روزنامه‌های ایران دربارهٔ مرگ قاضی فراری: پرید یا پرت شد؟

توییت‌های ضد و نقیض در توییتر؛ از حذف جعبه سیاه مقامات تا تشکیک در اصل مرگ

روزنامه‌های ایران دربارهٔ مرگ قاضی فراری: پرید یا پرت شد؟
TT

روزنامه‌های ایران دربارهٔ مرگ قاضی فراری: پرید یا پرت شد؟

روزنامه‌های ایران دربارهٔ مرگ قاضی فراری: پرید یا پرت شد؟

پیداشدن جسد بی جان غلامرضا منصوری قاضی فراری ایران و متهم به فساد مالی و رشوه در رومانی، در صفحه اول روزنامه صبح امروز شنبه چاپ تهران بازتاب گسترده‌ای داشته‌است. نشریات ایران مرگ این قاضی سابق را "مشکوک و پرابهام" توصیف کردند.
روزنامه اصلاح طلب "شرق" در مطلبی مرگ این "قاضی متواری" را "مشکوک" توصیف کرد.
روزنامه محافظه کار "وطن امروز" در مطلبی با عنوان "سقوط آخر" و قراردادن عکس بزرگ حمل جسد قاضی منصوری در صفحه اول خود به این موضوع پرداخته‌است.
روزنامه اصلاح طلب "آرمان ملی" نیز در مطلبی با تیتر "دو روایت متفاوت از مرگ قاضی منصوری" واکنش‌های رسمی پلیس و قوه قضائیه را نقل کرده‌است.
در ادامه، روزنامه "آفتاب یزد" نیز دربارهٔ مرگ قاضی منصوری در رومانی نوشته‌است: "با وجود اینکه گفته شده درخواست اعلان قرمز برای قاضی منصوری صادر شده‌است اما نه در سایت اینترپل و در لیست اعلان قرمز افرادی که از سوی ایران تحت تعقیب قرار گرفته‌اند اسمی از غلامرضا منصوری وجود دارد و نه حتی به صورت مستقیم و صریح اعلام شده‌است که بازداشت این متهم به درخواست ایران بوده‌است".
روزنامه "اعتماد" نیز با پرداختن به این مطلب که "پرید یا پرت شد؟" نوشته‌است: "حادثه‌ای عجیب که باعث شد تا دقایقی پس از انتشار خبر و دست به دست شدن در فضای مجازی، حتی وکیل غلامرضا منصوری را هم در بهت و بی‌خبری فرو ببرد. آن‌جا که نجف‌پور ثانی گفته‌است که او نیز از شنیدن این خبر شوکه شده و مبهوت است".
این روزنامه در ادامه می‌نویسد: "وکیل منصوری همچنین گفته بلافاصله پس از اطلاع از درگذشت موکلش، آخرین ارتباطات اینترنتی خود را با او بررسی کرده و متوجه شده که اپلیکیشن واتس‌آپِ بازپرس فقید دست‌کم تا ساعت ۱۵ و ۱۵ دقیقه فعال بوده و احتمالا او تا همان حوالی از واتس‌آپ خود استفاده کرده‌است".
این وکیل دادگستری همچنین گفته‌است: "خانواده آقای منصوری آخرین بار ساعت ۱۱ روز جمعه با او تماس داشته‌اند که حال‌شان مساعد بوده‌است".
او همچنین گفته‌است: "دولت و پلیس رومانی مسوول حفظ جان موکلم بوده‌اند و باید پاسخگو باشند".
روزنامه "خراسان" نیز در گزارشی، مرگ قاضی منصوری به عنوان یکی از متهمان اصلی یک پرونده جنجالی، را "جنجالی‌ترین مرگ سال ۹۹ تاکنون" توصیف کرده‌است.
غلامرضا منصوری قاضی اجرائیات شهرستان لواسانات و پیش از آن بازپرس شعبه ۹ دادسرای فرهنگ و رسانه و سرپرست این دادسرا متهم به گرفتن رشوه ۵۰۰ هزار یورویی بود.
در سال‌های پایانی دهه هشتاد و اوایل دهه نود شمسی، شمار زیادی از روزنامه‌نگاران با حکم او بازداشت شدند.
