پیشتازی دیجیتالی سعودی و رشد ۹ پله‌ای در شاخص دولت الکترونیک

پیشتازی دیجیتالی سعودی و رشد ۹ پله‌ای در شاخص دولت الکترونیک
TT

پیشتازی دیجیتالی سعودی و رشد ۹ پله‌ای در شاخص دولت الکترونیک

پیشتازی دیجیتالی سعودی و رشد ۹ پله‌ای در شاخص دولت الکترونیک

در آخرین رتبه‌بندی کشورها از نظر شاخص‌های EGDI سازمان ملل که بیانگر وضعیت پیاده‌سازی دولت الکترونیک در جهان به‌شمار می‌رود، سعودی با رشد ۹ پله‌ای، جایگاه برتر خود را در میان ۱۳۹ کشور جهان تثبیت کرد.
این موفقیت در پی حمایت‌های بی‌دریغ رهبری این کشور از بخش ارتباطات و تکنولوژی داده‌ها حاصل می‌شود.
 کما اینکه سعودی رشد ۴۰ پله‌ای در «زیرساخت‌های دیجتالی» داشته و به رتبهٔ ۲۷ جهان و رتبهٔ هشتم کشورهای عضو گروه بیست دست یافته‌است.
 در زمینهٔ «سرمایه‌های انسانی» سعودی شاهد رشد ۵ پله‌ای بوده و به رتبهٔ ۳۵ جهانی و رتبهٔ دهم کشورهای عضو گروه دست یافته، و شهر ریاض رتبهٔ دهم جهان در زمیتهٔ شاخص‌های فرعی و ۳۱ جهان در زمینهٔ رقابت میان شهرها را کسب کرده‌است.
در همین ارتباط، عبدالله السواحه وزیر ارتباطات و تکنولوژی داده‌های سعودی گفت: این موفقیت نتیجهٔ برنامهٔ تحول ملی است و نشان می‌دهد سعودی تا چه‌اندازه موفق بوده و حال خود را به آینده گره بزند، همچنین تلاش‌های نهادهای مختلف دولتی طبق چشم‌انداز ۲۰۳۰ کشور نقش مهمی در کسب این رتبه‌ها داشته‌است.



سند چشم انداز ۲۰۳۰؛ چرخش بی سابقه و تحول آفرین اقتصادی در سعودی

سند چشم انداز ۲۰۳۰ به نیمه راه رسیده و اهداف مد نظر آن زودتر از موعد تحقق یافتند (الشرق الاوسط)
TT

سند چشم انداز ۲۰۳۰؛ چرخش بی سابقه و تحول آفرین اقتصادی در سعودی

سند چشم انداز ۲۰۳۰ به نیمه راه رسیده و اهداف مد نظر آن زودتر از موعد تحقق یافتند (الشرق الاوسط)

ملک سلمان بن عبد العزیز خادم حرمین شریفین گفت «سعودی شاهد نشاط توسعه محور و فراگیر و پایدار است و در مرحله دوم سند چشم انداز ۲۰۳۰ با تمرکز بر توسعه بخش های آینده دار و نوین و حمایت از محتوای بومی و بهبود فضای کسب و کار و توانمند کردن مردم و افزایش مشارکت بخش خصوصی و افزایش اثربخشی عملیاتی دست یابی به موفقیت های بیشتر و ارایه خدمات بهتر و تامین اهداف کشور را دنبال می کند».
ملک سلمان بن عبد العزیز خادم حرمین شریفین این اظهارات را همزمان با انتشار هشتمین گزارش سالانه سند چشم انداز ۲۰۳۰ بیان کرد. شاهزاده محمد بن سلمان بن عبد العزیز ولیعهد و نخست وزیر و رئیس شورای امور اقتصادی و توسعه نیز در اظهاراتی به همین مناسبت بر آمادگی برای تحقق دستاوردهای بیشتر در حوزه های گوناگون و پروژه های کلان توسعه ای تاکید کرد و گفت دستاوردهای زیادی در چند دهه گذشته به طور عام و سال گذشته به طور خاص داشتیم و باید این دستاوردها را برای نسل کنونی و نسل های بعدی نگه داریم.

تحول تاریخی
در این گزارش آمده است که سعودی دستخوش تحول تاریخی و رشد اقتصادی و گشایش بیشتر در روابط خود با دنیا است. این مرحله همچنین دوره توانمند کردن شهروندان سعودی بود و این امر به وضوح مشهود است. دولت سعودی همچنین حفاظت از کره خاکی را در راس اولویت ها قرار داد و همین باعث شد تا سعودی امروز سرزمین فرصت ها برای همگان باشد تا همه در ساخت آینده شکوفا و روشن نقش آفرینی کنند.
سند ۲۰۳۰ اینک به نیمه راه رسید و اهداف آن با شتاب و بهتر از انتظار و زودتر از موعد تحقق یافتند. این گزارش توضیح داد برخی از اهداف این سند زودتر از مدت تعیین شده محقق شدند و به همین دلیل اهداف بیشتر و بلند پروازانه تری دوباره اعلام شدند تا تاثیر آنها ماندگار گردد.
از نگاه آماری می توان گفت که ۸۷ درصد طرح های ابتکار سند ۲۰۳۰ به بهره برداری رسیدند یا اینکه طبق برنامه ها دارند درست اجرا می شوند و ۸۱ درصد شاخص های عملکردی کلیدی این برنامه ها به اهداف سالانه تعیین شده دست یافتند.
سهم فعالیت غیر نفتی در تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۲۳ به بالاترین حد خود یعنی ۵۰ درصد رسید.

مداومت و ماندگاری
سند چشم انداز ۲۰۳۰ سعودی به دنبال تحقق اهداف پایدار و مانا است که باعث افزایش تحول آفرینی و سودآوری سعودی و اشتغال زایی برای شهروندان این کشور می شود. تحول اقتصادی در سعودی روایت یک موفقیت است. ماجرا از اهداف بلند پروازانه ای آغاز شد که در سند چشم انداز ۲۰۳۰ به آنها اشاره شده تا کشور از اقتصاد متنوع و پایدار و شکوفا برای همه برخوردار گردد و برای رسیدن به این هدف باید اصلاحات اقتصادی بنیادین و سرمایه گذاری های راهبردی در سطح وسیع انجام شود.
این گزارش گفت که هدایت سرمایه گذاری به سمت بخش های راهبردی و آینده مثل صنایع تبدیلی و تکنولوژی و گردشگری و منابع تجدید پذیر و معادن و لجستیک یکی از ابزارهای تحول آفرین در حوزه اقتصادی است.
علاوه بر این، حمایت و تشویق کارآفرینان و نوآوران و ایجاد زیرساخت های لازم و تسهیلات و تامین مالی استارت آپ ها و شرکت های نوآوری به منظور تقویت رقابت پذیری و توان آنها برای گسترش کسب و کار در سطح ملی و بین المللی مورد توجه ویژه سند چشم انداز ۲۰۳۰ سعودی قرار دارد.

