طعنه روزنامه‌ها به دولت ایران در پی رکوردزنی دلار: مدیریت ۲۰

هشدار از موج جدید مهاجرت به خارج از ایران

EPA
EPA
TT

طعنه روزنامه‌ها به دولت ایران در پی رکوردزنی دلار: مدیریت ۲۰

EPA
EPA

در پی تصویب قطعنامه توبیخی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی علیه ایران، روند افزایش قیمت ارز و طلا در ایران شدت گرفته‌است، به طوری که برخی گزارش‌ها از ایران حاکی از رسیدن نرخ هر دلار آمریکا در افزایشی کم‌سابقه در بازار آزاد ایران و با شکستن رکورد بالاترین نرخ یکسال و نیم گذشته به عدد نمادین ۲۰ هزار تومان هستند.
منابع غیررسمی رقمی بالاتر از ۲۰ هزار تومان گزارش می‌کنند و وب‌سایت‌های اعلام نرخ دلار نیز امروز ارقامی چون ۱۹ هزار و ۹۵۰ تومان را برای دلار درج کرده‌اند.
بر اساس اطلاعات سایت بن‌بست، هر یورو نیز در روز دوشنبه دوم تیر، به بیش از ۲۲۳۰۰ تومان رسید و هر سکه بهار آزادی طرح جدید نیز ۸ میلیون و ۴۵۰ هزار تومان معامله شد.
رئیس کل بانک مرکزی افزایش نرخ دلار را "هیجانی" خوانده، کارشناسان اقتصاد در ایران اما نظر دیگری دارند و می‌گویند: کنترل بازار ارز از دست دولت خارج شده‌است.

- روزنامه‌ها در شوک؛ طعنه به روحانی
روزنامه ایران ارگان دولت در مطلبی به دستور حسن روحانی رئیس‌جمهور این کشور در جلسه ستاد اقتصادی دولت به بانک مرکزی مبنی بر "متخلفان ارزی را شفاف اعلام کنید" پرداخته‌است.
روزنامه "جوان" نزدیک به سپاه پاسداران با اشاره به اظهارات حسن روحانی رئیس‌جمهور ایران دربارهٔ نوسانات ارزی تیتر کرده‌است که "این عرایض ارز نمی‌شود".
روزنامه "همشهری" ارگان شهرداری تهران، نیز تیتر یک خود را به این مسئله اختصاص داده و نوشته‌است: "دلار در منطقه خطر".
روزنامه محافظه کار "وطن امروز" در گزارشی با عنوان "مدیریت ۲۰" خطاب به دولت می‌نویسد: "از اظهارات و نظرات دولتی‌ها پیداست آنها این بار به جای دلالان، مقصران جدیدی برای رشد قیمت ارز پیدا کرده‌اند و آن هم صادرکنندگان هستند. بانک مرکزی شفاف نمی‌کند چند درصد صادرکنندگان، ارز خود را به کشور بازنگردانده‌اند که قیمت ارز از ۱۹ هزار تومان هم تجاوز کرد".
روزنامه "حمایت" نیز از سرایت نوسانات ارزی بر بازارهای داخلی و دیگر کالاها خبر داده‌است.
روزنامه "اقتصاد ملی" نیز با اشاره به جهش دلار، آن را در ادامه ناآرامی‌های بازار ارز توصیف کرد.
روزنامه صنفی "صمت" نیز با اشاره به ثبت رکوردهای تازه در سبزه میدان تیتر کرده‌است که "افسار دلار رها شد".
رفع کسری بودجه دولت از طریق نوسانات دلار و تمایل دولت و بانک مرکزی برای تثبیت نرخ دلار در ۲۵ هزار تومان، مسئله ای است که اکنون بر سر زبان‌ها افتاده‌است. گفته می‌شود دولت برای جبران کسری بودجه که رقم آن به ۱۵۰ هزار میلیارد تومان می‌رسد، عرضه ارز را محدود کرده‌است.
روزنامه "شهروند" وابسته به هلال احمر ایران در واکنش به این فرضیه با آلبرت بغزیان استاد اقتصاد دانشگاه تهران گفتگو کرده‌است. او تلویحاً این مسئله را تأیید می‌کند و می‌گوید: "ممکن است دولت درصدد این باشد که بخشی از کسری بودجه را با نوسانات دلار برطرف کند یا مثلا تلاشش این باشد که قیمت ارز را با قیمت سایر بازارها مثل مسکن یا خودرو متناسب کند اما این سیاست درنهایت به زیان خود دولت تمام می‌شود چون باید روی قیمت‌ها نظارت بیشتری اعمال کند یا برای موج بیکاری که از افزایش قیمت‌ها و کاهش تقاضا در بازار رخ می‌دهد، فکری بکند".

