سیل در ایران ده‌ها قربانی گرفت.. دولت می گوید «بحران نداریم»

سیل در ایران ده‌ها قربانی گرفت.. دولت می گوید «بحران نداریم»
TT

سیل در ایران ده‌ها قربانی گرفت.. دولت می گوید «بحران نداریم»

سیل در ایران ده‌ها قربانی گرفت.. دولت می گوید «بحران نداریم»

حکومت ایران که در سایه تحریم‌های آمریکا تاکنون نتوانسته از پس ویروس کرونا برآید، حالا با بحران جدیدی روبرو شده‌است؛ سیل ویرانگر همچون سال گذشته دوباره مانند دومینویی استان به استان را فتح می‌کند و جان ده‌ها نفر را می‌ستاند.
به گزارش الشرق الاوسط، رسانه‌های ایران می‌گویند در ۱۹ استان از جمله هرمزگان، فارس، بوشهر، قم، گیلان، کرمان، سیستان و بلوچستان، مازندران، سمنان و خراسان رضوی بارش‌های شدید سبب جان باختن ۱۲ نفر و خسارت‌هایی به روستاها و شهرستان‌ها و انسداد و آب‌گرفتگی در محورهای مواصلاتی شد.
مرتضی سلیمی رئیس سازمان امداد و نجات ایران گفته‌است طی سه روز گذشته به ۹ هزار نفر در ۱۹ استان سیل‌دزه کمک‌رسانی شده‌است.
مجتبی خالدی سخنگوی سازمان اورژانس ایران نیز گفته‌است تا امروز ۱۲ نفر بر اثر «حوادث جوی» روزهای اخیر در ۱۱ استان ایران جان‌باخته‌اند.
وی همچنین گفت؛ «این حوادث تا کنون ۲۱ مصدوم بر جای گذاشته» و دو نفر در شهرستان رودان مفقود شده‌اند.
خالدی در مورد تعداد جانباختگان افزود: دو نفر خانم ۳۲ ساله و دختر ۵ ساله به علت گرفتار شدن خودروی پژو ۴۰۵ در مسیر سیلاب در بندرعباس و یک نفر مرد ۵۸ ساله به علت گرفتار شدن خودرو در مسیر سیلاب جان‌باختند. همچنین یک نفر در بندر کنگان، سه نفر در قم، چهار نفر در شهرستان مهر و یک نفر نیز در شهرستان قصرقند جان خود را از دست داده‌است.
رضا اکبری معاون راهداری سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای هم اعلام کرده سیل بیشترین خسارت را به محورهای استان‌های کرمان، هرمزگان، بوشهر و خوزستان وارد کرده‌است.
از سوی دیگر، رضا اردکانیان وزیر نیرو هم خبر داده در پی جاری شدن سیل، تعدادی از روستاهای استان‌های فارس، کرمان و بوشهر با قطعی آب و برق مواجه شده‌اند.
همچنین محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی گفته‌است: در پی وقوع سیل سوم فروردین، جاده‌ها و پل‌های استان‌های بوشهر، کرمانشاه، کرمان و سیستان و بلوچستان خسارت دیده و اکنون در حال بازگشایی است.

- بحران نداریم!
علیرغم این، سخنگوی سازمان مدیریت بحران ایران منکر وجود بحران شده و گفته: بحران سیل در حال حاضر در کشور نداریم و باید در جهت جبران خسارت‌های صورت‌گرفته اقدام شود.
خبرگزاری فارس به نقل از علی بختیاری آورده‌است: حدود ۹ استان کشور از چند روز گذشته درگیر بارش باران و وقوع سیلاب بودند که مشکل خاصی نداشتیم.
وی در ادامه گفته: از فردا جمع‌بندی خسارات صورت گرفته به واحدهای مسکونی، دامداری‌ها و باغات کشاورزی انجام می‌شود و نسبت به تأمین نیازهای استان‌های سیل‌زده اقدام خواهد شد.