مرکز مالی ملک عبد الله در ریاض پایتخت سعودی

مسیر سند چشم انداز
هشتمین گزارش سالانه سند چشم انداز ۲۰۳۰ خاطر نشان کرد مرحله اول در مسیر اجرای اهداف سند چشم انداز شامل اصلاحات اقتصادی و ساختاری در بخش های فراوان بود و این راه را برای تحول ملی موفق هموار کرد و نتایج ملموسی به همراه داشت. مرحله دوم رشد و فرصت آفرینی در بخش های آینده با حضور گسترده و فزاینده بخش خصوصی آغاز خواهد شد. در این مرحله دست یابی به اهداف توسعه ای در فضای جذاب و محیط برخوردار از اهرم های توانمند کننده دنبال می شود تا در مرحله سوم به تنوع اقتصادی و مداومت و ماندگاری اجتماعی برسیم.
طبق این گزارش دستاوردهای پیاپی پس از راه اندازی سند ۲۰۳۰ بخش غیر نفتی را به سمت توسعه و رشد هدایت کرد و فعالیت های غیر نفتی در سال ۲۰۲۳ افزایش یافت و سهم پنجاه درصدی در تولید ناخالص داخلی داشت. نرخ بیکاری در میان سعودی ها ثابت و نزدیک به اهداف ۲۰۳۰ مانده و سعودی در شاخص های بین المللی فراوان پیشرفت کرده است.

شکوفایی
گزارش سالانه سند چشم انداز ۲۰۳۰ اضافه کرد «۴ منطقه ویژه اقتصادی در سعودی برای افزایش سرمایه گذاری های کیفی و نوین راه اندازی شدند. تاسیسات کوچک و متوسط رونق بی سابقه ای را تجربه می کنند و حوزه صنعتی با بومی سازی صنعت خودروسازی به شکوفایی ادامه می دهد. اولین کارخانه خودروهای الکتریکی در کشور افتتاح شد و صنایع نظامی و داروسازی بومی شدند».
کاوش برای کشف منابع طبیعی و معدنی و گیاهی و آبی و آثار فرهنگی و باستانی در بخش های وسیع کشور همچنان ادامه دارد و سعودی از جمله غنی ترین منابع طبیعی را دارد و دولت فقط پارسال ارزش منابع معدنی جدید کشف شده را حدود ۹ تریلیون ریال (۲.۴ تریلیون دلار) پیش بینی کرد.
تلاش دولت سعودی برای ایجاد اقتصاد سبز و حفاظت از محیط زیست و پایداری و ساخت جامعه بانشاط و پویا ادامه دارد و بخش غیر انتقاعی نیز همچنان در حال توانمند شدن و رشد و شکوفایی است. برنامه خانه دار کردن مردم با ایجاد راهکارها و گزینه های متنوع و حمایت از توانایی های شهروندان برای رقابت در سطح بین المللی نیز همچنان ادامه دارند.

چشم انداز
دولت سعودی از زمان اعلام سند ۲۰۳۰ و در راستای اهداف بلند مدت و تحقق رفاه و آسایش برای مردم این کشور توسعه پایدار و آینده محوری را مد نظر قرار داده است.
با توجه به آنچه گفته شد در این گزارش آمده است که پارسال سال پررونقی در سعودی بوده و این کشور از پایه های مستحکم موفقیت ساز مثل منابع انسانی و قابلیت های ملی و منابع مالی متنوع و سرمایه گذاری های نامحدود برخوردار است و دولت سعودی عمیقا باور دارد که فرزندان این سرزمین می توانند به رویاها و آرزوهای بلند پروازانه خود دست پیدا کنند و توسعه فراگیر و همه جانبه محقق خواهد شد.
این گزارش توضیح داد «تاثیر تغییر و تحول در بخش های کلیدی و نوین بسیار سریع بود و این اثر از همان اولین سال های اجرای برنامه های سند ۲۰۳۰ قابل ملاحظه بود، حوزه های گردشگری و ورزش و تفریح و فرهنگ و خدمات دیجیتال جان گرفتند و در حوزه اجتماعی شاهد تحول و توانمند سازی و در نتیجه رونق چشمگیری بودیم. از سوی دیگر، برخی از حوزه ها به زمان بیشتری نیاز دارند تا اصلاحات در آنها به چشم بیاید و رشد پرشتاب را تجربه کنند مثل حوزه معدن که پس از کاوش و استخراج هفت ساله سرانجام به رونق رسید و یا حوزه منابع تجدید پذیر که با ایجاد زیر ساختارهایی برای سرمایه گذاری در سطح وسیع توسعه پیدا کرد».
این گزارش بر توانمند کردن بخش خصوصی و جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی و انجام اصلاحات در سیاست ها و سیستم ها تاکید کرده و گفت که همه این پروسه می تواند تحت تاثیر عوامل و چالش های خارجی و جهانی قرار بگیرد.
اقتصاد سعودی اینک پایه نیرومند و متنوع دارد و حوزه های کلیدی آن با گام های پرشتاب در حال رشد و توسعه هستند و باعث تنوع منابع درآمدی غیر نفتی و اشتغال زایی و دست یابی به اهداف زودتر از موعد مقرر شدند و چشم اندازهای نوین و بلند پروازانه ای به روی اقتصاد سعودی باز کردند و حالا اهداف دیگری و در سطوح بالاتر مطرح شده اند که سعودی را به عنوان سرزمین فرصت های آینده مطرح می کنند.
سند چشم انداز ۲۰۳۰ سعودی ستون هایی را تثبیت کرد که جایگاه کشور در سطح منطقه و جهان را ارتقا می دهند و همکاری برای برقراری امنیت و ثبات را تعمیق می کنند. این امنیت و ثبات عامل اصلی توسعه اقتصادی است و سعودی به راه خود به سمت رشد و نوآوری و شکوفایی ادامه می دهد.

کارخانه «لوسید» در استان رابغ در غرب سعودی

اقتصاد روی زمین سفت
بنا به این گزارش اقتصاد سعودی روی زمین سفت ایستاده است. سهم فعالیت های غیر نفتی در تولید ناخالص داخلی به بالاترین حد رسیده و ۵۰ درصد تولید ناخالص داخلی حقیقی در سال ۲۰۲۳ را تشکیل داد. فعالیت های غیر نفتی در سال ۲۰۲۳ نسبت به سال ۲۰۲۲ رشد ۴.۷ درصدی داشتند.
درآمد غیر نفتی دولت در سال ۲۰۲۳ نسبت به ۲۰۱۶ افزایش ۲۷۱ میلیارد ریالی (۷۲.۲ میلیارد دلار) داشته و به ۴۵۷ میلیارد ریال (۱۲۱.۸ میلیارد دلار) رسید و سهم ۳۵ درصدی در هزینه های بودجه ۲۰۲۳ داشت که حدود ۱.۲۹۳ تریلیون ریال (۳۲۲.۸ میلیارد دلار) پیش بینی شده است.
نرخ بیکاری در میان سعودی ها (مرد و زن) از حدود ۸.۰ درصد در سال ۲۰۲۲ به ۷.۷ درصد در ۲۰۲۳ رسید و نرخ تورم در اواخر ۲۰۲۳ تقریبا ۵۰ درصد کاهش یافت و از ۳.۱ درصد در سال ۲۰۲۲ به ۱.۶ درصد رسید.
شاخص اثربخشی دولت نسبت به سال ۲۰۱۶ با افزایش ۷.۸ امتیاز در سال ۲۰۲۲ به ۷۰.۸ امتیاز رسید و از امتیاز تعیین شده مورد نظر دولت که ۶۰.۷ امتیاز بود نیز بهتر از آب درآمد.

