سیر تاریخی احیای العلا به عنوان مقصد گردشگری بین‌المللی

سیر تاریخی احیای العلا به عنوان مقصد گردشگری بین‌المللی
TT

سیر تاریخی احیای العلا به عنوان مقصد گردشگری بین‌المللی

سیر تاریخی احیای العلا به عنوان مقصد گردشگری بین‌المللی

در ژوئیه سال ۲۰۱۷، فرمان سلطنتی در صفحات تلویزیون سعودی منتشر شد: «با توجه به اهمیت توسعه استان العلا متناسب با ارزش تاریخی و اماکن باستانی آن برای دستیابی به منافع اقتصادی و فرهنگی پیش‌بینی شده در راستای اهداف چشم‌انداز ۲۰۳۰ پادشاهی، دستور داده می‌شود: یک هیئت سلطنتی برای استان العلا ایجاد کنید».
بیش از سه سال از این گام پادشاهی می‌گذرد که العلا را به آنچه متناسب با تاریخ آن است بازگرداند و فضایی ایجاد کرد که بازدیدکنندگان را به خود جلب کرد.
همچنین با احیای مکان‌های گردشگری و باستانی در العلا و اجرای جشنواره زمستان در طنطوره که یک جشنواره فرهنگی سالانه است، جنبه فرهنگی و هنری این منطقه در قالب تاریخ برجسته شد.
مرحله توسعه استان که رد پای بشر در آن به بیش از ۷ هزار سال از جمله دوره‌های عصر برنز یا مفرغ، سپس پادشاهی لحیان و دادان و عصر روم باستان و… به چشم می‌خورد، اولین اقدامی است که آن را به عنوان بزرگترین واحه فرهنگی (مجموعه چند عملکردی در کویر) در جهان مطرح می‌کند.
راه اندازی این هیئت امیدواری برای ارتقای گردشگری سعودی را در منطقه ای غنی از بناهای تاریخی و مناظر دیدنی در شمال غربی کشور ایجاد کرد.
با آغاز صدور ویزای توریستی، در پایان سال ۲۰۱۸، تقاضا برای سفر به این منطقه در داخل و خارج افزایش یافت.
یکی از وقایع برجسته در تاریخ العلا، افتتاح «چشم‌انداز العلا» در فوریه سال ۲۰۱۹ از سوی شاهزاده محمد بن سلمان رئیس هیئت مدیره هیئت سلطنتی استان العلا، برای تبدیل آن به یک مقصد جهانی برای میراث بود.
این چشم‌انداز با تعهد به حفظ میراث طبیعی و فرهنگی در منطقه و با همکاری جامعه محلی العلا و تیمی از متخصصان بین‌المللی ارائه شد.
این چشم‌انداز شامل راه اندازی ذخیره گاه طبیعی «شرعان» بود که به حفاظت از مناطقی با ارزش استثنایی زیست‌محیطی کمک می‌کند، که هدف آن بازگرداندن تعادل طبیعی در منطقه بین موجودات زنده و محیط کویری است.
طی سال‌های گذشته و از زمان تأسیس این هیئت، مراحل قابل توجهی از مشارکت ساکنان العلا در پروژه‌ها از طریق برنامه «حمایه» ثبت شده‌است که فرصت را برای ۲ هزار و ۵۰۰ ساکن العلا جهت محافظت از میراث طبیعی و انسانی مهیا کرد.
همچنین برنامه «بورس تحصیلی» راه اندازی شد که به فرزندان العلا امکان تحصیل در ایالات متحده، بریتانیا و فرانسه را در زمینه‌های مختلف مربوط به برنامه‌های توسعه العلا را فراهم کرد.
در خصوص حمل و نقل به مقصد العلا، طی ماه‌های گذشته، فرودگاه آن مطابق با استانداردهای بین‌المللی و نیازها، به یک فرودگاه بین‌المللی تبدیل شد.
اقدامات عمرانی شامل افزایش دو برابری ظرفیت از ۱۰۰ هزار به ۴۰۰ هزار مسافر سالانه و قرار گرفتن در بین ۱۰ فرودگاه بزرگ پادشاهی با مساحت ۴۹ هزار متر مربع شده‌است که می‌تواند ۱۵ هواپیمای تجاری را در خود جای دهد.



چگونه عراق از «تهدیدی وجودی خطرناک‌تر از داعش» نجات یافت؟

مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
TT

چگونه عراق از «تهدیدی وجودی خطرناک‌تر از داعش» نجات یافت؟

مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)

منابع دیپلماتیک در بغداد به روزنامه «الشرق الاوسط» گفتند مقام‌های عراقی نگران کشیده شدن کشور به جنگ میان ایران و اسرائیل بودند و آن را «تهدیدی وجودی برای عراق» توصیف کردند که خطرناک‌تر از تهدید داعش بود؛ همان گروهی که زمانی یک‌سوم خاک کشور را اشغال کرده بود.