- هشدار از احتمال به راه افتادن مجدد سیلاب
بر اساس جدیدترین نقشه‌های سازمان هواشناسی ایران، برای روزهای آینده بارش باران و برف گاهی همراه با رعدوبرق و وزش باد شدید را شاهد خواهیم بود.
همچنین در استان‌های چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، شرق لرستان، شمال و شرق خوزستان، نیمه غربی و جنوبی فارس، بوشهر، شمال ایلام، همدان، مرکزی، شمال و غرب اصفهان، قم، تهران و سمنان بارش از شدت بیشتری برخوردار است.
بر اساس این اعلام، در استاهای نامبرده، احتمال سیلاب، بالا آمدن آب رودخانه‌ها، طغیان رودخانه‌های فصلی، آبگرفتگی معابر شهری، اختلال در تردد جاده‌های مواصلاتی، لغزندی جاده‌های کوهستانی و مناطق سردسیر به سبب بارش برف و کولاک وجود دارد.

- پرونده سیل قبلی همچنان باز است
از بهمن ماه سال ۹۷ تا فروردین ۹۸ سیل بی‌سابقه، ایران را فراگرفته بود. ۲۵ استان از ۳۱ استان کشور به‌طور همزمان در فاصله زمانی کوتاه دچار سیل شدند و ۲۳۵ شهر و چهار هزار و ۳۰۴ روستا تحت تأثیر خسارت‌های سیل قرار گرفتند. همچنین در جریان این سیلاب‌ها ۷۶ نفر کشته و یک‌هزار نفر زخمی شدند.
سیل ابتدای سال گذشته ۱۰ میلیون نفر را تحت تأثیر قرار داد و نیم میلیون نفر را آواره کرد که نیمی از آن‌ها را کودکان تشکیل می‌دادند. خسارت سیل نیز ۴ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار برآورد شد که یک‌سوم آن به صنعت کشاورزی وارد شده‌است.
اینها گوشه ای از آمار سیل سال گذشته هستند اما حرف و حدیث دربارهٔ عدم پرداخت خسارت کشاورزان، بدون سرپناه ماندن سیل زدگان، عدم همکاری بانک‌ها با سیل‌زدگان در پرداخت وام، کندبودن بازسازی مناطق سیل‌زده و مجازات عاملان اصلی این سیل در تصرف حریم رودخانه همچنان از گوشه و کنار شنیده می‌شود.



چگونه عراق از «تهدیدی وجودی خطرناک‌تر از داعش» نجات یافت؟

مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
TT

چگونه عراق از «تهدیدی وجودی خطرناک‌تر از داعش» نجات یافت؟

مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)

منابع دیپلماتیک در بغداد به روزنامه «الشرق الاوسط» گفتند مقام‌های عراقی نگران کشیده شدن کشور به جنگ میان ایران و اسرائیل بودند و آن را «تهدیدی وجودی برای عراق» توصیف کردند که خطرناک‌تر از تهدید داعش بود؛ همان گروهی که زمانی یک‌سوم خاک کشور را اشغال کرده بود.

این منابع توضیح دادند:
«داعش یک پدیده بیگانه بود که در نهایت باید از بدن عراق به‌ویژه با توجه به حمایت منطقه‌ای و بین‌المللی از بغداد برای مقابله با آن طرد می‌شد. اما جنگ ایران و اسرائیل، وحدت عراق را تهدید می‌کرد.»

شرح تهدید وجودی از نگاه منابع دیپلماتیک:

همزمان با آغاز جنگ، بغداد پیام‌هایی از اسرائیل از طریق جمهوری آذربایجان و کانال‌های دیگر دریافت کرد. در این پیام‌ها آمده بود که اسرائیل در صورت حمله‌ای از خاک عراق، پاسخ‌هایی «سخت و دردناک» خواهد داد. اسرائیل مسئولیت هرگونه حمله از خاک عراق را متوجه دولت عراق دانسته بود.