- سایت ها؛ چشم امید به بازگشت ارز
کارشناسان اقتصادی، چشم‌انداز روند نزولی قیمت نفت، تشدید تحریم‌های آمریکا، افزایش کسری بودجه دولت، سایه کرونا بر تبادلات اقتصادی، صعود شتابان حجم نقدینگی و دسترسی نداشتن ایران به دارایی‌هایش در خارج از کشور را مجموعه عوامل ایجاد التهاب در بازارهای مالی ایران می‌دانند.
سایت "خبرآنلاین" نزدیک به طیف لاریجانی در این باره نوشته‌است: "بازپرداخت بدهی عراق به ایران در کنار تلاش برای آزادسازی منابع ایران در دیگر کشورها و بازگشت ارزهای حاصل از صادرات غیر نفتی سه مولفه ای است که بازار ارز را تحت تاثیر قرار خواهند داد".
سایت "عصر ایران" نزدیک به اصلاح طلبان نیز با انتقاد از اختلافات درون حاکمیت، دلار ۲۰ هزار تومانی را بلایی بدتر از کرونا توصیف کرده و نوشته‌است: "آنها همچنان در حال حرف زدن و شاخ و شانه کشیدن برای یکدیگر هستند. انگار نه انگار دلار ۲۰ هزار تومانی مثل آوار بر سر مردم خراب شده‌است".
این رسانه به اشاره به موج ناامیدی در میان جوانان در اثر گرانی می‌نویسد: "بدانید که برخی از جوانان این کشور، تحصیل کرده و تحصیل نکرده، با هنر و بی هنر به دنبال رفتن هستند. به دنبال جایی که هر روز زندگی‌شان کوچک‌تر نشود".
خبرگزاری "تسنیم" وابسته به سپاه پاسداران اما به نقل از سعید لیلاز تحلیل گر اقتصادی آورده‌است: "اگر تا آخر مرداد و شهریور دوام بیاوریم دیگر اتفاقی نمی‌افتد. مذاکره با آمریکا در حال حاضر هیچ کمکی به اقتصاد ایران نمی‌کند".
اوضاع نابسامان اقتصادی ایران واکنش علی آقا محمدی رئیس گروه اقتصادی دفتر رهبر ایران را به همراه داشته و از رئیس بانک مرکزی دفاع کرده‌است. سایت "تجارت‌نیوز" به نقل از او آورده‌است: "بازار ارز در آینده نزدیک به دلیل ورود بخشی از منابع ارزی در عراق، متعادل خواهد شد".
این در حالی است که خبرگزاری "ایسنا" نزدیک به اصلاح طلبان از قول یک عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گزارش داده‌است که رئیس کل بانک مرکزی و وزیر اقتصاد دولت حسن روحانی برای توضیح دربارهٔ وضعیت بازار ارز به این کمیسیون فراخوانده شده‌اند.



