ترکیه از آمادگی خود برای توافق با مصر بر سر ترسیم مرزهای دریایی خبر داد

ترکیه از آمادگی خود برای توافق با مصر بر سر ترسیم مرزهای دریایی خبر داد
TT

ترکیه از آمادگی خود برای توافق با مصر بر سر ترسیم مرزهای دریایی خبر داد

ترکیه از آمادگی خود برای توافق با مصر بر سر ترسیم مرزهای دریایی خبر داد

ترکیه بار دیگر از پایبندی خود به گفتگو برای تقسیم عادلانه منابع طبیعی در شرق مدیترانه و تمایل خود برای امضای توافق‌نامه برای تعیین مرزها با مصر خبر داده‌است. در عین حال گفته که این مسئله به موضع قاهره بستگی دارد.
ترکیه همچنین از اتحادیه اروپا و طرف‌های مختلف مربوطه خواست که به موضع خود و حقوق ترک‌های قبرس احترام بگذارد.
شورای امنیت ملی ترکیه حمایت خود را از گفتگو برای تقسیم عادلانه منابع طبیعی در شرق مدیترانه اعلام کرد و گفت مردم ترکیه مانند گذشته در حفاظت از حقوق و منافع خود در خشکی، دریا و هوا کوتاهی نخواهند کرد.
این شورا در بیانیه ای پنجشنبه شب - جمعه در پایان جلسه خود به ریاست رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهور ترکیه گفت: «ما از گفتگو در همه مجامع در مورد تقسیم عادلانه منابع طبیعی در شرق دریای مدیترانه حمایت می‌کنیم».
 این شورا از کشورهایی که «خلاف قانون و معاهدات بین‌المللی حرکت کنند و جزایر دریای اژه (با اشاره به یونان) را مسلح کنند» خواست تا در حل اختلافات منطقی باشند.
این بیانیه افزوده‌است که آنکارا در همه اختلافات منطقه ای و جهانی همیشه در کنار حقیقت و عدالت است و در مورد شرق مدیترانه نیز همین موضع را اتخاذ می‌کند.
این بیانیه حاکی از آن است که در این نشست همچنین در مورد فعالیت‌های بازیگران با هدف افزایش تنش در مورد اختلاف دیدگاه‌ها در زمینه حوزه‌های صلاحیت دریایی در شرق مدیترانه بحث شده‌است.
 ترکیه از همه نهادها به رهبری اتحادیه اروپا و همه کشورهای مرتبط با درگیری خواست که به موضع اصولی ترکیه و حقوق و منافع ترک‌های قبرس در قبرس شمالی احترام بگذارند.
در همین رابطه، سلیم یاووز قیران مشاور وزیر خارجه ترکیه از آمادگی کشورش برای توافق با مصر بر سر ترسیم مرزهای اقتصادی ویژه در دریای مدیترانه خبر داد.
او طی نشستی موسوم به چشم‌انداز عدالت و همکاری در شرق مدیترانه در آنکارا گفت که کشورش با چند کشور مشرف بر دریای مدیترانه از جمله مصر نشست‌هایی به منظور تعیین و ترسیم مناطق نفوذ دریایی داشته‌است.
او گفت: «در این ارتباط، نشستی با مصر داشتیم و ما آماده‌ایم نشست‌ها و دیدارهای دیگری نیز داشته باشیم و این آمادگی را نیز داریم که تفاهم‌نامه تعیین منطقه اقتصادی ویژه با قاهره امضا کنیم و منتظر موضع مصر هستیم».
مشاور چاووش‌اوغلو گفت که ترکیه بر این باور است که همکاری در شرق دریای مدیترانه به نفع همه کشورهای مشرف بر این منطقه آبی است و همواره بر حل اختلافات با گفت‌وگو تأکید دارد.
از سوی دیگر، گل نور ایبت مشاور ارشد ریاست جمهوری جمهوری ترکیه گفت که مسئله شرق مدیترانه به گونه ای گسترش یافته‌است که تمام مدیترانه را شامل می‌شود و آنچه در این امر سهیم بود تلاش یونان و قبرس برای مقابله با این مسئله با «رویکرد افراطی» بود.
 ایببت با تأکید بر لزوم همکاری و برابری در مسئله شرق مدیترانه تأکید کرد که ثبات موجود در دریای مدیترانه مورد تهدید قرار گرفته و این مسئله «فقط مربوط به استخراج و اکتشاف منابع انرژی نیست، بلکه به یک سری از موضوعات مورد توجه سایر کشورها نیز تبدیل شده‌است و مسائل فعلی در سراسر منطقه رشد و گسترش یافته‌است».
در همین زمینه، ژنرال بازنشسته ترک علی آر، به دولت ترکیه را در مورد دخالت این کشور در چندین جبهه درگیری در شرق مدیترانه هشدار داد و تأکید کرد که نجات از همه بن‌بست‌ها در همکاری با مصر در مورد شرق مدیترانه و کوتاهی ترکیه از پرونده اخوان المسلمین است که آنکارا را با مشکلات زیادی روبرو کرده‌است.
 آر اضافه کرد که مشارکت ترکیه در چند جبهه درگیری می‌تواند آن را در معرض سقوط در دام توطئه‌ها و محاصره کشورهایی قرار دهد که با آن درگیر هستند و ممکن است اتحادیه اروپا و آمریکا ترکیه را وادار به دادن امتیاز کنند.
وی در مصاحبه مطبوعاتی با بیان این که رژیم کنونی در ترکیه این کشور را در انزوا و تحت فشار در شرق مدیترانه قرار داده‌است و گفت: «دادن امتیازات در پرونده مدیترانه و قبرس، ضمن ایجاد سازوکارهای همکاری منطقه ای با مصر ضروری است».



