مایکل آرون: جدایی حوثی ها از ایران امکان پذیر است

سفیر انگلستان در یمن به الشرق الاوسط: ۶ بار با سخنگوی حوثی ها دیدار کردم

مایکل آرون سفیر انگلستان در یمن (الشرق الاوسط)
مایکل آرون سفیر انگلستان در یمن (الشرق الاوسط)
TT

مایکل آرون: جدایی حوثی ها از ایران امکان پذیر است

مایکل آرون سفیر انگلستان در یمن (الشرق الاوسط)
مایکل آرون سفیر انگلستان در یمن (الشرق الاوسط)

آیا جدایی ایران از حوثی ها امکان پذیر است؟ «الشرق الاوسط» در گفتگوی تلفنی با مایکل آرون سفیر انگلستان در یمن این پرسش را با وی در میان گذاشت.
آرون گفت «بله. به نظرم باید حوثی ها به شرایط کنونی خود در یمن و در میان مردم این کشور و نیز جوامع شبه جزیره عرب و همسایگانشان و در راس آنها سعودی نگاهی بیندازند. سعودی بزرگ تر و مهم ترین کشور همسایه یمن به شمار می رود».
آرون افزود «دولت انگلیس بر این باور است که ایران در یمن نقش غیر سازنده و منفی ایفا می کند. ایران با دادن تسلیحات به حوثی ها منجر به طولانی تر شدن جنگ می شود. ما به دنبال توقف حمایت نظامی ایران از حوثی ها هستیم تا بدین ترتیب شرایط برای پایان جنگ در کشور مهیا گردد».
این دیپلمات انگلیسی از موضع سعودی به «دیدگاه شفاف و بااقتدار» یاد کرد و افزود «ما از موضع گیری سعودی استقبال می کنیم. دولت انگلیس بر این باور است که سعودی با توجه به منافع ملی خود در پی پایان این جنگ است. سعودی به دنبال تامین آینده بهتر برای یمن است یعنی کشوری که به صلح و شکوفایی و ثبات برسد».
او یادآور شد «دولت انگلیس از تلاش های سعودی و اقدامات شاهزاده خالد بن سلمان (معاون وزیر دفاع سعودی) درباره پرونده جنوب یمن و در کل مساله یمن حمایت می کند. ما در کل نقش سعودی را مهم ارزیابی و از آن حمایت می کنیم». او گفت که ۶ بار به مسقط سفر کرده و با محمد عبد السلام سخنگوی حوثی ها در آنجا ملاقات کرده است. و در یکی از این سفرها با عبد السلام و عبد الملک العجری و احمد الشامی (دو همراه عبد السلام که تصاویری از آنها در جریان سفر او به تهران نیز منتشر شد) در منزل عبد السلام نیز دیدار کرده و با هم ناهار خوردند. 
آرون همچنین پیشتر با سخنگوی حوثی ها در جریان ملاقات با حسن نصرالله دبیر کل «حزب الله» لبنان دیدار کرده است.
او در پاسخ به پرسش درباره اینکه «آیا حرف حوثی ها را باور می کنید»؟ گفت «البته اینکه باور کنم یا نه مهم نیست. آنچه مهم است اقدامات عملی آنان است. آنها باید در عمل جدیت خود را نشان دهند. این نکته در مورد دولت یمن و شورای انتقالی و کلیه گروه ها نیز صدق می کند».



گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
TT

گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)

در حالی که وضعیت جنگی در نوار غزه همچنان ادامه دارد، ارتش اسرائیل روز یکشنبه دستور به بزرگ‌ترین عملیات تخلیه طی ماه‌های اخیر داد. این تخلیه مناطق وسیعی از شهر غزه و شمال آن، به‌ویژه محله‌های الزيتون، الصبرة، التفاح و الدرج را در بر می‌گیرد. ارتش از ساکنان خواسته فوراً به منطقه المواصی در جنوب منتقل شوند.