 لحظاتی از انتشار خبر مرگ منصوری نگذشته بود که کاربران توئیتری از زوایای مختلف به سراغ این ماجرا رفتند و فضای توئیتر را به او اختصاص دادند.
یکی از کاربران نوشته‌است: "قاضی منصوری مهم بود، مثلا در پرونده لواسان مامور مستقیم طبری بود. در این پرونده ناطق‌نوری، لاریجانی و حقانیان هم متهم بودند. گروهی که او را فراری داد، هدف‌شان خرید زمان برای مدیریت پرونده بود، و شاید به نتیجه رسیدند که حذفش بهترین کار برای خرید زمان است".
کاربر دیگری نیز آورده‌است: "#غلامرضا_منصوری جعبه سیاه نبود، متهم درجه ۱۰ بود، اطلاعات خاصی هم نداشت، اگر هم به ایران بازمی‌گشت در دادگاه ویژه روحانیت محاکمه می‌شد بی سر و صدا".
در ادامه واکنش‌ها کاربر دیگری تأکید کرده که :منصوری فقط از این جهت مهم بود که اگر در اروپا محاکمه می‌شد، یعنی محاکمه جهانی نظام، این چیزی بود که نظام از آن می‌ترسید".
کاربر ایرانی دیگری نیز در این باره توییت کرده که "چند روز پیش محمدرضا زائری تلویحا ادعا کرد باند طبری در سال۸۶ هادی مروی، معاون پیشین قوه قضاییه را کشت تا به فسادشان رسیدگی نشود، حالا احتمالا گروهی دیگر قاضی منصوری را از باند طبری حذف کردند تا به فسادشان رسیدگی نشود؛ بازی‌های مافیا".
یکی از کاربران توییتر نیز ملاحظات اولیه مرگ #غلامرضا_منصوری را اینگونه شرح داده‌است: "۱-نظام از بازگرداندن منصوری به ایران ناامید شده بود. ۲-مرده منصوری سودش بیشتر بود برای نظام. ۳-روشن شدن دوباره ماشین ترور در دوران روحانی. ۴-همکاری احتمالی روسیه در قتل منصوری. ۵-ترور بیشتر انگیزه خارجی داشت تا داخلی. ۶-نظام از یک محاکمه تاریخی جست".
 در مقابل حساب‌های کاربری نزدیک به نظام ایران همراستا با روایت مورد نظر این رژیم توییت‌هایی را منتشر کرده‌اند. یکی از این کاربران نوشته‌است: "بدون تردید اگر قاضی منصوری کشته شده باشد (خودکشی نکرده باشد) تنها و تنها هدف حذف وی، ضربه به نظام جمهوری اسلامی است چون محاکمه وی تنها راه مفید برای ایران بود و راه دیگری نداشت. از فردا تحلیل‌ها را ببینید".
کاربر دیگیری آورده‌است: "از تجربه قتل‌های زنجیره‌ای این را یادگرفتیم که ببینید بالای جنازه قاضی منصوری کدام گروه بیشتر قیل و قال می‌کند، یقه همان گروه را بچسبید! الان هم که منافقین شده‌اند ولی دم منصوری…".
* کاربر دیگری نوشته‌است: "برادرانه توصیه می‌کنم که هیجان‌زده و بر مبنای اطلاعات مغشوش و محدود منتشر شده از مرگ قاضی منصوری تحلیل نکنید. چه این که با پرونده‌های فساد در حال رسیدگی داخل کشور ارتباطش بدهیم و چه این که دست فتنه‌گر گروهک‌های تروریستی معاند نظام را دخیل در آن بدانیم، نیازمند اطلاعات بیشتر است!".
اما توییت یکی از کاربران روایت سومی را برجسته می‌کند. این کاربر نوشته‌است: "بنظرم هروقت عکسی واضح از چهره و جنازه #قاضی_منصوری رویت کردیم میتونیم بگیم کشته شده، اصلا از کجا معلوم واقعا مرده باشه؟".