آمادگی پاکستان برای حمله‌ی «نزدیک‌الوقوع» هند

نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
TT

آمادگی پاکستان برای حمله‌ی «نزدیک‌الوقوع» هند

نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

پاکستان روز چهارشنبه اعلام کرد که «اخبار اطلاعاتی موثقی» دریافت کرده که نشان می‌دهد هند قصد دارد به‌زودی حمله‌ای نظامی انجام دهد. پاکستان هشدار داد که در صورت وقوع این حمله پاسخ قاطعی خواهد داد. این خبر در حالی منتشر می‌شود که نگرانی‌ها درباره‌ی تشدید تنش میان دو کشور به‌دنبال حمله‌ای که منجر به کشته شدن ۲۶ نفر در کشمیر شد، رو به افزایش است.

روابط میان این دو همسایه‌ی مجهز به سلاح هسته‌ای پس از آن رو به وخامت گذاشت که دهلی‌نو، اسلام‌آباد را مسئول حمله‌ی هفته‌ی گذشته در پاهالگام در بخش هندی کشمیر دانست؛ حمله‌ای که مرگبارترین حمله به غیرنظامیان در این منطقه در ۲۵ سال گذشته بوده است. یک منبع ارشد دولتی به خبرگزاری فرانسه گفت که نخست‌وزیر هند، نارندرا مودی، در جلسه‌ای غیرعلنی در روز سه‌شنبه «اختیارات کامل» را به ارتش برای واکنش به این حمله داده است.

دولت پاکستان هرگونه دخالت در حمله‌ی کشمیر را رد کرد. عطاءالله طارر، وزیر اطلاعات پاکستان، در بیانیه‌ای که بامداد چهارشنبه منتشر شد، گفت: «هرگونه اقدام تهاجمی با پاسخ قاطع مواجه خواهد شد.» او افزود: «پاکستان اطلاعات اطلاعاتی موثقی در اختیار دارد که نشان می‌دهد هند ظرف ۲۴ تا ۳۶ ساعت آینده با استفاده از حادثه‌ی پاهالگام، که بهانه‌ای بی‌اساس است، قصد دارد حمله‌ی نظامی انجام دهد.» با این حال، اسحاق دار، وزیر امور خارجه‌ی پاکستان، تأکید کرد که کشورش آغازگر هیچ حمله‌ای نخواهد بود.

سران چند کشور جهان نگرانی عمیق خود را ابراز کرده و از این دو همسایه که در گذشته چندین جنگ با یکدیگر داشته‌اند، خواستند که خویشتنداری نشان دهند. منطقه‌ی کشمیر با جمعیتی حدود ۱۵ میلیون نفر که اکثراً مسلمان هستند، میان پاکستان و هند تقسیم شده، ولی هر دو کشور کل این منطقه را متعلق به خود می‌دانند.

حدود ۱.۵ میلیون نفر در نزدیکی خط آتش‌بس در سمت پاکستانی مرز زندگی می‌کنند. بسیاری از ساکنان این مناطق، در حال آماده‌سازی پناهگاه‌های زیرزمینی ساده با دیوارهای گِلی تقویت‌شده با بتن هستند. محمد جوید، مردی ۴۲ ساله در روستای چاکوتی، به خبرگزاری فرانسه گفت: «در حال تمیز کردن پناهگاه هستیم تا اگر دشمن ناگهان حمله کرد، غافلگیر نشویم و بتوانیم جان بچه‌هایمان را نجات دهیم.»

