​خشم عراقی‌ها علیه هواداران صدر پس از «کشتار در نجف»؛ درگیری‌ها به کربلا کشیده شد

محکومیت عراقی و بین‌المللی حمله هواداران صدر به معترضان… علاوی تهدید به انصراف کرد

​خشم عراقی‌ها علیه هواداران صدر پس از «کشتار در نجف»؛ درگیری‌ها به کربلا کشیده شد
TT

​خشم عراقی‌ها علیه هواداران صدر پس از «کشتار در نجف»؛ درگیری‌ها به کربلا کشیده شد

​خشم عراقی‌ها علیه هواداران صدر پس از «کشتار در نجف»؛ درگیری‌ها به کربلا کشیده شد

درگیری‌ها میان هواداران مقتدی صدر روحانی شیعه و معترضان عراقی روز گذشته به شهر کربلا منتقل شد، این درگیری‌ها همچون حوادث دو روز گذشته نجف شاهد تیراندازی «کلاه آبی‌ها» به سمت تظاهرکنندگان و به آتش کشیدن چادرهای معترضان بود.
به گزارش الشرق الاوسط، کشیده شدن این درگیری‌ها به کربلا و پیش از آنها بغداد، نشان داد که برخی در تلاش برای پایان دادن به اعتراضات مردمی ادامه‌دار چندماه گذشته هستند.
در همین حال، شهروندان نجف روز گذشته «کشته شدگان کشتار نجف» را تشییع کردند.
شماری از مردم بغداد و تعدادی از استان‌های جنوبی در حمایت از تظاهرات‌کنندگان نجف و محکومیت اقدامات خشونت‌بار استان نجف، دست به تظاهرات زدند و اقدامات خشونت‌بار «کلاه آب‌ها» را محکوم کردند.
 خبرگزاری فرانسه گزارش داد که دانشجویان در شهر دیوانیه در مخالفت با مقتدی صدر و هادی العامری یکی از فرماندهان ارشد «الحشد الشعبی» مورد حمایت ایران دست به تظاهرات زدند.
این خبرگزاری گزارش داد که معترضان نگران هستند تا «سیناریوی نجف» برای آنها تکرار شود.
از سوی دیگر، برهم صالح رئیس‌جمهوری عراق برای دیدار با مقامات اقلیم کردستان و بررسی تحولات عراق و فرایند تشکیل دولت جدید وارد اربیل شد.
در این میان، برخی از گزارش‌ها از وجود ملاحظات کردها روی امکان تشکیل دولت «مستقل‌ها»  منتشر شده‌است.
برهم صالح در این سفر دیدارهایی با مسعود بارزانی رئیس و نیچروان بارزانی نخست‌وزیر اقلیم کردستان داشته‌است.
همزمان، حمله هواداران صدر به معترضان در نجف محکومیت عراقی و بین‌المللی به همراه داشته‌است.
 پس از آنکه میدان الصدرین نجف اشرف صحنه تیراندازی افراد مسلح ناشناس بود که طی آن ۱۱ نفر جان باخته و ده‌ها تن دیگر زخمی شدند، شماری زیادی از تظاهرات‌کنندگان روز گذشته برای بازپس‌گیری این میدان به سمت الصدرین حرکت کردند.
در پی این تحولات و مواضع ضد و نقیض مقتدی صدر رهبر جریان صدر دربارهٔ جنبش مردمی، برخی از منابع از احتمال حصر خانگی و اقامت اجباری صدر در ایران و در دست گرفتن جریان امور عراق توسط ایران به ویژه حمله به معترضان خبر دادند که نزدیکان مقتدی صدر آن را رد کردند.
در این میان، محمد توفیق علاوی نخست‌وزیر جدید عراق، با انتشار توئیتی نسبت به حوادث تظاهرات در استان نجف واکنش نشان داد و از عادل عبدالمهدی نخست‌وزیر مستعفی عراق خواست تا از تظاهرات کنندگان حمایت کند.
