​نگرانی درباره پنهانکاری عراق در خصوص هزاران مبتلا به کرونا

​نگرانی درباره پنهانکاری عراق در خصوص هزاران مبتلا به کرونا
TT

​نگرانی درباره پنهانکاری عراق در خصوص هزاران مبتلا به کرونا

​نگرانی درباره پنهانکاری عراق در خصوص هزاران مبتلا به کرونا

رویترز به نقل از ۳ پزشک «که تست کرونا انجام می دهند» و یک مقام وزارت بهداشت و یکی از سیاستمداران ارشد عراق گزارش داد آمار مبتلایان قطعی به کرونا «بیشتر از چند هزار نفر» است. این آمار بسیار بالاتر از ارقام اعلام شده است. طبق آمار رسمی شمار مبتلایان قطعی کمتر از ۸۰۰ نفر است.
این افراد که با رویترز گفتگو کرده اند نخواستند نامشان فاش شود. دولت عراق به کادر درمان بیمارستان ها دستور داده با رسانه ها گفتگو نکنند. رویترز موفق به تماس با وزارت بهداشت عراق برای اظهار نظر در این باره نشده است.
وزارت بهداشت عراق مرجع اصلی برای اعلام آمار مبتلایان و فوتی ها است.
این سه پزشک با کادر پزشکی که آزمایش کرونا در بغداد انجام می دهند همکاری می کنند. پزشکان می گویند آمار مبتلایان قطعی چیزی بین ۳ تا ۹ هزار نفر هستند. این آمار با استناد به گفتگو با همکاران سه پزشک ارائه شد که نتایج روزانه آزمایش های کرونا را دریافت می کنند.
از سوی دیگر، شورای امنیت ملی و گروه مدیریت بحران و برخی از نهادهای امنیتی و نظارتی و رسانه ای عراق در بیانیه ای ضوابط و تدابیر ویژه ای تنظیم کردند. تردد خبرنگاران در دوره منع رفت و آمد با توجه به این مقررات محدود شده است. دولت عراق مقررات منع آمد و شد برای جلوگیری از شیوع کرونا اعلام کرد. این مقررات انتقاد محافل رسانه ای و مطبوعاتی را به دنبال داشت. یک موسسه حقوقی محدودیت فعالیت رسانه ها را «تخلف قانونی آشکار» خواند.
مسئولان بخش های «گروه رسانه و ارتباطات» و «فرماندهی مشترک عملیات» و «فرماندهی عملیات بغداد» و «شبکه رسانه عراق» و «انجمن صنفی روزنامه نگاران عراق» و «اتحادیه رادیوها و تلویزیون های عراق» و «وزارت بهداشت» در نشست روز چهارشنبه (اول آوریل) در مورد محدودیت رفت و آمد خبرنگاران و رسانه ها تصمیم گیری کردند.
این بیانیه چند ماده ای درباره رفت و آمد خبرنگاران و روزنامه نگاران و گروه های رسانه ای در دوره منع آمد و شد است.
در این بیانیه به «محدودیت فعالیت و رفت و آمد کارمندان رسانه های مجاز از جمله رادیو و شبکه های ماهواره ای در دوره منع آمد و شد» اشاره شده است.
این بیانیه افزود «شبکه های رادیویی و تلویزیونی مجاز ملزم هستند پرسنل شاغل را به حداقل ممکن کاهش دهند به گونه ای که کیفیت فعالیت در مرحله کنونی افت نکند. شمار پرسنل فعال در هر رسانه حداکثر ۵۰ نفر باشد.  ماموریت ها و فعالیت های بیرون از محل کار تا حد امکان کاهش پیدا می کند. خبرنگاران برای حفظ سلامتی خودشان و جلوگیری از شیوع ویروس ملزم به استفاده از وسایل پیشگیری بهداشتی مثل ماسک هستند. فهرست رسانه های مجاز (شبکه های رادیویی و تلویزیونی) به فرماندهی مشترک عملیات و فرماندهی عملیات بغداد ارسال شود. رسانه های مجاز به آن دسته از شبکه های رادیو و تلویزیون گفته می شود که از گروه رسانه و ارتباطات مجوز فعالیت داشته باشند».
