رونق فروش بازارهای میوه فصلی سعودی

کارشناسان تاسیس میادین هندوانه و انبه را توصیه می کنند

  فراوانی عرضه هندوانه در بازارهای سعودی (الشرق الاوسط)
فراوانی عرضه هندوانه در بازارهای سعودی (الشرق الاوسط)
TT

رونق فروش بازارهای میوه فصلی سعودی

  فراوانی عرضه هندوانه در بازارهای سعودی (الشرق الاوسط)
فراوانی عرضه هندوانه در بازارهای سعودی (الشرق الاوسط)

بازارهای میوه فصلی در سعودی رونق گرفته و تمام میوه ها و سبزی های تابستانی به فراوانی عرضه می شود. هندوانه و انبه و انواع خرمای سعودی حرف ندارد. این در حالیست که کشاورزان و کارشناسان کشاورزی پیشنهادی درباره راه اندازی میادین میوه های فصلی و بازاریابی برای محصولات کشاورزی سعودی را مطرح کرده اند.

مزرعه داران می گویند راه اندازی بازارهای سراسری محصولات کشاورزی اهمیت ویژه ای دارد و از این طریق می توان محصولات مختلف در شهرها را با نرخنامه یکپارچه مبادله کرد. در هر منطقه چند میوه تابستانه کشت و تولید می شود که از آنجا به تمام نقاط کشور و کشورهای همسایه فرستاده می شود.

محمد المعجل معاون رییس کمیته گردشگری اتاق بازرگانی و صنایع ریاض به الشرق الاوسط گفت «ایده تشکیل بورس محصولات کشاورزی در سعودی به ویژه صیفی جات کارساز است و باید با پیگیری جدی ساز و کار معاملات آن را تنظیم کرد».

المعجل افزود «این طرح جالب می تواند چرخ اقتصاد کشور و بازار را به حرکت بیندازد و با پیگیری مسئولان می توان بیشترین بهره را از ظرفیت های موجود کشاورزی در بخش های مختلف کشور برد».

قیمت یک هندوانه در بازار سعودی حداکثر ۳۰ ریال (۸ دلار) و حداقل ۱۵ ریال (۴ دلار) است. برخی از فروشندگان در گفتگو با الشرق الاوسط می گویند «اگر بار کامیون ۱۵۰ هندوانه باشد و قیمت آنها یکجا بین ۱.۷ تا ۳ هزار ریال (۴۵۰ تا ۸۰۰ دلار) باشد سود حاصل از آن بیش از ۴۰ درصد خواهد بود».

محصول هندوانه در خیلی از مناطق سعودی از جمله استان وادی الدواسر در جنوب ریاض کشت می شود و بسیار مرغوب و معروف است. یکی از کامیون داران هندوانه می گویند «نزدیک ۵۰۰ کامیون هر روز صبح از وادی الدواسر به بازارهای میوه ریاض هندوانه می برند. بیش از ۲۰ هزار هندوانه هر روز در وادی الدواسر تولید می شود».

مهندس عبد العزیز البجیر یکی از بزرگ ترین مزرعه داران استان الحریق (۲۰۰ کیلومتری جنوب ریاض) درباره طرح بورس محصولات کشاورزی یا میادین تره بار صیفی جات به الشرق الاوسط گفت «ما در حال تکمیل یک مطالعه جامع و فراگیر درباره راه اندازی بازارهای یکپارچه مرکزی در کشور هستیم. این گزارش را به وزارت کشاورزی می فرستیم. مطالعه روی ایجاد یکپارچگی میان بازارهای سعودی و سرمایه گذاری در محصولات گوناگون هر منطقه تمرکز دارد».

البجیر افزود «قیمت میوه های تابستانی در شهرهای سعودی تفاوت دارد. اگر بورس محصولات کشاورزی ایجاد شود می توان بیشترین استفاده را از توزیع و فروش گسترده در بازارهای محلی برد. همچنین طرح تشکیل بازار مرکزی فروش میوه در کشور به عنوان رابط تمام بازارهای فرعی مناسب به نظر می رسد. گاهی مازاد داریم که فروشندگان نمی دانند با آنها چه کار کنند و خیلی اوقات دور ریخته می شود. برخی بازارها در بعضی از مناطق کمبود شدید برخی انواع سبزی و میوه دارند».

انواع گوناگون انبه در سعودی کشت می شود. مازاد آن به خارج صادر می شود. انبه جازان (جنوب غرب سعودی) معروف است. انبه هند در راس محصولات صیفی جات وارداتی سعودی قرار دارد.

عصام عریشی فروشنده عمده انبه سعودی گفت «بازار فروش محصولات مزارع بنده عمدتا شهرهای بزرگ مثل ریاض و جده هستند. با توجه به تجربه ۲۰ ساله بازار یابی محصولات کشاورزی می توانم بگویم انبه استان های ابو عریش و صبیا در جازان یکی از مرغوب ترین انواع انبه در جهان است».

او افزود «جازان دارای زمین های حاصلخیز و آب فراوان است و به این دلیل کشت انبه در آنجا رونق گرفته است. تقریبا ۲ هزار مزرعه انبه در جازان وجود دارد که نیازمندی اغلب مناطق کشور را تامین می کند. تقریبا ۳۰۰ درخت در هر مزرعه است که روزانه ۱۰۰ کیلو انبه تولید می کند. جازان هر روز ۱۵۰ تن انبه تولید و صادر می کند».