رایزنی‌های سیاسی میان مصر و ایران برای توسعه روابط دوجانبه

کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
TT

رایزنی‌های سیاسی میان مصر و ایران برای توسعه روابط دوجانبه

کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)

مصر و ایران توافق کردند مسیر بررسی و شناسایی ظرفیت‌های روابط دوجانبه را ادامه دهند.
وزیر خارجه و مهاجرت مصر، بدر عبدالعاطی، در یک نشست خبری مشترک با همتای ایرانی‌اش، عباس عراقچی، در قاهره در روز دوشنبه اعلام کرد: «مسیر جدیدی برای مشورت‌های سیاسی بین دو کشور آغاز شده که در سطحی پایین‌تر از وزیران خارجه برگزار خواهد شد و ابعاد مختلف روابط دوجانبه را بررسی خواهد کرد.»

عباس عراقچی روز دوشنبه به قاهره سفر کرد و با رئیس‌جمهور مصر، عبدالفتاح السیسی، دیدار داشت. همچنین دو نشست، یکی دوجانبه و دیگری گسترده‌تر، با وزیر خارجه مصر، بدر عبدالعاطی برگزار کرد. این دیدارها به‌عنوان نشانه‌ای از حرکت روابط دو کشور به‌سوی گام‌های نزدیک‌تر تلقی شد.

بر اساس بیانیه رسمی دفتر ریاست‌جمهوری مصر، السیسی و عراقچی «بر اهمیت ادامه مسیر فعلی برای بررسی چشم‌اندازهای توسعه مشترک روابط بین دو کشور تأکید کردند.»

وزیر خارجه مصر در این نشست خبری گفت که گفتگوها «بر لزوم گسترش روابط دوجانبه تمرکز داشت، با در نظر گرفتن نگرانی‌های هر دو طرف»، و تأکید کرد که «تمایل متقابل برای توسعه روابط وجود دارد.» او افزود که دیدارهای متقابل دو طرف «نشان‌دهنده تحول مثبتی در روابط دوجانبه است.»

از سوی دیگر، عباس عراقچی در این نشست خبری گفت: «این چهارمین دیدار من با رئیس‌جمهور السیسی است و بیش از ۱۰ دیدار نیز با وزیر خارجه مصر داشته‌ام. این نشان می‌دهد که کشورم چقدر به گسترش روابط با مصر اهمیت می‌دهد.»

او اضافه کرد: «اراده‌ای برای توسعه روابط و گسترش همکاری‌ها در عرصه‌های سیاسی، اقتصادی و دیگر زمینه‌ها وجود دارد.» عراقچی ادامه داد: «ما اراده‌ای داریم برای تقویت روابط و رفع موانع آن. مسیر اکنون بیش از هر زمان دیگری برای توسعه روابط باز است.»

وی همچنین به «ادامه گفت‌وگوهای سیاسی و توافق بر افزایش مبادلات تجاری و همکاری در چارچوب سازمان‌های بین‌المللی، به‌ویژه در موضوعات منطقه‌ای» اشاره کرد و گفت: «سطح اعتماد بین قاهره و تهران هیچ‌گاه تا این حد بالا نبوده است.»

ایران و مصر در سال ۱۹۷۹ روابط دیپلماتیک خود را قطع کردند و پس از ۱۱ سال، تنها در سطح کاردار روابط را از سر گرفتند. در دو سال گذشته، چندین دیدار میان وزیران دو کشور برای بررسی امکان توسعه روابط انجام شد. در مه ۲۰۲۳، دولت ایران به وزارت خارجه دستور داد تا گام‌هایی برای تقویت روابط با مصر بردارد.

افزون بر دیدارهای وزرای خارجه، دیدار میان السیسی و رئیس‌جمهور فقید ایران، ابراهیم رئیسی، در نوامبر ۲۰۲۴ در ریاض نیز از جمله نقاط عطف در این مسیر بود.

هدی رؤوف، استاد علوم سیاسی و رئیس بخش مطالعات ایران در مرکز مطالعات استراتژیک مصر، به روزنامه «الشرق الاوسط» گفت: «سفر عراقچی به قاهره با هدف تداوم گفت‌وگوها و بررسی امکان نزدیکی بیشتر میان دو کشور انجام شده، به‌ویژه در شرایطی که ایران در سال‌های اخیر تلاش‌هایی برای بهبود روابط انجام داده و مصر نیز با احتیاط به این موضوع نگاه کرده است.»