تبادل آتش
ارتش هند روز چهارشنبه اعلام کرد که برای ششمین شب متوالی با نیروهای پاکستانی در امتداد خط آتش‌بس تبادل آتش داشته است. این منطقه‌ی به‌شدت نظامی‌شده دارای پایگاه‌هایی در ارتفاعات بالای کوه‌های هیمالیا بوده و مرز واقعی کشمیر محسوب می‌شود. یک منبع امنیتی پاکستانی نیز به خبرگزاری فرانسه گفت که روز سه‌شنبه دو پهپاد را که به حریم هوایی پاکستان وارد شده بودند، ساقط کرده‌اند.

تنش‌ها در هفته‌ی پس از حمله‌ی پاهالگام از جمله رد و بدل شدن اتهامات، اقدامات دیپلماتیک، اخراج اتباع کشور مقابل و بستن گذرگاه‌های مرزی به‌سرعت بالا گرفته است.

بالگرد نظامی هند بر فراز آسمان سریناگر در منطقه جامو و کشمیر هند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

مودی هفته‌ی گذشته وعده داد که عاملان این حمله و پشتیبانان آن‌ها را تحت تعقیب قرار خواهد داد. او پنج‌شنبه گفت: «به همه‌ی جهان می‌گویم: هند هویت هر تروریست و حامی‌اش را شناسایی خواهد کرد، آن‌ها را تعقیب و مجازات خواهد کرد... حتی اگر تا دوردست‌ترین نقاط زمین بروند، تعقیب‌شان می‌کنیم.»

این اظهارات نگرانی‌ها را درباره‌ی تشدید تنش نظامی بیشتر کرده است.

وزارت امور خارجه‌ی آمریکا اعلام کرد که وزیر مارکو روبیو به‌زودی با همتایان پاکستانی و هندی خود تماس خواهد گرفت تا آن‌ها را به «عدم تشدید وضعیت» ترغیب کند.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، روز سه‌شنبه با شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان، و سوپرامانیام جایشانکار، وزیر خارجه‌ی هند، تماس گرفت و طبق گفته‌ی سخنگوی او، آمادگی خود را برای «میانجی‌گری جهت کاهش تنش» اعلام کرد. دفتر نخست‌وزیر پاکستان بعداً اعلام کرد که شهباز شریف از گوترش خواسته «هند را به خویشتنداری ترغیب کند» و تأکید کرده که در صورت اقدام نسنجیده‌ی هند، پاکستان از «حاکمیت و تمامیت ارضی‌اش با تمام قوا دفاع خواهد کرد».

پوسترهای افراد تحت تعقیب
هند و پاکستان از زمان استقلال از حکومت بریتانیا در سال ۱۹۴۷ بر سر منطقه‌ی کشمیر با یکدیگر مناقشه دارند؛ زمانی که مرزها خانواده‌هایی را از هم جدا کرد که نسل‌ها در کنار هم زندگی می‌کردند. در بخش تحت کنترل هند، شورشیان از سال ۱۹۸۹ برای استقلال یا پیوستن به پاکستان دست به قیام زده‌اند.

گشت‌های ارتش هند در حال حرکت به سمت هاباتنار در منطقه انانتناگ در جنوب کشمیر – ۲۹ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

پلیس هند پوسترهایی از سه مرد منتشر کرده که به اتهام اجرای حمله‌ی کشمیر تحت تعقیب‌اند. دو نفر از آن‌ها پاکستانی و یک نفر هندی است. هند می‌گوید آن‌ها اعضای گروه «لشکر طیبه» هستند؛ گروهی که مقرش در پاکستان است و سازمان ملل آن را یک گروه تروریستی معرفی کرده است. همچنین برای اطلاعاتی که منجر به دستگیری هر یک از آن‌ها شود، پاداشی معادل دو میلیون روپیه (حدود ۲۳۵۰۰ دلار) در نظر گرفته شده و عملیات گسترده‌ای برای بازداشت افراد مشکوک به ارتباط با این گروه آغاز شده است.

در آخرین مورد از تشدید تنش‌ها در کشمیر، در حمله‌ی پولواما در سال ۲۰۱۹ در منطقه‌ی تحت کنترل هند، یک بمب‌گذار انتحاری با خودرو به کاروان نیروهای امنیتی حمله کرد که منجر به کشته شدن ۴۰ نفر و زخمی شدن ۳۵ تن شد. کمتر از دو هفته بعد، جنگنده‌های هندی حملاتی هوایی به خاک پاکستان انجام دادند.