صندوق سرمایه گذاری عمومی
این گزارش نشان می دهد که ارزش دارایی های تحت مدیریت PIF در ۲۰۲۳ نسبت به سال ۲۰۱۶ افزایش حدود ۲.۰۹ تریلیون ریالی (۵۵۷ میلیون دلاری) داشته و به ۲.۸۱ تریلیون ریال (۷۴۹ میلیون دلار) در سال ۲۰۲۳ رسید و از هدف اعلام شده بالغ بر ۲.۷ تریلیون ریال (۷۲۰ میلیون دلار) جلو زد.
صندوق سرمایه گذاری عمومی محرک کلیدی تنوع اقتصادی و رشد و رونق حوزه های حیاتی است. این نهاد از بسته های سرمایه گذاری برخوردار است که به منظور تنوع اقتصادی و توسعه زیر ساختارها و تشویق ابتکار و گسترش روابط اقتصادی جهانی سرمایه ها را هدایت می کنند. بسته های سرمایه گذاری PIF متنوع بوده و در بخش های آینده دار مثل گردشگری و تفریح و فین تک و گیم و ورزش و غیره متمرکز شده و در راستای رشد این حوزه ها فعالیت می کنند. توان سرمایه گذاری این نهاد به سرعت رشد و توسعه پیدا کرد و اینک به نهاد پیشرو برای فرصت یابی اقتصادی در سعودی و جهان تبدیل شده است.
صندوق سرمایه گذاری عمومی در سال جاری ۹۳ شرکت و پارسال ۷۱ شرکت راه اندازی کرد که حدود ۶۴۴ هزار فرصت کاری مستقیم و غیر مستقیم ایجاد کردند. اشتغال آفرینی توسط PIF در سال ۲۰۲۲ حدود ۵۰۰ هزار شغل بود.

جامعه با نشاط
این گزارش یادآور شد که شاخص های اجتماعی در سعودی افزایش داشتند. متوسط طول عمر در سعودی یک سال و ۳ ماه افزایش پیدا کرد و به ۷۸.۱۰ سال در ۲۰۲۳ رسید و از هدف اعلام شده ۷۷.۰۶ سال جلو زد.
تعداد عمره گذاران خارجی در سعودی افزایش بی سابقه داشت و در سال ۲۰۲۳ نسبت به ۲۰۱۶ افزایش ۷.۳۶ میلیون نفری داشت و به ۱۳.۵۶ میلیون نفر رسید و بدین ترتیب دولت زودتر از موعد مقرر به هدف مد نظر یعنی ۱۰ میلیون نفر دست یافت.
نرخ خانواده های خانه دار در سعودی در سال ۲۰۲۳ به ۶۳.۷۴ درصد رسید و نسبت به سال ۲۰۱۶ افزایش ۱۶.۷ درصدی داشت و در اینجا نیز دولت از هدف تعیین شده ۶۳ درصدی پیشی گرفت.
پیشرفت قابل ملاحظه
این گزارش ذکر کرد که بیش از نصف راه مسیر سند چشم انداز ۲۰۳۰ طی شده و شاخص های عملکردی نشان می دهند دولت پیشرفت قابل ملاحظه ای در رسیدن به اهدافش در ۲۰۳۰ داشته و از برخی اهداف تعیین شده جلو زده و بعضی از شاخص ها بهتر از انتظار شدند و به همین دلیل دولت در حال بازنگری اهداف به سمت اهداف بالاتر از سند ۲۰۳۰ است؛ مثل نرخ بیکاری در میان مردم سعودی و یا شاخص مشارکت اقتصادی زنان.
طبق گزارش «سبک و شیوه های برنامه ریزی استراتژیک و متدهای سنجش و ابزارهای آن در مرحله دوم و کنونی سند چشم انداز بهتر و پخته تر شده اند و نیروهای متخصص و فنی و توانمند در این زمینه فعال هستند و البته سعودی با موسسات بین المللی برای اجرای متدها و استانداردهای بهینه و موفق همکاری می کند و عملکرد حوزه های گوناگون هر چهار ماه یک بار با متدهای دقیق بررسی می شود».
با توجه به‌‌ آنچه گفته شد شاخص های بسیاری اینک در حال توسعه و استفاده از متدهای جدیدی برای سنجش هستند و برخی شاخص ها نیز جای خود را به شاخص های دقیق تر داده اند تا روند کنترل و نظارت بر پیشرفت در اولویت های تحول اقتصادی و اجتماعی و هدایت آن به سمت درست و در راستای اجرای اهداف سند چشم انداز ۲۰۲۳ حاصل شود.

اول در پیشرفت
سعودی در شاخص ارزیابی عملکرد سازمان آمار ۲۵ پله صعود کرد. این گزارش توسط بانک جهانی منتشر می شود که در آن سعودی در میان کشورهای عربی شورای همکاری خلیج اول و در میان کشورهای گروه ۲۰ پانزدهم شد. سعودی در این شاخص قبلا در رتبه نوزدهم بود. این پیشرفت بیانگر پیشرفت و تحول در بخش آمار کشور با توجه به حمایت و توانمند سازی آن است تا بتواند به وظایف خود و فراهم کردن داده های آماری با کیفیت بالا ادامه دهد.

اکسپو ۲۰۳۰ در ریاض
میزبانی نمایشگاه «اکسپو ۲۰۳۰» به ریاض رسید. ریاض در جریان رای گیری توانست از شهرهای بوسان کره جنوبی و رم ایتالیا پیشی بگیرد و ۱۱۹ رای یعنی اکثریت آرا را از آن خود کرد.
کسب میزبانی «اکسپو ۲۰۳۰» گواه دیگری بر جایگاه سعودی در جهان و نقش موثر این کشور برای نشان دادن راه آینده به جهانیان با تلاش بی وقفه است. این نمایشگاه محلی برای نمایش ابتکارها و فناوری های برجسته خواهد بود و در ایجاد راهکارهای پایدار برای خدمت به بشریت و کره خاکی سهیم خود بود. اهداف «اکسپو ۲۰۳۰» در ریاض با اهداف سند چشم انداز ۲۰۳۰ انطباق دارد. این گزارش افزود که اکسپو ۲۰۳۰ در سعودی بی سابقه خواهد بود.