آمریکا نیز از زبان توصیه‌آمیز قبلی عبور کرد و مستقیماً نسبت به عواقب وخیم حملات احتمالی گروه‌های وابسته به ایران هشدار داد.

مقام‌های عراقی نگران «سناریوی فاجعه» بودند. سناریویی که در آن، گروه‌های عراقی به اسرائیل حمله می‌کردند و اسرائیل نیز با موجی از ترورهای هدفمند مشابه آنچه علیه فرماندهان حزب‌الله لبنان و ژنرال‌ها و دانشمندان ایرانی در آغاز جنگ انجام داد، پاسخ می‌داد.

به گفته این منابع، اگر اسرائیل حملات دردناکی علیه این گروه‌ها انجام می‌داد، خشم در میان شیعیان عراق شعله‌ور می‌شد. این وضعیت ممکن بود مرجعیت شیعه را وادار به اتخاذ موضعی جدی کند و در نتیجه، بحران به شکل تقابل مستقیم شیعیان با اسرائیل درمی‌آمد.

این سناریو باعث شد نگرانی‌هایی شکل گیرد مبنی بر اینکه سایر گروه‌های عراقی، شیعیان را مسئول کشاندن کشور به جنگی بدانند که می‌شد از آن دوری کرد. در چنین شرایطی، احتمال بروز شکاف دوباره میان شیعیان و سنی‌ها و تهدید دوباره برای وحدت عراق وجود داشت.

خطر دیگر، موضع احتمالی کردها بود. این احتمال وجود داشت که کردها اعلام کنند دولت مرکزی فقط نماینده یک گروه است، کشور از جنگ‌ها خسته شده و اقلیم دیگر نمی‌خواهد خود را با بغداد درگیر کند؛ چراکه نزدیکی به بغداد، اقلیم را وارد جنگ‌هایی می‌کند که نمی‌خواهد در آن‌ها شرکت داشته باشد.

نقش دولت السودانی

دولت محمد شیاع السودانی با ترکیبی از قاطعیت و تدبیر عمل کرد. به گروه‌ها هشدار داد که تحمل هیچ تلاشی برای کشاندن کشور به جنگی که وحدتش را تهدید می‌کند، ندارد. همزمان، کانال‌های ارتباطی با قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی، به‌ویژه آمریکا، را باز نگه داشت.

موضع ایران و موازنه داخلی
دولت عراق از موضع تهران هم بهره برد. ایران نه‌تنها از گروه‌ها نخواست وارد جنگ شوند، بلکه آن‌ها را به خویشتنداری تشویق کرد. برخی معتقدند تهران نمی‌خواست پس از از دست دادن سوریه، روابطش با عراق را نیز قربانی کند.

عامل مهم دیگر، درک گروه‌ها از بزرگی جنگ بود. آن‌ها می‌دانستند این نبرد از توانشان فراتر است؛ به‌ویژه با توجه به شرایط حزب‌الله در لبنان و نفوذ اطلاعاتی اسرائیل درون ایران. اسرائیل نشان داده بود که اطلاعات دقیقی از گروه‌های دشمن دارد و با برتری تکنولوژیک خود، می‌تواند به اهدافش برسد.

سه حمله ناکام

با وجود فشارها، به گفته منابع دیپلماتیک، گروه‌های بی‌انضباط تلاش کردند سه حمله را طراحی و اجرا کنند؛ اما نیروهای امنیتی عراق توانستند پیش از اجرا آن‌ها را خنثی کنند.

منابع همچنین گفتند که ایران زخمی عمیق برداشت؛ چراکه اسرائیل جنگ را به خاک ایران کشاند و آمریکا را به هدف گرفتن تأسیسات هسته‌ای آن ترغیب کرد. به‌گفته این منابع، اگر ایران در پرونده هسته‌ای امتیاز ندهد، احتمال دور تازه‌ای از درگیری وجود دارد.