آب اهواز؛ رنگ دارد، بو دارد، طعم دارد

رسانه‌های ایرانی چگونه مسئله آلودگی آب اهواز را بررسی کردند؟

ایرنا
ایرنا
TT

آب اهواز؛ رنگ دارد، بو دارد، طعم دارد

ایرنا
ایرنا

آلودگی آب شرب اهواز و پرده برداشتن برخی از مقامات محلی از تلاقی آن با فاضلاب و مدفوع انسانی پس از یک هفته و با وجود پنهان‌کاری و تکذیب از سوی استاندار خوزستان و مدیران آبفا همچنان در شبکه‌های اجتماعی و برخی از روزنامه‌های سراسری به آن پرداخته می‌شود.
روزنامه همشهری نزدیک به شهرداری تهران با انتشار گزارشی با عنوان «دلایلی برای آلودگی آب اهواز»، دلایل مطرح شده دربارهٔ آلودگی آب در شهر اهواز را بررسی کرده‌است. در این گزارش آمده‌است: «هرچند استاندار خوزستان، مانند مسئولان آبفای این استان، ورود فاضلاب به آب آشامیدنی مناطقی از اهواز را تکذیب می‌کند، اما نه‌تنها اعضای شورای‌شهر، بلکه بسیاری از کارکنان مرکز بهداشت این شهرستان با مردم هم‌نظر هستند. به اعتقاد آن‌ها، آب اهواز ازنظر رنگ، بو و مزه کیفیت ندارد و در برخی مناطق هم شکسته شدن خطوط انتقال آب موجب ورود فاضلاب شده و آب این شهر را غیرقابل آشامیدن کرده‌است».
گزارشگر این روزنامه می‌افزاید: «تأیید و تکذیب‌ها در شرایطی مطرح می‌شود که سال گذشته در جلسه شورای سلامت خوزستان، طبق اعلام سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز، ۷۵نقطه دارای سرریز فاضلاب، ۲۰نقطه دارای افت دائم و قطع مکرر آب و ۲۷نقطه دارای استشمام بوی فاضلاب در آب شهر اهواز و ۴۷نقطه دارای کدورت زیاد آب بودند. ممکن است مسئولان صحبت‌های ایزدی، عضو شورای شهر اهواز، را رد کنند، اما آیا آمار اعلام‌شده در جلسه سلامت هم قابل تکذیب است؟».
روزنامه فرهیختگان نزدیک به دانشگاه آزاد اسلامی نیز در گزارشی گفته‌است که «این بار تلاقی با فاضلاب بحران آب خوزستان را جدی‌تر کرد». این روزنامه می‌گوید: «بحران آب خوزستان با ورود قضایی حل می‌شود».
این روزنامه با بیان این که «فقط ۷ درصد فاضلاب اهواز تصفیه می‌شود و الباقی به رودخانه‌ها می‌ریزد» می‌نویسد: «مشکل آب خوزستان وقتی شدیدتر شد که برخی مدیران ملی آب خوزستان را به سمت استان‌های مرکزی بردند».
سایت تحلیلی میدان نیز نگاهی به منشأ و دلایل بروز ناکارآمدی در مدیریت آب و فاضلاب اهواز انداخته و می‌نویسد: «با توجه به آنکه در فصول گرم سال، میزان دبی رودخانه کارون به کمترین میزان خود رسیده و درعین‌حال آلودگی‌های آن نسبت به فصول دیگر افزایش می‌یابد، این منبع به عنوان منبع آب وارد مدار تأمین آب اهواز می‌شود».
نویسنده این یادداشت در پایان نتیجه می‌گیرد: «عدم وجود زیرساخت‌های مناسب، وجود زیرساخت‌های فرسوده و ناکارآمد، نامناسب بودن و غیر منطبق بودن طرح مدیریت فاضلاب بر شرایط و ویژگی‌های کلانشهر اهواز، از مهمترین دلایل نشت و نفوذ آلودگی در آب شرب اهواز باشد. موضوعی که آنقدر مشهود است که اگرچه با تکذیب مسئولان مدتی در میان اخبار گم می‌شود، اما با بروز نارضایتی‌های اجتماعی و بروز بیماری‌های منتقله از آب دوباره به صدر اخبار برمی‌گردد».
خبرگزاری ایسنا اما به سراغ استاندار رفته و با او در این باره گفتگو کرده‌است. غلامرضا شریعتی در ابتدا به موضوع عدم کیفیت آب، بو دار بودن آن، کدورت آب و طعم آن اذعان می‌کند و می‌گوید: «در برخی مناطق مشکلاتی دارند اما این مشکلات را به صورت مزمن دارند و کمتر شده‌است ولی هنوز تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله داریم».
در عین حال وی درخصوص موضوع اختلاط آب آشامیدنی و فاضلاب در خوزستان، اظهار کرد: «این مسئله بیش از آنچه که واقعیت دارد، برجسته شده‌است».
علیرغم تکذیب‌های پی در پی مقامات استانی، او با اذعان به «عدم لایروبی مستمر گل‌ولای تصفیه‌خانه اهواز» بار دیگر گفت: «نقص و کاستی در سیستم آب و فاضلاب خوزستان به ویژه اهواز بسیار است».
در حالی که خبرگزاری فارس نزدیک به سپاه پاسداران گزارش کرده بود که «قطعی آب لوله‌کشی در مناطق مختلف شهر اهواز شدت یافت»، دیگر خبرگزاری سپاه یعنی تسنیم، روز گذشته «رد تلاقی آب شرب و فاضلاب در برخی از نقاط اهواز از سوی استاندار» را تیتر کرده بود.
در هفته گذشته یکی از اعضای شورای شهر اهواز از ابتلای مردم به هپاتیت به دلیل تلاقی آب و فاضلاب خبر داده بود. او گفته‌است: «یک سال و نیم قبل که اعلام کردم شهروندان ۱۳ نقطه اهواز در اثر تلاقی آب و فاضلاب به بیماری هپاتیت A گرفتار شده‌اند در شبکه بی‌بی‌سی مطرح شد و متأسفانه فرماندار با بنده تماس گرفتند، خیلی ناراحت بودند که چرا این صحبت‌ها را بازگو می‌کنید، هرحرفی را نباید بیان کرد».
پیش از این خبرگزاری دولتی ایرنا هشدار داده بود: «فرمانداری اهواز عوامل انتشار دهنده این خبر دروغ را که موجب نگرانی مردم شدند را مورد پیگرد قانونی قرار می‌دهد».
در همین باره جمعی از رسانه‌های محلی به مدیرکل سیمای خوزستان نامه نوشتند و خواستار برگزاری نشست بررسی مسئله «آلودگی آب اهواز به فاضلاب» شدند.
همزمان با این اخبار، رسانه‌های محلی اهواز، امروز از تجمع اهالی روستای دب حردان در اعتراض به بی آبی، مقابل درب استانداری خوزستان خبر دادند.