او افزود: «این سفر حاکی از تحول مثبت در روابط و نشانگر گام‌هایی عملی در جهت نزدیکی بیشتر دو کشور در آینده است، به‌ویژه در زمینه گردشگری و تجارت، و نیز همکاری در پرونده‌های منطقه‌ای، به‌ویژه جنگ غزه و امنیت دریای سرخ.»

در دیدار میان السیسی و عراقچی، تحولات شتاب‌زده منطقه بررسی شد. رئیس‌جمهور مصر بر موضع کشورش مبنی بر رد گسترش دایره درگیری تأکید کرد و هشدار داد که «تشدید بحران ممکن است به جنگی فراگیر در سطح منطقه بینجامد که پیامدهای خطرناکی برای امنیت و منابع کشورهای منطقه خواهد داشت.» او همچنین بر اهمیت مذاکرات جاری بین ایران و آمریکا تأکید کرد.

السیسی همچنین خواستار «توقف فوری درگیری‌ها در نوار غزه و ارسال کمک‌های انسانی» شد و تأکید کرد که «بازگشت وضعیت عادی در تنگه باب‌المندب و دریای سرخ ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است.»

عبدالعاطی و عراقچی در مشورت‌های سیاسی خود، علاوه بر روابط دوجانبه، به وضعیت در غزه، سوریه، لبنان، امنیت دریایی در دریای سرخ و مذاکرات ایران و آمریکا پرداختند.

وزیر خارجه مصر بر لزوم «حفظ آزادی کشتیرانی در دریای سرخ و بازگرداندن آرامش به منطقه» تأکید کرد و گفت: «مصر بیشترین آسیب را از تنش‌های نظامی منطقه دیده است.» او همچنین از توافق اخیر یمن و آمریکا و تأثیر مثبت احتمالی آن بر امنیت دریایی و تجارت جهانی استقبال کرد.

عراقچی نیز گفت: «مذاکرات درباره یمن و دریای سرخ به‌طور جزئی بررسی شد» و تأکید کرد که «حوثی‌ها همانند حماس و حزب‌الله گروه‌هایی مستقل هستند که تصمیمات خود را مستقل از تهران می‌گیرند.» او افزود: «حملات حوثی‌ها علیه اسرائیل و در حمایت از فلسطین است.»

از نوامبر ۲۰۲۳، حوثی‌ها در حمایت از غزه، به کشتی‌ها در دریای سرخ حمله کرده‌اند. این حملات موجب اختلال در تجارت جهانی و کاهش شدید درآمدهای کانال سوئز شده است.

عبدالعاطی همچنین گزارش همتای ایرانی‌اش درباره نتایج پنج دور مذاکرات میان ایران و آمریکا بر سر برنامه هسته‌ای ایران را شنید و ابراز امیدواری کرد که این گفت‌وگوها به موفقیت برسد و «راه‌حلی مسالمت‌آمیز، جامع و پایدار برای کاهش تنش‌ها و برقراری آرامش در منطقه حاصل شود.»

او تأکید کرد که مصر مصمم است از هرگونه تنش و آشوب بیشتر در منطقه جلوگیری کند، چراکه این منطقه هم‌اکنون نیز با بحران‌های بزرگی دست‌وپنجه نرم می‌کند. عبدالعاطی گفت که قاهره کاملاً از مذاکرات برای کاهش تنش حمایت می‌کند و این مذاکرات را «فرصتی مناسب برای جلوگیری از تشدید بحران» دانست و از نقش مثبت عمان در این زمینه تمجید کرد.

او افزود: «در صورت وقوع درگیری نظامی، همه بازنده‌اند. این گزینه‌ای عاقلانه نیست. مصر همواره تأکید کرده که راه‌حل‌ها باید سیاسی باشد و نگرانی‌های همه طرف‌ها را در نظر بگیرد.»