وی همچنین در سخنانی افزود: «اتفاقات تاسف‌بار و دردناک دو روز اخیر، نشانه‌ای خطرناک از رخدادهای کنونی و رخدادهای احتمالی در آینده در کشته و زخمی شدن شهروندان در میدان‌های تظاهرات در استان‌های بغداد، بابل و نجف اشرف به‌شمار می‌رود، این وضعیت به هیچ عنوان قابل قبول نیست، کسانی که در میدان‌های تظاهرات حضور دارند، فرزندان مسالمت‌جو این کشورند که شایان تقدیر و احترام هستند و وظیفه ما، خدمت‌رسانی به آنان و شنیدن صدایشان است نه اینکه این افراد در معرض سرکوب و فشار قرار گیرند.»
نخست‌وزیر مأمور به تشکیل کابینه عراق ادامه داد: «اقدامات خشونت‌بار مذکور ما را در تنگنا قرار می‌دهد و نمی‌توان در آن هنگام با تداوم وضعیت کنونی جوانان در میدان‌های تظاهرات به مسئولیت سپرده شده ادامه داد، ما تنها برای ساختن آنچه که ویران شده‌است، این مسئولیت مهم ملی را پذیرفتیم و از منظر اخلافی درست نیست که این منصب را عهده‌دار شویم در حالی که فرزندان ملت در معرض اقداماتی قرار می‌گیرند که دل را خون می‌کند».
در ادامه، سفارت آمریکا در بغداد، حمله به تظاهرات‌کنندگان در میدان الصدرین نجف را محکوم و آن را «حمله‌ای وحشیانه» توصیف کرد.
سفارت آمریکا در بغداد با صدور بیانیه‌ای ضمن محکومیت شدید «حمله وحشیانه» به تظاهرات‌کنندگان مسالمت‌جو و کشته و زخمی شدن شماری از آنها، اظهار کرد: «متأسفانه همچنان به گروه‌های مسلح اجازه داده می‌شود حاکمیت قانون در عراق را نقض کنند و بدون هیچ مجازاتی به شهروندان مسالمت‌جو که در چارچوب حق دموکراتیک خود در آزادی بیان از جمله درخواست انجام اصلاحات سیاسی و اقتصادی دست به اعتراض می‌زنند، حمله کنند.»
در ادامه این بیانیه آمده‌است، دولت عراق و نیروهای امنیتی وظیفه دارند به اقدامات زورگویانه و غیرقانونی گروه‌های مذکور پایان دهند، گروه‌هایی که دست به ربایش و ترور فعالان مدنی و روزنامه‌نگاران می‌زنند و با استفاده از گلوله‌های جنگی به معترضان حمله می‌کنند و خیمه‌ها را در میدان‌های تظاهرات مسالمت‌آمیز به آتش می‌کشند.
از سوی دیگر، جنین هنیس پلاسخارت نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد اتفاقات شب گذشته نجف و کشته و زخمی شدن شماری از معترضان را محکوم کرد.
پلاسخارت ضمن محکوم کردن اقدامات خشونت‌بار و خونین شب گذشته نجف، خواستار تضمین حفاظت از تظاهرات‌کنندگان مسالمت‌آمیز در هر شرایطی شد.
در تحولی دیگر، منبعی امنیتی از ترور شیخ حازم الحلفی از فرماندهان سرایا السلام زیر مجموعه جریان صدر در استان بصره خبر داد.
ابومقتدی الازیرجاوی از دیگر فرماندهان سرایا السلام، شاخه نظامی جریان صدر روز گذشته در استان میسان ترور شده و بر اثر شدت جراحات جان باخته بود.