رایزنی‌های سیاسی میان مصر و ایران برای توسعه روابط دوجانبه

کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
TT

رایزنی‌های سیاسی میان مصر و ایران برای توسعه روابط دوجانبه

کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)

مصر و ایران توافق کردند مسیر بررسی و شناسایی ظرفیت‌های روابط دوجانبه را ادامه دهند.
وزیر خارجه و مهاجرت مصر، بدر عبدالعاطی، در یک نشست خبری مشترک با همتای ایرانی‌اش، عباس عراقچی، در قاهره در روز دوشنبه اعلام کرد: «مسیر جدیدی برای مشورت‌های سیاسی بین دو کشور آغاز شده که در سطحی پایین‌تر از وزیران خارجه برگزار خواهد شد و ابعاد مختلف روابط دوجانبه را بررسی خواهد کرد.»

عباس عراقچی روز دوشنبه به قاهره سفر کرد و با رئیس‌جمهور مصر، عبدالفتاح السیسی، دیدار داشت. همچنین دو نشست، یکی دوجانبه و دیگری گسترده‌تر، با وزیر خارجه مصر، بدر عبدالعاطی برگزار کرد. این دیدارها به‌عنوان نشانه‌ای از حرکت روابط دو کشور به‌سوی گام‌های نزدیک‌تر تلقی شد.

بر اساس بیانیه رسمی دفتر ریاست‌جمهوری مصر، السیسی و عراقچی «بر اهمیت ادامه مسیر فعلی برای بررسی چشم‌اندازهای توسعه مشترک روابط بین دو کشور تأکید کردند.»

وزیر خارجه مصر در این نشست خبری گفت که گفتگوها «بر لزوم گسترش روابط دوجانبه تمرکز داشت، با در نظر گرفتن نگرانی‌های هر دو طرف»، و تأکید کرد که «تمایل متقابل برای توسعه روابط وجود دارد.» او افزود که دیدارهای متقابل دو طرف «نشان‌دهنده تحول مثبتی در روابط دوجانبه است.»

از سوی دیگر، عباس عراقچی در این نشست خبری گفت: «این چهارمین دیدار من با رئیس‌جمهور السیسی است و بیش از ۱۰ دیدار نیز با وزیر خارجه مصر داشته‌ام. این نشان می‌دهد که کشورم چقدر به گسترش روابط با مصر اهمیت می‌دهد.»

او اضافه کرد: «اراده‌ای برای توسعه روابط و گسترش همکاری‌ها در عرصه‌های سیاسی، اقتصادی و دیگر زمینه‌ها وجود دارد.» عراقچی ادامه داد: «ما اراده‌ای داریم برای تقویت روابط و رفع موانع آن. مسیر اکنون بیش از هر زمان دیگری برای توسعه روابط باز است.»

وی همچنین به «ادامه گفت‌وگوهای سیاسی و توافق بر افزایش مبادلات تجاری و همکاری در چارچوب سازمان‌های بین‌المللی، به‌ویژه در موضوعات منطقه‌ای» اشاره کرد و گفت: «سطح اعتماد بین قاهره و تهران هیچ‌گاه تا این حد بالا نبوده است.»

