واکنش روزنامه‌های ایران به حادثه نطنز: راه نفوذ کماکان باز است

واکنش روزنامه‌های ایران به حادثه نطنز: راه نفوذ کماکان باز است
TT

واکنش روزنامه‌های ایران به حادثه نطنز: راه نفوذ کماکان باز است

واکنش روزنامه‌های ایران به حادثه نطنز: راه نفوذ کماکان باز است

مقارن با پانزدهمین سالگرد "روز ملی فناوری هسته‌ای" در ایران و گازدهی به ماشین‌های نسل جدید سانتریفیوژ در مجتمع غنی‌سازی نطنز و تست مکانیکی سانتریفیوژ IR-9، روز یکشنبه، اما تأسیسات نطنز برای دومین بار در طول یک سال دچار حادثه شد. روزنامه‌های چاپ روز دوشنبه در تهران به این موضوع پرداختند.

پیام‌های هشدارآمیز اسرائیل به آمریکا
روزنامه «توسعه ایرانی» نیز در مطلبی با عنوان «راه نفوذ کماکان باز است» در این باره نوشت: «به دلایل امنیتی اطلاعاتی از جزئیات حادثه ۱۲ تیرماه سال قبل منتشر نشد اما یک ماه بعد برخی مانند کریمی قدوسی و مجتبی ذوالنوری، تأکید کردند که بررسی‌ها حاکی از نفوذ و رخنه در مسائل حراستی و حفاظتی است. حتی برخی مدعی شدند که عامل نفوذی موردنظر نیز شناسایی شده اما رفته رفته آن حادثه در میان سایر اخبار کمرنگ شد و در نهایت دیگر خبری از آن نشد».
این روزنامه می‌افزاید: «این بار نیز توضیح بیشتری داده نشد و مقامات به همین مقدار مختصر اکتفا و ارائه توضیحات بیشتر را موکول به بررسی‌های بیشتر کردند. بسیاری دیگر معتقدند که احتمالاً ابعاد حادثه دیروز قابل توجه بوده که سازمان انرژی اتمی آن را رسانه‌ای کرده، وگرنه نیازی به انتشار خبر آن نبود».
به گفته این روزنامه «گرچه جنگ میان کشتی‌های دو طرف و روی آب‌ها ماه‌هاست که در جریان است، اما بسیاری معتقدند که حمله اخیر به ایران‌ساویز و به ویژه حادثه دیروز نطنز، مشخصا مربوط به مذاکرات جاری در وین و در واقع پیام‌های هشدارآمیز اسرائیل به آمریکا هستند تا مبادا در این مذاکرات امتیازی به ایران بدهد».
نویسنده این مطلب در پایان نتیجه می‌گیرد: «در کنار این اظهارات خوش‌بینانه، آنچه خطرناک و نگران‌کننده به نظر می‌رسد اما این است که ظاهراً رخنه نفوذی به قوت خود باقی است و تجربه حمله تیرماه پارسال به تأسیسات نطنز، کمکی به بستن این رخنه نکرده‌است».