طرح اصلی نمایشگاه اکسپو ۲۰۳۰ در ریاض (الشرق الاوسط)

جام جهانی ۲۰۳۴
پرونده نامزدی سعودی برای میزبانی جام جهانی فوتبال ۲۰۳۴ مورد حمایت گسترده فدراسیون های فوتبال جهان قرار گرفت. جام جهانی ۲۰۳۴ نقطه عطفی در تاریخ این مسابقات به شمار می رود و سعودی داستان بلند پروازی و موفقیت خود برای متحول کردن حوزه ورزش در سال های گذشته را به گوش جهانیان خواهد رسانید. این روند تحول با سرمایه گذاری در منابع انسانی و توانمند سازی جوانان و اجرای پروژه های بلند پروازانه برای رشد و توسعه حوزه فوتبال و زیر ساختارهای آن به واسطه توسعه و ساخت تاسیسات و مجموعه های ورزشی و توریستی و سرویس های خدمات عمومی با استانداردهای بهینه بین المللی به ثمر رسید و توسعه اقتصادی و اجتماعی فراگیر را به دنبال داشت.

دستاوردهای توریستی فوق العاده
این گزارش گفت سعودی با فرهنگ غنی و متنوع از تاریخ و قدمت طولانی برخوردار بوده و سکونتگاه تمدن های مختلف در طول تاریخ به شمار می رود. این کشور طبیعت متنوع و ناهمواری های گوناگون دارد و بدین ترتیب در سطح جهانی مطرح شده است. موقعیت جغرافیایی استراتژیک این کشور سه قاره آسیا و اروپا و آفریقا را به همدیگر وصل می کند. تلاش ها و ابتکار عمل های متعددی از زمان اعلام سند چشم انداز ۲۰۲۳ با افزایش سرمایه گذاری در این بخش رقابت پذیر و توسعه و رشد آن و توریستی کردن این مناطق انجام شده که نتیجه آن رشد و شکوفایی بی سابقه بخش گردشگری بوده است.
سعودی مقصد اصلی گردشگران چینی است. ۱۱۲ میلیون مسافر در فرودگاه های سعودی رفت و آمد کردند که این رقم نسبت به سال ۲۰۲۲ افزایش ۲۷ درصدی داشته است. ۱۰۶ میلیون نفر گردشگر که ۲۷.۴ میلیون نفرشان خارجی هستند از مناطق مختلف سعودی بازدید کردند.


بولتون به «الشرق الاوسط»: حمله به اصفهان اشتباه بود

بولتون به «الشرق الاوسط»: حمله به اصفهان اشتباه بود
TT

بولتون به «الشرق الاوسط»: حمله به اصفهان اشتباه بود

بولتون به «الشرق الاوسط»: حمله به اصفهان اشتباه بود

جان بولتون، مشاور سابق امنیت ملی آمریکا، حمله به اصفهان را «عملکرد بسیار محدود اسرائیل» و «اقدامی اشتباه» توصیف کرد.
بولتون در مصاحبه با «الشرق الاوسط» تأکید کرد که دلیل این واکنش محدود «فشار فوق‌العاده» از سوی دولت جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا است.
بولتون حمله محدود را «اشتباه» اسرائیل دانست و افزود: «اگر قصد نشان دادن قدرت اسرائیل برای جلوگیری از حملات آینده ایران بود، مطمئن نیستم که آنها این مأموریت را انجام داده باشند».
این مقام سابق آمریکایی احتمال حملات بیشتر اسرائیل به ایران را رد نکرد، اما او هشدار داد که «یک واکنش ملایم ممکن است اسرائیل را در معرض خطر بیشتری قرار دهد، زیرا رژیم ایران ممکن است به این نتیجه برسد که اسرائیلی‌ها برای مقابله با آن جدی نیستند».
بولتون با انتقاد از فقدان هرگونه استراتژی آمریکا در خاورمیانه، بر لزوم مقابله با تهران و حلقه آتشی که با عوامل خود در منطقه ایجاد کرده است، تأکید کرد.
بولتون همچنین از اظهارات دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا مبنی بر اینکه این حملات ایران در دوران ریاست وی رخ نمی‌داد، انتقاد کرد و گفت که ایرانی‌ها او را «سخنران بدون عمل» می‌دانند.


«اهداف تداخلی» برای کاهش حضور ایران در سوریه

عناصر من «الحرس الثوري الإيراني» في سوريا (أرشيفية - متداولة)
عناصر من «الحرس الثوري الإيراني» في سوريا (أرشيفية - متداولة)
TT

«اهداف تداخلی» برای کاهش حضور ایران در سوریه

عناصر من «الحرس الثوري الإيراني» في سوريا (أرشيفية - متداولة)
عناصر من «الحرس الثوري الإيراني» في سوريا (أرشيفية - متداولة)

ایران کاهش حضور نظامی خود در سوریه را آغاز کرده است، اقدامی که منابع پیگیر در گفت و گو با «الشرق الاوسط» آنها را اهدافی تداخلی دانستند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، نیروهای ایرانی مقرهای خود را در دمشق و جنوب سوریه تا مرز جولان تخلیه کردند.
طبق این گزارش، این تصمیم پس از حملات اخیر که فرماندهان برجسته سپاه پاسداران ایران را هدف قرار داده بودند، پیشگیرانه بوده است.
منابع عراقی، از جمله مقامات سابق، گفته‌اند که «درز اخبار مربوط به عقب‌نشینی ممکن است یک ترفند و فریب ایرانی‌ها مبنی بر خروج آنها از سوریه باشد».
این منابع افزودند که این «استتار به آنها زمان کافی برای بررسی نشت اطلاعات به طرف‌های ثالث را می‌دهد».
یک سیاستمدار شیعه مرتبط با پرونده سوریه به «الشرق الاوسط» گفت: «علی‌رغم تمایل شبه نظامیان عراقی برای حرکت به سوریه برای پر کردن خلاء نظامیان ایرانی، این عملیات ممکن است یک فریب و استتار باشد».
وی تأکید کرد که «حضور ایران - به معنای مرسوم میدانی - از ابتدا محدود بوده است».
خبرگزاری فرانسه به نقل از یک منبع نزدیک به حزب‌الله لبنان اعلام کرد که جنگجویان حزب‌الله و سایر عراقی‌ها جایگزین نیروهای ایرانی در حومه دمشق، درعا، قنیطره و دمشق شده‌اند.
ایران پس از «آخرین حمله دردناک» (تعبیری که بلومبرگ در گزارش خود آورده است)، دیگر میدان دار جنگ در سوریه نیست.
ایران اعتراف می‌کند که در سوریه مورد نفوذ قرار گرفته است و گروه‌های عراقی توصیه‌هایی از تهران دریافت کرده‌اند تا نحوه کار با تلفن‌ها را بهبود بخشند یا آن‌ها را به‌طور کامل خاموش کنند، همان‌طور که حزب‌الله لبنان قبل از آنها این کار را کرد.
این سیاستمدار شیعه به «الشرق الاوسط» گفت: «کاهش حضور نظامی ایران در سوریه اقدامی است که به‌طور خاص به سود جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده برای پیروزی رسمی در منطقه است، زیرا ایران تمایلی به پیروزی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق یا هر جمهوری‌خواه افراطی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا ندارد».
این منابع مدعی شدند که تهران می‌خواهد با ایجاد تله برای جاسوسان در سوریه، به آنها وانمود کند که عقب‌نشینی کرده‌اند و در نتیجه شبکه افشاگر اطلاعات را شناسایی کند.
وی اظهار کرد که ایران می‌خواهد به همه این باور را بدهد که میدان را ترک کرده است تا مطمئن شود که اسرائیل و آمریکا در مسیر سست کردن کنترل خود در دمشق هستند، به ویژه اینکه «اطلاعات خیانت سوری‌ها به ایرانی‌ها تازه نیست، بلکه ماه‌ها پیش برای آنها قطعی شده بود».


