. ما مشکلات زیادی را در کنار یکدیگر پشت سر گذاشتیم از جمله نزدیکی اتحاد جماهیر شوروی به خاورمیانه و جریان های اصولگرا و جنگ آزادسازی کویت. در آن زمان نیم میلیون نفر نظامی آمریکا در سعودی مستقر بودند».
او یادآور شد «همکاری نظامی با آمریکا و متحدان دیگر به ویژه بریتانیا در راستای حفظ امنیت ادامه دارد. چالش کنونی تقویت همکاری امنیتی بین سعودی و شرکا است تا عرضه نفت و انرژی در جهان متوقف نشود. معتقدم جهانیان باید مسئولیت برقراری امنیت در این منطقه را بپذیرند و از اقدامات ستیزه جویانه ایران جلوگیری کنند»



السیسی: آب‌های فرامرزی باید پلی برای همکاری باشند، نه عاملی برای مناقشه


ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، و عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهوری مصر، در نشست عمومی سومین اجلاس روسیه و آفریقا در مسکو حضور دارند(خبرگزاری فرانسه)
ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، و عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهوری مصر، در نشست عمومی سومین اجلاس روسیه و آفریقا در مسکو حضور دارند(خبرگزاری فرانسه)
TT

السیسی: آب‌های فرامرزی باید پلی برای همکاری باشند، نه عاملی برای مناقشه


ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، و عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهوری مصر، در نشست عمومی سومین اجلاس روسیه و آفریقا در مسکو حضور دارند(خبرگزاری فرانسه)
ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، و عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهوری مصر، در نشست عمومی سومین اجلاس روسیه و آفریقا در مسکو حضور دارند(خبرگزاری فرانسه)

عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهوری مصر، روز پنجشنبه تأکید کرد آب‌های فرامرزی باید پلی برای همکاری میان ملت‌ها باشند، نه عاملی برای مناقشه.

السیسی در سخنرانی خود در سومین اجلاس روسیه و آفریقا در مسکو گفت مصر که با کمبود شدید منابع آبی روبه‌روست و عمدتاً به رود نیل وابسته است، تقویت همکاری در زمینه حکمرانی رودخانه‌های فرامرزی بر پایه اصول حقوق بین‌الملل، به‌ویژه اصل آسیب نرساندن، اطلاع‌رسانی قبلی، مشورت و توافق را ضروری می‌داند.

او تأکید کرد آب‌های فرامرزی باید پلی برای همکاری و تفاهم میان ملت‌ها باشند، نه عاملی برای تنش یا مناقشه. این رویکرد، سیاست ثابت مصر در تعامل با کشورهای برادر حوضه نیل و در چارچوب چشم‌انداز آب آفریقا ۲۰۶۳ است.

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، در جریان عکاسی در سومین اجلاس روسیه و آفریقا در مسکو با همتای مصری خود، عبدالفتاح السیسی، گفت‌وگو می‌کند. (رویترز)

السیسی در سخنرانی خود که ریاست‌جمهوری مصر روز پنجشنبه آن را در صفحه فیس‌بوک خود منتشر کرد، تأکید کرد امنیت و ثبات آفریقا همچنان شرطی اساسی برای تحقق آرمان‌های ملت‌های این قاره است.

او نگرانی عمیق خود را از افزایش تنش‌ها در شاخ آفریقا ابراز کرد و هرگونه تهدید به نقض حاکمیت کشورهای منطقه و مداخله در امور داخلی آن‌ها را رد کرد. السیسی همچنین با هرگونه اقدامی برای بهره‌برداری از شکنندگی اوضاع منطقه به‌منظور نظامی‌کردن دریای سرخ و تحمیل حضور نظامی کشورهای غیرساحلی دریای سرخ در سواحل آن مخالفت کرد.