ایران و مصر در سال ۱۹۷۹ روابط دیپلماتیک خود را قطع کردند و پس از ۱۱ سال، تنها در سطح کاردار روابط را از سر گرفتند. در دو سال گذشته، چندین دیدار میان وزیران دو کشور برای بررسی امکان توسعه روابط انجام شد. در مه ۲۰۲۳، دولت ایران به وزارت خارجه دستور داد تا گام‌هایی برای تقویت روابط با مصر بردارد.

افزون بر دیدارهای وزرای خارجه، دیدار میان السیسی و رئیس‌جمهور فقید ایران، ابراهیم رئیسی، در نوامبر ۲۰۲۴ در ریاض نیز از جمله نقاط عطف در این مسیر بود.

هدی رؤوف، استاد علوم سیاسی و رئیس بخش مطالعات ایران در مرکز مطالعات استراتژیک مصر، به روزنامه «الشرق الاوسط» گفت: «سفر عراقچی به قاهره با هدف تداوم گفت‌وگوها و بررسی امکان نزدیکی بیشتر میان دو کشور انجام شده، به‌ویژه در شرایطی که ایران در سال‌های اخیر تلاش‌هایی برای بهبود روابط انجام داده و مصر نیز با احتیاط به این موضوع نگاه کرده است.»

او افزود: «این سفر حاکی از تحول مثبت در روابط و نشانگر گام‌هایی عملی در جهت نزدیکی بیشتر دو کشور در آینده است، به‌ویژه در زمینه گردشگری و تجارت، و نیز همکاری در پرونده‌های منطقه‌ای، به‌ویژه جنگ غزه و امنیت دریای سرخ.»

در دیدار میان السیسی و عراقچی، تحولات شتاب‌زده منطقه بررسی شد. رئیس‌جمهور مصر بر موضع کشورش مبنی بر رد گسترش دایره درگیری تأکید کرد و هشدار داد که «تشدید بحران ممکن است به جنگی فراگیر در سطح منطقه بینجامد که پیامدهای خطرناکی برای امنیت و منابع کشورهای منطقه خواهد داشت.» او همچنین بر اهمیت مذاکرات جاری بین ایران و آمریکا تأکید کرد.

السیسی همچنین خواستار «توقف فوری درگیری‌ها در نوار غزه و ارسال کمک‌های انسانی» شد و تأکید کرد که «بازگشت وضعیت عادی در تنگه باب‌المندب و دریای سرخ ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است.»

عبدالعاطی و عراقچی در مشورت‌های سیاسی خود، علاوه بر روابط دوجانبه، به وضعیت در غزه، سوریه، لبنان، امنیت دریایی در دریای سرخ و مذاکرات ایران و آمریکا پرداختند.

وزیر خارجه مصر بر لزوم «حفظ آزادی کشتیرانی در دریای سرخ و بازگرداندن آرامش به منطقه» تأکید کرد و گفت: «مصر بیشترین آسیب را از تنش‌های نظامی منطقه دیده است.» او همچنین از توافق اخیر یمن و آمریکا و تأثیر مثبت احتمالی آن بر امنیت دریایی و تجارت جهانی استقبال کرد.

عراقچی نیز گفت: «مذاکرات درباره یمن و دریای سرخ به‌طور جزئی بررسی شد» و تأکید کرد که «حوثی‌ها همانند حماس و حزب‌الله گروه‌هایی مستقل هستند که تصمیمات خود را مستقل از تهران می‌گیرند.» او افزود: «حملات حوثی‌ها علیه اسرائیل و در حمایت از فلسطین است.»

از نوامبر ۲۰۲۳، حوثی‌ها در حمایت از غزه، به کشتی‌ها در دریای سرخ حمله کرده‌اند. این حملات موجب اختلال در تجارت جهانی و کاهش شدید درآمدهای کانال سوئز شده است.

عبدالعاطی همچنین گزارش همتای ایرانی‌اش درباره نتایج پنج دور مذاکرات میان ایران و آمریکا بر سر برنامه هسته‌ای ایران را شنید و ابراز امیدواری کرد که این گفت‌وگوها به موفقیت برسد و «راه‌حلی مسالمت‌آمیز، جامع و پایدار برای کاهش تنش‌ها و برقراری آرامش در منطقه حاصل شود.»

او تأکید کرد که مصر مصمم است از هرگونه تنش و آشوب بیشتر در منطقه جلوگیری کند، چراکه این منطقه هم‌اکنون نیز با بحران‌های بزرگی دست‌وپنجه نرم می‌کند. عبدالعاطی گفت که قاهره کاملاً از مذاکرات برای کاهش تنش حمایت می‌کند و این مذاکرات را «فرصتی مناسب برای جلوگیری از تشدید بحران» دانست و از نقش مثبت عمان در این زمینه تمجید کرد.

او افزود: «در صورت وقوع درگیری نظامی، همه بازنده‌اند. این گزینه‌ای عاقلانه نیست. مصر همواره تأکید کرده که راه‌حل‌ها باید سیاسی باشد و نگرانی‌های همه طرف‌ها را در نظر بگیرد.»