خشونت در عراق از طریق رمان‌های آن

خشونت در عراق از طریق رمان‌های آن
TT

خشونت در عراق از طریق رمان‌های آن

خشونت در عراق از طریق رمان‌های آن

دکتر احمد حمید، پژوهش خود با عنوان «مدونة العنف فی العراق/ دفتر خشونت در عراق» را با سخنی از هانا آرنت آغاز می‌کند: «هر انحطاطی که برای اقتدار اتفاق می‌افتد، دعوتی آشکار به خشونت است،» و با این کار راه را برای موضوع خشونتی هموار می‌کند که عمیقاً در رفتار جوامع شرقی جا افتاده و جامعه عراق بیشترین سهم را از آن داشت که توازن قدرت اجتماعی و سیاسی را در آن تغییر داد و به دلیل آن، در اثر انواع مادی و اخلاقی خشونتی که در طول دهه‌ها توسط مقامات حاکم علیه عراقی‌ها اعمال شده، نظام ارزشی آن جامعه دچار تزلزل شد.
دکتر حمید در مقدمه پژوهش خود بیان می‌کند که رمان عراقی به بهترین وجه «خشونت» را از طریق روایت غنی خود در سطوح مختلف آن نشان می‌دهد. این مطالعه خشونت در رمان عراقی از سال 1960 تا 2003 را دربرمی‌گیرد، چرا که این دوره برجسته‌ترین دوران در گسترش خشونت و همچنین ظهور یک تولید داستانی بزرگ در آن دوره و حوادث وحشتناک آن، مرگ، زندان و ... نقض حقوق بشر است.
از آنجا که مفاهیم و اصطلاحات کلید هر مطالعه‌اند، «محقق» کلیدی دارای سه حرکت به ما می‌دهد: اول خشونت را از نظر لغوی تعریف می‌کند، دوم خشونت را به لحاظ فلسفی توصیف می‌کند، و در حرکت سوم خشونت را به صورت اجتماعی تحلیل می‌کند، سپس به یک تعریف جامع می‌پردازد که عبارت است از: «رفتار آغشته به ظلم، پرخاشگری، اکراه و اجبار، که معمولاً رفتاری به دور از تمدن است و در آن انگیزه‌ها و انرژی‌های تهاجمی به شکلی عریان و بدوی سرمایه‌گذاری می‌شود، مانند ضرب و شتم و کشتن افراد، شکستن و تخریب اموال و استفاده از زور برای زورگویی و به انقیاد آوردن حریف. علاوه بر «خشونت فیزیکی» که در جامعه حاکم بود، در کنار آن خشونت اخلاقی و نمادین نیز وجود داشت که محقق به دلیل اهمیت آن در تلفیق بینش فلسفی و اجتماعی، از روشن کردن آن ابایی نداشته است.
این مطالعه از سه فصل تشکیل شده، در فصل اول به خشونت‌هایی که بر سر کمونیست‌ها، ناسیونالیست‌ها، بعثی‌ها، اسلام گرایان و مستقل‌ها آمده، پرداخته می‌شود و در فصل سوم نیز به خشونت‌های ناشی از جنگ می‌پردازد؛ جنگ «عراق و ایران» و جنگ‌های دیگر.
این مطالعه 33 رمان را در برمی‌گیرد که نمونه‌ای از روایت‌های روایی در آن دهه‌ها را نشان می‌دهند که با خشونت مشخص می‌شود، با دید هنری بالا، گرایش‌های فکری و موضوعات واقع‌گرایانه مرتبط با درگیری‌های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی در کشور و در عین حال با دیدی انتقادی که درد عراق را بازگو می‌کرد و افکار عمومی را به سمت این تخلفات بشری سوق می‌داد و این چیزی است که ادبیات را متمایز می‌کند؛ ادبیات برای ادبیات نیست، بلکه ادبیات برای جامعه و مسائل مهم آن است.

رویکرد پژوهش

از آنجایی که هر تحقیقی دارای رویکردی است که از طریق آن می‌توان موضوعات مورد مطالعه را تحلیل کرد، «محقق» رویکرد «ساختارگرایی تکوینی» لوسین گلدمن (1913-1970)، فیلسوف، جامعه شناس و نظریه پرداز مارکسیست فرانسوی را برگزیده است. این رویکرد متشکل از مکانیسم‌های تحلیلی است که اولاً در فهم و تفسیر، ثانیاً در ساختار معنادار، ثالثاً در آگاهی موجود و آگاهی ممکن و در نهایت در بینش جهان نمایش داده می‌شود. در مورد آخرین رویه، «دیدگاه جهان»، محقق تعدادی متفکر را که قبل از گلدمن به این رویه تحلیلی علاقه‌مند بودند، از جمله دیلتای، لوکاچ، هگل، مارکس و گرامشی نام برده، اما از ماکس وبر جامعه شناس و رابرت ردفیلد، انسان‌شناس بریتانیایی غافل می‌شود. آنها به شدت به جهان بینی به عنوان نظریه‌ای که واقعیت‌های اجتماعی را توضیح می‌دهد، علاقه مند بودند.

خشونت سیاسی

آغاز از دهه شصت است، دهه‌ای که رمان از نظر هنری احیا و از آن تنوع و توسعه روایی و تکنیکی رمان محلی آغاز شد و در آن فرهنگ خشونت در محافل اجتماعی و مختلف گسترش یافت و جزئیات و وقایع همراه با آن مستند شد. این رمان «غایب طعمه فرمان» با عنوان «پنج صدا» بود که اولین رمان چندصدایی به حساب می‌آید و سیل رودخانه دجله در سال 1954 و زندان «نقرة‌السلمان»، خشونت‌های آن دهه و همچنین سقوط دولت فاضل الجمالی (1953-1954) »را مستند می‌کرد. این رمان خشونت سیاسی در آن مرحله را از طریق شخصیت طالب، کمونیست و دوستش سعید روایت می‌کند، زیرا متن رمان فرهنگ استبداد و مخالفت با انتخاب مردمی دموکراتیک را آشکار می‌کند. در این فصل درباره رمان «الثلاثية الأولى/سه گانه اول» اثر «جمعه اللامی» و صحنه‌های خشونت در آن و رمان «نجم ولی» نویسنده با عنوان «مكان اسمه كميت /مکانی به نام مرده»، که به توضیح خشونت علیه زنان چپ در آن دوران می‌پردازد، علاوه بر رمان‌های دیگر داستان‌نویسانی مانند: عبدالرحمن مجید الربیعی، فاضل العزاوی و زهیر الجزایری.

