مایکل آرون: جدایی حوثی ها از ایران امکان پذیر است

سفیر انگلستان در یمن به الشرق الاوسط: ۶ بار با سخنگوی حوثی ها دیدار کردم

مایکل آرون سفیر انگلستان در یمن (الشرق الاوسط)
مایکل آرون سفیر انگلستان در یمن (الشرق الاوسط)
TT

مایکل آرون: جدایی حوثی ها از ایران امکان پذیر است

مایکل آرون سفیر انگلستان در یمن (الشرق الاوسط)
مایکل آرون سفیر انگلستان در یمن (الشرق الاوسط)

آیا جدایی ایران از حوثی ها امکان پذیر است؟ «الشرق الاوسط» در گفتگوی تلفنی با مایکل آرون سفیر انگلستان در یمن این پرسش را با وی در میان گذاشت.
آرون گفت «بله. به نظرم باید حوثی ها به شرایط کنونی خود در یمن و در میان مردم این کشور و نیز جوامع شبه جزیره عرب و همسایگانشان و در راس آنها سعودی نگاهی بیندازند. سعودی بزرگ تر و مهم ترین کشور همسایه یمن به شمار می رود».
آرون افزود «دولت انگلیس بر این باور است که ایران در یمن نقش غیر سازنده و منفی ایفا می کند. ایران با دادن تسلیحات به حوثی ها منجر به طولانی تر شدن جنگ می شود. ما به دنبال توقف حمایت نظامی ایران از حوثی ها هستیم تا بدین ترتیب شرایط برای پایان جنگ در کشور مهیا گردد».
این دیپلمات انگلیسی از موضع سعودی به «دیدگاه شفاف و بااقتدار» یاد کرد و افزود «ما از موضع گیری سعودی استقبال می کنیم. دولت انگلیس بر این باور است که سعودی با توجه به منافع ملی خود در پی پایان این جنگ است. سعودی به دنبال تامین آینده بهتر برای یمن است یعنی کشوری که به صلح و شکوفایی و ثبات برسد».
او یادآور شد «دولت انگلیس از تلاش های سعودی و اقدامات شاهزاده خالد بن سلمان (معاون وزیر دفاع سعودی) درباره پرونده جنوب یمن و در کل مساله یمن حمایت می کند. ما در کل نقش سعودی را مهم ارزیابی و از آن حمایت می کنیم». او گفت که ۶ بار به مسقط سفر کرده و با محمد عبد السلام سخنگوی حوثی ها در آنجا ملاقات کرده است. و در یکی از این سفرها با عبد السلام و عبد الملک العجری و احمد الشامی (دو همراه عبد السلام که تصاویری از آنها در جریان سفر او به تهران نیز منتشر شد) در منزل عبد السلام نیز دیدار کرده و با هم ناهار خوردند. 
آرون همچنین پیشتر با سخنگوی حوثی ها در جریان ملاقات با حسن نصرالله دبیر کل «حزب الله» لبنان دیدار کرده است.
او در پاسخ به پرسش درباره اینکه «آیا حرف حوثی ها را باور می کنید»؟ گفت «البته اینکه باور کنم یا نه مهم نیست. آنچه مهم است اقدامات عملی آنان است. آنها باید در عمل جدیت خود را نشان دهند. این نکته در مورد دولت یمن و شورای انتقالی و کلیه گروه ها نیز صدق می کند».



منبع آگاه به «الشرق الأوسط»: حماس ۵ بند را در مذاکرات قاهره مطرح خواهد کرد

کودکان فلسطینی روز سه‌شنبه در اردوگاه پناهجویان النصیرات در مرکز غزه منتظر توزیع غذا هستند (DPA)
کودکان فلسطینی روز سه‌شنبه در اردوگاه پناهجویان النصیرات در مرکز غزه منتظر توزیع غذا هستند (DPA)
TT

منبع آگاه به «الشرق الأوسط»: حماس ۵ بند را در مذاکرات قاهره مطرح خواهد کرد

کودکان فلسطینی روز سه‌شنبه در اردوگاه پناهجویان النصیرات در مرکز غزه منتظر توزیع غذا هستند (DPA)
کودکان فلسطینی روز سه‌شنبه در اردوگاه پناهجویان النصیرات در مرکز غزه منتظر توزیع غذا هستند (DPA)

یک منبع آگاه در جنبش حماس در گفت‌و‌گویی اختصاصی با روزنامه «الشرق الأوسط» فاش کرد که این جنبش در جلسه‌ای در قاهره طرحی ارائه خواهد داد که شامل ۵ بند، از جمله توافقی جامع و برقراری آتش‌بسی طولانی‌مدت تا پنج سال، به شرط وجود تضمین‌های منطقه‌ای و بین‌المللی است.