این دستور با استفاده از شبکه‌های اجتماعی و پخش اعلامیه از طریق پهپادها اعلام شد و شامل گسترش تخلیه مناطق پیشین مانند جبالیا البلد، الزرقاء و أبو إسكندر نیز می‌شود. منابع محلی گفته‌اند بسیاری از مردم نمی‌دانند کجا باید بروند، زیرا مناطق غربی غزه نیز از آوارگان پر شده است.

فلسطینی مجروح در حمله هوایی، در بیمارستان ناصر در خان‌یونس واقع در جنوب غزه، با پیکر برادرش که در همان حمله کشته شد، وداع می‌کند (رویترز)

ارتش اسرائیل اعلام کرده قصد دارد وارد عمق شهر غزه و حتی غرب آن شود. اگرچه منطقه المواصی به‌عنوان منطقه انسانی اعلام شده، اما در آنجا هم ارتش اسرائیل حاضر است و گه‌گاه تیراندازی یا بمباران‌هایی صورت می‌گیرد.

احتمال توافق جزئی

با وجود ادامه خشونت‌ها، تلاش‌ها برای آتش‌بس ادامه دارد. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در پیامی خواستار تلاش برای دستیابی به توافق آتش‌بس شد. منابع فلسطینی به «الشرق الأوسط» گفته‌اند که احتمال رسیدن به توافقی جزئی در چارچوب طرح پیشنهادی فرستاده آمریکایی، استیو ویتکوف، وجود دارد.

فلسطینی‌ای در کنار پیکر کودکان کشته‌شده در حمله هوایی اسرائیل به خانه‌ای در شهر غزه پیش از مراسم تشییع در روز یکشنبه (رویترز)

این منابع افزودند مقاومت فلسطینی خواستار ضمانت اجرای کامل دوره ۶۰ روزه آتش‌بس بدون نقض آن توسط اسرائیل، و توزیع آزادسازی گروگان‌ها طی روزهای آتش‌بس هستند. همچنین تأکید شده که پروتکل‌های انسانی توافق پیشین در ژانویه ۲۰۲۵ باید رعایت شود؛ موضوعی که اسرائیل در آن زمان به‌طور کامل پایبند نبود.

بن‌بست در مذاکرات و لجبازی اسرائیل

منابع نزدیک به حماس می‌گویند: «رسیدن به توافق ممکن است اگر اسرائیل به خواسته‌های منطقی پاسخ مثبت دهد». به گفته آن‌ها، حماس پیشنهادات متعددی داده، اما هر بار بنیامین نتانیاهو آن را رد کرده و مسیر مذاکرات را مختل کرده است.

منابع تأکید کردند که «حماس» مایل به دستیابی به توافق برای توقف کشتار و محاصره در غزه است، اما نمی‌پذیرد تحت عنوان توافقی «تسلیم‌شده» عمل کند. آن‌ها همچنین از دولت ترامپ خواستند فشار بیشتری بر اسرائیل وارد کند.

پیش‌بینی شده که در صورت پیشرفت گفت‌وگوها، طی روزهای آینده دور جدیدی از مذاکرات در دوحه یا قاهره با حضور هیأت‌های حماس، اسرائیل، میانجی‌ها و نماینده آمریکا برگزار شود.

ترور ابوعمر السوری

در تحولی مرتبط، ارتش اسرائیل جمعه‌شب موفق به ترور «حکم العیسی» معروف به «أبو عمر السوری»، یکی از فرماندهان ارشد «کتائب القسام» شد. وی از نزدیکان محمد الضیف، فرمانده شهید القسام، بود. اسرائیل همچنین چندین فرمانده دیگر از حماس، جهاد اسلامی و گروه‌های مقاومت دیگر را هدف قرار داده است.

با کاهش درگیری مستقیم بین ایران و اسرائیل، تمرکز ارتش اسرائیل بار دیگر بر نوار غزه افزایش یافته و حملات زمینی، هوایی و عملیات‌های هدفمند شدت گرفته‌اند.