خشونت علیه زن

«فصل دوم» به رمان «حبات النفتالين/دانه‌های نفتالین» اثر «عالیه ممدوح»که در سال 1986 منتشر شد می‌پردازد. این رمان از دست رفتن خانواده در پرتو رفتار ظالمانه و خشونت‌آمیز و خشونت علیه زنان را دست‌مایه قرارمی‌دهد. همچنین «اطراس الکلام» اثر «عبدالخالق الرکابی»، رمانی است که به خشونت‌های رخ‌داده بر اثر جنگ، به‌ویژه جنگ موسوم به «طوفان صحرا» برای بیرون راندن نیروهای ارتش عراق از کویت در سال 1991 و تأثیر جنگ بر ساختار اجتماعی خانواده عراقی می‌پردازد. رمان «الخراب الجميل/ویرانی زیبا» اثر «احمد خلف» که خشونت خانگی و ستم بر زنان را از طریق شخصیت «عروس» توضیح می‌دهد، علاوه بر رمان‌های دیگری مانند «المستنقعات الضوئية/باتلاق‌های نوری» اثر «اسماعیل فهد اسماعیل» و «الجسور الزجاجیة/پل‌های شیشه‌ای» اثر «برهان الخطیب».
فصل سوم به خشونت جنگ از طریق رمان «الحافات/لبه‌ها» نوشته «محمود الجنداری» منتشر شده در سال 1985 می‌پردازد که خشونت‌های رخ داده در جنگ «عراق و ایران»، نگرانی‌ها، دردها، دغدغه‌ها و رنج بشر در آن را دست‌مایه خود می‌سازد. همچنین رمان «الواح» نوشته «شاکر الانباری» که در سال 1995 منتشر شد و به موضوع فرار از جنگ می‌پردازد که برجسته ترین منشأ آن خشونت جنگ در آن دوران است.
همچنین رمان «باب‌الخان» ااثر رمان‌نویس «هادیه حسین» که به طور گسترده به جنگ و صحنه‌های خشونت‌آمیز آن می‌پردازد، به‌علاوه رمان‌های دیگری مانند «من يفتح باب الطلسم/ چه کسی در طلسم را می‌گشاید» از «عبدالخالق الرکابی» و رمان «الخروج عن الجحيم:خروج از دوزخ» نوشته «ناطق خلوصی». بیشتر آنها درباره خشونت و صحنه‌های درگیری و جنگ در عرصه عراق و الگوهای تاریخی، فرهنگی و اجتماعی مربوط به آن صحبت می‌کنند.
محقق در پایان پژوهش خود نتایجی را به دست می‌آورد، از جمله اینکه باوجود فضای حاکمیت مدنی در عراق، تعصب، خشونت جنسیتی، تمایز طبقاتی و عرف قبیله‌ای، درگیری، جنگ و خشونت در هر جامعه‌ای، به ویژه در جامعه عراق رواج دارد و این روایت‌ها بهترین آرشیو هستند.
شکی نیست که این گونه مطالعات و سایر مطالعاتی که موضوع‌شان مطالعه ادبیات داستانی عراق مانند شعر، داستان و رمان است، اهمیت کمتری از هر پژوهشی در ارتباط با تحول و توسعه اجتماعی، سیاسی و فرهنگی جوامع ندارند.
*منتقد عراقی


امیر کویت به اردن سفر می‌کند

بخشی از دیدار امیر کویت، شیخ مشعل الاحمد و پادشاه اردن، عبدالله بن الحسین (خبرگزاری کویت)
بخشی از دیدار امیر کویت، شیخ مشعل الاحمد و پادشاه اردن، عبدالله بن الحسین (خبرگزاری کویت)
TT

امیر کویت به اردن سفر می‌کند

بخشی از دیدار امیر کویت، شیخ مشعل الاحمد و پادشاه اردن، عبدالله بن الحسین (خبرگزاری کویت)
بخشی از دیدار امیر کویت، شیخ مشعل الاحمد و پادشاه اردن، عبدالله بن الحسین (خبرگزاری کویت)

شیخ مشعل الاحمد الجابر امیر کویت فردا سه شنبه سفر رسمی خود به اردن را آغاز می‌کند و طی آن با عبدالله دوم بن الحسین پادشاه اردن دیدار خواهد کرد.
حمد المری، سفیر کویت در اردن، روز دوشنبه گفت که روابط کویت و اردن الگویی است که باید در روابط درون عربی دنبال شود و نمادی برای تقویت اقدامات مشترک عربی است.
به گزارش خبرگزاری کویت، المری گفت: سفر امیر کویت به اردن که یک سفر رسمی دولتی است، به دلیل موقعیت ویژه و ممتاز اردن در نزد کشور کویت است.
وی به انطباق مواضع رسمی و مردمی کشور کویت و اردن در مسئله مرکزی عرب‌ها یعنی مسئله فلسطین و حمایت از مردم فلسطین در مجامع منطقه ای و بین‌المللی تا پایان اشغالگری اسرائیل، دستیابی به صلح عادلانه و تشکیل کشور فلسطین با پایتختی بیت‌المقدس شرقی اشاره کرد.
وی تأکید کرد: کشور کویت یکی از بزرگ‌ترین کشورهایی است که در زمینه‌های مختلف در اردن سرمایه‌گذاری می‌کند، زیرا حجم سرمایه‌گذاری‌های دولتی و خصوصی حدود ۲۰ میلیارد دلار در بخش‌های عمرانی، آموزشی، انرژی، صنعت و سایر بخش‌ها است. دو طرف به‌طور مداوم در تلاش برای توسعه و افزایش حجم این سرمایه‌گذاری‌ها هستند.
سرمایه‌گذاری‌های کویت در چندین بخش نسبت به حجم سرمایه‌گذاری‌های کشورهای عربی در اردن در رتبه اول قرار دارد.
مهم‌ترین بخش‌های سرمایه‌گذاری شامل گردشگری، صنعت استخراج، بانکداری، ارتباطات، املاک و مستغلات و حمل و نقل هستند.
صندوق توسعه کویت یک شریک کلیدی در حمایت از تلاش‌های توسعه در اردن است و کمک‌های ارائه شده توسط کویت به پادشاهی تأثیر آشکاری بر تأمین مالی بسیاری از پروژه‌های توسعه اولویت داشته است که تأثیر آشکاری در حمایت و پیشبرد تلاش‌های دولت اردن در روند توسعه داشت.
این صندوق تاکنون حدود ۳۲ پروژه را به ارزش بیش از ۲۳۰ میلیون دینار کویت (حدود ۷۶۰ میلیون دلار) تأمین مالی کرده است.
همچنین فرصت‌هایی برای اردنی‌های واجد شرایط برای کار در بازار کار کویت وجود دارد، به طوری که تعداد جامعه اردنی که در بخش‌های مختلف در کویت کار می‌کنند حدود ۶۲ هزار نفر است.
تعداد زیادی از دانشجویان کویتی نیز در اردن در حال تحصیل هستند که تخمین زده می‌شود بیش از ۴۰۰۰ دانشجو، اعم از زن و مرد، از تحصیلات بالایی در دانشگاه‌های اردن برخوردارند.


