از سر گیری تظاهرات در بغداد و ۵ نفر بر اثر تیراندازی کشته شدند

مقر احزاب در الناصریه به آتش کشیده شدند

استقرار ماموران در اطراف میدان التحریر در بغداد روز شنبه
استقرار ماموران در اطراف میدان التحریر در بغداد روز شنبه
TT

از سر گیری تظاهرات در بغداد و ۵ نفر بر اثر تیراندازی کشته شدند

استقرار ماموران در اطراف میدان التحریر در بغداد روز شنبه
استقرار ماموران در اطراف میدان التحریر در بغداد روز شنبه

همزمان با ممنوعیت رفت و آمد و قطع اینترنت اعتراضات مطالبه محور مردم در بغداد روز شنبه (۵ اکتبر) برای پنجمین روز متوالی از سر گرفته شد. حدود صد نفر در بغداد و استان های جنوبی کشته شدند. مقتدی صدر رهبر شیعی گفت دولت باید استعفا دهد.
عکاس فرانس پرس از سرگیری اعتراضات در پایتخت و تیراندازی در مرکز بغداد خبر داد.
پلیس و منابع پزشکی گفتند ۵ نفر در درگیری های شنبه کشته شدند.
کمیساریای حقوق بشر روز شنبه (۵ اکتبر) گفت ۵ نفر از معترضان بر اثر تیراندازی کشته شدند. آمار قربانیان اعتراضات عراق به صد نفر افزایش یافت. معترضان اغلب کشته شدگان را تشکیل می دهند. ۴ هزار نفر نیز زخمی شده اند. اعتراضات عراق روز سه شنبه (اول اکتبر) آغاز شد. دستکم ۶ مامور پلیس در جریان درگیری بین ماموران و معترضان در بغداد و بخش های جنوبی عراق کشته شده اند.
فائق الشیخ علی نماینده پارلمان عراق از جناح لیبرال با انتشار توییتی گفت «معترضان توسط تک تیراندازان و به دستور ایران کشته شده اند».
صدای تیراندازی و شلیک گلوله به سمت تحصن کنندگان در اطراف مقر وزارت نفت در مسیر منتهی به میدان التحریر شنیده شد.
شبکه تلویزیونی العربیه گفت «صدها هزار نفر در نزدیکی مجتمع تجاری النخیل در بغداد و در ابتدای خیابان فلسطین تظاهرات کردند. ماموران برای متفرق کردن معترضان گاز اشک آور شلیک کردند».
در الناصریه مرکز استان ذی قار در جنوب عراق نیز آمار کشته شدگان بسیار بالا بود. معترضان در ذی قار ساختمان های احزاب را به آتش کشیدند.
از سوی دیگر، معادله تحولات عراق احتمالا با فراخوان مقتدی صدر برای استعفای دولت تغییر خواهد کرد. در چنین شرایطی دو گزینه مطرح است؛ اول: به رغم خودداری معترضان از سیاسی شدن این تحرک اما جنبش اعتراضی برای سرنگونی حکومت گسترش خواهد یافت. دوم: کشمکش از سطح خیابانی به سطوح سیاسی و دولتمردان یعنی پارلمان انتقال پیدا می کند.
گروهی از چهره های شاخص سیاسی تلاش کردند تا صدر را به پس گرفتن خواسته خود برای استعفای دولت متقاعد کنند. صدر همچنان بر دیدگاه خود پافشاری می کند. به همین دلیل نگرانی ها در خصوص پیوستن طرفداران صدر به اعتراضات افزایش یافته و بغداد روز شنبه (۵ اکتبر) شاهد حضور سنگین ماموران و خودروهای نظامی بود.
قرار بود جلسه مجلس عراق روز شنبه (۵ اکتبر) برای بررسی مطالبات معترضان برگزار شود. این جلسه به دلیل تحریم فراکسیون مقتدی الصدر به حد نصاب نرسید و تشکیل نشد.