این منابع توضیح دادند:
«داعش یک پدیده بیگانه بود که در نهایت باید از بدن عراق به‌ویژه با توجه به حمایت منطقه‌ای و بین‌المللی از بغداد برای مقابله با آن طرد می‌شد. اما جنگ ایران و اسرائیل، وحدت عراق را تهدید می‌کرد.»

شرح تهدید وجودی از نگاه منابع دیپلماتیک:

همزمان با آغاز جنگ، بغداد پیام‌هایی از اسرائیل از طریق جمهوری آذربایجان و کانال‌های دیگر دریافت کرد. در این پیام‌ها آمده بود که اسرائیل در صورت حمله‌ای از خاک عراق، پاسخ‌هایی «سخت و دردناک» خواهد داد. اسرائیل مسئولیت هرگونه حمله از خاک عراق را متوجه دولت عراق دانسته بود.

آمریکا نیز از زبان توصیه‌آمیز قبلی عبور کرد و مستقیماً نسبت به عواقب وخیم حملات احتمالی گروه‌های وابسته به ایران هشدار داد.

مقام‌های عراقی نگران «سناریوی فاجعه» بودند. سناریویی که در آن، گروه‌های عراقی به اسرائیل حمله می‌کردند و اسرائیل نیز با موجی از ترورهای هدفمند مشابه آنچه علیه فرماندهان حزب‌الله لبنان و ژنرال‌ها و دانشمندان ایرانی در آغاز جنگ انجام داد، پاسخ می‌داد.

به گفته این منابع، اگر اسرائیل حملات دردناکی علیه این گروه‌ها انجام می‌داد، خشم در میان شیعیان عراق شعله‌ور می‌شد. این وضعیت ممکن بود مرجعیت شیعه را وادار به اتخاذ موضعی جدی کند و در نتیجه، بحران به شکل تقابل مستقیم شیعیان با اسرائیل درمی‌آمد.

این سناریو باعث شد نگرانی‌هایی شکل گیرد مبنی بر اینکه سایر گروه‌های عراقی، شیعیان را مسئول کشاندن کشور به جنگی بدانند که می‌شد از آن دوری کرد. در چنین شرایطی، احتمال بروز شکاف دوباره میان شیعیان و سنی‌ها و تهدید دوباره برای وحدت عراق وجود داشت.

خطر دیگر، موضع احتمالی کردها بود. این احتمال وجود داشت که کردها اعلام کنند دولت مرکزی فقط نماینده یک گروه است، کشور از جنگ‌ها خسته شده و اقلیم دیگر نمی‌خواهد خود را با بغداد درگیر کند؛ چراکه نزدیکی به بغداد، اقلیم را وارد جنگ‌هایی می‌کند که نمی‌خواهد در آن‌ها شرکت داشته باشد.

نقش دولت السودانی

دولت محمد شیاع السودانی با ترکیبی از قاطعیت و تدبیر عمل کرد. به گروه‌ها هشدار داد که تحمل هیچ تلاشی برای کشاندن کشور به جنگی که وحدتش را تهدید می‌کند، ندارد. همزمان، کانال‌های ارتباطی با قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی، به‌ویژه آمریکا، را باز نگه داشت.

موضع ایران و موازنه داخلی
دولت عراق از موضع تهران هم بهره برد. ایران نه‌تنها از گروه‌ها نخواست وارد جنگ شوند، بلکه آن‌ها را به خویشتنداری تشویق کرد. برخی معتقدند تهران نمی‌خواست پس از از دست دادن سوریه، روابطش با عراق را نیز قربانی کند.

عامل مهم دیگر، درک گروه‌ها از بزرگی جنگ بود. آن‌ها می‌دانستند این نبرد از توانشان فراتر است؛ به‌ویژه با توجه به شرایط حزب‌الله در لبنان و نفوذ اطلاعاتی اسرائیل درون ایران. اسرائیل نشان داده بود که اطلاعات دقیقی از گروه‌های دشمن دارد و با برتری تکنولوژیک خود، می‌تواند به اهدافش برسد.

سه حمله ناکام

با وجود فشارها، به گفته منابع دیپلماتیک، گروه‌های بی‌انضباط تلاش کردند سه حمله را طراحی و اجرا کنند؛ اما نیروهای امنیتی عراق توانستند پیش از اجرا آن‌ها را خنثی کنند.

منابع همچنین گفتند که ایران زخمی عمیق برداشت؛ چراکه اسرائیل جنگ را به خاک ایران کشاند و آمریکا را به هدف گرفتن تأسیسات هسته‌ای آن ترغیب کرد. به‌گفته این منابع، اگر ایران در پرونده هسته‌ای امتیاز ندهد، احتمال دور تازه‌ای از درگیری وجود دارد.