السودانی: عراق کشوری باز به روی همگان نیست

السودانی: عراق کشوری باز به روی همگان نیست
TT

السودانی: عراق کشوری باز به روی همگان نیست

السودانی: عراق کشوری باز به روی همگان نیست

محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق، گفت: «عراق کشوری باز برای هیچ‌کس نیست». او تأکید کرد که «ما از حقوق قانونی و دیپلماتیک خود برای محافظت از سرزمین‌هایمان در برابر هرگونه حمله استفاده خواهیم کرد».
السودانی چهارشنبه شب در دیدار با خبرنگاران در واشینگتن گفت: حضور ائتلاف بین‌المللی مبارزه با داعش متشکل از ۸۶ کشور، پس از اینکه عراق توانست این سازمان را شکست دهد، دیگر توجیهی ندارد.
وی در پاسخ به سؤال «الشرق الاوسط» مبنی بر اختلاف نظر پیرامون حضور نیروهای رزمی آمریکایی در عراق و اینکه آیا در مذاکراتی که وی با دولت آمریکا انجام داد، برنامه مشخصی برای عقب‌نشینی وجود داشت یا خیر؟ گفت: هیچ نیروی رزمی در عراق برای عقب‌نشینی وجود ندارد.
وی تأکید کرد: عراق در سال ۲۰۲۴ با عراق در سال ۲۰۱۴ که نیروهای ائتلاف کار خود را آغاز کردند، متفاوت است.
السودانی در پاسخ به حملات مسلحانه گردان‌های حزب‌الله عراق به مقرها و تأسیسات خارجی گفت که هرگونه حمله مسلحانه در مناطقی که مستشاران مستقر هستند را محکوم می‌کنیم و به هیچ گروه مسلحی اجازه نمی‌دهیم امنیت و ثبات را بازیچه قرار دهد.
نخست‌وزیر عراق دریافت گزارش‌ها یا نشانه‌هایی از سوی ایران دربارهٔ پرتاب موشک و پهپاد در حمله به اسرائیل، به‌ویژه که حمله ایران، حریم هوایی عراق را نقض کرده، تکذیب کرد.
او دخالت عراق در تنش کنونی بین اسرائیل و ایران را رد و تأکید کرد که مشکل اصلی تشدید تنش کنونی، مسئله فلسطین است.
وی گفت: موضع ما لزوم توقف جنگ غزه و کمک رسانی است و هر گونه صحبت دیگری در مورد مسائل فرعی فرار از موضوع اصلی یعنی مسئله فلسطین است.


همگامی حزب‌الله با تنش اسرائیل و ایران

همگامی حزب‌الله با تنش اسرائیل و ایران
TT

همگامی حزب‌الله با تنش اسرائیل و ایران

همگامی حزب‌الله با تنش اسرائیل و ایران

حزب‌الله تنش بین اسرائیل و ایران را با تشدید نظامی کیفی و بی‌سابقه از جنوب لبنان همراهی کرد، جایی که دیروز چهارشنبه سرعت عملیات نظامی در دو سوی مرز افزایش یافت.
به گفته ارتش اسرائیل، واکنش این حزب به ترور فرماندهانش توسط اسرائیل در نتیجه هدف قرار دادن یک مرکز جدید ارتش و یک خودرو در شهرک عرب العرامشه در مرز با لبنان با دو پهپاد انفجاری و دو موشک ضد زره، منجر به مجروح شدن ۱۸ اسرائیلی شد.
این تعداد مجروحان از زمانی که حزب‌الله نبرد «پشتیبانی و حمایت از نوار غزه» را از جنوب لبنان آغاز کرد، بالاترین میزان مجروحیت در یک روز در اسرائیل به حساب می‌آید.
اسرائیل با بمباران گسترده چندین شهر جنوبی از جمله نزدیکی شهر بعلبک واکنش نشان داد. رسانه‌های محلی از ۳ حمله به دشت ایعات در غرب شهر بعلبک در شرق لبنان خبر دادند که تلفات جانی در پی نداشت.
در حالی که اسرائیل تصمیم گرفته به حمله اخیر ایران پاسخ دهد، ابراهیم رئیسی رئیس‌جمهور ایران در مراسم رژه نظامی دیروز که به مناسبت روز ارتش برگزار شد، گفت: «هرگونه حمله رژیم صهیونیستی به سرزمین‌های ما با پاسخ سخت مواجه خواهد شد».
بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، به وزرای خارجه بریتانیا و آلمان اطمینان داد که اسرائیل «حق دفاع را برای خود محفوظ می‌دارد».
دیوید کامرون، وزیر امور خارجه بریتانیا گفت که امیدوار است اسرائیل این را به گونه ای اجرا کند که تشدید تنش را به حداقل برساند.
ایالات متحده، اتحادیه اروپا و کشورهای گروه ۷ روز چهارشنبه اعلام کردند که قصد دارند تحریم‌ها علیه ایران را تشدید کنند، اقدامی که هدف آن آرام کردن اسرائیل و مهار واکنش این کشور به حملات شنبه گذشته ایران است.


العلا عضو «اتحادیه شهرهای توریستی جاده ابریشم» شد  


العلا خاستگاه تمدن های گوناگون در بیش از ۲۰۰ هزار سال گذشته است (واس)
العلا خاستگاه تمدن های گوناگون در بیش از ۲۰۰ هزار سال گذشته است (واس)
TT

العلا عضو «اتحادیه شهرهای توریستی جاده ابریشم» شد  


العلا خاستگاه تمدن های گوناگون در بیش از ۲۰۰ هزار سال گذشته است (واس)
العلا خاستگاه تمدن های گوناگون در بیش از ۲۰۰ هزار سال گذشته است (واس)

به دنبال تلاش سعودی و چین برای تقویت روابط و پیوندهای فرهنگی دو جانبه العلا واقع در شمال غرب سعودی عضو موسس اتحادیه بین المللی شهرهای گردشگری جاده ابریشم شد.
اتحادیه بین المللی شهرهای گردشگری جاده ابریشم با بسترسازی در راستای همکاری مفید و بلند مدت و تبادل دانش بین شهرهای توریستی و قدیمی و فرهنگی در چین و اماکن دیگر تلاش می کند.
۵۸ شهر جهان در ۲۶ کشور اعضای موسس اتحادیه بین المللی شهرهای گردشگری جاده ابریشم هستند و العلا نیز با عضویت در این مجموعه در سمینارها و هیئت ها و برنامه های بین المللی تقویت گردشگری و توسعه پایدار در شمال غرب شبه جزیره عرب و اعضای اتحادیه تلاش خواهد کرد.
از سوی دیگر کمیسیون سلطنتی استان العلا و اداره میراث فرهنگی شهر «هنان» چین توافقنامه همکاری استراتژیک برای گسترش دانش و تجارب مشترک مبتنی بر علم باستان شناسی و حفاظت از میراث فرهنگی و موزه ها و همکاری پژوهشی و گسترش استعدادها و گردشگری و مبادلات فرهنگی دیگر امضا کردند.
احداث آزمایشگاه دیجیتال باستان شناسی و کاوش و پژوهش در زمینه آثار باستانی. و ایجاد پیوندهای مشترک بین سایت های تاریخی العلا و هنان و اجرای برنامه های مشترک و دوره های آموزشی مشترک و همکاری در برگزاری نمایشگاه ها و رویدادهای هنری و فرهنگی و فناوری های مشترک موزه از جمله مفاد توافق بین دو سازمان فرهنگی سعودی و چین است.