شکست محدودیت مکانی غنی سازی
روزنامه "فرهیختگان" زیر نظر علی اکبر ولایتی مشاور بین‌الملل رهبر ایران نیز در مطلبی با عنوان "پاسخ قاطع میدانی و تکثیر تاسیسات زیرزمینی" نوشت: "تهران باید برای افزایش فشار به طرف‌های غربی و به خصوص با توجه به خرابکاری‌های انجام شده محدودیت مکانی غنی سازی را نیز شکسته و دست به گسترش تعداد تاسیسات غنی سازی بزند. این اقدام در سایه پیشرفت فناوری‌های ساخت سانتریفیوژ در ایران امکان پذیر است".
این روزنامه می‌پرسد: "نقش بازرسی‌های آژانس در خرابکاری‌های هدفمند نطنز چیست؟ چرا باید ایده غنی سازی در اماکنی مثل فردو استمرار پیدا کند؟ پاسخ به خرابکاری نطنز چطور باشد؟".
نویسنده این مطلب در ادامه با اذعان به می‌نویسد: "تاسیسات هسته‌ای نطنز به جز نفوذپذیری تجهیزاتی از دسترس‌پذیری هوایی نیز رنج می‌برد. این تاسیسات در مرکز ایران و در کنار رشته‌کوه‌های منشعب از زاگرس ایجاد شده‌اند تا حمله به آنها سخت باشد. چه اینکه حملات هوایی حتی با برخی سلاح‌های دورایستا به این تاسیسات نیز مشکل است. از سوی دیگر زیرزمینی کردن این تاسیسات در محیط کوهستانی باعث افزایش ضریب امنیت‌بخشی از تاسیسات شده‌است. بااین‌حال تاسیسات روزمینی نطنز درمعرض حملات به وسیله پهپادهای انتحاری هستند".
وی ادامه می‌دهد: "در امور پیمانکاری تاسیسات هسته‌ای نطنز با توجه به گستردگی اقدامات عمرانی و زیرساختی و تعداد نفرات بالا و شرکت‌های متعدد دخیل در امور کلی و جزئی آن، مساله نفوذ و آلوده‌سازی تاسیسات موضوعی دور از ذهن و درحال‌حاضر ناپیدا نیست. نفوذ مساله‌ای بدیهی در زیرساخت‌های گسترده دفاعی و فناوری یک کشور است اما این سطوح نیز قطعا دارای درجه‌های خاص خود است".
روزنامه جوان نزدیک به سپاه پاسداران نیز این حادثه را " تحفه وین برای نطنز" توصیف کرد و نوشت: "دور جدید مذاکرات هسته‌ای ایران و کشورهای عضو برجام برای آنچه احیای برجام خوانده می‌شود ادامه دارد، اما غرب و فرزند نامشروع آن رژیم صهیونیستی همزمان خط خرابکاری را در تأسیسات هسته‌ای ایران ادامه می‌دهند تا به زعم خود حین مذاکره هم دست از قدرت‌نمایی برنداشته باشند و در نهایت خروجی مذاکرات حفظ تحریم‌ها با برچسب‌های متفاوت و در عین حال بازگرداندن ایران به محدودیت‌های برجامی باشد".
این روزنامه افزود: "روند مذاکرات وین تا زمان نتیجه قطعی نمی‌تواند مانعی بر سر راه توسعه برنامه صلح آمیز هسته‌ای ایران باشد و غرب باید متوجه باشد که تداوم تحریم‌های ایران روند این توسعه را حتی تسریع خواهد کرد".

تخریب فضای دیپلماتیک
روزنامه اصلاح طلب «اعتماد» نیز از «تلاش تل‌آویو برای تخریب مسیر دیپلماسی» گفت و نوشت: «سابقه اسراییل در سرقت اسناد هسته‌ای ایران، ترور دانشمندان هسته‌ای که آخرین آنها شهید محسن فخری‌زاده بود به علاوه حمله به پایگاه‌های نیروهای مورد حمایت ایران در سوریه شائبه‌های دست داشتن تل‌آویو در دو حادثه اخیر حمله به کشتی ایرانی در دریای سرخ و تأسیسات نطنز را تقویت می‌کند».
این روزنامه با اشاره به «تروریسم هسته‌ای علیه رفع تحریم» ادامه داد: «تغییر دولت در ایالات متحده آمریکا و روی کار آمدن جو بایدن با شعار انتخاباتی بازگشت به برجام به معنای تعبیر کابوس بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم اسراییل بود. با این همه اسراییل در پشت صحنه تلاش برای دور کردن ایران و آمریکا از فضای به وجود آمده برای احیای توافق هسته‌ای را آغاز کرده‌است. یکی از ابزارهای نتانیاهو برای تخریب فضای دیپلماتیک به وجود آمده، تحریک تهران به اقدام‌های واکنشی و ماهیگیری از بحران به وجود آمده‌است. سیاستی نخ‌نما که تاکنون بارها و بارها از سوی تل‌آویو اجرایی شده اما واکنش ایران هیچ‌گاه هیجانی و نزدیک به واکنش مطلوب تل‌آویو نبوده‌است».
به گزارش این روزنامه، «در شرایطی که تمام شواهد نشان از دست داشتن اسراییل در خرابکاری در تأسیسات نطنز دارد باید دید که واشینگتن تا چه اندازه پیام تل‌آویو از این حمله را مورد توجه قرار خواهد داد».