سرگردانی اروپا درباره وضعیت پس از بایدن

 (dpa)
(dpa)
TT

سرگردانی اروپا درباره وضعیت پس از بایدن

 (dpa)
(dpa)

با بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید در ۲۰ ژانویه، رهبران اروپایی که در بوداپست گرد هم آمده‌اند، به سرعت نسبت به این تحول واکنش نشان دادند. این نشست، تحت عنوان «گروه سیاسی اروپا» با حضور تمامی کشورهای اروپایی به جز روسیه برگزار شد، و روز جمعه تنها به سران ۲۷ کشور اتحادیه اروپا اختصاص خواهد داشت.

بازگشت ترامپ، باری دیگر ایده «استقلال راهبردی» را مطرح کرده و امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، که از طرفداران اصلی آن است، با تأکید بیشتر این موضوع را بیان کرد. او در سخنرانی طولانی خود، با استناد به دلایل مختلف، بر ضرورت مدیریت سرنوشت اروپا توسط خود اروپایی‌ها تأکید کرد. مکرون اشاره کرد که برخی کشورهای اروپایی همچنان ترجیح می‌دهند روابط خود را با ترامپ به‌خاطر محافظت از «چتر امنیتی آمریکا و ناتو» تنظیم کنند.

این سخنرانی به‌صورت زنده از سایت کاخ الیزه در شبکه اجتماعی «ایکس» پخش شد. این موضوع در پی تماس تلفنی چهارشنبه شب بین مکرون و ترامپ مطرح شد که کاخ الیزه آن را «بسیار خوب» توصیف کرد. طرفین توافق کردند برای بازگشت صلح و ثبات و حل بحران‌های بزرگ بین‌المللی همکاری کنند.

مکرون همچنین بر اهمیت نقش اروپا در مسائل اوکراین و خاورمیانه تأکید کرد. این موضوع ناشی از نگرانی فرانسه از رویکرد احتمالی ترامپ در انجام توافقات یکجانبه بدون مشورت با متحدان اروپایی‌ است. با پیروزی ترامپ، اروپا به‌طور جدی نگران است که در صورت کاهش تعهدات آمریکا نسبت به ناتو، «بی‌پناه» شود. به همین دلیل، ساختن دفاع اروپایی با رویکرد «استقلال راهبردی» به اولویت نخست تبدیل شده است.

مکرون در سخنانش به همتایان اروپایی خود، تهدیدهایی را که اروپا را احاطه کرده برشمرد؛ از جمله جنگ اوکراین، تروریسم، مهاجرت غیرقانونی، تنش‌ها بین کشورها مانند وضعیت بین آذربایجان و ارمنستان، و رقابت‌های ژئوپلیتیک میان آمریکا و چین که به دنبال منافع خود بدون توجه به قوانین بین‌المللی هستند. او گفت: «آیا دیگران تاریخ ما را می‌نویسند یا ما خود می‌خواهیم آن را بنویسیم؟» و پاسخ داد که به‌نظر او، اروپا توانایی این کار را دارد. او اضافه کرد که راه رسیدن به این هدف از طریق اقدامات عملی و ایمان به توانایی‌های اروپا در تحقق استقلال راهبردی است.

مکرون این فرصت را غنیمت شمرد تا به ترامپ پیام دهد که پیروزی اوکراین به سود اروپا خواهد بود و اروپا نباید اجازه دهد روسیه پیروز شود، چراکه پیروزی روسیه یعنی قدرت‌گیری یک امپراتوری در مرزهای اروپا و احتمال برنامه‌های توسعه‌طلبانه آن پس از اوکراین.

بنجامین حداد، وزیر امور اروپایی فرانسه، در این باره گفت که اگر اروپایی‌ها مسئولیت امنیت خود را بر عهده نگیرند، دیگران سرنوشتشان را تعیین خواهند کرد.

در عین حال، مکرون تأکید کرد که اروپا باید خود را با شرایط جدید پس از انتخاب ترامپ تطبیق دهد و نمی‌تواند همیشه دفاع از امنیت خود را به آمریکایی‌ها بسپارد. او بر این باور است که دفاع از منافع اروپا باید در اولویت اروپایی‌ها باشد، اما بدون رد همکاری با ناتو و بدون ملی‌گرایی افراطی که باعث ضعف اروپا شود. به‌گفته او، راه درست این است که اروپا بیداری راهبردی داشته باشد و به‌سرعت به سمت ساختن نیروی دفاعی مستقل خود حرکت کند که با چارچوب ناتو سازگار باشد، اما در عین حال از آن استقلال داشته باشد.

مکرون با این موضع می‌خواهد نقش اصلی در گفتگو با ترامپ را ایفا کند و حد و مرز روابط با واشنگتن را مشخص کند. با این حال، بسیاری تردید دارند که اروپا بتواند به‌طور جمعی این مسیر را دنبال کند، زیرا برخی کشورهای اروپایی ترجیح می‌دهند امنیت خود را از طریق حمایت آمریکا و ناتو تأمین کنند.