السیسی بر مخالفت قاطع مصر با هرگونه تلاش برای تضعیف وحدت سودان یا خدشه‌دار کردن حاکمیت، تمامیت ارضی و نهادهای ملی این کشور تأکید کرد. او خواستار هماهنگ‌کردن تلاش‌ها برای پایان دادن به جنگ و حمایت از روندی سیاسی شد که به گفت‌وگویی با ماهیتی کاملاً سودانی منجر شود.

او همچنین خواستار حضور مؤثر صدای آفریقا در تدوین تصمیم‌های کلان بین‌المللی، به‌ویژه در نهادهای بین‌المللی و شورای امنیت، شد و بر ضرورت اصلاح این شورا تأکید کرد.

السیسی گفت موفقیت مشارکت روسیه و آفریقا به آن بستگی دارد که همکاری‌ها به طرح‌هایی ملموس و تفاهم‌های سیاسی و اقتصادی به نتایج عملی و پروژه‌هایی پایدار تبدیل شوند.

عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهوری مصر، در کاخ بزرگ کرملین در مسکو. (خبرگزاری فرانسه)

او افزود چشم‌انداز مصر برای توسعه آفریقا بر تقویت همکاری در حوزه انرژی، پیوند شبکه‌های برق، حمایت از ایجاد کریدورهای راهبردی و مناطق لجستیکی و افزایش تجارت درون‌آفریقایی متمرکز است.

السیسی گفت اجلاس روسیه و آفریقا چشم‌اندازی اجرایی و بلندپروازانه‌تر برای آینده این مشارکت ترسیم می‌کند. او تأکید کرد توسعه آفریقا بدون شکل‌گیری نظامی بین‌المللی عادلانه‌تر امکان‌پذیر نیست.


وزیر خارجه مصر درباره پیامدهای ویرانگر تشدید جنگ آمریکا و ایران هشدار داد


بدر عبدالعاطی، وزیر خارجه مصر، در جریان شرکت در «گفت‌وگوی منامه» (وزارت خارجه مصر)
بدر عبدالعاطی، وزیر خارجه مصر، در جریان شرکت در «گفت‌وگوی منامه» (وزارت خارجه مصر)
TT

وزیر خارجه مصر درباره پیامدهای ویرانگر تشدید جنگ آمریکا و ایران هشدار داد


بدر عبدالعاطی، وزیر خارجه مصر، در جریان شرکت در «گفت‌وگوی منامه» (وزارت خارجه مصر)
بدر عبدالعاطی، وزیر خارجه مصر، در جریان شرکت در «گفت‌وگوی منامه» (وزارت خارجه مصر)

بدر عبدالعاطی، وزیر خارجه مصر، روز شنبه ۳۱ اکتبر هشدار داد که تشدید دوباره جنگ میان آمریکا و ایران می‌تواند ویرانی‌های بیشتری به بار آورد و پیامدهای خطرناکی داشته باشد.

عبدالعاطی در سخنرانی خود در نشست گفت‌وگوی امنیتی منامه، به میزبانی مؤسسه بین‌المللی مطالعات راهبردی در بحرین، گفت که از احتمال تشدید دوباره درگیری‌ها «به‌شدت نگران» است.

به گزارش رویترز، او تأکید کرد: «دور بعدی خطرناک‌تر و ویرانگرتر خواهد بود و به هیچ نتیجه‌ای نخواهد رسید. باید از گذشته درس بگیریم.»

توافق موقت ماه ژوئن نتوانست به آتش‌بس پایدار در جنگ آمریکا و ایران منجر شود یا رفت‌وآمد کشتی‌ها از تنگه هرمز را به وضعیت عادی بازگرداند.

تهران پس از آن پیشنهاد کرد که در ازای لغو محاصره بنادر ایران از سوی واشنگتن، ظرف هفت روز تنگه هرمز را بازگشایی کند.

میانجی‌های قطری روز جمعه برای ازسرگیری تلاش‌ها در راستای دستیابی به توافق، به تهران بازگشتند. با این حال، اختلاف میان دو طرف بر سر تقدم مذاکرات هسته‌ای یا کاهش محاصره و تحریم‌های نفتی همچنان پابرجاست.


