«سفر قریب‌الوقوع» الکاظمی به سعودی

برای توافق جهت فعال کردن یادداشت‌های تفاهم و تفاهم نامه‌های دو جانبه


مصطفی الکاظمی نخست‌وزیر عراق
مصطفی الکاظمی نخست‌وزیر عراق
TT

«سفر قریب‌الوقوع» الکاظمی به سعودی


مصطفی الکاظمی نخست‌وزیر عراق
مصطفی الکاظمی نخست‌وزیر عراق

دولت عراق با طرف سعودی توافق کرد تا مجدداً یادداشت‌های تفاهم و توافق‌های دو جانبه که پیش از این بین دو کشور امضا شده بود را فعال کند. این در حالی بود که قحطان الجنابی سفیر عراق در سعودی، از سفر «قریب‌الوقوع» مصطفی الکاظمی نخست‌وزیر عراق به سعودی خبرداد.
الجنابی در گفتگو با «الشرق الاوسط» اعلام کرد: «قطعاً نخست‌وزیر مصطفی الکاظمی دوست دارد به سعودی سفر کند و این کشور از نخستین کشورهایی خواهد بود که در صدر فهرست سفرهای خارجی الکاظمی قرار دارد».
 این سفیر در مورد تاریخ دقیق سفر الکاظمی اظهار نظر نکرد اما گفت: «ان شاء الله این سفر خیلی زود انجام خواهد شد.»
سفیر عراق با اشاره به منافع مشترک، پیوند جغرافیایی، تاریخی و قبیله ای بین دو کشور گفت: روابط عراق و سعودی به عنوان دو کشور همسایه عرب و مسلمانان «به‌طور طبیعی روابط نزدیکی هستند».
وی ادامه داد: «روابط دو کشور متمایز و برجسته خواهد بود زیرا این روابط به منافع هر دو طرف کمک می‌کند و دولت عراق و رهبری پادشاهی سعودی در تلاشند تا این روابط را ارتقا بخشند و آن را به سطح بسیار مطلوب تبدیل کنند؛ ما خوش بین هستیم. دو کشور و دو ملت برادر و خانواده هستند».
الجنابی افزود: ما در حال تقویت روابط دو جانبه و توسعه آنها و فعال سازی تفاهم نامه‌هایی هستیم که توسط دولت قبلی به امضا رسیده‌است از جمله افتتاح بندر عرعر، افزایش مبادلات تجاری بین دو کشور، تسهیل سفر و حمل و نقل و فعال سازی مسائل فرهنگی، آموزشی، بهداشتی، سرمایه‌گذاری، کشاورزی و انرژی.
وی ادامه داد: «در پرونده‌های بسیاری به زودی شاهد یک تحول اساسی در همه زمینه‌ها خواهیم بود».
الجنابی در مورد بندر عرعر و تاریخ بازگشایی آن گفت: «زمان مشخصی برای افتتاح این بندر مشخص نشده‌است، اما قصد این است که به زودی افتتاح شود. دو کشور مایل هستند و شکی نیست که همه‌گیری کرونا موضوع را به تأخیر انداخته‌است. اما اکنون با همزیستی با کرونا و بازگشت محتاطانه زندگی به حالت عادی، باید در افتتاح بنادر از جمله بندر عرعر به عنوان یک شریان بزرگ و تنها خروجی حال حاضر که عراق را به سعودی متصل می‌کند، اقدام کنیم. امیدواریم در آینده بندرهای دیگری نیز افتتاح شوند».