رایزنی‌های سیاسی میان مصر و ایران برای توسعه روابط دوجانبه

کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
TT

رایزنی‌های سیاسی میان مصر و ایران برای توسعه روابط دوجانبه

کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)

مصر و ایران توافق کردند مسیر بررسی و شناسایی ظرفیت‌های روابط دوجانبه را ادامه دهند.
وزیر خارجه و مهاجرت مصر، بدر عبدالعاطی، در یک نشست خبری مشترک با همتای ایرانی‌اش، عباس عراقچی، در قاهره در روز دوشنبه اعلام کرد: «مسیر جدیدی برای مشورت‌های سیاسی بین دو کشور آغاز شده که در سطحی پایین‌تر از وزیران خارجه برگزار خواهد شد و ابعاد مختلف روابط دوجانبه را بررسی خواهد کرد.»

عباس عراقچی روز دوشنبه به قاهره سفر کرد و با رئیس‌جمهور مصر، عبدالفتاح السیسی، دیدار داشت. همچنین دو نشست، یکی دوجانبه و دیگری گسترده‌تر، با وزیر خارجه مصر، بدر عبدالعاطی برگزار کرد. این دیدارها به‌عنوان نشانه‌ای از حرکت روابط دو کشور به‌سوی گام‌های نزدیک‌تر تلقی شد.

بر اساس بیانیه رسمی دفتر ریاست‌جمهوری مصر، السیسی و عراقچی «بر اهمیت ادامه مسیر فعلی برای بررسی چشم‌اندازهای توسعه مشترک روابط بین دو کشور تأکید کردند.»

وزیر خارجه مصر در این نشست خبری گفت که گفتگوها «بر لزوم گسترش روابط دوجانبه تمرکز داشت، با در نظر گرفتن نگرانی‌های هر دو طرف»، و تأکید کرد که «تمایل متقابل برای توسعه روابط وجود دارد.» او افزود که دیدارهای متقابل دو طرف «نشان‌دهنده تحول مثبتی در روابط دوجانبه است.»

از سوی دیگر، عباس عراقچی در این نشست خبری گفت: «این چهارمین دیدار من با رئیس‌جمهور السیسی است و بیش از ۱۰ دیدار نیز با وزیر خارجه مصر داشته‌ام. این نشان می‌دهد که کشورم چقدر به گسترش روابط با مصر اهمیت می‌دهد.»

او اضافه کرد: «اراده‌ای برای توسعه روابط و گسترش همکاری‌ها در عرصه‌های سیاسی، اقتصادی و دیگر زمینه‌ها وجود دارد.» عراقچی ادامه داد: «ما اراده‌ای داریم برای تقویت روابط و رفع موانع آن. مسیر اکنون بیش از هر زمان دیگری برای توسعه روابط باز است.»

وی همچنین به «ادامه گفت‌وگوهای سیاسی و توافق بر افزایش مبادلات تجاری و همکاری در چارچوب سازمان‌های بین‌المللی، به‌ویژه در موضوعات منطقه‌ای» اشاره کرد و گفت: «سطح اعتماد بین قاهره و تهران هیچ‌گاه تا این حد بالا نبوده است.»

ایران و مصر در سال ۱۹۷۹ روابط دیپلماتیک خود را قطع کردند و پس از ۱۱ سال، تنها در سطح کاردار روابط را از سر گرفتند. در دو سال گذشته، چندین دیدار میان وزیران دو کشور برای بررسی امکان توسعه روابط انجام شد. در مه ۲۰۲۳، دولت ایران به وزارت خارجه دستور داد تا گام‌هایی برای تقویت روابط با مصر بردارد.

افزون بر دیدارهای وزرای خارجه، دیدار میان السیسی و رئیس‌جمهور فقید ایران، ابراهیم رئیسی، در نوامبر ۲۰۲۴ در ریاض نیز از جمله نقاط عطف در این مسیر بود.

