العیسی: سعودی میانه‌روی را نهادینه می‌کند.. «اخوان» فریبکاری می‌کنند

طی سخنرانی دبیرکل اتحادیه جهان اسلام در یک مرکز مطالعاتی وابسته به پنتاگون مطرح شد

العیسی: سعودی میانه‌روی را نهادینه می‌کند.. «اخوان» فریبکاری می‌کنند
TT

العیسی: سعودی میانه‌روی را نهادینه می‌کند.. «اخوان» فریبکاری می‌کنند

العیسی: سعودی میانه‌روی را نهادینه می‌کند.. «اخوان» فریبکاری می‌کنند

شیخ محمد العیسی دبیرکل اتحادیه جهان اسلام تأکید کرد که سعودی در حال حاضر به عنوان یک بستر الهام بخش جهانی در تثبیت ارزش‌های اعتدال دینی شمرده می‌شود،
العیسی تأکید کرد که پس از تأسیس ائتلاف نظامی اسلامی برای مبارزه با تروریسم در دسامبر ۲۰۱۵، یک نقطه عطف بزرگ بین‌المللی در مواجهه با تروریسم، به ویژه در داخل کشورهای اسلامی شکل گرفت و تعدادی از سیستم‌های عامل جهانی برای مقابله با ایده‌های ایدئولوژی افراطی ایجاد شده‌است.
این اظهارات شیخ العیسی، طی سخنرانی او در مرکز مطالعات استراتژیک خاور نزدیک و جنوب آسیا (NESA) وابسته به وزارت دفاع ایالات متحده (پنتاگون) در حضور مدیران ارشد ارائه شده‌است.
دبیرکل اتحادیه جهان اسلام در ادامه گفت که افراط گرایی مبتنی بر یک نهاد سیاسی یا نیروی نظامی انتزاعی نبوده‌است «بلکه بر اساس یک ایدئولوژی بوده‌است که در صورت عدم تقابل علمی و فکری لازم می‌تواند خود را ارتقا بخشد و ایده‌های خود را منتقل کند. جایی که این منش موفق شد با بهره‌گیری از مناطق درگیری سیاسی، برخی از جوانان را با استفاده از احساسات مذهبی ناخودآگاه برباید».
العیسی دربارهٔ درک ماهیت افراط گرایی، تأکید کرد که افراط گرایی توانست در منطقه خلأ و فراغ رسوخ کند و سپس نسلی از افراط گرایان را ایجاد کند، سپس شروع به صحبت در مورد آنها به‌طور مفصل و نحوه برخورد با آنها کرد.
او توضیح داد که افراط گرایی تروریستی دیگر به چیزی غیر از استفاده از فناوری دنیای مجازی که از طریق آن توانسته‌است به مرزها نفوذ کند و همه پیام‌های خود را با خیالی آسوده به هرجایی برساند، نیاز ندارد.
وی افزود: حدود ۸۵ درصد از کسانی که به سازمان‌های تروریستی می‌پیوندند، خواه با القاعده یا داعش باشند، جوانان متأثر از محتوای تحریک کننده احساسات مذهبی هستند و ۱۵ درصد باقیمانده را افرادی تشکیل می‌دهند که به عنوان نظریه پردازان فکری این سازمان‌ها طبقه‌بندی می‌شوند.
وی با اشاره به ایدئولوژی اسلام سیاسی، هشدار داد که این یک ایدئولوژی فریبنده با عمل گرایی منفی است، به طوری که «آن را خطرناک‌ترین شکل افراط گرایی قلمداد می‌کنند و جوانان خشن را به سازمان‌های تروریستی، به ویژه (القاعده) و (داعش) تحویل داده‌است».
وی گفت که رهبران این عقاید آشکارا اعتراف می‌کنند که به عنوان مثال ایمن الظواهری و ابومصعب الزرقاوی در بستر اخوان بزرگ شده‌اند، اما این گروه مدعی است که از چارچوب ایده‌های خود خارج شدند. در حالی که تعدادی عملیات ترور این ادعا را نقش برآب می‌کنند و همچنین کتب نظریه پردازان بزرگی مانند سید قطب و دیگران، که آنها نمی‌توانند انکار یا رد کنند، به‌طور خاص حقیقت آن ادعاها را نشان می‌دهد.
وی افزود که اخوان المسلمین، مفهوم کلی و جامع اسلام را فقط به اهداف سیاسی تقلیل می‌دهند، در حالی که اسلام با پیامی متمرکز بر دو موضوع اعتقادات و قانونگذاری عرضه شده‌است. همچنین اسلام هرگز به شکل حکومت نپرداخته‌است و این را به مردم واگذار کرده‌است تا آنچه را که برای خود، مطابق با معیارهای منافع عمومی و ارزش‌های عدالت مبتنی بر هویت قانون اساسی، مناسب تر بدانند انتخاب کنند.
وی گفت: «این ایدئولوژی افراط گرایانه جوامع مسلمان را تحریک و تلاش کرده‌است تا مانع تلاش‌های همبستگی اجتماعی در کشورهای دارای تنوع مذهبی، قومی و فرهنگی شود، همچنین مانع تلاش‌های دوستی بین ملت‌ها و مردمان شود، و همچنین مانع تلاش‌های گفت و گوی بین پیروان ادیان و فرهنگ‌ها شده‌است».
وی افزود: «وضعیت این گروه در حال حاضر به دلیل برملا شدن عدم تطابق اقدامات با ادعاهای سران آن و تشکیل سازمان‌های تروریستی (القاعده) و (داعش) از بطن آن شکننده است».
دبیرکل اتحادیه جهان اسلام در پایان اظهار کرد که امروز در جهان اسلام و در تعدادی از کشورهای دارای اقلیت مسلمان آگاهی زیادی از خطر ایدئولوژی اسلام سیاسی به رهبری اخوان المسلمین وجود دارد.
العیسی در مورد ارزیابی پیامدهای افراط گرایی خشن و تروریستی در سراسر جهان به‌طور مفصل صحبت کرد و گفت که جنگ علیه آن باید بیشتر به شکست ایدئولوژیک آن منجر شود، زیرا هر چه که از نظر نظامی با آن مقابله شود و پیروزی‌هایی علیه آن حاصل شود، ایدئولوژی باقی می‌ماند.



گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
TT

گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)

در حالی که وضعیت جنگی در نوار غزه همچنان ادامه دارد، ارتش اسرائیل روز یکشنبه دستور به بزرگ‌ترین عملیات تخلیه طی ماه‌های اخیر داد. این تخلیه مناطق وسیعی از شهر غزه و شمال آن، به‌ویژه محله‌های الزيتون، الصبرة، التفاح و الدرج را در بر می‌گیرد. ارتش از ساکنان خواسته فوراً به منطقه المواصی در جنوب منتقل شوند.

این دستور با استفاده از شبکه‌های اجتماعی و پخش اعلامیه از طریق پهپادها اعلام شد و شامل گسترش تخلیه مناطق پیشین مانند جبالیا البلد، الزرقاء و أبو إسكندر نیز می‌شود. منابع محلی گفته‌اند بسیاری از مردم نمی‌دانند کجا باید بروند، زیرا مناطق غربی غزه نیز از آوارگان پر شده است.

فلسطینی مجروح در حمله هوایی، در بیمارستان ناصر در خان‌یونس واقع در جنوب غزه، با پیکر برادرش که در همان حمله کشته شد، وداع می‌کند (رویترز)

ارتش اسرائیل اعلام کرده قصد دارد وارد عمق شهر غزه و حتی غرب آن شود. اگرچه منطقه المواصی به‌عنوان منطقه انسانی اعلام شده، اما در آنجا هم ارتش اسرائیل حاضر است و گه‌گاه تیراندازی یا بمباران‌هایی صورت می‌گیرد.

احتمال توافق جزئی

با وجود ادامه خشونت‌ها، تلاش‌ها برای آتش‌بس ادامه دارد. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در پیامی خواستار تلاش برای دستیابی به توافق آتش‌بس شد. منابع فلسطینی به «الشرق الأوسط» گفته‌اند که احتمال رسیدن به توافقی جزئی در چارچوب طرح پیشنهادی فرستاده آمریکایی، استیو ویتکوف، وجود دارد.

فلسطینی‌ای در کنار پیکر کودکان کشته‌شده در حمله هوایی اسرائیل به خانه‌ای در شهر غزه پیش از مراسم تشییع در روز یکشنبه (رویترز)

این منابع افزودند مقاومت فلسطینی خواستار ضمانت اجرای کامل دوره ۶۰ روزه آتش‌بس بدون نقض آن توسط اسرائیل، و توزیع آزادسازی گروگان‌ها طی روزهای آتش‌بس هستند. همچنین تأکید شده که پروتکل‌های انسانی توافق پیشین در ژانویه ۲۰۲۵ باید رعایت شود؛ موضوعی که اسرائیل در آن زمان به‌طور کامل پایبند نبود.

بن‌بست در مذاکرات و لجبازی اسرائیل

منابع نزدیک به حماس می‌گویند: «رسیدن به توافق ممکن است اگر اسرائیل به خواسته‌های منطقی پاسخ مثبت دهد». به گفته آن‌ها، حماس پیشنهادات متعددی داده، اما هر بار بنیامین نتانیاهو آن را رد کرده و مسیر مذاکرات را مختل کرده است.

منابع تأکید کردند که «حماس» مایل به دستیابی به توافق برای توقف کشتار و محاصره در غزه است، اما نمی‌پذیرد تحت عنوان توافقی «تسلیم‌شده» عمل کند. آن‌ها همچنین از دولت ترامپ خواستند فشار بیشتری بر اسرائیل وارد کند.

پیش‌بینی شده که در صورت پیشرفت گفت‌وگوها، طی روزهای آینده دور جدیدی از مذاکرات در دوحه یا قاهره با حضور هیأت‌های حماس، اسرائیل، میانجی‌ها و نماینده آمریکا برگزار شود.

ترور ابوعمر السوری

در تحولی مرتبط، ارتش اسرائیل جمعه‌شب موفق به ترور «حکم العیسی» معروف به «أبو عمر السوری»، یکی از فرماندهان ارشد «کتائب القسام» شد. وی از نزدیکان محمد الضیف، فرمانده شهید القسام، بود. اسرائیل همچنین چندین فرمانده دیگر از حماس، جهاد اسلامی و گروه‌های مقاومت دیگر را هدف قرار داده است.

با کاهش درگیری مستقیم بین ایران و اسرائیل، تمرکز ارتش اسرائیل بار دیگر بر نوار غزه افزایش یافته و حملات زمینی، هوایی و عملیات‌های هدفمند شدت گرفته‌اند.