سفیر عراق در ریاض همچنین اعلام کرد که مقامات عراقی دربارهٔ شهرک ورزشی و موقعیت آن تصمیم‌گیری کرده‌اند و این برنامه‌ها به زودی به طرف سعودی ارسال می‌شود.
 وی گفت: «پروژه شهرک ورزشی به محل استقرار آن مربوط است و اکنون مقامات عراق مسئله را حل کرده‌اند. این مکان انتخاب شد و خیلی زود نقشه‌ها و همه چیز مربوط به این پروژه به برادران سعودی ارائه می‌شود».
عبدالامیر علاوی وزیر دارایی عراق روز گذشته در بیانیه ای گفته بود که «همکاری بین عراق و پادشاهی عربی سعودی در همه زمینه‌ها، از جمله بازگشایی درهای سرمایه‌گذاری و فعال کردن توافق‌های دو جانبه امضا شده مربوط به نفت، انرژی، صنعت، کشاورزی و مبادلات تجاری ادامه دارد».
از سوی دیگر، حمید الغزی دبیرکل شورای وزیران عراق، «اولویت‌های پیشنهادی برای کار شورا پس از تشکیل آن توسط نخست‌وزیر» را مورد بررسی قرار داد و بر «لزوم پیگیری کمیته‌های فرعی تشکیل شده در وزارتخانه‌های ذیربط برای اجرای توافق‌های امضا شده» تأکید کرد.
وی اضافه کرد که طرف سعودی برای فعال کردن توافق‌های دوجانبه «پس از آنکه اقدامات بزرگی انجام شده» تأکید کرد.
دبیرکل شورای وزیران عراق با اشاره به تأسیس شهرک ورزشی اختصاص داده شده از سوی سعودی، از وزارتخانه‌های جوانان، ورزش، برنامه‌ریزی، آموزش عالی و تحقیقات علمی خواستار تسریع در تکمیل توصیه‌های کمیته فنی تشکیل شده ، انتخاب مکان مناسب برای تأسیس این شهرک به منظور آماده‌سازی برای ابلاغ طرف سعودی جهت شروع تأسیس آن شد.
 این شورا همچنین دربارهٔ «سازوکارهای افتتاح مرز عرعر که طرف سعودی آن را بازسازی کرده و روند مبادلات تجاری بین دو کشور را آغاز کرده‌است»، گفتگو کرد.
در همین ارتباط، یحیی المحمدی عضو پارلمان عراق از استان الانبار، در رابطه با اهمیت فعال کردن توافق‌نامه‌ها بین عراق و سعودی به الشرق الاوسط گفت که «توسعه روابط بین کشورهای همسایه و عراق، به ویژه کشورهای عربی و در راس آنها سعودی بسیار مهم و گامی مثبت در جهت درست است».
وی افزود: «هرگونه تلاش یا کوششی برای توسعه روابط از هر جهت مهم است و می‌تواند برای هر دو طرف منافع قابل توجهی داشته باشد».
المحمدی گفت که بازگشایی گذرگاه مرزی عرعر «گامی بزرگ» خواهد بود زیرا یک شریان اقتصادی محسوب می‌شود و مستقیماً بر وضعیت اقتصادی عراق به‌طور کلی و به ویژه در استان الانبار به عنوان یک استان مرزی با پادشاهی سعودی منعکس خواهد شد.