صنعا زیر فشار کشاندن نوجوانان و جوانان به جنگ

گزارش‌های حقوقی، گروه حوثی را به جذب شمار بیشتری از کودکان متهم می‌کنند (رسانه‌های محلی)
گزارش‌های حقوقی، گروه حوثی را به جذب شمار بیشتری از کودکان متهم می‌کنند (رسانه‌های محلی)
TT

صنعا زیر فشار کشاندن نوجوانان و جوانان به جنگ

گزارش‌های حقوقی، گروه حوثی را به جذب شمار بیشتری از کودکان متهم می‌کنند (رسانه‌های محلی)
گزارش‌های حقوقی، گروه حوثی را به جذب شمار بیشتری از کودکان متهم می‌کنند (رسانه‌های محلی)

در هفته‌های اخیر، موارد ناپدید شدن نوجوانان و جوانان در صنعا، پایتخت تحت کنترل حوثی‌ها، و حومه آن افزایش یافته است. حوثی‌ها متهم‌اند که این افراد را به اردوگاه‌های نظامی می‌کشانند، آن‌ها را تحت آموزش‌های نظامی قرار می‌دهند و سپس، بدون اطلاع یا موافقت خانواده‌هایشان، به جبهه‌های جنگ می‌فرستند. هم‌زمان، نگرانی خانواده‌ها از سوءاستفاده از این حوادث برای اخاذی از آن‌ها افزایش یافته است؛ آن هم در شرایطی که هیچ پاسخ‌گویی وجود ندارد و از سرنوشت افراد ناپدیدشده نیز خبری در دست نیست.

منابع حقوقی محلی به الشرق الاوسط گفتند موارد مشکوک ناپدید شدن افراد به دغدغه‌ای جدی برای ساکنان و والدین تبدیل شده است. کودکانی از مدارس، خیابان‌ها و محله‌های مسکونی ناپدید می‌شوند، بی‌آنکه خانواده‌های برخی از آن‌ها از سرنوشتشان یا محل نگهداری‌شان اطلاعی داشته باشند. این منابع افزودند خانواده‌های افراد ناپدیدشده ناچارند به‌تنهایی به جست‌وجوی فرزندانشان بپردازند و از طریق شبکه‌های اجتماعی درخواست کمک کنند؛ در حالی که به گفته آن‌ها، نهادهای امنیتی تحت کنترل حوثی‌ها به گزارش‌های خانواده‌ها پاسخ نمی‌دهند.

این منابع در صنعا از ناپدید شدن حدود ۱۳ کودک و جوان از مناطق مختلف این شهر از ابتدای ماه اکتبر جاری خبر دادند. به گفته آن‌ها، بیشتر افراد ناپدیدشده بین ۱۵ تا ۲۳ سال سن دارند و برخی از آن‌ها بعداً در جبهه‌ها و اردوگاه‌های حوثی‌ها پیدا شده‌اند؛ پس از آنکه به این مکان‌ها کشانده و بدون اطلاع یا موافقت خانواده‌هایشان در دوره‌های آموزش نظامی شرکت داده شده بودند.

آموزش استفاده از سلاح به کودکان در کلاس‌های درس مدارس توسط حوثی‌ها (رسانه‌های محلی)

این منابع همچنین گفتند که از ابتدای سال جاری میلادی، در صنعا و دیگر شهرهای تحت کنترل حوثی‌ها صدها گزارش درباره ناپدید شدن کودکان و جوانان ثبت شده است. با این حال، خانواده‌هایی همچنان در جست‌وجوی فرزندان خود هستند و نتوانسته‌اند اطلاعاتی درباره سرنوشت آن‌ها به دست آورند. این منابع، نهادهای امنیتی وابسته به حوثی‌ها را به پاسخ ندادن به گزارش‌ها و درخواست‌های کمک خانواده‌ها متهم کردند. این وضعیت رنج خانواده‌ها را تشدید می‌کند و افراد ناپدیدشده را در معرض سوءاستفاده و عضوگیری نظامی قرار می‌دهد.