فراکسیون الصدر با ۵۴ نماینده بزرگ ترین فراکسیون مجلس عراق است. صدر ضمن حمایت از خواسته های اصلی معترضان خواستار برکناری دولت شد.
محمد الحلبوسی رییس پارلمان عراق با نمایندگان معترضان دیدار کرد. نمایندگان اعتراضات در این جلسه مطالبات معترضان را مطرح کردند. الحلبوسی نیز وعده داد تا برای تامین خواسته های معترضان تلاش کند.
الحلبوسی روز جمعه (۴ اکتبر) نیز در اظهاراتی چندین طرح برای اشتغال جوانان و ارائه کمک های اجتماعی جدید تقدیم کرد.
او افزود «اگر به این وعده ها در اسرع وقت عمل نکنم من نیز به معترضان خواهم پیوست».
مسوولان کشور از معترضان خواستار مهلت زمانی معین برای اجرای اصلاحات و بهبودی وضعیت معیشتی جمعیت چهل میلیونی عراق شدند. اما گویا مردم عراق از جنگ و بیکاری و فساد به ستوه آمدند. صدر خواستار «برگزاری انتخابات زود هنگام زیر نظر سازمان ملل» شد.
مطالبات معترضان از همان روز آغاز اعتراضات (سه شنبه) روشن بود.
یکی از معترضان با سربند پرچم عراق روز جمعه به فرانس پرس گفت «کسی ما را نمایندگی نمی کند. افراد کت و شلوار می پوشند و بعد نماینده مجلس می شوند. ما دیگر نه حزب می خواهیم و نه اینکه کسی به اسم ما حرف بزند».
صدر این خواسته معترضان را مورد توجه قرار داد. او از هوادارانش خواست تا «در راهپیمایی مسالمت آمیز شرکت کنند و اعتراضات مردمی به تظاهرات حزبی تبدیل نشود».
فنر حداد کارشناس امور عراق گفت «دولتمردان عراق که عده ای از آنها ۱۶ سال به سمت های خود چسبیده اند با یک جنبش بی سابقه روبرو شده اند».
او افزود «این اعتراضات ضد کل حاکمیت و ساختار سیاسی عراق است» و با اعتراضات همیشگی برای تامین برق و آب در دومین کشور بزرگ صادر کننده نفت در اوپک تفاوت دارد.
حداد خاطر نشان کرد «مردم برای اولین بار شعار سرنگونی رژیم سردادند». حکومت عراق بر پایه سهمیه بندی فرقه ای و قومی پست های دولتی و نیز پارتی بازی شکل گرفته است.
سرمد البیاتی تحلیل گر مسائل امنیتی گفت «معترضان در شرایط کنونی در انتظار «اصلاحات و تصمیم گیری های سرنوشت ساز و برکناری و بازخواست برخی از سیاستمداران رده بالا در پرونده های فساد» هستند».
فعالیت برخی از مجتمع های تجاری و کافی شاپ ها و قهوه خانه ها در محله های پایتخت روز شنبه (۵ اکتبر) از سرگرفته شد.
کارکنان شهرداری نیز برای تمیز کردن آثار لاستیک های سوخته در خیابان ها دست به کار شدند. قیمت مواد غذایی و سبزیجات افزایش یافت؛ به عنوان مثال قیمت گوجه فرنگی از هزار دینار به سه هزار دینار عراق رسید.
خیابان های منتهی به میدان التحریر در پایتخت ۹ میلیون نفری عراق شاهد حضور سنگین ماموران و خودروهای زرهی و امنیتی بود. اعتراضات عراق روز سه شنبه (اول اکتبر) از میدان التحریر آغاز شد.
با این حال اما احتمال آغاز مجدد درگیری ها وجود دارد.
ابو صلاح (۷۰ ساله) گفت «چنانچه شرایط معیشتی مردم بهتر نشود اعتراضات با قوت هر چه بیشتر ادامه پیدا می کند و این بار اوضاع بدتر می شود».
 