هدی رؤوف، استاد علوم سیاسی و رئیس بخش مطالعات ایران در مرکز مطالعات استراتژیک مصر، به روزنامه «الشرق الاوسط» گفت: «سفر عراقچی به قاهره با هدف تداوم گفت‌وگوها و بررسی امکان نزدیکی بیشتر میان دو کشور انجام شده، به‌ویژه در شرایطی که ایران در سال‌های اخیر تلاش‌هایی برای بهبود روابط انجام داده و مصر نیز با احتیاط به این موضوع نگاه کرده است.»

او افزود: «این سفر حاکی از تحول مثبت در روابط و نشانگر گام‌هایی عملی در جهت نزدیکی بیشتر دو کشور در آینده است، به‌ویژه در زمینه گردشگری و تجارت، و نیز همکاری در پرونده‌های منطقه‌ای، به‌ویژه جنگ غزه و امنیت دریای سرخ.»

در دیدار میان السیسی و عراقچی، تحولات شتاب‌زده منطقه بررسی شد. رئیس‌جمهور مصر بر موضع کشورش مبنی بر رد گسترش دایره درگیری تأکید کرد و هشدار داد که «تشدید بحران ممکن است به جنگی فراگیر در سطح منطقه بینجامد که پیامدهای خطرناکی برای امنیت و منابع کشورهای منطقه خواهد داشت.» او همچنین بر اهمیت مذاکرات جاری بین ایران و آمریکا تأکید کرد.

السیسی همچنین خواستار «توقف فوری درگیری‌ها در نوار غزه و ارسال کمک‌های انسانی» شد و تأکید کرد که «بازگشت وضعیت عادی در تنگه باب‌المندب و دریای سرخ ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است.»

عبدالعاطی و عراقچی در مشورت‌های سیاسی خود، علاوه بر روابط دوجانبه، به وضعیت در غزه، سوریه، لبنان، امنیت دریایی در دریای سرخ و مذاکرات ایران و آمریکا پرداختند.

وزیر خارجه مصر بر لزوم «حفظ آزادی کشتیرانی در دریای سرخ و بازگرداندن آرامش به منطقه» تأکید کرد و گفت: «مصر بیشترین آسیب را از تنش‌های نظامی منطقه دیده است.» او همچنین از توافق اخیر یمن و آمریکا و تأثیر مثبت احتمالی آن بر امنیت دریایی و تجارت جهانی استقبال کرد.

عراقچی نیز گفت: «مذاکرات درباره یمن و دریای سرخ به‌طور جزئی بررسی شد» و تأکید کرد که «حوثی‌ها همانند حماس و حزب‌الله گروه‌هایی مستقل هستند که تصمیمات خود را مستقل از تهران می‌گیرند.» او افزود: «حملات حوثی‌ها علیه اسرائیل و در حمایت از فلسطین است.»

از نوامبر ۲۰۲۳، حوثی‌ها در حمایت از غزه، به کشتی‌ها در دریای سرخ حمله کرده‌اند. این حملات موجب اختلال در تجارت جهانی و کاهش شدید درآمدهای کانال سوئز شده است.

عبدالعاطی همچنین گزارش همتای ایرانی‌اش درباره نتایج پنج دور مذاکرات میان ایران و آمریکا بر سر برنامه هسته‌ای ایران را شنید و ابراز امیدواری کرد که این گفت‌وگوها به موفقیت برسد و «راه‌حلی مسالمت‌آمیز، جامع و پایدار برای کاهش تنش‌ها و برقراری آرامش در منطقه حاصل شود.»

او تأکید کرد که مصر مصمم است از هرگونه تنش و آشوب بیشتر در منطقه جلوگیری کند، چراکه این منطقه هم‌اکنون نیز با بحران‌های بزرگی دست‌وپنجه نرم می‌کند. عبدالعاطی گفت که قاهره کاملاً از مذاکرات برای کاهش تنش حمایت می‌کند و این مذاکرات را «فرصتی مناسب برای جلوگیری از تشدید بحران» دانست و از نقش مثبت عمان در این زمینه تمجید کرد.

او افزود: «در صورت وقوع درگیری نظامی، همه بازنده‌اند. این گزینه‌ای عاقلانه نیست. مصر همواره تأکید کرده که راه‌حل‌ها باید سیاسی باشد و نگرانی‌های همه طرف‌ها را در نظر بگیرد.»