اقتصاد بدون نفت سعودی خوش درخشید؛ سهم ۵۴٪ فعالیت های متنوع از تولید ناخالص داخلی


پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)
پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)
TT

اقتصاد بدون نفت سعودی خوش درخشید؛ سهم ۵۴٪ فعالیت های متنوع از تولید ناخالص داخلی


پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)
پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)

فعالیت های غیر نفتی سعودی نقش کلیدی در اقتصاد این کشور در راستای تنوع منابع درآمد و کاهش وابستگی به نفت دارد. در این میان اقدامات دولت مثل وضع قوانین و ضوابط برای فعالیت های غیر نفتی به رونق گرفتن بخش غیر نفتی کمک کرده و سهم بخش غیر نفتی از تولید ناخالص داخلی در سال گذشته بیش از ۵۴ درصد بوده است.
دولت سعودی که درهای این کشور را به روی دنیا باز کرد قوانین و مقررات دیجیتالی متنوعی برای تامین نیازمندی های سرمایه گذاران وضع نمود و وضع سرمایه گذاری در کشور را جذاب کرد. هدف اصلی دست یابی به اهداف اصلی یعنی قطع وابستگی کشور به درآمدهای نفتی است.
کارشناسان اقتصادی تاکید می کنند که اصلاحات اقتصادی اخیر بستر خوبی برای بخش خصوصی و داخلی و بین المللی ایجاد کرده است.

برنامه های نوید بخش

دکتر محمد مکنی استاد مدیریت مالی و سرمایه گذاری دانشگاه اسلامی امام محمد بن سعود در گفتگو با «الشرق الاوسط» به بخش غیر نفتی پررونق که مورد توجه دولت است اشاره می کند و گفت «حجم سرمایه گذاری و پیشرفت در بخش هایی مثل گردشگری و سرگرمی و ورزش پرشتاب و کلان است. استراتژی ملی صنایع در حال متحول کردن ۱۳ بخش مثل خودرو و ماشین آلات برقی و تجهیزات نظامی است که در افزایش رشد ناخالص غیر نفتی سهیم هستند».
سازمان آمار سعودی در گزارش تازه خود گفت تولید ناخالص داخلی غیر نفتی در سه ماه اول سال جاری رشد بیش از ۴ درصدی داشته و پیش بینی می شود که این رشد همچنان افزایش پیدا کند. نرخ بومی سازی در بخش هایی مثل صنایع نظامی به حدود ده درصد و دارو سازی به حدود ۴۰ درصد رسیده و صادرات غیر نفتی افزایش قابل ملاحظه دارد.
مکنی خاطر نشان کرد که چالش های ژئوپلیتیکی در پرتو جنگ تجاری آمریکا و چین شاید باعث کاهش فعالیت های غیر نفتی به خصوص در بخش صنعتی شود. شاخص مدیران خرید بانک ریاض در ماه مه ۵۵.۸ واحد افزایش یافته و این بیانگر بهبود چشمگیر کسب و کارهاست.
مکنی توضیح داد که تصور می شود همه زیر شاخه ها مثل سفارشات و صادرات جدید نیز بهبود پیدا کردند.

زیر ساختارها

از سوی دیگر فدوی البواردی پژوهشگر اقتصادی و مشاور فنی به «الشرق الاوسط» گفت «سرمایه گذاری داخلی در زیرساختارها نقش کلیدی در توسعه بخش های غیر نفتی دارد که شامل توسعه شهرهای صنعتی و مناطق لجستیکی و زیرساختارهای دیجیتالی برای جذب سرمایه گذاری می شود. این سرمایه گذاری ها در افزایش تنوع سازی در بخش هایی مثل گردشگری و تکنولوژی و انرژی های تجدید پذیر و خدمات سلامت و آموزشی سهیم هستند که در نهایت درآمدهای غیر نفتی را افزایش می دهند».
افزون بر این، دولت سعودی با بهبود فضای کسب و کارها و ایجاد تسهیلات برای سرمایه گذاران و تقویت ابتکارعمل های کارآفرینی دست به توسعه بخش غیر نفتی خصوصی می زند.
فدوی البواردی اضافه کرد تحول دیجیتالی و فناوری از جمله ابزارهای مهم در راستای بهبود کارآرایی و افزایش نوآوری هستند. دولت مقررات و سیاست های تشویقی نیز وضع کرده و قوانین و ضوابط مشوق بیشتری مثل قانون شرکت های تجاری و سیستم های حمایت از سرمایه گذاران برای تشویق فعالیت های غیر نفتی صادر خواهند شد.

ابتکار و کارآفرینی

فدوی البواردی بر لزوم ساده کردن اقدامات و ارایه مشوق های مالیاتی و اهمیت افزایش همکاری بین بخش های دولتی و خصوصی برای تامین مالی پروژه های زیرساختی و توسعه صنعتی و دست یابی به یکپارچگی در اجرای ابتکار عمل ها تاکید کرد.
افزایش سرمایه گذاری در بخش های آموزشی و مهارت آموزی برای توسعه مهارت های نیروی های انسانی سعودی نیز همگام با رونق بخش غیر نفتی دنبال می شود. تشویق ابتکار و کارآفرینی با برنامه حمایت استارت آپ ها و تامین مالی و هدایت فنی در کانون تلاش دولت سعودی هستند.
فدوی البواردی پیش بینی می کند که تلاش های تنوع سازی همچنان باعث نتایج قابل ملاحظه می شود. افزایش سهم بخش غیر نفتی از تولید ناخالص داخلی به خصوص بخش های گردشگری و سرگرمی و تکنولوژی و منابع تجدید پذیر در کنار ادامه اصلاحات و بهبود کسب و کارها از جمله برنامه های دیگر دولت سعودی است.