انجمن دفاع از آزادی مطبوعات ضمن انتقاد شدید از مقررات یاد شده از آن به عنوان «تخلف قانونی آشکار» یاد کرد.
این نهاد گفت «گروه رسانه و ارتباطات که از سوی گروه مدیریت بحران یکی از نهادهای تصمیم گیرنده معرفی شده آزادی فعالیت مطبوعات در عراق را نقض می کند و تابع گروه های سیاسی خاص است».
مقصود انجمن دفاع از مطبوعات اطلاعیه گروه یاد شده درباره تعطیلی مجموعه ای از شبکه های تلویزیونی است که تظاهرات اعتراضی در ماه اکتبر و پس از آن را پوشش دادند.
گروه رسانه و ارتباطات به عنوان یک نهاد مستقل معرفی شده است. این ارگان مجوز فعالیت و نظارت بر شبکه های تلویزیونی را با توجه به معیارهای پخش مورد نظر صادر می کند.
انجمن دفاع از مطبوعات افزود «مشارکت اتحادیه شبکه های رادیویی اسلامی در تصمیم گیری برای اعمال محدودیت بیانگر یک رویکرد سیاسی خاص و آشکار است. این رویکرد در راستای اعمال محدودیت برای فعالیت و رفت و آمد کادر رسانه های مستقل و غیر همسو با نهادهای تصمیم گیرنده اجرا می شود».
اتحادیه شبکه های تلویزیونی و رادیویی اسلامی زیر نظر ایران راه اندازی شد. کلیه شبکه های تلویزیونی و رادیویی مورد حمایت ایران در عراق و خارج عراق تحت نظارت این اتحادیه فعالیت می کنند.
حمید الحسینی -روحانی عراقی- رییس اتحادیه شبکه های رادیویی اسلامی در عراق است. حمید الحسینی نام این نهاد را «اتحادیه شبکه های تلویزیونی و رادیویی مقاومت» گذاشته است.
انجمن دفاع از مطبوعات ضمن ابراز نگرانی از تدابیر ویژه محدودیت فعالیت رسانه ای گفت «جلوگیری از رسیدن خبرنگاران و اصحاب رسانه به محل کار یا ممانعت از پوشش خبری رویدادها نقض آزادی رسانه ها است. قانون اساسی بر لزوم آزادی رسانه ها تاکید کرده است. این اقدام تخلف از اختیارات و وظایف اتحادیه شبکه های تلویزیونی و رادیویی و گروه رسانه و ارتباطات به شمار می رود».
انجمن صنفی روزنامه نگاران عراق است گفت «تهیه فهرست تیم های رسانه ای و اعمال محدودیت رفت ‌و آمد شدنی نیست. رفت و آمد تیم های رسانه ای نقض مقررات آمد و شد به شمار می رود. از سوی دیگر مقررات یاد شده باعث تاخیر در کار تیم های رسانه ای در خارج از محل کار می شود». 
انجمن صنفی روزنامه نگاران افزود «نکته مهم این است که افراد شاغل در شبکه های تلویزیونی و رادیویی و خبری که ماموریت رسانه ای دارند کارت خود را به همراه داشته باشند تا مشخص شود در کدام رسانه کار می کنند. ما این موضوع را به گروه های تصمیم گیرنده ابلاغ کردیم».
انجمن از روزنامه نگاران و خبرنگاران که ماموریت پوشش خبری ندارند خواسته تا «برای حفظ سلامتی خود و خانواده در خانه بمانند و تدابیر ویژه پیشگیری از ابتلا به کرونا را رعایت کنند».