هنان صد میلیون نفری سومین استان بزرگ چین است (واس)

العلا و هنان در راستای حفاظت از میراث فرهنگی و اهداف خود فعالیت می کنند. این دو منطقه با قدمت تاریخی همواره در مسیر کاروان های بزرگ و تمدن های گوناگون بودند. العلا در بیش از ۲۰۰ هزار سال گذشته سکونتگاه تمدن های مختلف و هنان سومین استان بزرگ چین با جمعیت صد میلیون نفر به شمار می روند و هنان ۵ سایت کلیدی باستانی از مجموع ۶ ابرپروژه تمدن باستان چین را در خود جای داده است.
العلا و هنان با تاریخ و قدمت مشترک بیش از ۱۴۰۰ ساله در جاده باستانی عود و جاده ابریشم قرار دارند و به عنوان پایتخت و مراکز امپراتوری های باستان میراث مشترک بشریت هستند.
این توافقنامه همزمان با نمایشگاه «العلا: سرزمین عجایب در شبه جزیره عرب» همزمان شده است. این نمایشگاه تا ۱۱ آوریل در «کاخ موزه ملی پکن» در حال برگزاری است. این موزه در فهرست یونسکو قرار دارد.
نمایشگاه «العلا: سرزمین عجایب در شبه جزیره عرب» از غرفه های مختلف با آثار باستانی از سایت های تاریخی العلا تشکیل شده و در حاشیه آن نیز برنامه های متنوع و ابتکار عمل های گوناگون اجرا می شود که با اهداف سند چشم انداز العلا و سند چشم انداز ۲۰۳۰ سعودی انطباق دارد.


ترور شهروند لبنانی نزدیک به «حزب الله» و انگشت اتهام به سمت موساد


 
عکسی که از محمد سرور در شبکه های اجتماعی منتشر شد
  عکسی که از محمد سرور در شبکه های اجتماعی منتشر شد
TT

ترور شهروند لبنانی نزدیک به «حزب الله» و انگشت اتهام به سمت موساد


 
عکسی که از محمد سرور در شبکه های اجتماعی منتشر شد
  عکسی که از محمد سرور در شبکه های اجتماعی منتشر شد

یک شهروند لبنانی مرتبط با «حزب الله» نزدیک بیروت توسط چند نفر ناشناس ترور شد. علی محمد سرور در سال ۲۰۱۹ به اتهام انتقال پول از ایران به «حماس» در فهرست تحریم آمریکا قرار گرفت. گمانه زنی ها درباره نقش احتمالی عوامل مزدور «موساد» اسرائیل در این حادثه افزایش یافته است.
یک مقام ارشد امنیتی به «الشرق الاوسط» گفت «طرح ترور این فرد با مهارت تمام اجرا شده است و به همین دلیل انگشت اتهام به سمت موساد نشانه رفته». او افزود علی محمد سرور چند روز قبل از کشته شدنش ربوده و شکنجه شده بود.
برخی از اطلاعات به دست آمده نشان می دهند که علی محمد سرور هفت روز پیش داشت از یک صرافی واقع در محله بیت مری واقع در شرق بیروت پس از برداشت یک حواله به خانه برمی گشت که با فریب به یک خانه اجاره ای هدایت می شود. این خانه توسط یک زن به صورت آنلاین اجاره شده بود. سرور آنجا ربوده شده و به قتل می رسد.
سرور به اتهام ایجاد سهولت در انتقال پول از ایران به «حماس» در فهرست تحریم آمریکا بود. یک منبع امنیتی به فرانس پرس گفت «او بر اثر دستکم ۵ گلوله زخمی شد و با خود پول به همراه داشت اما قاتلان پول او را ندزدیدند. سرور در یکی از موسسات مالی «حزب الله» از متحدان «حماس» کار می کرد».


پنج سال پس از سرنگونی البشیر؛ چه چیزی از میراث او باقی مانده است؟


 
شهروندان سودانی از استان های این کشور با قطار برای شرکت در جشن های خیابانی به مناسبت سرنگونی رژیم البشیر وارد پایتخت شدند (آژانس عکس اروپا)
  شهروندان سودانی از استان های این کشور با قطار برای شرکت در جشن های خیابانی به مناسبت سرنگونی رژیم البشیر وارد پایتخت شدند (آژانس عکس اروپا)
TT

پنج سال پس از سرنگونی البشیر؛ چه چیزی از میراث او باقی مانده است؟


 
شهروندان سودانی از استان های این کشور با قطار برای شرکت در جشن های خیابانی به مناسبت سرنگونی رژیم البشیر وارد پایتخت شدند (آژانس عکس اروپا)
  شهروندان سودانی از استان های این کشور با قطار برای شرکت در جشن های خیابانی به مناسبت سرنگونی رژیم البشیر وارد پایتخت شدند (آژانس عکس اروپا)

ارتش سودان صبح یازدهم آوریل ۲۰۱۹ در بیانیه ای اعلام کرد که کنار صدها هزار نفر از معترضانی می ایستد که مقر ارتش در خارطوم را قرق کرده بودند. فرماندهی ارتش در آن بیانیه از برکناری پرزیدنت عمر البشیر و سرنگونی حکومت مورد حمایت اسلامگرایان و پایان یکی از طولانی ترین دوران زمامداری چکمه پوشان در منطقه خبر داد.
آن زمان گفته شد که صلاح عبد الله (قوش) مدیر سرویس امنیت و اطلاعات سودان شب دهم آوریل به البشیر گفته بود که بساط تحصن معترضان در اطراف مقر فرماندهی ارتش جمع خواهد شد اما گویا حرف های قوش «نیرنگی» بیش نبود که زمینه ساز برکناری البشیر شد. تجمع میلیونی معترضان سودانی در میادین تحصن نزدیک به مقر فرماندهی کل ارتش و بقیه ستادها و یگان های ارتش در استان های دیگر برگزار شد. آیا واقعا انقلاب شد؟ آیا رژیم سرنگون شد؟ آنهم حکومتی که به قول مخالفانش «استبداد دینی» بود و نفس مردم را در سه دهه گذشته برید و صدها هزار نفر را کشت و با جدایی جنوب سودان یک سوم مساحت کشور و مردمانش را از دست داد.
حالا ۵ سال از آن روزها و سرنگونی نظام عمر البشیر گذشت اما عده بسیاری از مردم سودان می گویند که حکومت البشیر همچنان ادامه دارد و میراث آن دوران هنوز پاک نشده است.