این منبع که به دلیل حساسیت موقعیت خود نخواست نامش فاش شود، گفت چارچوبی که حماس ارائه خواهد داد، نخست شامل توافقی برای تبادل کامل اسرا میان دو طرف است. این تبادل به صورت یک‌جا و طبق سازوکارها و جدول زمانی مورد توافق (تمام اسرای اسرائیلی در مقابل تعداد مشخصی از اسرای فلسطینی)، در ازای آتش‌بس دائمی، عقب‌نشینی کامل نیروهای اشغالگر از نوار غزه، بازسازی، و لغو محاصره انجام خواهد شد.

بند دوم این طرح شامل آمادگی حماس برای توقف طولانی‌مدت درگیری به مدت پنج سال با تضمین‌های منطقه‌ای و بین‌المللی است.

بند سوم تأکید می‌کند که «به محض توافق بر سر این چارچوب، اوضاع به وضعیت پیش از ۲ مارس ۲۰۲۵، از جمله توقف عملیات‌های نظامی، عقب‌نشینی نیروهای اشغالگر طبق توافق ۱۷/۱/۲۰۲۵، و ورود کمک‌های امدادی طبق پروتکل بشردوستانه» بازگردد.

بند چهارم طرح اشاره دارد به: «تشکیل کمیته‌ای محلی از افراد مستقل و متخصص (تکنوکرات) برای اداره کامل نوار غزه، طبق پیشنهاد مصر برای کمیته حمایت اجتماعی».

بند پنجم و پایانی این طرح آمادگی حماس برای توافق ملی فلسطینی در چارچوب توافقاتی است که میان جناح‌های فلسطینی انجام شده و آخرین آن توافق پکن در سال ۲۰۲۴ بوده است.

در تصویری دیگر، فلسطینیان روز سه‌شنبه محل حمله هوایی اسرائیل به تجهیزات در اردوگاه جبالیا در شمال غزه را بررسی می‌کنند (رویترز)

پیش‌تر در روز سه‌شنبه، یک مقام بلندپایه فلسطینی که از مذاکرات آتش‌بس میان اسرائیل و حماس مطلع بود، به شبکه بی‌بی‌سی بریتانیا گفت که میانجی‌گران قطری و مصری طرحی جدید برای پایان جنگ در غزه پیشنهاد کرده‌اند. در همین حال، یکی از رهبران حماس تأیید کرد که هیئتی از این جنبش از دوحه راهی قاهره شده تا «ایده‌های جدیدی» برای آتش‌بس را بررسی کند.

به گفته این مقام، طرح موردنظر شامل آتش‌بسی ۵ تا ۷ ساله و آزادی تمامی اسرای اسرائیلی در مقابل آزادی زندانیان فلسطینی از زندان‌های اسرائیل، پایان رسمی جنگ و عقب‌نشینی کامل اسرائیل از غزه است.

این مقام فلسطینی افزود که حماس آمادگی خود را برای واگذاری مدیریت غزه به هر نهادی که در سطح ملی و منطقه‌ای بر سر آن توافق شود، اعلام کرده است. وی گفت که این نهاد می‌تواند تشکیلات خودگردان فلسطین در کرانه باختری باشد یا نهادی اجرایی جدید.

نمایندگان حماس در مشورت‌های قاهره، محمد درویش رئیس شورای رهبری این جنبش و خلیل الحیه مذاکره‌کننده ارشد خواهند بود.

یکی از رهبران حماس که نخواست نامش فاش شود، به خبرگزاری فرانسه گفت: هیئت این جنبش «نشست‌هایی با مقامات مصری درباره ایده‌های جدید برای رسیدن به آتش‌بس برگزار خواهد کرد». وی افزود که هیئت شامل «خلیل الحیه، رئیس هیئت مذاکره‌کننده و شماری از رهبران» خواهد بود.

اسرائیل هنوز هیچ واکنشی نسبت به این طرح پیشنهادی میانجی‌ها نشان نداده است. با اینکه هنوز زود است درباره موفقیت احتمالی این طرح قضاوت کرد، اما مقام فلسطینی تلاش‌های میانجی‌گران را جدی توصیف کرد و گفت حماس «انعطاف‌پذیری بی‌سابقه‌ای» از خود نشان داده است.

آخرین توافق آتش‌بس، یک ماه پیش و پس از آنکه اسرائیل بمباران غزه را از سر گرفت، فروپاشید.

چند روز پیش، حماس پیشنهادی اسرائیلی را که خواستار خلع سلاح این جنبش در برابر آتش‌بسی شش‌هفته‌ای بود، رد کرد.

روز شنبه، نخست‌وزیر اسرائیل بنیامین نتانیاهو گفت که تا زمانی که حماس نابود نشده و همه گروگان‌ها بازنگردند، جنگ پایان نخواهد یافت. در مقابل، حماس از اسرائیل خواسته است پیش از آزادی گروگان‌ها، به جنگ پایان دهد.