اسرائیل کشته شدن یحیی السنوار را تأیید کرد؛ مرگ «تصادفی»



عکسی که رسانه‌های اسرائیلی از جسدی که به احتمال زیاد متعلق به السنوار است، منتشر کرده‌اند
عکسی که رسانه‌های اسرائیلی از جسدی که به احتمال زیاد متعلق به السنوار است، منتشر کرده‌اند
TT

اسرائیل کشته شدن یحیی السنوار را تأیید کرد؛ مرگ «تصادفی»



عکسی که رسانه‌های اسرائیلی از جسدی که به احتمال زیاد متعلق به السنوار است، منتشر کرده‌اند
عکسی که رسانه‌های اسرائیلی از جسدی که به احتمال زیاد متعلق به السنوار است، منتشر کرده‌اند

اسرائیل رسماً اعلام کرد که یحیی السنوار، رهبر جنبش «حماس»، به‌طور تصادفی در جریان حمله‌ای به خانه‌ای در رفح، در جنوب نوار غزه، کشته شده است. این خبر چند ساعت پس از آغاز تحقیقات ارتش درباره احتمال کشته شدن او اعلام شد.

اسرائیل کاتس، وزیر خارجه اسرائیل، مرگ سنوار را تأیید کرده و آن را «پیروزی بزرگی» توصیف کرد. او گفت که حذف «مغز متفکر قتل‌عام‌های» ۷ اکتبر، یک «دستاورد بزرگ نظامی و معنوی» و «پیروزی‌ای برای جهان آزاد» است که به «تغییراتی منجر می‌شود که غزه را از کنترل حماس و ایران خارج کرده» و «امکان آزادی فوری اسرای اسرائیلی» در غزه را فراهم می‌کند.

دقایقی پس از این اظهارات، آویخای ادرعی، سخنگوی ارتش اسرائیل، اعلام کرد که «مغز متفکر قتل‌عام ۷ اکتبر» از بین رفته است. او در بیانیه‌ای از طرف ارتش و شاباک (سازمان امنیت داخلی اسرائیل) گفت: «در پایان یک عملیات تعقیب که یک سال به طول انجامید، دیروز (چهارشنبه) در جنوب نوار غزه، تروریست یحیی السنوار از بین رفت.»

با اینکه این ترور به‌طور تصادفی رخ داد، ادرعی توضیح داد که ارتش و شاباک «در ماه‌های اخیر عملیات‌های زیادی انجام داده‌اند که باعث محدود شدن حوزه فعالیت السنوار شد و نهایتاً به نابودی او منجر شد.»

او افزود که ارتش و شاباک «طی هفته‌های اخیر، تحت هدایت فرماندهی نظامی منطقه جنوب و تیپ غزه، در جنوب نوار غزه براساس اطلاعات شاباک و دستگاه‌های اطلاعاتی که به مناطق مشکوکی اشاره داشتند که رهبران حماس ممکن است در آنجا باشند، فعالیت کردند. نیروهای تیپ ۸۲۸ در این منطقه سه فرد مسلح را شناسایی و از بین بردند. پس از شناسایی جسد، تأیید شد که یحیی السنوار کشته شده است.»

«حماس» از چند روز پیش ارتباط با السنوار را از دست داده بود

دو منبع در جنبش «حماس» به «الشرق الأوسط» گفتند که سطوح مختلفی از این جنبش تأییدهایی مبنی بر کشته شدن یحیی السنوار دریافت کرده‌اند. یک منبع خارج از غزه اعلام کرد که مقامات امنیتی حماس نشانه‌هایی از مرگ رهبر جنبش را منتقل کرده‌اند، در حالی که یک منبع دیگر در داخل نوار غزه اعلام کرد که «خبر مرگ به‌طور امنیتی به رهبران داخل غزه منتقل شده است.»

السنوار در شهر غزه در آوریل ۲۰۲۳ (فرانس پرس)

پیش از این تأیید، منابع حماس به «الشرق الأوسط» گفته بودند که «ارتباط با تیم امنیتی السنوار از چند روز پیش قطع شده و در این مدت هیچ تماسی برقرار نشده بود». آن‌ها همچنین اظهار داشتند: «هنوز نمی‌توان به‌طور قطعی درباره سرنوشت سنوار اظهار نظر کرد.» و افزودند: «حلقه امنیتی اطراف او بسیار محدود بوده و تنها شامل دو تا سه نفر بوده است که این موضوع مانع از دریافت سریع اطلاعات شده است.» همچنین اشاره کردند که «فقط همین حلقه بسته اطراف او از همه چیز درباره او اطلاع داشته و مسئول برقراری ارتباط او با دیگران بوده‌اند.»