بر اساس گزارش منابع حقوقی، تازه‌ترین موارد ناپدید شدن طی دو روز گذشته ثبت شده است. امجد نعمان السروحی، نوجوان ۱۶ ساله، از محله الانسی در منطقه مَعین در مرکز صنعا ناپدید شده است. مختار عبدالله حسن الرفاعی، جوان ۲۲ ساله، نیز در نزدیکی بازار حَزیز در حومه صنعا مفقود شده است.

کشاندن افراد به اردوگاه‌ها

شهادت خانواده‌های افراد ناپدیدشده نشان می‌دهد نگرانی‌ها از اینکه این ناپدید شدن‌ها مقدمه‌ای برای کشاندن کودکان و جوانان به اردوگاه‌های حوثی‌ها باشد، افزایش یافته است. این نگرانی‌ها در شرایطی مطرح می‌شود که ناظران و واسطه‌های وابسته به این گروه متهم‌اند افراد کم‌سن‌وسال را جذب می‌کنند و با سوءاستفاده از شرایط اجتماعی و معیشتی آن‌ها، زمینه پیوستنشان به جبهه‌های جنگ را فراهم می‌کنند.

در یکی از این موارد، یکی از بستگان نوجوانی که دو ماه پیش از یکی از محله‌های صنعا ناپدید شده بود، به الشرق الاوسط گفت خانواده پنج روز در محله‌ها و بیمارستان‌ها به دنبال او گشتند تا اینکه یکی از ناظران حوثی به آن‌ها اطلاع داد نوجوان در یکی از اردوگاه‌های شمال شهر حضور دارد.

این فرد گفت ناظر حوثی به خانواده اطلاع داده بود که نیروهای این گروه، نوجوان را به اردوگاه کشانده و بدون اطلاع خانواده‌اش تحت آموزش‌های نظامی قرار داده‌اند. او توضیح داد که خانواده روزهای جست‌وجو را با ترس و اضطراب گذرانده است؛ زیرا نگران بود آسیبی به نوجوان برسد. سرانجام خانواده متوجه شد که نوجوان در یکی از اردوگاه‌های حوثی‌هاست؛ دور از خانواده و بدون آنکه آن‌ها با شرکت او در آموزش‌های نظامی موافقت کرده باشند.

دانش‌آموزان در کلاس درس شعار «فریاد خمینی» سر می‌دهند (الشرق الاوسط)

از سوی دیگر، مُجیب، یکی از ساکنان صنعا و پدر چهار فرزند، می‌گوید افزایش موارد ناپدید شدن کودکان و جوانان باعث شده است خانواده‌ها همواره نگران فرزندانشان باشند؛ حتی زمانی که آن‌ها به مدرسه می‌روند یا برای انجام کارهای ساده از خانه خارج می‌شوند.

او افزود: «ما در ترس دائمی از بابت فرزندانمان زندگی می‌کنیم و حتی وقتی یکی از آن‌ها برای انجام کاری ساده از خانه بیرون می‌رود، دیگر احساس آرامش نداریم. می‌ترسیم یکی از نیروها یا ناظران حوثی آن‌ها را به دام بیندازد یا از نیازها و شرایط معیشتی‌شان سوءاستفاده کند. آن وقت خود را در برابر وضعیتی می‌بینیم که نمی‌توانیم آن را تغییر دهیم.»

او تأکید کرد خانواده‌ها می‌خواهند از سلامت فرزندانشان اطمینان داشته باشند و بتوانند به آن‌ها امکان دهند تحصیل و زندگی عادی خود را دور از جذب شدن به گروه‌های مسلح و اعزام به جبهه‌های جنگ ادامه دهند.