رایزنی‌های سیاسی میان مصر و ایران برای توسعه روابط دوجانبه

کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
TT

رایزنی‌های سیاسی میان مصر و ایران برای توسعه روابط دوجانبه

کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)

مصر و ایران توافق کردند مسیر بررسی و شناسایی ظرفیت‌های روابط دوجانبه را ادامه دهند.
وزیر خارجه و مهاجرت مصر، بدر عبدالعاطی، در یک نشست خبری مشترک با همتای ایرانی‌اش، عباس عراقچی، در قاهره در روز دوشنبه اعلام کرد: «مسیر جدیدی برای مشورت‌های سیاسی بین دو کشور آغاز شده که در سطحی پایین‌تر از وزیران خارجه برگزار خواهد شد و ابعاد مختلف روابط دوجانبه را بررسی خواهد کرد.»

عباس عراقچی روز دوشنبه به قاهره سفر کرد و با رئیس‌جمهور مصر، عبدالفتاح السیسی، دیدار داشت. همچنین دو نشست، یکی دوجانبه و دیگری گسترده‌تر، با وزیر خارجه مصر، بدر عبدالعاطی برگزار کرد. این دیدارها به‌عنوان نشانه‌ای از حرکت روابط دو کشور به‌سوی گام‌های نزدیک‌تر تلقی شد.

بر اساس بیانیه رسمی دفتر ریاست‌جمهوری مصر، السیسی و عراقچی «بر اهمیت ادامه مسیر فعلی برای بررسی چشم‌اندازهای توسعه مشترک روابط بین دو کشور تأکید کردند.»

وزیر خارجه مصر در این نشست خبری گفت که گفتگوها «بر لزوم گسترش روابط دوجانبه تمرکز داشت، با در نظر گرفتن نگرانی‌های هر دو طرف»، و تأکید کرد که «تمایل متقابل برای توسعه روابط وجود دارد.» او افزود که دیدارهای متقابل دو طرف «نشان‌دهنده تحول مثبتی در روابط دوجانبه است.»

از سوی دیگر، عباس عراقچی در این نشست خبری گفت: «این چهارمین دیدار من با رئیس‌جمهور السیسی است و بیش از ۱۰ دیدار نیز با وزیر خارجه مصر داشته‌ام. این نشان می‌دهد که کشورم چقدر به گسترش روابط با مصر اهمیت می‌دهد.»

او اضافه کرد: «اراده‌ای برای توسعه روابط و گسترش همکاری‌ها در عرصه‌های سیاسی، اقتصادی و دیگر زمینه‌ها وجود دارد.» عراقچی ادامه داد: «ما اراده‌ای داریم برای تقویت روابط و رفع موانع آن. مسیر اکنون بیش از هر زمان دیگری برای توسعه روابط باز است.»

وی همچنین به «ادامه گفت‌وگوهای سیاسی و توافق بر افزایش مبادلات تجاری و همکاری در چارچوب سازمان‌های بین‌المللی، به‌ویژه در موضوعات منطقه‌ای» اشاره کرد و گفت: «سطح اعتماد بین قاهره و تهران هیچ‌گاه تا این حد بالا نبوده است.»

ایران و مصر در سال ۱۹۷۹ روابط دیپلماتیک خود را قطع کردند و پس از ۱۱ سال، تنها در سطح کاردار روابط را از سر گرفتند. در دو سال گذشته، چندین دیدار میان وزیران دو کشور برای بررسی امکان توسعه روابط انجام شد. در مه ۲۰۲۳، دولت ایران به وزارت خارجه دستور داد تا گام‌هایی برای تقویت روابط با مصر بردارد.

افزون بر دیدارهای وزرای خارجه، دیدار میان السیسی و رئیس‌جمهور فقید ایران، ابراهیم رئیسی، در نوامبر ۲۰۲۴ در ریاض نیز از جمله نقاط عطف در این مسیر بود.