فرستاده ترامپ: واشنگتن هیچ توافقی را به اوکراین «تحمیل» نخواهد کرد

مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵
مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵
TT

فرستاده ترامپ: واشنگتن هیچ توافقی را به اوکراین «تحمیل» نخواهد کرد

مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵
مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵

 

کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا در امور اوکراین، روز دوشنبه تأکید کرد که واشنگتن از کی‌یف نخواهد خواست هیچ توافقی را که رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، برای پایان دادن به جنگ با روسیه مذاکره می‌کند، بپذیرد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، کیلگ قرار است روز چهارشنبه وارد اوکراین شود و در جریان یک سفر سه‌روزه با ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، دیدار کند.

سفر به کی‌یف، همزمان با مذاکرات آمریکا و روسیه در ریاض

این سفر در حالی انجام می‌شود که یک روز پیش از آن، روز سه‌شنبه، مذاکراتی میان مقامات ارشد آمریکایی و مذاکره‌کنندگان روس در عربستان سعودی برگزار خواهد شد. این مذاکرات اولین دور از گفت‌وگوهای مستقیم دو طرف از زمانی است که ترامپ، در اقدامی غیرمنتظره، موافقت خود را با آغاز تلاش‌ها برای صلح با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، اعلام کرد.

کیلگ در این باره گفت که مقامات آمریکایی در حال انجام تلاش‌های هم‌زمانی برای نزدیک کردن مسکو و کی‌یف به میز مذاکره هستند، در حالی که او شخصاً مسئول تعامل با اوکراین است.

تصمیم نهایی با زلنسکی است

فرستاده ترامپ تأکید کرد که در نهایت، این زلنسکی است که باید تصمیم بگیرد آیا اوکراین هرگونه توافقی را که رئیس‌جمهور آمریکا در آن میانجی‌گری کند، خواهد پذیرفت یا نه.

او پس از دیدار با متحدان آمریکا در مقر ناتو در بروکسل، به خبرنگاران گفت: «تصمیم با اوکراینی‌هاست. این یک تصمیم اوکراینی خواهد بود.»

وی همچنین خاطرنشان کرد: «زلنسکی رئیس‌جمهور منتخب یک کشور مستقل است. این تصمیم‌ها باید توسط او گرفته شود و هیچ‌کس نمی‌تواند آن را به یک رئیس‌جمهور منتخب یک کشور مستقل تحمیل کند.»

کیلگ همچنین اظهار داشت که وظیفه او تسهیل دستیابی به توافقی است که تضمین‌های امنیتی محکمی برای حفظ استقلال اوکراین فراهم کند.

نگرانی اروپا از حاشیه‌نشینی در مذاکرات

رهبران اروپایی روز دوشنبه در پاریس گرد هم آمدند تا یک استراتژی مشترک تدوین کنند، زیرا نگران هستند که در این مذاکرات نادیده گرفته شوند.

کیلگ پیش‌تر گفته بود که اروپایی‌ها مستقیماً در مذاکرات حضور نخواهند داشت، اما می‌توانند در این روند مشارکت داشته باشند. او در این خصوص تصریح کرد: «فکر نمی‌کنم منطقی یا عملی باشد که همه طرف‌ها پشت یک میز مذاکره بنشینند.»

تمام گزینه‌ها روی میز است

در همین حال، پیت هیگسیت، وزیر دفاع آمریکا، مطالبات اوکراین برای بازپس‌گیری تمامی اراضی خود و پیوستن به ناتو را غیرواقع‌بینانه توصیف کرد. اما کیلگ تأکید کرد که در مذاکرات «همه گزینه‌ها مطرح خواهد شد».

او همچنین احتمال داد که مذاکرات واشنگتن و مسکو به موضوعات گسترده‌تری درباره امنیت اروپا و جهان نیز بپردازد.

وی افزود: «فکر می‌کنم آنچه در این مذاکرات مطرح خواهد شد، هنوز مشخص نیست. اما اگر بحث به مسائل جهانی کشیده شود، تعجب نخواهم کرد.»

او همچنین به احتمال تلاش‌هایی برای قطع روابط روسیه با ایران، کره شمالی و چین اشاره کرد.

جنگ فرسایشی؛ هیچ طرفی پیروز مطلق نیست

کیلگ بر این باور است که پس از سه سال جنگ، هم روسیه و هم اوکراین آماده پایان دادن به درگیری هستند، زیرا هیچ‌کدام قادر به دستیابی به یک پیروزی قاطع در میدان نبوده‌اند.

او گفت: «در حال حاضر می‌توان احساس کرد که هر دو طرف خواهان پایان دادن به این وضعیت هستند.»

و ادامه داد: «وقتی خوب فکر کنید، این جنگ به هیچ وجه قابل ادامه دادن نیست.»