 



چگونه عراق از «تهدیدی وجودی خطرناک‌تر از داعش» نجات یافت؟

مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
TT

چگونه عراق از «تهدیدی وجودی خطرناک‌تر از داعش» نجات یافت؟

مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)

منابع دیپلماتیک در بغداد به روزنامه «الشرق الاوسط» گفتند مقام‌های عراقی نگران کشیده شدن کشور به جنگ میان ایران و اسرائیل بودند و آن را «تهدیدی وجودی برای عراق» توصیف کردند که خطرناک‌تر از تهدید داعش بود؛ همان گروهی که زمانی یک‌سوم خاک کشور را اشغال کرده بود.

این منابع توضیح دادند:
«داعش یک پدیده بیگانه بود که در نهایت باید از بدن عراق به‌ویژه با توجه به حمایت منطقه‌ای و بین‌المللی از بغداد برای مقابله با آن طرد می‌شد. اما جنگ ایران و اسرائیل، وحدت عراق را تهدید می‌کرد.»

شرح تهدید وجودی از نگاه منابع دیپلماتیک:

همزمان با آغاز جنگ، بغداد پیام‌هایی از اسرائیل از طریق جمهوری آذربایجان و کانال‌های دیگر دریافت کرد. در این پیام‌ها آمده بود که اسرائیل در صورت حمله‌ای از خاک عراق، پاسخ‌هایی «سخت و دردناک» خواهد داد. اسرائیل مسئولیت هرگونه حمله از خاک عراق را متوجه دولت عراق دانسته بود.

آمریکا نیز از زبان توصیه‌آمیز قبلی عبور کرد و مستقیماً نسبت به عواقب وخیم حملات احتمالی گروه‌های وابسته به ایران هشدار داد.

مقام‌های عراقی نگران «سناریوی فاجعه» بودند. سناریویی که در آن، گروه‌های عراقی به اسرائیل حمله می‌کردند و اسرائیل نیز با موجی از ترورهای هدفمند مشابه آنچه علیه فرماندهان حزب‌الله لبنان و ژنرال‌ها و دانشمندان ایرانی در آغاز جنگ انجام داد، پاسخ می‌داد.

به گفته این منابع، اگر اسرائیل حملات دردناکی علیه این گروه‌ها انجام می‌داد، خشم در میان شیعیان عراق شعله‌ور می‌شد. این وضعیت ممکن بود مرجعیت شیعه را وادار به اتخاذ موضعی جدی کند و در نتیجه، بحران به شکل تقابل مستقیم شیعیان با اسرائیل درمی‌آمد.

این سناریو باعث شد نگرانی‌هایی شکل گیرد مبنی بر اینکه سایر گروه‌های عراقی، شیعیان را مسئول کشاندن کشور به جنگی بدانند که می‌شد از آن دوری کرد. در چنین شرایطی، احتمال بروز شکاف دوباره میان شیعیان و سنی‌ها و تهدید دوباره برای وحدت عراق وجود داشت.

خطر دیگر، موضع احتمالی کردها بود. این احتمال وجود داشت که کردها اعلام کنند دولت مرکزی فقط نماینده یک گروه است، کشور از جنگ‌ها خسته شده و اقلیم دیگر نمی‌خواهد خود را با بغداد درگیر کند؛ چراکه نزدیکی به بغداد، اقلیم را وارد جنگ‌هایی می‌کند که نمی‌خواهد در آن‌ها شرکت داشته باشد.

نقش دولت السودانی

دولت محمد شیاع السودانی با ترکیبی از قاطعیت و تدبیر عمل کرد. به گروه‌ها هشدار داد که تحمل هیچ تلاشی برای کشاندن کشور به جنگی که وحدتش را تهدید می‌کند، ندارد. همزمان، کانال‌های ارتباطی با قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی، به‌ویژه آمریکا، را باز نگه داشت.

موضع ایران و موازنه داخلی
دولت عراق از موضع تهران هم بهره برد. ایران نه‌تنها از گروه‌ها نخواست وارد جنگ شوند، بلکه آن‌ها را به خویشتنداری تشویق کرد. برخی معتقدند تهران نمی‌خواست پس از از دست دادن سوریه، روابطش با عراق را نیز قربانی کند.

عامل مهم دیگر، درک گروه‌ها از بزرگی جنگ بود. آن‌ها می‌دانستند این نبرد از توانشان فراتر است؛ به‌ویژه با توجه به شرایط حزب‌الله در لبنان و نفوذ اطلاعاتی اسرائیل درون ایران. اسرائیل نشان داده بود که اطلاعات دقیقی از گروه‌های دشمن دارد و با برتری تکنولوژیک خود، می‌تواند به اهدافش برسد.

سه حمله ناکام

با وجود فشارها، به گفته منابع دیپلماتیک، گروه‌های بی‌انضباط تلاش کردند سه حمله را طراحی و اجرا کنند؛ اما نیروهای امنیتی عراق توانستند پیش از اجرا آن‌ها را خنثی کنند.

منابع همچنین گفتند که ایران زخمی عمیق برداشت؛ چراکه اسرائیل جنگ را به خاک ایران کشاند و آمریکا را به هدف گرفتن تأسیسات هسته‌ای آن ترغیب کرد. به‌گفته این منابع، اگر ایران در پرونده هسته‌ای امتیاز ندهد، احتمال دور تازه‌ای از درگیری وجود دارد.