هدی رؤوف، استاد علوم سیاسی و رئیس بخش مطالعات ایران در مرکز مطالعات استراتژیک مصر، به روزنامه «الشرق الاوسط» گفت: «سفر عراقچی به قاهره با هدف تداوم گفت‌وگوها و بررسی امکان نزدیکی بیشتر میان دو کشور انجام شده، به‌ویژه در شرایطی که ایران در سال‌های اخیر تلاش‌هایی برای بهبود روابط انجام داده و مصر نیز با احتیاط به این موضوع نگاه کرده است.»

او افزود: «این سفر حاکی از تحول مثبت در روابط و نشانگر گام‌هایی عملی در جهت نزدیکی بیشتر دو کشور در آینده است، به‌ویژه در زمینه گردشگری و تجارت، و نیز همکاری در پرونده‌های منطقه‌ای، به‌ویژه جنگ غزه و امنیت دریای سرخ.»

در دیدار میان السیسی و عراقچی، تحولات شتاب‌زده منطقه بررسی شد. رئیس‌جمهور مصر بر موضع کشورش مبنی بر رد گسترش دایره درگیری تأکید کرد و هشدار داد که «تشدید بحران ممکن است به جنگی فراگیر در سطح منطقه بینجامد که پیامدهای خطرناکی برای امنیت و منابع کشورهای منطقه خواهد داشت.» او همچنین بر اهمیت مذاکرات جاری بین ایران و آمریکا تأکید کرد.

السیسی همچنین خواستار «توقف فوری درگیری‌ها در نوار غزه و ارسال کمک‌های انسانی» شد و تأکید کرد که «بازگشت وضعیت عادی در تنگه باب‌المندب و دریای سرخ ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است.»

عبدالعاطی و عراقچی در مشورت‌های سیاسی خود، علاوه بر روابط دوجانبه، به وضعیت در غزه، سوریه، لبنان، امنیت دریایی در دریای سرخ و مذاکرات ایران و آمریکا پرداختند.

وزیر خارجه مصر بر لزوم «حفظ آزادی کشتیرانی در دریای سرخ و بازگرداندن آرامش به منطقه» تأکید کرد و گفت: «مصر بیشترین آسیب را از تنش‌های نظامی منطقه دیده است.» او همچنین از توافق اخیر یمن و آمریکا و تأثیر مثبت احتمالی آن بر امنیت دریایی و تجارت جهانی استقبال کرد.

عراقچی نیز گفت: «مذاکرات درباره یمن و دریای سرخ به‌طور جزئی بررسی شد» و تأکید کرد که «حوثی‌ها همانند حماس و حزب‌الله گروه‌هایی مستقل هستند که تصمیمات خود را مستقل از تهران می‌گیرند.» او افزود: «حملات حوثی‌ها علیه اسرائیل و در حمایت از فلسطین است.»

از نوامبر ۲۰۲۳، حوثی‌ها در حمایت از غزه، به کشتی‌ها در دریای سرخ حمله کرده‌اند. این حملات موجب اختلال در تجارت جهانی و کاهش شدید درآمدهای کانال سوئز شده است.

عبدالعاطی همچنین گزارش همتای ایرانی‌اش درباره نتایج پنج دور مذاکرات میان ایران و آمریکا بر سر برنامه هسته‌ای ایران را شنید و ابراز امیدواری کرد که این گفت‌وگوها به موفقیت برسد و «راه‌حلی مسالمت‌آمیز، جامع و پایدار برای کاهش تنش‌ها و برقراری آرامش در منطقه حاصل شود.»

او تأکید کرد که مصر مصمم است از هرگونه تنش و آشوب بیشتر در منطقه جلوگیری کند، چراکه این منطقه هم‌اکنون نیز با بحران‌های بزرگی دست‌وپنجه نرم می‌کند. عبدالعاطی گفت که قاهره کاملاً از مذاکرات برای کاهش تنش حمایت می‌کند و این مذاکرات را «فرصتی مناسب برای جلوگیری از تشدید بحران» دانست و از نقش مثبت عمان در این زمینه تمجید کرد.

او افزود: «در صورت وقوع درگیری نظامی، همه بازنده‌اند. این گزینه‌ای عاقلانه نیست. مصر همواره تأکید کرده که راه‌حل‌ها باید سیاسی باشد و نگرانی‌های همه طرف‌ها را در نظر بگیرد.»