از اردوگاه‌های پناهندگان تا رهبری عملیات «طوفان»

یحیی السنوار در سال ۱۹۶۲ در اردوگاه پناهندگان خان یونس به دنیا آمد، یکی از اردوگاه‌های فقیرنشین. خانواده او از روستای مجدل، که پس از نکبت ۱۹۴۸ از آنجا بیرون رانده شدند، به نوار غزه مهاجرت کردند. او تحصیلات خود را در مدارس «آنروا» در خان یونس آغاز کرد و سپس در دانشگاه اسلامی تحصیل کرد و مدرک کارشناسی خود را در رشته مطالعات عربی گرفت.

فعالیت سیاسی او ابتدا از فعالیت‌های دانشجویی تحت لوای «الکتله الاسلامیه» در دانشگاه آغاز شد و او به ریاست شورای دانشجویی رسید.

در اواسط دهه ۱۹۸۰، السنوار با شیخ احمد یاسین، بنیان‌گذار جنبش حماس، آشنا شد و به یکی از افراد نزدیک به او تبدیل شد. پس از تأسیس حماس در سال ۱۹۸۷، السنوار نقش‌های سازمانی گسترده‌تری را به عهده گرفت و با چند نفر از همکارانش یک سازمان امنیت داخلی برای حماس به نام «المجد» تأسیس کرد که به دستور شیخ یاسین بود. در سال ۱۹۸۸، او به اتهام قتل چهار نفر از همکاران اسرائیل دستگیر و به چهار بار حبس ابد محکوم شد.

السنوار در دوران زندانی بودن، رهبری زندانیان حماس را به‌عهده گرفت و مسئولیت کمیته رهبری اسرا را برعهده داشت. او در این دوران درگیری‌های زیادی با مقامات زندان و اعتصاب‌های متعددی انجام داد. همچنین السنوار وظایف امنیتی حماس را در داخل زندان به‌عهده داشت و مسئول نظارت بر تحقیقات داخلی جنبش بود.

او در طول مدت حبس خود از بیماری شدیدی رنج برد و به بیمارستان‌های اسرائیل منتقل شد. السنوار از داخل زندان مذاکرات مربوط به تبادل اسرای جلعاد شالیت را هدایت کرد که بر اساس آن در سال ۲۰۱۱ به همراه حدود ۱۰۰۰ زندانی فلسطینی آزاد شد.

السنوار در شهر غزه در اکتبر۲۰۲۲ (ا.ف.پ)

پس از آزادی، او در صفوف حماس به فعالیت خود ادامه داد و در سال ۲۰۱۲ به عضویت دفتر سیاسی جنبش درآمد. در سال ۲۰۱۷ به ریاست دفتر سیاسی حماس در غزه رسید و در سال ۲۰۲۱ برای دوره دوم انتخاب شد. در نهایت، در سال ۲۰۲۴ جانشین اسماعیل هنیه، که توسط اسرائیل در تهران ترور شد، شد و ریاست دفتر سیاسی حماس را برعهده گرفت.

السنوار پس از عملیات «طوفان الاقصی»

پس از عملیات «طوفان الاقصی» که حماس در ۷ اکتبر آغاز کرد، اسرائیل السنوار را به عنوان «مغز متفکر» این عملیات شناسایی کرد و او را در صدر لیست اهداف خود قرار داد. السنوار به همراه اعضای دیگر شورای نظامی گردان‌های «القسام» حمله‌ای بزرگ علیه اسرائیل برنامه‌ریزی کرده بود که هدف آن ایجاد شوکی بزرگ در اسرائیل و تغییر موازنه قدرت با آن بود.

نیروهای امنیتی اسرائیل، السنوار را در غزه، هم زیر زمین و هم روی زمین، تعقیب کردند، اما موفق به یافتن او نشدند. گزارش‌های اسرائیلی حاکی از آن است که اطلاعاتی درباره او به دست نیروهای امنیتی رسیده بود، اما نگرانی از حضور اسرای اسرائیلی مانع از تلاش برای ترور او شد.

السنوار در یک ویدئو که در داخل تونل گرفته شده بود، دیده شد، اما او با استفاده از ابزارهای ارتباطی ساده توانست از تعقیب و ترور جان سالم به در ببرد. او از این طریق با فرماندهان میدانی القسام در غزه و همچنین با اعضای دفتر سیاسی در خارج از کشور ارتباط برقرار می‌کرد و پیام‌هایی به میانجی‌گران مذاکرات آتش‌بس با اسرائیل می‌فرستاد.

Read also